Keresés

Részletes keresés

Hernyofan Creative Commons License 2009.09.25 0 0 73227
"A Pálma fa ragasztó tökéletes fa, papír, hungarocell ragasztásához, függetlenül attól, hogy faipari, expressz, vagy vízálló minőség."

A pálma faragasztó biztosan jó a hungarocellhez is?

Én úgy emlékszem, hogy terepasztal építésnél kifolyt egy kevés a hungarocell burkolatra, és egészen az asztallapig rágta át magát ( kb. 4 centi vastag hungarocell lap ).

De gondot ne csináljunk ebből, maradt költözésből jó adag hungarocell lapom, faragasztóm is van, ha hazaértem kipróbálom.
Előzmény: Elfdaddy (73225)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.09.25 0 0 73225
Néhány gondolat a ragasztásról.!!!!
A Pálma fa ragasztó tökéletes fa, papír, hungarocell ragasztásához, függetlenül attól, hogy faipari, expressz, vagy vízálló minőség.
Csak a száradási időben van különbség.
Cián akrilát ragasztók nem használhatóak hungarocellhez, és egyéb társaihoz, mert ugyan nem oldja, de szétmarja.
Papír és fa ragasztásához viszont tökéletes, a fémekről már nem is beszélve.
A Pálmatex műanyagokhoz (talpfák házak stb ) megfelelő, mert szükség esetén könnyen bontható, de ...!!!! Mihez ragasztjuk, és ez a fontos.
Ott, ahol nagyon kényes területre tévedek modellezésnél, inkább a kétkomponensű műgyanta ragasztókat használom, mint Uverapid 5, illetve 20.

Pillanatragasztó ügyben fentartásaim vannak a mindenféle kistubusosokkal, mert gyakran találkozom azzal a jelenséggel, hogy nemhogy egy pillanat alatt nem köt meg, de sokszor fél óra alatt sem. Ezért is írtam nemrég, hogy a modellező boltokban kapható 20 ml-es kiszerelésű ragasztókat javaslom, mert azok megbízhatóak.
Ezekből van híg, közepes és kifejezetten sűrű állagú. Az ára pedig kb ugyan annyi, mint ha 10 db tubusost vennénk.

Üdv és jó építést mindenkinek. :-)
Előzmény: 520,065 (73224)
520,065 Creative Commons License 2009.09.25 -1 0 73224
Bocsánat, hogy bele vau... de a Palma Fa az vizes alapú ragasztó! Nem Palmatexről van szó. Szerintem is kitűnő a modellezéshez a Palma Fa.
Előzmény: EglyT (73223)
EglyT Creative Commons License 2009.09.25 0 0 73223
Egyszerűen nem igaz.

Pl. Hungarocellt oldja ( meg sok mást is).

Tessék pontosnak lenni, mert sok ismeretlen nem elég tapasztalt társunknak kerülhet sokba a túl kijelentő módban tömörködünk.

Tehát, csínján a Palmatex-el.

Tillig, összetételénél fogva valóban nem old fel semmit.
Előzmény: H0 Dani (73222)
H0 Dani Creative Commons License 2009.09.25 0 0 73222
A PALMA FA ragasztó a terepasztal építés során gyakorlatilag minden ragasztáshoz jó, én csak ezt használom, nem is kísérleteztem mással. 
Előzmény: Törölt nick (73220)
EglyT Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73221
T. W kolléga!

A két ragasztó tulajdonságai, azonosságok, különbségek:

A Tillig gyárit mindkét felületre felkenni és szikkadni hagyni ca. negyed órácskát.

Az ágyazatos sínt csak ezután rögzítsük az asztalon (előrajzolni nem árt).

Az összenyomás erősen köt, ezért a gyári trükk (ott tanultuk) a következő:

A asztal lekent felületeire közönséges papírlapot tesznek, majd mikor a tervnek megfelelő szögben és irányban a vágány, akkor folyamatosan kihúzzák (hosszában, nem széltében) és így haladnak előre. HA mégis elrontották, akkor széles lapú sniccerrel szétválastják a két felületet. .

A Palmatex sokkal gyorsabb, mert szinte egyből ragad és fog, várakozási idő minimális. A hírdető táblákról ismert papír-írószerben kapható műanyag fejű acél tűzőke jó szolgálatot tesz, főleg ha erős az ív, mert biz, ott a teljes kötést illő kivárni. A Palma kapható literesben is, ami több, mint elég.
Végül is mindkettő jó, nálunk a "nagyiparban" a Palma volt a praktikusabb.
Egy dolog, ami fontos!

