Ez nem 11% kamat amit itt számoltál - több annál. Mert a 11% 1 évre vonatkozó kamatot jelent.
2milla alaptőke
I-II. hónap 36666Ft kifizetés és újra lekötés
2036666 résztőke
III-IV. hónap 37338 kifizetés és újra lekötés
2074004 résztőke
V-VI. hónap 38023 kifizetés és újra lekötés
2112027 résztőke
VII-VIII hónapra 38720 kifizetés és újra lekötés
2150747 résztőke
IX-X hónapra 39430 kifizetés és újra lekötés
2190177 résztőke
XI-XII hónapra 40153 kifizetés és az tőke is: 2190177 össz:2230330Ft
Tehát amit te számoltál az 11.51% kamatot jelent
Amikor agy bank meghírdet egy akciós kamatot éven belüli lejárattal, akkor a kamatot olyan módon közli, mindha a meghírdetett akció a teljes évben azonos lenne. Ha valaki 2 hónapra és két millára 36666Ftot kapna, akkor a bank 11,51% kamattal hírdetni ezt az akcióját és nem 11.00%al.
Nyílvánvaló, hogy ez a kölömbség 2 millánál ás 2 hónapra és a kamatadót is számolva 1000-1400Ft-nál nem nagyobb összeget jelent minuszban
Ugyan ez van a hiteltörlesztéseknél is. ha valaki 10 évre vesz fel egy darab hitelt, azonos törlesztéssel havonta, az az illető valójában 120 darab hitelt vesz fel, azonos összegben. A kamat ebben az esetben mind a 120 törlesztésnél más-más összegű lesz. Első hónapban lejár az első hitel a másodikban a második és így tovább. A 10 év végén a lejáratokat külön külön kiszámolva meg kell állapítani, hogy mekkora volt a kamat és átlagolni kell. Az lesz majd a valós kamat az átlag.
El tudod képzelni, hogy vagyonbevallást kell tenni mindenkinek és itt be kell írni kinek-kinek milyen vagyontárgya van, az ingatlanokat és a egyéb banki termékekeket összevönva teljes összeget számolva adóköteles lesz az egész cucc?
A hozamhoz nem kell kamat (lásd diszkont kincstárjegy, nyílt végű befjegy). Ha van egy 10 000 forintos mostani árú kötvény, amely pont egy év múlva visszafizeti a tőkét és fizet 1000 forint kamatot, annak éves hozama nyilván 10 százalék. Ha ugyanezt a papírt 9000 forintért adják, akkor már 22,22. (11000/9000-1). Ha nem kerek egy év van hátra, illetve több kifizetés is esedékes, akkor segít az Excelben az XIRR (extended internal rate of return) függvény. Matematikailag (majdnem) ugyanaz, mint az EHM, THM.
A szóvab forgó kötvény, gondolom, alárendeltkölcsöntőke-kötvény, ahol csőd esetén a kifizetést hátra sorolják, ezért ilyen olcsó.
A havi bontás kb. jó, de valójában napi kamatot számolnak. Elvileg ott kellene lenni a hirdetményben a képletnek, hogy hogyan. Van olyan bank, amelyik 365, van, amelyik 360 napos évvel számolja. Ha megvan a kamat, 20 százalékot vonjál le adóra.
Koszi a valaszt.Igen,alltalanos iskolaban tanultuk,de az evek soran nem volt ra nagyon szuksegem,hogy szazalekot szamoljak,igy kiment a fejembol.Ez pont olyan,hogy sokmindent tanultunk anno az iskolaban,(matekbol,fizikabol,kemiabol...) es nem hasznaljuk nap mint nap,igy az ember elfelejti.
1/6 az egy hatod., azaz egy osztva hattal. a 4/12 az meg négy osztva 12-vel, ami pontosan1/3 azaz egy harmad. azaz osztod a 455000-t hárommal, és levonod az adót.
(amikor én jártam iskolába, azt hiszem ez általános iskolai felső tagozatos tananyag elején volt, de lehet, negyedikben is már, bár a százalék talán csak ötödikben?)
Hat Koszi a gyors valaszokat,ti aztan vagjatok a temat rendessen.Bocsi az ertetlenkedesert de addig ertem,hogy" 2000000*0,11=220000. ez az összeg 12 hónapra vonatkozik, de neked csak két hónapnyit fizetnek ki, vagyis 2/12-ed, tehát 1/6-od reszet"Mi az az 1/6-od?
Itt egy masik Pl:3,5milla,4 honapos futamido,13%-os kamal.
Akkor:3500000x0,13=455000,ez az eves kamat,ebbol a bank fizet 4 honapot, 4/12-ed.Na es inet hogyan tovabb?
nem akartam ennyire bonyolítani, csak ez elvet bemutatni. :) mert ha beüti a számítógépbe, hogy 2 milla kamata egy évre 11%, és 12-ből két hónap, akkor ez jön ki, és nagyságrendileg elég is.
