Van egy villanyszerelő barátom, aki kizárólag xbs-t használ. Még sohasem volt vele gond. Legalábbis Ő ezt állítja.
Én igazán jó szakembernek tartom.
De azért xbs-t sohasem használnék.
Én legtöbbször Merlint használok, de volt már olyan Áramvédő, amelyik hibás volt. Persze a beépítés után rögtön kiderült, és ki is cserélték, de akkor is.
nálam a fi hamarabb old le mint a kismegszakító. néha ez kellemetlen. fene se gondolta volna, hogy forgalmazóval, minősítéssel, számlával is lehet ennyire rossz terméket venni.
van egy ismerősöm aki a legrandnál dolgozik, majd kérek tőle megszakítókat. kell 16 db. meg egy fi relé.
xbs: ha otthon én nem futok egy fél lakáskört a hosszabbítóval a kezemben akkor még mindíg ott markolnám. A lakásban 2*16A xbs volt kint meg 15A egyik sem ment le. Azóta Szereltem egy új lakáselosztótáblát és merlin szerelvények pihennek benne.
Ez jó!:) "hívj engem":)) Mindig "becsültem" az olyan szakikat aki a másik ócsárolásával akar a megrendelő előtt jobb színben feltűnni!:)
Szoktam is mondani ezt a megrendelőknek hogy ez nem az én stílusom,ha tényleg szar munkát végzett valaki előttem akkor csak annyit mondok:egyedi felfogásban végezte a munkát az látszik!
Szeretném megvédeni a "mundért":),ha megengeded!Miért is nem szakmai alapon történik?Nem értem miért állítasz olyat ami nem igaz!Ugyan is kell ugye a szakmai végzettség(ez, itt a topikban sem hiszem hogy mindenkinek megvan),kell hozzá min. 5 év gyakorlat,és hát kell a vállalkozói igazolvány. Jó: lehet hogy az 5 év nem éppen gyakorlatban telt el,de a vállalkozói igazolvány megléte egyfajta garanciát,elérhetőséget jelent.Ki akar a mások életével,és a saját egzisztenciájával játszani? Szerintem senki:)
Persze könnyebb leszólni a reg.szerelőt,de hát akkor miért nem jelentkezel és szerzed meg az igazolványt? Minden villanyszerelőnek adott a lehetőség,a vállakozói igazolvány kiváltása!:)
Persze okoskodni könnyebb!
Persze biztos van 1-2 barom,de azért ne általánosíts!:)
Az a baj, hogy villanyt szerelni "mindenki tud". Legjobban a kőműves, és a festő. ezt tapasztalatból tudom. :-((
A mi szakmánk egyre szerteágazóbb, bonyolultabb. A szabványok betartása nem kötelező, és az adott "szaki" értelmi képességein múlik, egyáltalán felfogja e azt amit olvas.
Akinek a szemében látod, hogy nem egészen "tiszta" azt kerüld !
Ha beszélgetsz valakivel, megérezheted, hogy szakmai tudás irányítja a munkáját, vagy inkább a dumája nagy.
Ergo, nem tudok ebben segíteni.
Kerüld még, a "nagytudású" tervezőket is. Ők qrva jól tudnak /tudnak?/ rajzolni, de a gyakorlatról fingjuk sincs.
igen értem, köszi. autóknál is van így, hogy tudod előre, az adott szalon szerelői nem értenek az adott márkához. de hogy a villanyszerelésnél is így van azt nem gondoltam volna. én azt hittem a sok hiba a mekk-elek féle szerelésekből ered, de úgy látom sajnos nem így van.
most már csak egy kérdés maradt: kiben bízzak? kit kérjek meg, hogy nézze át a rendszeremet?
az általad említett "kereskedőket, márkaszervizes szerelőket" felejtsd el. Legtöbbje semmihez sem ért, csak szép ruhája van. A többi meg a saját portékáját nyomja, ármennyire szar is az. Még akkor is ezt teszi, ha tudja róla, mekkora "gagyi" !
Másik, "az elmü minősített szerelőnek". Ezek a "minősítések" Nem Szakmai alapon történnek !! Soxor elmondtam. Ez kizárólag bürokrácia ! Az általam ismertek közül /hidd el sok van/, legtöbbet legfeljebb felügyelet alatt alkalmaznám, mert önálló, felelősségteljes munkára nem alkalmas.