Megvallom, a Palma szétszedését nem próbáltuk, mivel szerencsénkre nem kellett kétszer rakni. Anyaga a bödönbe teljesen beszárad (oldót nagyon ritkán kapni), ami logikusan nem a legjobb jel, de hol van a műszaki világban manapság logika (pl.: lásd digitál)
Ja még valami, az ecsetet 2 cm-nyi löttybe állítani, mert ha egyszer beszárad...

Végül is, ízlés dönt, meg Palma talán könnyebben kapható, no meg olcsóbb.
Allergiások figyelem. Tillig szalmiák szagú, akár a Humbrol maskol, Palma aromás hígító, és elviselhetőbb.
Cigi, túz kizárva, mert jön a légitársaság alapítás(Csantavéri Matuska Modellező Kör).

JSB
Előzmény: Törölt nick (73220)
laszlovecsei Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73219
Sziasztok!

Kipróbáltam ezt az említett telefonkártyás módszert a CAF kocsikon, és bejelenteném, 20másodperc után szét tudtam szedni, teljes biztonsággal. Ha igénylitek teszek fel egy képet is! nagyon tuti módszer, ajánlom mindenkinek!
EglyT Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73218

Nekünk sikerült a "kérdéses" módszerrel 2,3km (pontosan 2438m) vágányt -és nem sínt, mert akkor a duplája - és 451 kitérőt (váltót) az általad emlegetett módszerrel - Keszthelyen - beágyazni.
Persze biztosan lesz néhány szagértő, aki internet módra tanácsot ad az általa soha sem láttot Tillig Elite kezeléséről.

Remélhetőleg sikerült eloszlatnom félelmeidet.

A lényeg, hogy ne lágyítsd túl!

A puding próbája:

végy egy kis, ca. 6-8 x12 cm vastagságú falapot!

A talpfákat állítsd az ágyazat aljazat közeihez, lágyíts a főnnel, majd közepes - nem több!!! - erővel nyomd a sínfelületre fektetett lapkával a vágányt az ágyazatba!
Mindegy, hogy jobb, vagy balkezes vagy - nem tom miért - de jobbról-balra gyorsabb és kényelmesebb (lehet, hogy az ágyazatba süllyesztett vájat nem szimmetrikus, és azért).
Előzmény: Törölt nick (73202)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73217
Nincs mit. :-)

Ez a faszerkezetű híd például 6 mm, 3 mm, 1mm vastag balza illetve 3 mm átmérőjű bükkfa tipliből készül.
A terepasztalom TT méret lesz, és a Union Pacifik 1880 - 1930 ig terjedő történetéhez tartozó épületekkel fog épülni.
Mivel U alakú, két fejállomás és egy átmenő állomás lesz, egy aranyláz korabeli kis bányásztelepüléssel.

Előzmény: róbertke (73216)
róbertke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73216
Már át is raktam amit írtál a magánkönyvtáramba. Köszönöm.
Előzmény: Elfdaddy (73215)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73215
Akad máshol is, mondjuk a hód emblémánál, de a modellező anyag sokkal jobb minőség, és a vastagsági méretek párhuzamosak, csiszoltak, no és a lényeg, méretpontosak.
Két minőség van. A könnyített, és a sztenderd.
Én 3 mm vastag és a feletti méreteket használok, mert hajómodellezek, de most fiaim rábeszéltek terepasztalra, így a 0,8 vagy 1 mm vastagságot használom.
A feltett kép a szeletelő készülékről jó, de én már megszoktam a fémvonalzóimat. :-)
Ami még egy fontos és jó tanács, a balzafa anyaga katalizátorként működik a pillanatragasztóknál, így tényleg egy pillanat alatt köt.
Ha építetek belőle, az eljárás a következő.
A rajzot egy megfelelően puha anyagra terítsd ki, tegyél rá nejlon fóliát, ez lehet akár folpak is, és azon állítsd össze a darabokat.
Gombostűvel tudod rögzíteni a rajz kontúrjaihoz, és utána a sarkoknál cseppents rá ragasztót. Ha megszáradt, a fóliáról le tudod venni. Nem ragad hozzá.
Előzmény: róbertke (73213)
etwg Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73214

Ime egy szerkezet a deszkavágáshoz:

Akár 0,3 mm vastag deszkát is lehet jo balsábol vágni...

