Alapvető élelmiszerek annyiba kerülnek, mint itthon. Már persze ha rendes boltban veszitek.
Merkator-t fogtok sokat találni. Nem hiszem, hogy Bled-től befelé lenne mondjuk Lidl. Vannak még a Tus boltok, de bevallom ezek árait nem hasonlítgattuk.
Én azt ajánlom, hogy hajtsatok el egész a Bohinji-tó végéig. Előtte 100 méterrel balra van egy parkoló (fizetős), Merkator bolt és egy turista információs iroda. (Ribcev-Laz a Google Maps-en ahogy nézem)
Mi ott tájékozódtunk mindenről. Szereztek nekünk 14 Eur/fő áron nagyon király apartmann-t Srednja-Vas településen, felvilágosítást adtak a hegyi időjárásról és még 1 euróért a hegyi menedékházakat is felhívták volna. Kempingben is biztos tudnak segíteni. Én csak egyet ismerek Ukanc-ban a tó nyugati végénél, igaz azt is csak látásból.
Diákkedvezmény minket már nem érint, így ehhez nem tudok hozzászólni.
Múltkor pontatlan voltam. Parkolótól már a Hét tó völgye turistaházig írnak 3 órát. Crna Jezero "csak" olyan 2-2,5 lehet.
Zasavska-ig írnak innen 2 óra 15-öt. Ez összesen 5 óra 15 perc. Nekünk sikerült is tartani, bár kicsivel előtte a mi utunk felfelé kanyarodott, így a turistaháznál nem jártunk. Lefényképezni viszont le tudtuk.
Crna Gora? Nem Crna Jezero? Nem mindegy. Előbbi hegyet, utóbbi tavat jelent. Nincs sajnos elérhető közelségben turistatérkép, így nem tudom a hegy pontosan hol van.
Menedékházban 12-15 Eur körül aludtunk. (Dom Planika) Sokkal olcsóbbra ne számítsatok, igaz drágább se nagyon lesz. (Feltételezve, hogy nem akartok külön szobát. Ami persze nincs is mindenhol.)
Ami még borsos az a kaja és az innivaló. Egy üveg (1,5 liter) ásványvízre rá kell szánni 7 eurót.
Sziasztok! Jún. 25-én megyünk két hétre Szlovéniába, és főleg a Triglav Nemzeti Parkot szeretnénk körbejárni. Kérdéseim a következők: A belépőknél van-e diákkedvezmény (diákjegy), és ha igen, akkor milyen diákigazolványt fogadnak el? Tudtok esetleg valami a helyi viszonyok szerint olcsó kempinget javasolni? Mennyibe kerülnek az alapvető élelmiszerek? Milyen élelmiszerbolt-hálózatok vannak és ezek közül melyik a legolcsóbb?
Ha minden igaz, június 29-től (akkor jövünk haza) eladó lesz egy június 16-tól érvényes szlovén féléves autópálya matrica. (Megpróbálom nem felragasztani.) Ha valakit érdekel, írjon mailt és ha hazajöttem válaszolok rá.
Szia A MOL benzinkutaknál (Pl. XI.Irinyi) jelenleg 10.500,- ft a 35 eurós féléves. (Jelenleg az a legkisebb). De ha július 01-től mész már lesz 15 eurós, nem érdemes megvenni a féléveset.
Legutolsó határ előtti benzinkútnál szerintem biztos lesz, de ha nem, akkor az első szlovénnál állj meg. Legutóbb mi is ott vettük és nem volt belőle gond.
Köszi. Az az igazság, hogy pár évvel ezelőtt céggel voltunk kinnt, Portorozban laktunk a Metropolban és onnan kirándulgattunk. Voltunk Piranban, Lipicában (egy kicsit csalódás volt), Postojnában, Predjamában, raftingoltunk Bovecnél a Socán, a Miramaréban Trieste-ben, minden nagyon tetszett, szép ország. Most családdal mennénk, gyerekekkel, ezért kérdeztem a könnyebb látnivalókról. Köszi a válaszokat.
Fizetni kell a parkolásért is, de pontosan nem tudom mennyit. Innen a linkeket követve elég jól "be tudod járni" az általad kinézett útvonalat: Koca pri Savic
Én egyénként nem ajánlanám ezt a túrát. A szép rész pont a Crna Gora-tól kezdődik. Addig egy hatalmas mászás, miközben "csak" egy vízesés van. Persze szuper túraútvonal, de a környező látnivalókhoz képest csak egy sima turistaút, ráadásul csak felfele 3 óra.
Vogel csúcsára nem visz fel lift, ez egész biztos. A nagy kabinos lift megy fel a szállodáig, onnan télen síliftek még mennek felfele, de közel sem a csúcsig. Ülőszékes, így elvileg nyáron is járhat, de erről nincs infóm, mert csak télen voltam.