A számaink azért különbözhetnek, mert én 31 januári és 28 februári nappal számoltam 8összesen 59 nap), te esetleg mással plusz az sem mindegy, hogy az évet hány naposnak vesszük.
Ha éven belüli a dolog (mint a te esetedben is), akkor egyszerű kamatozás van többnyire. A te esetedben szerintem egyszerű a dolog: az évi 11%-os kamat 2/12-ed része jár (nagyjából).
Azaz kb 36055 ft a kamat, ebből lejön 20% adó. A kezelési költség stb nem befolyásolja a kamatodat (csak a hozamot, de nem jelentősen).
2000000*0,11=220000. ez az összeg 12 hónapra vonatkozik, de neked csak két hónapnyit fizetnek ki, vagyis 2/12-ed, tehát 1/6-od részét. Kamatod tehát 220000*1/6=36666,67Ft. Kamatadó 20%, vagyis a kamatod 80%-át kapod kézbe. 36666,67Ft*0,8=29333,33Ft
Kezelési költséget nem tudom, számítanak-e fel, nekem nem szoktak.
Hogyan kell kamatot szamolni? Egy konkret Pl:2milla 2 honapos lekotes,11%-os kamat,-20% kamatado,-kezelesi koltseg=?
Van meg tobb lekotesem is,de sosem foglalkoztam a kamatszamitassal,mikor volt egy jo akcioja a banknak,akkor csak beraktam a penzt,s majd a bank kuldott egy ertesitot a varhato kamatrol.Szeretnem kiszamolni a varhato kamatot,nem akarok a bankra varni.
Valaki világosítsa meg az elmémet, hogy ez hogy lehet! Kaptam egy mailt, hogy OTP 2016 kötvény jegyezhető (de hasonló más instrumentumok is) "Jelenlegi hozam: évente 16% körül euróban. 13 százalékponttal a hasonló futamidejű német államkötvény hozama felett". Ugyanakkor meg ez szerepel, hogy "Kamatozása: 5.27%, évente szeptember 19-én kifizetve, tőke lejáratkor törlesztve". Hogy a francba lehetne akkor 16% körüli hozam? Tán diszkonttal adják el?
Tulajdonképpen egyetértek, ugyanakkor tény, hogy 2006-07 körül az 5% fölötti dollárkamat is kevés volt a kisebb eurókamattal szemben. Plusz ott volt még akkor a dollárral is játszható carry-trade (most elvileg a másik oldalról lenne játszható, de minek).
Egyelőre úgy tűnik, hogy minél rosszabb a helyzet, annál jobb a dollárnak. Plusz, a 2001 körüli válsághoz képest még különbség a forint saját problémáinak megléte (akkor nem igazán volt tudomásom szerint).
Na, lassan indulnom kell matekozni (ma lesz az 5. alkalom).
Jah. A múltkor volt egy tök jó játék. Majd elmesélem.
Vásárlóerő-paritáson számolva a dollár alulértékelt az euróhoz képest. Mivel a kamatszint mindkét deviza esetén konvergál a nullához (egy kis előnye még van az eurónak), az árfolyam konvergálni fog "normál" szinthez. Ez pedig dollár erősödést jelent az euróhoz képest. A font pedig az euróhoz képest még jobban felülértékelt. Ezek tuti hosszútávú forexes tippek. Természetesen az keresztárfolyamokban lesznek kilengések, mint az indexek esetén, de a trend ez lesz.
2000 körül az euró 260 ft volt, a dollár meg 300. Azaz az arány 1,15:1 volt a dollár javára, ebből lett egy 145 ft-os dollár és egy 230 ft-os euró tavaly nyárra. (Miközben a magyar infláció ez idő alatt 3-4X-se volt a kintinek.)
Miért ne fordulhatna meg minden? A dollár lehet 150 ft de akár 400 ft is.
egyébként csak érdekesség képpen jegyzem meg, hogy az ING ázsiai eszközalapja baromira nem követi a kínai emelkedést. Az Allianz-os UL-emben a kínai alap hozott 15%-ot vissza az elmúlt 3 hónapban, míg az ING-s ázsiai alap esett 5%-ot. pfff. ugyanebben az időben viszont az ING-s nyersanyag alap hozott 23%-ot... és bár az allianz is lekövette az emelkedést, jelentős lemaradással 16%-ot hozott.
szerintetek ez a rally meddig tarthat az amerikai tőzsdén? még kínai részvényalapban van a pénz egy része, és most emelkedik? de lehet ez egy tartós emelkedés, vagy nagyon rövid lesz, és el kell kapni a tetejét, hogy kiszálljak? van még itt valakinek kínában pénze? :)