ed
Előzmény: Elfdaddy (73212)
róbertke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73213
Kösssssz, P betüs barkácsáruházban is lehet már kapni balzát (nem balsafa a neve?), fenyődeszka után kissé szokatlan volt...:-))))
Előzmény: Elfdaddy (73212)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73212
Ez ugyan nem a reklám helye, de én az épületeimet szoktam csinálni belőlük.
A leg egyszerűbb, ha ugyan úgy modellező boltban vesztek 0,8 mm vastag balza lapot, és snitzerrel azt szeletelitek fel méretre.
Egy lap mérete általában 100 x 1070 mm. Az ára szintén k.b. 350 Ft.
Ebből azért több jön ki, mint egy csomag fogpiszkálóból. :-)
Előzmény: róbertke (73211)
róbertke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73211
Köszönöm szépen a többiek nevében is! Fogpiszkálóból a régi hagyományost átválogattam, a teljesen szép egyenesekből nyitott vagonokhoz padlódeszkát, a pőrekocsikhoz rakoncát farigcsáltam.
Előzmény: Elfdaddy (73210)
Elfdaddy Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73210
Modellező boltokban lehet kapni ciánakrilát ragasztókból hígat, közepes és egészen sűrű változatot.
A sűrű a legjobb nektek, mert nem csöppen le.
20 ml ára k.b. 650 Ft.
Célszerű fogpiszkálót használni a ragasztáshoz.

Üdv Elfdaddy :-)
Előzmény: róbertke (73209)
róbertke Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73209
Ez így igaz, de én csak az ömlő ragasztóról írtam. Szalonkocsi világítását próbáltam rögzíteni ( tíz éve még nem nagyon volt kétoldalas ragasztószalag), hála égnek csak a tető belső felére ömlött a ragasztóból, de egy nyomással sikerült mindet kifacsarni.
Előzmény: RhB (73208)
RhB Creative Commons License 2009.09.24 0 0 73208
A véletlen balesettől semmi sem véd meg...

Én az egyik Lima kocsinál jártam úgy, hogy a kocsit fejjel lefelé beállítottam a saját hungarocell dobozába (az aljára tettem fel a bigyókat) úgy, hogy ne tudjon megbillenni. A gombostű - hegyén a pillanatragasztó, ahogy leírtad - persze beesett a kocsi mellett a dobozba. Gondoltam nincs gond, jó helyen van ott, egy másik gombostűvel folytattam a melót. Természetesen úgy esett bele, hogy a hegye hozzáért a kocsi tetejéhez, azóta is ott van a kis dudor a tetőn...
Előzmény: róbertke (73205)
kabalaa Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73207
Ezt azt hiszem megfogadom! :D
Előzmény: róbertke (73205)
róbertke Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73205
Én egy drága modellem tönkretételéből okulva az alábbi módszert használom: Papírlapra kinyomok egy aprónyi pillanatragasztót, majd gombostűt mártok bele és óvatsan bekenem a ragasztandó részt, ha kell órás nagyítót is használva a precízebb ragasztásért. Ha netán ömleni kezdene a ragasztó, semmiben nem tud most már kárt tenni.
martonAnn Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73204
A loctite mindenre jó!
Előzmény: kabalaa (73203)
kabalaa Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73203
Milyen ragasztót ajánlatok fa ragasztására?
szuromia Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73201
Nem gúnyolódtam. Elveim szerint csak csontszáraz kézzel vagy kesztyűvel lehet megfogni a modelleket. Ez nem Lego, amit szappanos vízzel lesikálhatsz, ha már túl dzsuvás a sok fogdosástól. A kézkrém biztos megvéd a Loctitetól, de összekeni a modellt. Persze, mindenkinek az igényei függvénye és szíve joga, hogyan kezeli a dolgait.
Előzmény: BalatonBoglarka (73193)
taurus124 Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73200
Esetleg valami paraméterek körvonalózodnak már (mikorra várható, ár, váltódekódernél kimenetek száma...)
Előzmény: Törölt nick (73165)
V43-1333 Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73199
Sziasztok!

Olyan valakit keresek, aki nagyon otthon van a terepasztal tervező programban.
Szeretném megterveztetni az asztalomat. Ha lenne vállalkozó, megbeszélnénk a részleteket. Természetesen megfelelő honoráriumért gondoltam.
cedrusss Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73198
Tök mindegy, a lényeg, hogy nem hiszel a módszeremben. Pedig még ki sem próbáltad!
Valaki próbálta már?
Előzmény: 2xlion (73196)
Törölt nick Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73197
Ja: "veled nevetünk, nem rajtad" :D
Előzmény: 2xlion (73196)
2xlion Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73196

Ez nem gúnyolódás hanem vicc volt. :-)

Nagy a különbség! :-)

2xlion Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73195

De igen, ha nem a tubus elején, hanem a végén indul meg. :-)

Előzmény: szuromia (73192)
martonAnn Creative Commons License 2009.09.23 0 0 73194
Teljes mértékben egyetértek veled!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!