Köszönöm a felhívásra jelentkezőket, de egyenlőre senkinek nem válaszoltam, mert kb 2 hét mire konkréttá válik a munka.
Viszont a napokban jött egy megkeresés asztalos válllakozótól.
Feladat: 2m*0,8m es 12 mm-es tábla felmelegitése, és hőn tartása kb 15 percig 165-185 fok között. Létezik gyári megoldás ami sokkal többet tud, de annyit nem használná, hogy megvegye.
Agyaltunk már pár dolgon ha valakinek lenne ötlete, netán tapasztalata szivesen venném. Akár úgy is, hogy ő készitené el a készüléket.
Na várjunk egy picirit. Ezek szerint, a helyes, szabványos megoldásnál egy sorkapocs van betéve a mérő mögé, és ott ugyanúgy el van vágva a PEN vezető ?
Ha igen, akkor mi a fene különbség van a Siemens órán lévő sorkapocsosztó és az óra mögé behelyezett sorkapocsosztó között ? Mindkettő potenciális szakadási pont nem ? Én eddig azt hittem RoninTT azt irja, hogy a PEN megszakítatlanul megy egészen a fogyasztói elosztóig úgymond "megcsapolva" az óra környékén, de nem elvágva és sorkapcsozva. ( régi építésről beszélek, ahol a PEN PE és N szétválasztás nem történik meg a késes biztósítótáblánál, és a felszálló vezetékek átmérője 10 nmm egészen az óráig, majd az órától a megszakítótábláig, ahol is a szétválasztás megtörtént )
Ez nagyon jól hangzik szerintem is de melyik szolgáltató húzza ki a vezetékét a fogyasztói főelosztótábláig ha az nem a mérőszekrényben van hanem máshol. Pedig ez tényleg tuti lenne...
Egyébként, ha beteszel egy kötőelemeta PEN vezetőbe, akkor adtál a szarnak egy pofont. Ugyan úgy kilazulhat, mint a mérő kapcsán. Ami egyébbként valóban csak egy sorkapocs, tehát nem megy keresztül a mérőn.
Érdekes felfogásod van, ha valaki nem ért veled egyet, vagy netán kíváncsi a vélemenyedre az már szerinted kötözködés.
Szóval azt mondod a mérő alatt egy kötőelemmel legyen megszakítva a PEN vezető és itt földeljük le, majd a lakás elosztón válasszok szét PE és N vezetőre?
Pl. nálam ez teljesen felesleges mert a mérőmtől 4m-re van a villanyoszlop ahonnan csatlakozik a házam és ott a PEN vezető földelve van. Persze tudom , hogy ez nem mindenkinélo van így, mert ugye légkábeles hálózatnál 250m-en ként van földelve.
Nu, asszem megint csak kötözködni próbálsz, hiszen ezt már kitárgyaltuk!
De Lacivill erre az előbb megadta a választ: /én állandóan ezt szajkózom/ "..... a szolgáltatók óracserénél, illetve ellenőrzéseknél kötelemet épít be, /fővezeték sorkapocs/ és azon keresztül ágazik be a nulla /PEN/ vezeték.
Amire te kérdezel: "..... ezt a továbbra is PEN vezetőt vezeted a lakáselsztóhoz, /fogyasztói főelosztó/és abban választod szét PE, és N-re. Ez a megoldás min. 10mm2 keresztmetszetnél lehetséges, régebbi épületeknél megengedett a 6mm2. ..... "
Ebben azt próbáltam érzékeltetni, hogy a mért szakasz a fogyasztásmérő kapcsairól kiinduló vezeték. Ebbe nekem nem fér bele a leágazás a fogyasztásmérőhőz, mivel nem különbözteti meg sem a fázis sem a nullavezetőt. Szóval ha a nullát nézem akkor a leágazás elötti szakasz az méretlen utána meg mért. Na ez nem illik bele a képbe a szabványt értelmezve
2.4.2. Ha az érintésvédelem nullázás (TN-rendszer), akkor a védővezetőnek a PEN-vezetőről való leágaztatását vagy az elsőtúláramvédelmi készülék mellett elhelyezett nullabontó előtt, vagy a fogyasztóifőelosztón kell megvalósítani.
.............. ez a földelés azoknál az épületeknél, melyek 30 mA érzékenységű áramvédő kapcsolóval védett, mért fogyasztói hálózatról kapják ellátásukat.
Tehát ez nem az itt tárgyalt esetre vonatkozik
Mivel ez mért valahol már becsatlakozott, ahol le kellet földelni.
Válaszok. Igen, lehetett. Sajnos még ma is bevált gyakorlat :-( !
Mikor elkészítetted a földelést, akkor történt földelési ellenállás mérés? Gyanítom nem. Az esetek túlnyomó többségében csak "dísznek" van ott ! Ebből következik, hogy nem jó ez a megoldás ! Éppen ezért kötelező az 5 vezetékes /egyfázis esetén a 3/ kiépítés, az általam leírt módon. Itt hiába "bújik ki" a vezeték a mérő alól a PE és az N vezeték is folytonos marad. A PE az érintésvédelem miatt FONTOS Az N pedig /3 fázis esetén/ a feszültségemelkedés elkerülése miatt.
Én mindenképpen újra szerelném, vagy ha villanyszerelő készítette megszereltetném vele.
Ami érdekes lehet még a dologban hogy az MSZ 477 a fogyasztói vezetékhálózat kezdő pontját főelosztó hiányában a fogyasztásmérő kimeneti kapcsaiban határozza meg.
Tehát: A fogyasztásmérőn csak a FÁZISVEZETŐKET kell KERESZTÜL vinni. A NULLÁT csak LEÁGAZTATNI kell ODA !