Velika Planina egy fennsík. Nem is tudom hol van pontosan a legmagasabb pontja, de a lift szintén nem oda visz. Én is oda mennék a helyetekben, mert engem is lenyűgözött és 30 perctől 1 napig bármennyit lehet gyalogolni, vagy csak lődörögni. Az a faházakból álló falu és a mindenfelé kóboroló tehenek szenzációsan nagy élmény. Ráadásul onnan sem kutya a kilátás.
Szállásotok hol lesz, mert ez sem mindegy a túra kiválasztásánál?
Én néztem ezt a linket: http://www.velikaplanina.si/What-to-see/On-Velika-Planina
Számomra ebből talán az derül ki, hogy felvisz egészen.
De egy ismerősöm azt mondta, hogy a Vogelnél is 2 lift van, van egy, ami feljebb is visz, de amikor ők ott voltak kb.1 hónappal ezelőtt, akkor csak az alsó járt. (Nem biztos, hogy ez igaz.)
Nem tudom miért gondolom, de Velika jobban vonz, így képek alapján úgy tűnik, hogy ott jobban lehet a csúcson lődörögni, nézelődni és az embertömeg is lehet, hogy kevesebb. Persze ez csak az én elméletem.
De még egy kérdésem is lenne, hátha tudsz segíteni. A Savica vízesés nem vonz, csak "rosszakat" hallottam. Ellenben lehet, hogy elindulnék (csak elindulnék) felfelé a tavak felé a vízesés parkolójából legalább az első tóig, a Crna goráig. A parkolásért is fizetni kell vagy csak a vízesésért, mert nekem nem mindegy? És ha igen mennyit?
A Vogel-re a lift csak a sípályák aljáig megy. A szemközti Triglav-ra már innen szenzációs kilátás nyílik. Velika Planinán nem tudom meddig megy pontosan a lift, de itt se hiszem, hogy a csúcsra vinne.
Kilátás szempontjából szerintem a Vogel a nyerő, míg a Velika Planina helyben nyújt többet. Ellenben egyik sem hegycsúcs. Néz meg a 2 linket. :)
Sziasztok! 19-én indulunk 4 napra Szlovéniába. Össze is állítottam a programot. Egy dolgot nem tudok eldönteni. Csak egy csúcsra szeretnénk felmenni gyerekekkel sílifttel. Vagy a Vogelra Bohinjnál vagy a Velika Planina. Ha valaki ismeri mind a kettőt, akkor szívesen vennék tanácsot, hogy melyiket ajánljátok jobban a kettő közül!? Köszi.
Ez az egy hónappal ezelőtti utunk hazafelé Bledből (zölddel). Reggel ismét indulunk, és ez lesz megint az út, igaz, most Ljubljana után Olaszország felé. Lescétől Budapestig autópályán, tetszett, amikor a Tornyiszentmiklós felé eső szakaszon autópályasebességgel csak annyi volt a határ, hogy volt egy tábla, Magyar Köztársaság. :-)
mi tavaly még a pályák elkészülte előtt voltunk és biztosan állíthatom, hogy nem érdemes lejönni a pályáról, ha a végcél Bled, mert egyszerűen nagyon lelassít, kb 60km/h átlagsebességet tudsz max kihozni a sok kanyargós út és a lakott települések miatt. Gyakorlatilag itthon felmész az M7-re és Lescenél lejössz (bár arra nem emlékszem már, hogy Lesce előtt azt a kis szakaszt átadták-e). Szerintem nem szükséges átmenni Horvátországba.
Sziasztok. Terveztem idén elmenni szolvéniába, de még sose voltam, és nem tudom hova lenne érdemes. Tudnátok ebbe segíteni? Vagy hol tudnék ennek jobban utána nézni, esetleg szállást meg jegyet is. Elöre is köszi
Azt szeretném megtudni, hogy a Triglav nemzeti parkba hogyan ajánlott eljutni? Autópályán? Mennyivel hosszabb, ha nem megyünk fel az autópályára? Vagy ez a megoldás felejtős??Mert időben sokkal hosszabb??? KÖszi
1600x1200-ra kicsinyítve töltöttem fel annak idején a picasa albumba, a nagyítóval belenagyíthatsz.
A többi képem ne zavarjon meg, én az óramutató járásával ellentétes úton mentem körbe ezen az útvonalon, szerintem jobb az óramutató járásával megegyező irányban:-)
Valószínűleg az autóvonatra gondolsz. Ez Bohinska Bistrica és Most na Soci között közlekedik. A lényege, hogy egy 6 km-es alagúton átvisz a hegyek alatt, megspórolhatsz vele egy 1000 méter feletti hágón átkelést és sok km fárasztó autózást.
Olvasgatok vissza rendesen a fórumban, és néhány kérdés felmerült bennem: - jóval régebben említve lett a Strujan környéki szirt, hogyan lehet oda lejutni? - a Pericnik vízesést és a Mongartot nem igazán találtam... tudtok segíteni, hogy ezek kb. merre található - több hozzászólásban is megemlítetek valamiféle fura vonatozást.. autóval (?) Csak így közelíthetőek meg bizonyos helyek, vagy így ajánlatos közlekedni? Hol találhatók róla több információt? Árak, érvényes menetrend stb.. köszi!
Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!