Ha már külön jön be akkor tilos ujra egyesiteni. Szabványt meg kérd meg, hogy ő mutassa meg, hiszen rendelkeznie kell vele, különben mi alapján dolgozik.
karakas36 és cucu! Köszi a válaszokat. Csak hétfőn tudom megpróbálni élesben. Baromi nehéz benyomni a pöcköket, és a villanykapcsoló helyének magasságában még kényelmetlen is. Remélem, azért sikerül.
Szeretnék kérdezni a hozzáértőbbektől. Alaposan utánagugliztam ugyan a témának, de mivel nem vagyok szakmabeli, ezért nem tudom eldönteni a fórumokban olvasható, sokszor egymásnak ellentmondó vélemény közül, hogy melyik igaz.
Lakótelepi lakásomban villanyszerelővel kiépítettem új kábelezést és új dugaljakat minden szobába, a földeletlen, aluminíniumvezetékes házgyári rendszer leváltására. A biztosítékszekrény és a kismegszakítók is le lesz cserélve, és be lesz építve egy FI-relé is.
Na most, a kérdésem a nullázásra vonatkozna (ha jól értettem meg a lényeget, így hívják). A (9. emeleti) lakás mérőórája a bejárat előtt van, három vezeték jön be az órától, fázis, nulla és föld (a fürdőszobai meg a konyhai dugaljak voltak földeltek házgyárilag, más nem). A villanyszerelő a bejövő föld és nulla vezetéket a FI-relé előtt össze akarja kötni, mondván, hogy ez a szabvány.
Arra lennék kíváncsi, hogy ez igaz-e?
Nem igazán értem ugyanis, hogy ennek mi értelme lenne, az viszont biztos, hogy így ha pl. a nullavezetékem az óra és a kismegszakítószekrény közt megsérül (persze nem valószínű, hogy ez megtörténik), akkor fázis kerül a földre.
Nagyon sok helyen olvastam leírva, hogy ez az eljárást éppenséggel tilos, ha a lakásba már külön vezetéken jön be a föld. Meg tudja valaki mutatni az erre vonatkozó érvényben lévő szabvány szövegét?
Itthon XBS fi relé van(még) sajnos, egyszer már eljátszotta, hogy visszakapcsolás után a nullát nem adta át, még jó, hogy a műhelyé volt így csak a fénycsövek bánták. Második kapcsolásra már jó lett, azóta nem b@sztatom, de előbb-utóbb repülni fog.
persze van bent FI relé, szerintem túl érzékeny is :)
gondolom a hiányzó szerelvényezések miatt lehet, de néha leold, ha olyan készüléket kötök fel ami nem földelt vagy gagyi kínai.
sokáig szenvedtem a leoldással aztán kiderült, hogy egy normál E27-es foglalatban egy izzót rosszul csavart be valaki, és a fázis fül félrement, vagy mi. visszahajlítottam, azóta jó.
ma este (már este, sok világítás, sütő, tv, egyebek) akartam kötni falikart, lekapcsoltam a kismegszakítót. előtte bedugtam egy kínai hosszabbítóval egy földeletlen neon-t, aminek gyenge a csatlakozója (olyan két eres kis lapos, amilyen a régi rádióknál volt) szokott sercegni is. na persze olyan körbe dugtam az egészet, amit aztán szépen lekapcsoltam a megszakítóval. amikor vissza akartam kapcsolni, leoldott a fi.
gondolom a gyenge minőségű csatlakozó. amikor a számítógépem régi tápkábelét használtam (sercegett az is mint a neon) akkor is gyakran leoldott a fi. amióta kicseréltem, nem volt vele gondom (kivéve most)
AZ hogy valaki elmű regisztrált azt jelenti, hogy ismeri a szolgáltató feltételeit a mérőhelyig. Nem terjed ki arra, hogy ő a komplett szakmában mit tud. Visszatérve a rendszeredhez nem mondanám, hogy a beépitett tipusok miatt balesetveszélyes lenne, vagy tüzveszélyes. Csak párezer ft-ért már jobb lehetett volna. Apropó FI relét épitettél be?
