Nagyon szép valóban ez a kötés amit bemutatsz, villamosan stabil kötés, de sajnos egyik " erösáramú berendezések felülvizsgálója sem fogja ezt így elfogadni, Természetesen a szakmai elöirásokat betartó villamos felülvizsgálóra gondoltam.
Pont azért linkeltem be, hogy még lehet kapni. Én pl. két hete vettem egy dobozzal, egyelőre még nem használtam, de "egyszer még jól jöhet" alapon betáraztam belőle :)
Csak én meg ha ilyen bajt látok, akkor szoktam hívni az elhárítókat, aztán 1-1 irodaházban van párezer wago, többiek gondolom még többet szereltek, így érdeke skijelentés, hogy kváziszar, mikor nálam mondjuk legtöbb helyen koppra van hajtva minden, az biztos.
Bár most is itt tervezgetném a bővítéseket, de nem tudom merre induljak el, leállni nem lehet, viszont 1 áramköröm/konnektoron már hűsugárzó, mikró, 10 számgép, hűtő, meg ilyenek vannak. Pár klíma kap külön betápot, de mobilklímát is csak a falba lehet bedugni, amihez ki tudja mi adódik még hozzá. Nyáron szerintem lesznek érdekes műtétek, meg elfolyt elosztók, de legalább tűzoltócuccot berebdeltem nem keveset :-)
Mondjuk egy átlag hálószobában nem hiszem, hogy 16A fölé küzdötték volna a terhelést...
Velem nem kell egyetérteni...
De annyit azért hozzáteszek, hogy én rengeteg hibaelhárítást csinálok, és amit leírok az nem elmélet és nem is a szomszéd gyerektől hallottam, meg nem is a szabványokat másolgatom ide, hanem a tapasztalataiamat.
Lehet, hogy időigényes a forrasztás, de én nem egy szétégett wago-s kötést láttam már, úgyhogy részemről rászánom azt a plussz félórát és (új szerelésnél) csak forrasztott kötést készítek.
Más a helyzet a csavaros kötéseknél, mert ott tényleg tilos leforrasztani a vezetéket, mert megereszkedik és nagyobb terhelésnél beég. Itt kizárólag érvéghüvely alkalmazható.
Egyébként mindenkinek ajánlom, hogy szedjen szét egy wagót és nézze meg, hogy mi van benne!
Egy gyenge laprugó szorítja le a vezetéket és nagyon kis felületű kontaktust biztosít. Szerinzem nem csoda, hogy beégnek.
Nem nem. Bocs. Félreértés az egész. Szóval az a lényeg, hogy elvileg bárki nem csinálhatja meg a vill. vezetéket a lakás és a villany óra között, csak az Elmü honlapján található névjegyzékbe szereplő vagy 300 ember. A plombázást viszont az ELMŰ csinálja ha jól tudom. Vagy ezek szerint rosszul? Tehát azt mondta nekem az egyik a 300-ból, hogy ő kicseréli, de után az ELMŰ-vel újra kell plombáltatni a vill. órát, mert azt neki meg kell bontani. (de csak ő bonthatja, vagy a másik 299 mert nekik van hozzá engedélyük) ha jól értem.
Tehát maga a munka egy 20-as és utána még 8e Ft, hogy újra plombálják.
8eFt a plomba. De ha vezetéket akarok cserélni - azt EMLŰ által "kijelölt" szakemberek végezhetik csak el - a lakás és a villanyóra között. Ez lenne egy 20-as
Msz 2364-520 "Az erősáramú kábel- és vezetékrendszerekben ajánlatos elkerülni a forrasztott kötéseket. Használatuk esetén a kötések megvalósításánál figyelembe kell venni a tartós folyáshatárt, a mechanikai igénybevételt (lásd a 522.6., az 522.7. és az 522.8. szakaszokat) és a hőmérséklet növekedését zárlat esetén.
A forrasztás nem hogy nem ajánlott hanem tilos. Mivel az esetleges fellépő nagy zárlati áramoknál a az ón megolvadhat és a kötés megszünhet. Ez pl. egy nullázó vezető esetén életveszélyes helyzetet teremthet.
amugy multkor kérdeztem a kedvenc boltom azt mondták hogy szerintük már nincs és én hiszek is nekik budafokon a 3 fázis kuriózum az az üzlet mert a tulaj ért is hozzá
kupolfix ?:)) szerintem felejtős:) anyáméknél még alu van panelben nah ott találkoztam most vele mikor a jó szomszéd általl krandácsolt alu+réz összesodrásokat megszüntettem
A szabvány a csoki vagy "wago", a forrasztás nem ajánlott mert bizonyos környezetben a forraszanyag szétmállhat, csavarás már régóta nem használatos... (tudtommal)
Sziasztok! Ti hogy szoktatok "szakszerűen" összekötni két vagy több mcu vezetéket (mondjuk egy konektor leágazásnál)? Csoki, wago, csavarás, forrasztás?