kérdés önnáló lakás vagy több lakás is van mert akkor elég a 6mm2 es is. Igaz wekerlén kevés az egy lakás/ház megoldás, szinte nincs is ezért a 6-os elég.
Plomba pótlásért ELMU-nek fizetsz kiszállási díjat ami fix. Vezeték 10-esnek kell lennie sodrott réz H07V-K típus, métere 212,- Ft + ÁFA az annyit tesz, hogy 3 * 3 * 212 = 1908,- + ÁFA = 2385,- resztlik így érhüvelyek 300 FT + munkadíj. Ergó kihozható 10e-ből, akkor ha valóban 3m kell. A vezeték keresztmetszete és típusa meghatározott attól szabályosan eltérni nem lehet.
Alupasztával, vagy csavaros sorkapocsba. A jól megcsinálás alatt a külön áramkört érted? Én nem mondtam, hogy ne csináld, csak gondoltam ez is egy megoldás, ha nincs nagy használatban a dugalj. A kismegszakítót nem kapcsolásra találták ki, de jól gondolod, azért bírnia kell. Mivel kint van (és nem is vagy mindig ott), ezért gondoltam, hogy lekapcsolható legyen, ne könnyítsd már meg a dakoták és társaik dolgát, hogy még gépet is tudnak használni a betöréshez :).
Meglévőt (alu), hogyan kössek össze rézzel? Mindenképpen meg kell bontanom a kötéseket, akkor már nem mindegy, ha jól megcsinálom? Egyébként nem tartom problémának, ha tartósan fesz alatt van, de ha hallgatok rád, és havi négy alkalommal fel, meg le kapcsolom, azt is meg kellene bírni egy kismegszakítónak? Nem jól gondolom?
Én a zsugorcsövet jobban szeretem, mint a szalagot. Laikus ha átnézi a topic-ot, talál szép számmal elégett WAGO-t is, és nagy terhelésnek kitett helyeken 20 éve megbízhatóan működő sodrott/forrasztottat is. Ezért gondoltam, hogy esetleg az öregedésben van a különbség. Szerintem, ha szakszerűen van szerelve, mindegy melyik, de a WAGO gyorsabb.
Valaki kipróbálhatná. Én csak azt írtam, hogy csontig terhelt irodáimban 10 éve mennek a Wagok, sodrott meg már izzot le csúnyán. Panelomat is mikor átvettem, akkor mutattam, hogy mit művelt a sodort kötés, ami ráadásul 10 amperes biztin lógott. Ráadásul van egy olyan érzésem, hogy a wago jobban hőálló, mint a szigszalag.
19. kerület, Wekerle, fekete-kék-piros vezeték jön be, elég vastag csőben (25-30 -as körül). Régi fadoboz a vill.óra szekrény. 25ezret azért sokallnám érte, tudom, akkor keressek olcsóbbat :)
Vagy egy meglévőből is leágaztathatnád, de egy kapcsolót én raknék rá, hogy ne a kismegszakítót kapcsolgasd mindig. Gondolom nem akarod fesz alatt hagyni.
Az órától a régi tábláig 16-os réz vezeték van hozva, azzal nem lesz gond. A FI védőkapcsoló pedig 1996-os magyar (most nem ugrik be a neve, de majd este megnézem).
A téma nem panelsztori, hanem sajnos kertes ház, de az összes többi infrasuktrával együtt elég "költséghatékonyan" lett egyszer felújítva.
Egy teljesen külön áramkör kellene, mert a házon kívül nincs csatlakozó aljzat, és a hosszabbítózást nagyon meguntam. Néha viszont hegedálni, meg egyéb berendezést kellene működtetni. Azért gondoltam, hogy közvetlenül az elosztóból egy új biztosítón keresztül jönne egy új ág, vezetékenként 2,5-es rézzel.
Időt álló alu MM fal vezeték!:) ez jó, tényleg régebbi lehet jól állta az időt! Persze most is jó lenne ,kérdés mekkora a terhelés!Nagyon panelsztorisan hangzik a dolog,ezért két dolgot javasolnék:
1: ki kéne cserélni az órától bejövő vezetéket mkh 10-es re! Ezt javasolnám elsőre,ez természetesen többe lesz ,de terhelhetőbb
2:a legegyszerűbb FKA(magyar) táblát kell venned azon alul van a sin talán elég lesz:)egyébként is ha több alu vezeték van nem csak a bejövőd,akkor erősen javasolt:)
Mondjuk valaki megtoldja sorkapoccsal oszt' jó napot:) mondjuk ezt nem javaslom
Fi relét cseréld,biztosan nem ma kezdte,bár magyarral nem találkoztam,inkább a régi NDK-s volt a sláger:) Az bele sem férne a táblába
A lakásunkban a villanyóra utáni első kiselosztót ki akarom cserélni. Sajnos szükségem van egy plusz védett áramkörre.
Az a baj, hogy nem tudom, hogy az új kiselosztó N PE sínjeihez lesz-e elegendő vezetékhosszom.
A kérdés az lenne, ha nincs elég vezetékhossz, hogyan tudnám meghosszabbítani időtállóan az MMfal alu vezetékeket? Mi erre a bevált mód, mi az amit javasoltok.
Kettes kérdés, van arra esély, hogy használható legyen új "mai ajánlásoknak" megfelelő kiselosztóban a régebbi magyar FI védőkapcsoló?