akarsz egy kocsit venni. tudod kábé, hogy a szakadt józsi által árult izé az nem jó. megkérdezel kereskedőket, márkaszervizes szerelőket, hogy szerintük milyen kocsi lenne a jó, elmondva az igényeidet (mondjuk legyen kombi). pénz nem számít, de azért nyilván a realitásokon belül maradva (nem a legeslegdrágább, egy jó ár-érték arányú). erre alapozva, hozol egy döntést.
aztán kiderül, hogy kalap szart se ért a sok ajánlás meg a tanult emberek tudománya.
most akkor mezei fogyasztóként kinek higgyek? az elmü minősített szerelőnek, aki azt mondja, hogy jó a hurkolt 6-os? vagy a bótosnak, aki szintén ezt mondja pedig eladhatna nekem sínt sokért? vagy neked, aki csak röhögsz ezen a kettőn?
és itt nem babra megy a játék, biztonságról és sok pénzről van szó.
úgy látom a mai világban kénytelen az ember kicsit megtanulni azt amire szüksége van, különben átvágják.
Azt lehet igazán, de azért pici gyakorlat nem árt hozzá. valamint ha már le van hötve akkor valószinű rövid lenne a vezeték, mert kb 4 cm csupasz vég kell hozzá. Meg egy combos páka.
Ne vedd személyeskedésnek, de. Tegyük fel akarsz 1 merci kocsit venni, és meg van rá a pénzed. Elötte hagynád, hogy lebeszéljenek róla, mert harmadáron is van kocsi, és az is ugyanolyan jó?! A fázissinen jól mulattam.........
egy kicsit mérges vagyok mert én nem akartam és nem is akarok a villanyszerelésen spórolni. nagyon utána néztem amikor megvettem az anyagokat, és mindent többször megrágtam, megkérdeztem, lenyomoztam.
sajnos akkor még nem használtam ezt a fórumot.
most úgy tűnik hogy hiába néztem át mindent, hiába kérdezősködtem, hiába kerestem meg 3 elmü minősített villanyszerelőt, amit vettem az mind szar és dobhatom ki, ha jót akarok.
nem egy nagy összeg de nagy munka és sok bosszúság.
például, a fázisaim az elosztó táblában 6mm-es rézzel vannak "áthurkolva" ahogy sok helyen is láttam. a fázis sínről meg azt mondták nekem, hogy rosszabb mint a hurkolt 6mm-es. akkor most mi a jó? kinek higgyek?
ja akkor értem :) mi meg előre megterveztük, hogy mit hova akarunk, tettünk rá egy kis biztonsági ráhagyást (darabszámban) és kész. persze nyilván könnyebb annak aki magának tervez.
Vegyél a kezedbe egy általad emlitett kismegszakitót, és egy márkásabbat. Érezhetően nincs benne anyag. 1 kismegszakitón nyersz 300 ft-ot. Én ha egyösszegben vállalom be akkor se rakok be olcsót. Forrasztott kötés nincs tiltva, sőt ha erősen meg van sodorva elötte, és rendesen lecinezve akkor nincs nála jobb. Viszont nincs rá idő, és ha van egy tüz akkor nehezebb bizonyitani, hogy forrasztva volt. Ha meg rátesz a kivitelező eredeti Wago-t akkor annak nyoma van. Összetett kérdéskör ez. Forgalmazó meg mutogatja hogy papirja van róla, hogy az ő terméke jó. A legtöbb kiskerbe árulnak 1 olcsóbb minöséget, és egy márkásat. Igazából nem értem mi érdekük, hogy egy biztos vevőre rátukmálják a kevésbé minőségit.
Nem vagyunk hozzászokva, hogy ennyi konektort kérnek. konyhába sose elég az tuti, PC környékére ugyse lehet annyit tenni, mint amennyi kéne, Arról nem beszélve, hogy esetleg a szünetmentes esetén is elosztó bejátszik. Hirtelen asztal alá néztem, és van 1*10-es sáv meg 2*3-as, Asztalon 1*6 -os. Persze nem teszkós 300Ft-os cuccok.