Keresés

Részletes keresés

birno Creative Commons License 2008.02.09 0 0 12588
Sziasztok!

Az mitől lehet, hogy a szobában lévő egyik konnektor sercegő hangot ad ki?
Akkor is ha semmi nincs rádugva.
Nincs semmi szaga, tehát elvileg nem füstölt el.
Sokszor meg olyan a hangja mint amikor a szúnyog zümmög az ember füle mellett. :)
Éjszaka, csendben eléggé idegesítő.

Jancsii Creative Commons License 2008.02.09 0 0 12587
Bocsánat. Akkor én vagyok a hülye. Csak kétszer annyi ideje foglalkozom villanyszereléssel mint te és én még nem hallottam szivárgó feszültségről.
Előzmény: Törölt nick (12580)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.09 0 0 12586
Azon gondolkodtam, hogy ezekre a régi házakra nem vonatkoznak a felülvizsgálati szabályok? Villámvédelem x évente, ÉV y, tűzvédelmi szabványossági, stb.
Előzmény: _lala_ (12585)
_lala_ Creative Commons License 2008.02.09 0 0 12585
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.

Hehehe....

Szóval: az lakásodban mondjuk jól össze van kötve az egyik konnektor védőföldje a másik konnektor/fogyasztó földjével, tehát ha a számítógéped tápegységében a fázis, a nulla, és a fém ház (= védőföld) között van egy-egy kis kondi (ami szokott lenni!), akkor ha a védőföldelés nincs rendesen leföldelve, azaz lóg a levegőben, akkor jó eséllyel megjelenik a féltápfesz a védőföldeléseden. Ami meg megjelenik az összes, arra rákötött fém alkatrészen, mondjuk a tök szuper, kettős szigetelésű inox sütőd házán.

Tehát ha nincs leföldelve a védőfölded, akkor igazából sokkal veszélyesebb a sok, egymással összekötött házú fém cucc, mert akármelyiken gáz lesz (zárlat), az összes fém cuccod rázni fog. Míg ha nem lennének összekötve egymással, akkor egyrészt nem vágna agyon, csak a tényleg zárlatos készülék, másrészt ez a "megérintem, és picit bizserget" érzés is csak a számítógépednél jelentkezne.
Előzmény: Mr.Dimitrij (12574)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12584
Ez csak egy (szándékosan) félreérthető, de teljesen logikus elnevezése egy eszköznek, amivel tényleg vezetéket lehet keresni a burkolat alatt.

A raktáros meg ne keresgélje, mert az már akkor régen rossz... :-)
Előzmény: Törölt nick (12583)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12583

Én meg a "vezetékkeresőt" nem tudom hova tenni... 

Talán a raktáros lehet az, aki keresgéli a polcon a vezetéket???  :D

Előzmény: Mr.Dimitrij (12581)
Jahno Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12582
Valamikor 7. osztályban nekem azt magyarázták, hogy 20ezer volt feszütség sem érdekes mennyiség, ami melltt lényeg az áramerősség is, mert az ami faszán le tudja birkózni az embert.
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12581
Érti ez a Jancsii gyerek, csak a feszültségre nem mondjuk, hogy szivárog. Az csak úgy van. Vagy nincs. Ha meg van, akkor esik. :-)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12580

Mondom feszültség!!!

Áram csak akkor van, ha záródik az áramkör és megindul a töltésáramlás.

Az említett esetben akkor lett volna áram, ha jó lett volna földelés. De vivel nem volt jó, így csak feszültség alá került a burkolat.

Na érted már?

Előzmény: Jancsii (12578)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12579
Köszi az infot, ezek már távolabb állnak tőlem. Középfeszben inkább otthon vagyok, de ebben a topikban aligha fogok sziporkázni. :-)))

A hajszárítót miért nem földelik? Mármint a belsejét. Egyébként sem értem a szabványt, hogy a kettős szigetelésűt miért tilos földelni.
Előzmény: Lacivill (12576)
Jancsii Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12578

"amin szivárgó feszkó volt."

Biztosan áramot akartál írni.

Előzmény: Törölt nick (12577)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12577

Egyébként, én pl a whirpool mosógépekből láttam jópárat amin szivárgó feszkó volt.

Ja és vadiújak voltak.

Persze ezek akkor derültek ki inkább, mikor nem volt földelés. A szerviz meg általában megoldja azzal, h ki kell javítani a földelés, és akkor nem lesz szivárgás.

Nem a szart nem... csak akkor nem tűnik fel.

Lacivill Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12576

Nem,  I. osztályúak!

Kivéve a kézbevehetőeket, azok kettős kockák kivéve  néhány, pl. a vasaló!

