Ha nem akarsz hibázni és nem értesz hozzá, akkor konnektorokhoz 2,5 tömör réz (szerelvényezésnél káromkodás), világításhoz 1,5. Persze jobb lenne, ha egy szakembert hívnál, legalább a lakáselosztó bekötéséhez és az áramkörök szétosztásához...
Inkább mondjuk úgy, már "nem divat" MMfal vezetéket használni. A csövezésnél-dobozolásnál az anyagár nem vészes, 10-15e ft. Persze vésni, gipszelni nem fognak neked ingyér'.
A témával kapcsolatban nagyon sok minden van a neten. Az országos sugárbiológiai intézet honlapján egy rakat anyag, és így tovább. Ha az angol megy, ennek a végén egy csomó link...
Ahogy mar itt celoztak ra, a veszely valos, total racionalis alapon. A gazdasagi veszely!
A haz kb forgalomkeptelen. Kerdezd meg oket, miota aruljak, majd menj vissza egy ev mulva. Meg szabad venni, de csak durvan nyomott aron, kulonben nagyot buksz rajta, mert te is csak nyomott aron fogod tudni eladni ha majd el akarod.
A bármilyen sugárzás négyzetesen csökken a távolsággal. Tehát dupla (védő)távolságon negyede, háromszoros távolságon kilencede.
(Magánvéleményem szerint túl van lihegve ez a sugárzás téma. Évtizedeket erőműben eltöltött embereket ismerve kb akkora veszély, mint a rákkeltő pirítós kenyér.)
A döntés sokkal inkább volt emócionális, mint racionális. Nem akartam, hogy a lakás kapcsán rossz szájízem legyen. Mert ha az ablak rossz, vagy a fürdő csúnya, kicseréled, de egy ilyen dologgal nem sok mindent tudsz kezdeni. A témával kapcsolatban egyébként nem sok mindent találtam a neten, leginkább más fórumok beszélgetéseit.
Visszamondtam, de majd belebetegszem, mert nagyon tetszett a lakás. Persze lehet, hogy vaklárma ez a sugárzás, és az is lehet, hogy a lobbi érdekek bagatelizálják a problémát... Ugyanakkor az eladó nem kívánta a kedvemet serkenteni árengedménnyel (ugyanannyiért akarta adni, mint a többi, ilyen problémával nem küzdő lakást).
Azon azért elgondolkoztam, hogy a földben futó vezetékek esetében honnan tudhatjuk, hogy ki vagyunk-e téve ilyen veszélynek? Bár azt mondják a földi kevésbé sugároz...
Tényleg jó kérdés, hogy meddig nem mutatható ki egészségre ártalmas hatás, és honnantól veszélyes...
Az mindenesetre sokat mondó, hogy a MÁV F1-es jelzési utasítása napi 3 órában határozza meg az ilyen területen való tartózkodás maximális idejét. (Igaz, itt 400kV-s vezetékről van szó.) De ha ártalmatlan lenne, csak nem írnák bele. Főleg egy olyan cégnél, amelyik nem éppen arról híres, hogy fontosnak tartja a munkavállalói egészségét. a kép nagyban...
Nagyon eladhatatlan egy ilyen lakás, na meg a villám is hamarább vág be a közelbe. Érdekes ez a 8-10 méter, mert ezt a helyi építési rendelet szabályozza, ami az esetek többségében 20-25 m szokott lenni.
Keményen kell alkudni a vételárból, mert ha egyszer majd te akarod eladni, akkor is jelentős értékcsökkentő tényező lesz a távvezeték ottléte. (Most függetlenül attól, hogy van-e hivatalosan igazolt élettani hatása, vagy nincs.)
Sört kell inni ellene, oszt jónapot. Általában az emberi para sokkal veszélyesebb, mint a távvezeték, amire papírforma úgysem sok lesz, gyakorlati megfejtés meg pláne nem.
Sziasztok! Kérdezni szeretnék. Kinéztem egy ingatlant, de a szomszédságában (kb. 8-10 méterre) magasfeszültségű (120 kv-os) távvezetékek futnak. Mekkora az a távolság, amelytől nem veszélyes az ilyen vezetékek közelsége? És itt nem a papírformára gondolok...