hát , akkor felénk szuper ölyvek vannak, mert az biztos, hogy láttam már "fogócskázni" ölyvet meg szarkát nemegyszer. én már láttam héját is, hogy leszedte a galambomat a levegőbe, meg egerész ölyvet a földön fogta meg a strasszeremet. ez tuti ( mindig vannak és lesznek is kivételek)
Somi55 megnyugtatásául,annyi gerle van és olyan rohamosan szaporodnak,hogy a ragadozómadarak ( sólyom,héja,karvaly stb. ) minden vadásztudományukat bevetve sem tudják féken tartani.Tehát,aggodalomra nincs ok.
"Már a sokadik galambot viszi el,kezd bosszantani."
Karvaly, vagy héja ez itt a kérdés... (szerintem egyértelmű karvaly tojó), de "somi55"
topiktársunknak nem is ez a legnagyobb problémája, hanem hogy viszi a galambokat a környékről! :) Viszont ennek fényében tök mindegy, hogy melyik, mert viszi!
Ez ellen azonban nem sokat lehet tenni, mert mindkét madárfaj védett! :-/
Csatlakozom ez-Ben véleményéhez: az egerészölyv túlságosan lomhán repül ahhoz, hogy a levegőben üldözzön egy másik madarat. Lehet, hogy a fészekből kiszedi a fiókákat, de a felnőtteket biztos nem üldözi a levegőben. Sőt, inkább őt szokta abajgatni a többi madár repülés közben.
Én a magam részéről annyit füznék hozzá abszolút laikusként héja-karvaly képhez, hogy okulva abból, de egyben elvonatkoztatva a Canary1 érvelésétől, és kizárólag az "Európa madarai" c. könyv meghatározásait figyelmbe véve mindenképpen karvalyra szavaznék. Héja csőrének töve sárga, szárnyai hosszúak és alsó farkfedői fehérek. Jóval nagyobb mint a karvaly. Ezzel szemben a karvaly szeme és hosszú lába sárga, farka kifejezetten hosszú. Tojó mérete kb 37 cm, az alatta fekvő gerle kb 27 cm.
Viszont Comad által belinkelt képen pózoló madár pont ugyanolyan, mint a vita tárgya. :-/
hát szerintem meg pont, hogy nem karvaly volt, az egerész ölyv lesz szerintem, egyszer a szemünk láttán csapott bele felülről egy szarkafészekbe és vitte el a kis szarkákat ( én se hinném, ha nem láttam volna) és nagy szerencsére, egy volt solymász állt melletünk, aki megmondta hogy mivolt az (tudom, hogy ezis hihetetlen, de ott volt)
Én, laikusként, nagyon élvezem az eszmecserétek, sokat lehet belőle tanulni. :-)
Más: Tavaly itt, egy pesti lakótelepen, egy erdő szomszédságában, szemtanúi voltunk, hogy egy ragadozó madár egy szarkát hajkurászott, itt cikáztak a házak között. Szerintetek mi lehetett?
elnézést, hog beleszólok, de elolvastam és sok rossz és sok jó dolgot találtam a karvaly vs héja "ügyben" canary 1 amiket mondott az mind igaz. a karvaly általában nem támad házigalambra, mert kb ugyanakkorák és ott a csuri ami a fő tápláléka a többi kistestű madárral együtt (nálam a tetőn a galambok melett ül a karvaly hím és meglepően nem félnek a galambok, nemtudom miért) A hélya az meglátja a galambot akkor álltalában neki is megy, mert egyik fő táőláléka, de ilyenkor tél fele szokott bejönni a falvakba, városokba galambokért, mert a mezőn, erdőkben ilyenkor kevesebb a többi állat.a héjánál a fiatal madarak még barnás színüek és asszem( de nem pontossan) 1 vagy 2 éves kora után lessz szürkés kékes színű.
itt van pár kép a tisztább látás miatt fiatal héja öreg héja karvaly
Ez lehet, hogy anno egy szelid (azaz illegál. fészekből felnevelt) rigó volt, majd mikor kiderűlt róla, hogy tojó és valszeg nem fog gyönyörűen trillázni így hát "nemeslelkű" gazdija szélnek eresztette kitéve persze a legnagyobb veszéllyeknek, meg a teljes bizonytalanságnak! :(
A madár viszont hál Istennek úgy-ahogy megálta künn a helyét; viszont a Ti környezetetek, s kivált az ablakotok.. lehet, hogy nagyon hasonlít eredeti lakhelyére és gyakorlatilag haza akar jönni szegény. :-/
No, ez tipikus héja. Nézdd csak +, milyen nagy csőre a fejhez viszonyítva, amely amint az látható, nem valami gömbölyded. Frankón megszemlélhetőek a vaskos, erős lábszárak, az ujjakról nem is szólva, valamint a szinte bokrétaszerűen szétálló, fehér alsó farokfedőtollak is.
3-4 éve van egy visszajáró feketerigó tojó,aki megkeseríti az életünket.Nem érjük,hogy miért de az ablakpárkányon ül és a csőrével kopog az ablakon hajnaltól estig,vagy repül az ablak előtt és összekarmolja és csapkodja a szárnyával. Kb.50-szer kell elkergetni,hogy megunja egy időre,de többnyire akkor is csak átmegy a ház másik felére egy másik ablakhoz és ott csinálja. Idén azt gondoltuk,hogy megunta,mert nyáron egyáltalán nem láttuk de tegnap megjelent és kezd az őrületbe kergetni minket! Mit tegyünk,mi lehet az oka,hogy ezt csinálja?
A fotón lát6ó ragacs karvaly mivoltát a következőkkel kívánom szemléltetni. Feje gömbölyűbb a héjáéhoz képest, annak ugyanis jellegzetes vasaló buksija vagyon, s ezen madárkának a csőrzetje is jóval kisebb a fejhez képest, ami megen karvaly specialitás. A mell és hasoldal (már amennyi látszik belőle) sráfozása nem olyan vékony és egyenletes, mint a nagybátty héjának. És ne gyertek nekem azzal, hogy milyen fehér a szemöldöksávja, ami csak a héjára jellemző, mert ez nem igaz. Erre élő bizonyíték ez a fotó is. Nem utolsó sorban az, hogy lakott terület hogy úgy mondjam mélyére behatol, nos, ez ismét a karvalyra hajaz. A pipaszár lábacskákról pedig még nem is szóltam...
Nos, szeretném, ha +győznétek, hogy a képen szereplő predator mitől is lenne héja ! Merthogy NEM az. A méret még önmagában nem minden, kiváltképpen, ha figyelembe vesszük, hogy a karvalytojó közel héjahím mérettel bír.