Előzmény: Mr.Dimitrij (12574)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12575

Az a szerencsétek, h a biztosítótok nem látja ezt a fórumot, mert tuti felmondaná az összes szerződéseteket. :DDD

Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12574
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.
Előzmény: Törölt nick (12573)
Törölt nick Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12573
A rázós mikró kérdéshez .
Vannak olyan zavarszűrők készülékekben ,  amik kihasználják a védőföldet , ha egy ilyet földelés nélküli konnektorba dugsz , a fémházon megjelenik a féltápfesz! Nem halálos áramú de azért kellemetlen, mivel a pár nanós kondin csak minimális áram  tud átfolyni.
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12572
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valami nedves pára jutott sütés közben a készülékbe, és amikor nem a grill részt használtad, le is csapta a relét. Most meg száraz a cucc, nem jön elő a gebasz. Ez 1 az 1000-ből. :-))
Előzmény: mlori (12571)
mlori Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12571
Ezt kizártnak tartom, amúgy társasház. Ma du. nem tudtam az istennek se előidézni a fi-relé lecsapását, úgyhogy most egy időre feladom...
Előzmény: Mr.Dimitrij (12567)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12570
Először is, mérd ki pontosan, multiméterrel, mert az ilyen LCD-s fázisceruzák, amik vezetékkeresők, meg öngyújtók is egyben, elég nagy ostobaságot is ki szoktak jelezni. Az enyémet csavarhúzónak használom... (N és PE, valamint F és PE között is mérj!) Tehetsz rá próbalámpát is, de igen valószínű, hogy csak feszültség van ott, az áram máshol folyik el.

Ha ezzel megvagy, jöhet a nullázás. Reklám után folytatjuk. :-)
Előzmény: la_co (12566)
Lacivill Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12569
Pedig ilyen fokú földelési gondban csak szakember segithet.
Előzmény: la_co (12566)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12568
Eszembe sincs megnéz(et)ni, mert tudom, hogy egy harmincvalahány éves panelházban semmit sem ér a földelővezeték. Ebben még pirossal megy... :-)
Egyébként érdekes, hogy nem vágott még meg az áram, pedig próbálgattam a mikrot direkt (kísértettem a sorsot).

Sajnos sokba kerülne kiépíteni egy új földelőhálózatot, pedig az első emeleten van a lakás. Újra kéne húzni az összes vezetéket, nehogy össze legyen kötve más lakások földelésével, stb. Mondjuk nem nagy kunszt leverni két szondát a lakás két szélén a földbe, de ennyit nekem nem ér a dolog.
Előzmény: _lala_ (12564)
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12567
Nem tudom, ez milyen ház, de ha társasház, akkor lehetséges, hogy a főfalakban futó vezetékeket szépen össze-vissza cserélgették, elkötötték. Akkor is lecsaphat a Fi-relé, ha nem onnan jön a fázis, de a Te nulládba megy vissza. És akkor Nálad szakad meg a szomszéd áramköre. De ehhez nagyon el kellett kúrnia valamit a kivitelezőnek anno.
Mondjuk ez valószínűtlen, mert akkor gyakrabban leoldana.
Előzmény: mlori (12563)
la_co Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12566

kis segítség kellene.

anyámék régi családi házában most derült ki, hogy a földelésben vagy feszültség. pontosabban úgy, hogy vettem egy olyan kis kijelzős fázisceruzát és amikor ott voltunk unalmamban beledugtam. meg is lepődtem:) 110 v-ot mutat a föld. nézegettem a vezetékeket és úgy látom, a kapcsolódobozig rendben van, de utána nincs összekötve a 0 a földdel. pontosabban a föld kimegy és eltűnik, gondolom egy leszúrt valamire kötve. szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan van ez a 0 és a föld összekötése? hol kel összekötni? vagy elég a 0 sínre rákötnöm a földet?

sajnos nincs villanyszerelő ismerősöm és ha nem muszály nem hívnék "szakit".

Lacivill Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12565
Na ezt jól megadtad a kollegának::)
Előzmény: _lala_ (12564)
_lala_ Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12564
Vezetékkereső 230V-ot ír rá, szóval elvileg totál fesz alatt van az egész inox ház. Ellenben nem ráz meg, ha hozzáérek, csak néha nagyon picit érzem, hogy csíp

A földeléseddel gondok vannak. Nézesd meg szakemberrel, mert ez veszélyes szituáció.
Előzmény: Mr.Dimitrij (12556)
mlori Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12563
Grillezéskor sosem verte le.
A tuti korulmenyt amikor kovetkezetesen mindig leveri, meg nem tudtam megtalalni. Emlekeim szerint, ha minden levolt kapcsolva akkor talán sosem verte le, de volt mar rá példa, hogy teszteléskor szánt szándékkal a lehető legtöbb fogyasztót bekapcsolva a sütővel párhuzamosan, nem verte le.

Mindíg csak a fi-relét verte ki, a kismegszakítókat nem.

Na de Dzsornó útmutásai alapján megpróbálom kikapni valahogy a cuccot, hogy hozzáférjek a dugaljhoz, hátha akkor többet tudok meg...
Előzmény: Mr.Dimitrij (12556)
Dzsorno Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12562
:-)
Előzmény: Mr.Dimitrij (12559)
Lacivill Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12561
Azt hiszem KOPP-nak van, de brutál ára volt 30 felett.
Előzmény: Lord Andris (12560)
Lord Andris Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12560
Sziasztok!

Szükségem lenne egy áramfigyelő relére, aminek min. 0,1A-1,0A-ig terjed a beállítási értéke. Egy záróérintkezővel kellene vezérelni vele egy mágnesszelepet. A GANZ honlapján találtam egyet, de ilyet már nem gyártanak.

Nincs valami ötletetek.

Amilyen adatok érdekelnek:

Gyártó/forgalmazó
Típus
Rendelési szám

Esetleg honlap, bekötési rajz, stb.

Köszi!
Mr.Dimitrij Creative Commons License 2008.02.08 0 0 12559
Já já, de utálom az mostani bérlőt. :-)))))
Előzmény: Dzsorno (12558)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!