Ez azt jelenti hogyha a lakásba külön vezetéken jön akkor 100%-osan biztos lehetek abban, hogy vagy jó a védőföld vagy az óránál össze kötötték a nullával?
Szerintem leginkább technikai kérdés, hogy PEN rendszer esetén az óra előtt vagy az óra után ágaztatod el a földet és a nullát (az viszont igaz, hogy az óra előtt érdemes) és a jelen kérdés szempontjából pedig nem is fontos. Ha lakáselosztóba kerül be a fi-relé, ahol ott van az L, N, PE külön-külön, akkor viszont szerintem egyértelmű, hogy nincs közösítés. (SZERINTEM.)
Persze, nem is ezt akartam írni. A lakásba már mind a három vezeték be jön és én oda akarnám rakni a fi relét csak nem tudom hogy előtte össze kössem vagy ne kössem.
Ez a baj, hogy ezt nem tudom megnézni anélkül hogy az óraszekrény plombáját ne bontanám meg, és attól tartok a gondnoknak fogalma se lesz mit kérdezek. Tegyük fel, hogy csak a nulla és a fázis jön a villanyórához és ott csinálnak védőföldet a nullából, ez esetben, ha a fi relé előtt is összekötöm az nem okozhat problémát (szerintem) Másik eset: bejön mind a három vezeték és összekötik a védőföldet az óra előtt szerintem az én összekötésem ebben az esetben, sem okoz problémát. Harmadik eset: mind a három bejön és az óránál nem kötikössze. Ebben az esetben milyen baj származhat abból, ha én a fi relé előtt összekötöm? Van e negyedik eset, és hogy tudom kimérni melyik vonatkozik rám?
Az tény, hogy elég nehéz jó minőségű földelést csinálni, és mivel a nulla is egy földpotenciálú vezető ezért gyanús földelés esetén a PEN megoldás növelheti a biztonságot. (Persze szigorúan a firelé előtt összekötve.) Azonban ha a földelés megbízható (és a te esetedben erre jó esély van), akkor meg kell tartani az N és a PE függetlenségét.
:) pont ezért kérdeztem, mert számomra (lehet valamit nem tudok) ellentmondó javaslatokkal találkozok.
Pl.:
(12224)
"A fi-relé előtt össze kell kötni az oszlopról jövő "nullát", és a védőföldet, mert így szabványos, és így a legnagyobb a védelem. Elvileg azonban a fi-relé működik enélkül is, csak ha a hibás Fi-relé a hibaáram miatt nem váltana le, akkor egy zárlatos védőföldes készüléken megjelenő feszültség a védőföld vezetőképességétől függ. Az összekötés ezt a vezetőképességet növeli, mert az oszlopról jövő "nulla" is földelt - emiatt igazából PEN-nek (Protective Earth + Neutral) hívják."
(7814)
"Jobban kialakitott rendszer:
- bejon a villany oraig egy fazis es egy nulla es a foldeles a foldelo szondatol
- a biztiszekrenybe a nulla es a fazis bemegy a fi relebe vagy egyeb eletvedelmi relebe de elkeruli a vedofold sargaja
- "szokas" hogy a villany ora felett a fi rele elott osszekotik a foldelest es a nullat."
Az áramvédő-kapcsoló (fi-elé) előtt NEM kell összekötni a földet és a nullát! Sőt, ha van külön földelés kialakítva, akkor nem is szabad! Pár éve épült társasházban bizonyára van külön földelés! Ha nincs külön földelés, akkor elvileg tök mindegy hogy hol kötöd össze (óra előtt vagy után), de az óra előtti részhez nem nyúlhatsz hozzá mint egyszerű földi haladó (és azon kötés sem lehet a betápláló pontig), úgyhogy marad az óra után, relé előtt.