Egyetértek azzal a kitétellel, hogy hosszú évtizedekig ez volt a gyakorlat, és annyi ezresem lenne ahány ilyen mérő van akkor nem kéne szerszámot a kezembe venni.
Néhány éve a szolgáltatók óracserénél, illetve ellenörzéseknél kötöelemet épit be, és azon keresztül ágazik be a nulla vezeték.
Viszont ha szigoruan nézzük akkor a mérőnél a nulla vezeték egy tuskón csatlakozik be, és nem megy át rajta..........
Én nem hiszem hogy tévednék max a szabvány. Lehetne az alkotóval vitázni de az szélmalomharc. Én csak szöveget értelmeztem, de ha te másképpen olvasod a szabvány ezen pontját akkor szívesen veszem ha megosztod velem.
Azt tudni kell, hogy nálunk a hálózat a 80-as évek elején készült. Földelő nyárs nem volt, sőt nullázás sem csak előkészítve egy dobozban ( vizcsövön volt csak a piros védővezeték ). Nagyon régi tábla volt bakony megszakítókkal.
Ez késztetett májusban az átszerelésre. Egyrészt nullázottá tettem a hálózatot, és földelőnyársat helyeztem el. Teljes táblacsere merlin eszközökkel és FIvel.
A régi tábla lebontásakor láttam, hogy a feljövő 4 szál a mérőtől aluminium.
Ekkor döntöttem ennek a cseréjére is, és egy regisztrált szerelő megbontotta az órát. 10-es rézre lett cserélve a 3 fázis és a PEN szál az órától a tábláig.
Az elmúlt 28 évben is átment a PEN a mérőn. Akkor még ezt lehetett ?
Amúgy földelhettem volna a PEN-t a becsatlakozásnál a késes dobozban is, de pont azértgondoltam, hogy jobb ha a táblámban közösítem a nyársat a PEN-el, mert egy esetleges PEN szakadásnál (pl a mérőből kibújik :) ) a földelőszonda elviszi a kiesett PEN szerepét. Te mit tennél a helyemben ? Lebontatnád újra az órát, és átköttetnéd az egészet emiatt ? Mennyire gyakori az ilyen PEN átvezetés a mérőn a régebbi családi házaknál ?
2.4.5. TN-rendszer esetén minden betápláló vezeték épületbe való becsatlakozása közelében a védővezetőt egy önmagában is számottevő mesterséges vagy természetes földelőhöz vagy épületalapföldelőhöz kell csatlakoztatni. Elhagyható ez a földelés azoknál az épületeknél, melyek 30 mA érzékenységű áramvédő kapcsolóval védett, mért fogyasztói hálózatról kapják ellátásukat.
Ez így nem szabályos, és ellenkezik a szakmai irányelvekkel, de még a józan paraszti ésszel is! Ezen már volt itt parázs vita, mert van aki így szereli, de persze egyetlen szakmai érv sincs mellette. Lehet hivatkozni a 447-es szabvány bizonyos tételeire, de értelmezni, és a fontossági sorrendet betartani illene. Az ELMŰ /és a többi szolgáltató/ "szakembergárdája" meg két sörért BÁRMIT leplombál. SAJNOS! Én már találkoztam cukrásszal is, aki "fásizceruzával" húzkodta meg a csavarokat, és az étterem+konyha fogyasztásmérőjében 2,5 aluminium vezetékkel akarta elkészíteni az átkötést! /ez még a régi szép időkben volt/. Beküldtem a tulajhoz egy kávéra, és én elkészítettem rendesen. Nem bízom más életét a fogy.mérő felszerelőre, miközben ÉN adok róla NYILATKOZATOT, és enyém a FELELŐSSÉG!
Tehát: A fogyasztásmérőn csak a FÁZISVEZETŐKET kell KERESZTÜL vinni. A NULLÁT csak LEÁGAZTATNI kell ODA !
1: A becsatlakozásnál, vagy a FŐELOSZTÓNÁL a PEN vezetőt földeled, > szétválasztod PE, és N-re, és KÜLÖN vezeted a lakáselosztódhoz !! Új szereléseknél MINDEN esetben így kell kivitelezni. Ebben a a hozzászólásban (16899) találsz egy rajzot. Ne tévesszen meg, hogy földkábeles bekötés, mert a szabadvezetékes csatlakozásnál is így kell!
2: A becsatlakozásnál, vagy a FŐELOSZTÓNÁL a PEN vezetőt földeled. > Ezt a továbbra is PEN vezetőt vezeted a lakáselsztóhoz, és abban választod szét PE, és N-re. Ez a megoldás min. 10mm2 keresztmetszetnél lehetséges, régebbi épületeknél megengedett a 6mm2.
Egy kérdésem lenne: Nálunk (családi ház) bejön a légvezeték, egy fémdobozban 3 olvadóbiztosíték (késes), majd innen megy fel 4 vezeték a mérő háta mögé, ahol a PEN be van kötve a mérő sorkapcsába, majd innen megy tovább a kismegszakítótáblába, ahol ráfut a PE sínre, és innen fut tovább a FI-n keresztül az N sínre. A PE sínre fut be a földelőnyárs 16-os vezetéke.
Kérdésem az, hogy ezek szerint ez így helytelen ? Nem lett volna szabad bekötni (megszakítani) a PEN-t a mérő sorkapcsába ? A tábla szerelésekor ki lett cserélve a mérő-tábla közti mért szakasz vezetéke rézre, mert ez még alu volt. Kint volt az elmü, ök plombáltak, de egy szót sem szóltak, hogy nem mehet át a PEN a mérő-sorkapcson.