Nyugodj meg! Ha normál lakossági fogyasztásod lesz nem fog a büdös életben tönkremenni a Wago-s kötésed. Több 10,000 db-ot felszereltem már Wago, XBS, Weidmüller, XBB, ORC meg a tököm tudja még milyen típusból. Ha kellett vettem és abban a boltban, ahol éppen voltam. Azt pedig mindenki tudja ahány bolt annyiféle árut forgalmaz. Elméletileg 20 A-ig lehet ezeket a kötéseket terhelni. Ha normálisan el van osztva minden fogyasztód 10-16 Amper / áramkörnél nagyobb terhelésed nem lesz. Lehet itt vitázni a kötésekről. Mindenki úgy csinálja, ahogy szereti. Én például a büdös életben nem forrasztanék. Maradi, régimódi kötés fajta. 25 évvel ezelőtt nem volt más. Ma már vannak az előbb említett kötőelemek. Aki ráér szarakodni forrasztással, hát forrasszon. Akkor ezt a forrasztást fokozhatnám, hogy mivel szigeteli le? Oké szigetelő szalaggal. De milyennel? A kereskedelmi forgalomban lévő szigetelő szalagok fele nem felel meg az előírásoknak. Nem ragad megfelelően, nem tűzálló! Ezt persze senki nem hangoztatja. Próbáld ki: szigetelő szalag darabot melegíts láng felett. Nem szabadna meggyulladnia és lángra kapnia de a többség megteszi. Ha már szabvány, akkor emlékszik rá valaki, hogy a szabvány mit írt elő a szalagos szigetelésre? Hány réteg, milyen átfedés stb? Ezeket hányan tartják be?
Ráadásul több fő felett ott az a papímunka, amit ugye négyzetesen nől, így kvázi titikárnő, vagy hasonló, aki szintén csak van, másik soknak kell megtermelni az árát. Szerződést reszel, ajánlatot készít, átveszi az árut, telefonálgat, meg a szokásos sallang, ami effektív pénzt nem termel, de egy szükséges rossz. Ha így ekkorában gondolkozunk, mint cég.
Ne haragudj hogy belepofázok de,mondjál már egy helyet ahol tudok dolgozni 2-4ed magammal havi 160 órát folyamatosan......máris indulunk oda! Szóval egy dolgozó 12000/nap talán kifutja a nettó 90-100at amit hazavihet. A sajátomat nem termelte meg,ha nekem is ennyit szánsz akkor a cég biztos hogy 3 hónap múlva már nincs meg hacsak nem nyersz a lottón. Ennyi emberhez már kell két autó,munkavédelmi kockázatelemzés,két garnitúra szerszám,könyvelő,továbbképzés,regisztráció,ha benne vagy akkor tudod meg mi még. Kapcsolatok,időnként hirdetés,stb.mindezt cserélni is kell,123évente az autót 5-7 évente A lehetőség adott lehet próbálkozni nem csak a napfényes oldalát látni
Tervezővel nem sok bajom volt, bár igazából nem sokat láttam, ott a művezető meg is fogalmazta, hogy kb. csinál egy elvi vázlatot, aztán majd a gyakorlatban utánamegyünk, hisz nem biztos, hogy feltárás nélkül Ő tudja, hogy ott egy gvasgerenda, félig bevakolva, aztán nem lehet vésni. De legalább rajzból lett egy reális árazatlan anyagkiírás, amitől ha el is térünk, az teljesen jó, összes cső, doboz, csatorna stimmelt, rendesen kiszámolva.
"A mi szakmánk egyre szerteágazóbb, bonyolultabb. * * * Kerüld még, a "nagytudású" tervezőket is. Ők qrva jól tudnak /tudnak?/ rajzolni, de a gyakorlatról fingjuk sincs."
Sajnos Én úgy látom, hogy mind tervezői, mind szerelői oldalon kb. 1:3 - 1:4 az arány a szakember és a "szakértő" között.
Ráadásul bonyolítja a képet, hogy sokan - akik egy szakterületen szert tesznek némi gyakorlatra - minden lelki probléma nélkül fővállalkozóként el mernek vállalni egy munkát tök. más területen. Általában az a legszebb, amikor vezérléstechnikai cég, KiF és/vagy KöF erősáramra vált. =8oO.
Az is gond, ha valaki jó és nagyon megindul a szekér: túlvállal és hogy tartsa a határidőt alkalmaz olyat aki már kevésbé jó. Ilyenkor hiába leinformálható, meg ismeretség: szívás a vége. És ez minden szakmára igaz.
Tűzoltóval faszkivolt (bár lehet nem Ő találta ki, mert közvetlenül nem tudtam vele beszélni) de kikapartatta a szürke tűzálló habot pirosra. Mi direkt elmentünk egy doboz habért, ott volt a bizonylat, meg ami kell, de azért cseréljük ki, mert a piros az igazi.
Valóban igazad van...de ez azért maradt meg bennem, mert a tűzoltók mondig azzal jöttek átadáskor, hogy nem szeretik a forrasztott kötéseket, mert ránézésre a szig. szallag levétele nélkül nem lehet eldönteni azt, hogy tényleg le van-e forrasztva vagy csak rá mondják..
Nem gondoltam hogy ennyien forrasztanak....elnézést a forrasztóktól valóban lehetett forrasztani az MSZ 2364 előtt, kivéve az olyan csatlakozásoknál ahol az MSZ 447 előírta a vezetékek oldhatóságát.
Mindezek ellenére én nem fogok forrasztani, és nem is reklámozom...