Azzal tisztában vagyok, hogy a villanyszerelésnek része a kőműveskedés is (és itt most minden kőműves nézze el nekem ezt az általánosítást). Ez természetes. De ha egész nap a raklapról hordhatom a zsákot a betonkeverőig, akkor max azt tudom majd megtanulni, hogy a betonkeverők helyi földelését szeretik elhanyagolni... Tehát csak annyiról lenne szó, hogy valaki hagyja hogy ellessem a dolgokat munka közben (vagy ne adj Isten még el is mondjon pár dolgot). Ez az építkezésre bekéredzkedés tetszik. Van benne valami vadromantika! ;-)
Úgy értem, hogy odamész egy építkezésre és odaállsz az egyik szaki mellé. Nem fog rákérdezni, hogy mit akarsz, annyian kószálnak egy nagyobb épületben olyankor. Megkeresed a főelosztót és végignézed, amint bekötik. Ehhez persze meg kell kérdezned, melyik nap érkezik, stb. Normális épvezető nem fog elküldeni. Így 3-4 nap alatt elleshetsz minden fogást. Ez nyilván nem egyenlő a gyakorlattal, de tudni fogod, mihez milyen szerszám kell, milyen anyagok, stb. Trafóbekötés, fogyasztásmérő hely felállítás szintén érdekes. Fölkéreckedhetsz egy állványra néhány sor lámpaszerelés erejéig, azt még engedni is fogják, hogy csináld helyettük... :-) Tálcaszerelést, kábel belehúzást pár óra alatt eltanulhatod. A legjobb tankönyv pedig egy általános villszer szaküzlet katalógusa, pl. Duoverzió. Mindenféle cucc van benne. Ésszel forgatva sok részlet összeáll a fejedben.
Fi relé bekötésével kapcsolatban lenne egy kérdésem: A fi relé előtt ugye össze kell kötni a védőföldet és a nulla vezetéket, de ahogy olvastam nem mindegy, hogy ezt az óra előtt vagy után teszem meg. Egy pár éve épült társasházban lakom de nem tudom, hogy ezt az összekötést az óra előtt meg tették-e és meg se tudom nézni. Csinálok azzal valami galibát ez esetben, ha én a lakásban a fi relé előtt összekötöm a védőföldet és a nullát (vagyis az óra után kötöm össze)?
a zsákcipelést anyagkeverést nem fogod elkerülni az tuti
ugyanis a avillanyszerelésnek a csövezés húzás meg a kötés szerelvényezés csak a "szebbik része "
a vésés befogatás dobozolás a szarabbik szerinted neked mint kezdőnek melyik részét fogják adni??
én nem vagyok villanyszerelő csak gyengeáramos de mikor melóztam gyakorlott szerelőkkel nekem evidens volt hogy a szarabbik részét osztották rám a maradékot meg ellestem
Naja, nem ebből gondoltam meggazdagodni és bizony épp azt szeretném elkerülni, hogy zsákokat kelljen cipelnem rendes szerelés helyett. Mint írtam is, van némi tapasztalatom, volt már önálló, teljes lakásra kiterjedő felújítási munkám is, de úgy érzem bőven lenne még mit látnom. Ezért arra gondoltam, hogy elmennék a szakmában dolgozni a nyárra, és gondoltam megérdeklődöm, hogy nem kell-e valakinek egy kis szakképzett segítség. Vagy hogy értetted, hogy menjek el egy építkezésre ellesni a fogásokat?
Javaslom, menj el egy építkezésre és lesd el a trükköket. Ha valaki felvesz ilyen munkára, az vagy nem ad sok zsét, vagy segédmunkás leszel, amiből 1 hét után már nem fogsz sokat megtudni.
Villanyszerelői végzettséggel rendelkező egyetemi hallgató vagyok. Olyan munkalehetőséget keresek a nyárra, ahol gyakorolhatnám a szakmát (eddig elsősorban lakások szerelésében szereztem jártasságot), és újabb tapasztalatokat gyűjthetnék. Tudna esetleg segíteni valaki?
Én is azt mondom, mert amíg júzer magának babrál, aztán beszopja, addig határeset. De ha valaki elvileg szakmabeli fizetősen megcsinálja, aztán ekkora faszságot, akkor sóbányába vele.
Rendőrségre vele, legyen belőle ügy, a kontárokból már elege van a szakmának! Komolyan mondom, elmegyek háziorvosnak. Úgyis csak recepteket irogat... azt meg mindenki tud.
Hazajöttem, és megmértem mégegyszer. Mostmár teljesen elbizonytalanodtam. 28-29V-ot mutat a műszer a nulla és a védőföld között. Mi a túróért csak ennyit?
Mivel 3 fázisunk van, végigmértem aházat de csak az emeleti részen van.
Nekem is 110 V jelent meg a védőföldön. Az lenen a tiszteletteljes kérdésem, hogy milyen módszer alapján mérjem ki, hogy hol lehet szakadt? Az ok, hogy emeletenként leválasztom a hálózatról és rámérek, de ettől még nem tudom meg, hogy hol lehet a szakadás. Mondanátok egy-két tippet?