Az mitől lehet, hogy a szobában lévő egyik konnektor sercegő hangot ad ki? Akkor is ha semmi nincs rádugva. Nincs semmi szaga, tehát elvileg nem füstölt el. Sokszor meg olyan a hangja mint amikor a szúnyog zümmög az ember füle mellett. :) Éjszaka, csendben eléggé idegesítő.
Azon gondolkodtam, hogy ezekre a régi házakra nem vonatkoznak a felülvizsgálati szabályok? Villámvédelem x évente, ÉV y, tűzvédelmi szabványossági, stb.
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.
Hehehe....
Szóval: az lakásodban mondjuk jól össze van kötve az egyik konnektor védőföldje a másik konnektor/fogyasztó földjével, tehát ha a számítógéped tápegységében a fázis, a nulla, és a fém ház (= védőföld) között van egy-egy kis kondi (ami szokott lenni!), akkor ha a védőföldelés nincs rendesen leföldelve, azaz lóg a levegőben, akkor jó eséllyel megjelenik a féltápfesz a védőföldeléseden. Ami meg megjelenik az összes, arra rákötött fém alkatrészen, mondjuk a tök szuper, kettős szigetelésű inox sütőd házán.
Tehát ha nincs leföldelve a védőfölded, akkor igazából sokkal veszélyesebb a sok, egymással összekötött házú fém cucc, mert akármelyiken gáz lesz (zárlat), az összes fém cuccod rázni fog. Míg ha nem lennének összekötve egymással, akkor egyrészt nem vágna agyon, csak a tényleg zárlatos készülék, másrészt ez a "megérintem, és picit bizserget" érzés is csak a számítógépednél jelentkezne.
Valamikor 7. osztályban nekem azt magyarázták, hogy 20ezer volt feszütség sem érdekes mennyiség, ami melltt lényeg az áramerősség is, mert az ami faszán le tudja birkózni az embert.
Egyébként, én pl a whirpool mosógépekből láttam jópárat amin szivárgó feszkó volt.
Ja és vadiújak voltak.
Persze ezek akkor derültek ki inkább, mikor nem volt földelés. A szerviz meg általában megoldja azzal, h ki kell javítani a földelés, és akkor nem lesz szivárgás.
Igazából lényegtelen, mert egyik esetben sem kéne, hogy feszültség alá kerüljön a külső burkolat. De inox kiviteltől függetlenül, ezeknek rohadtul kettős szigetelésűeknek kéne lenniük. Vagy nem? Háztartási kisgépek szabványához nem konyítok.
A rázós mikró kérdéshez . Vannak olyan zavarszűrők készülékekben , amik kihasználják a védőföldet , ha egy ilyet földelés nélküli konnektorba dugsz , a fémházon megjelenik a féltápfesz! Nem halálos áramú de azért kellemetlen, mivel a pár nanós kondin csak minimális áram tud átfolyni.
Azt is elképzelhetőnek tartom, hogy valami nedves pára jutott sütés közben a készülékbe, és amikor nem a grill részt használtad, le is csapta a relét. Most meg száraz a cucc, nem jön elő a gebasz. Ez 1 az 1000-ből. :-))
Először is, mérd ki pontosan, multiméterrel, mert az ilyen LCD-s fázisceruzák, amik vezetékkeresők, meg öngyújtók is egyben, elég nagy ostobaságot is ki szoktak jelezni. Az enyémet csavarhúzónak használom... (N és PE, valamint F és PE között is mérj!) Tehetsz rá próbalámpát is, de igen valószínű, hogy csak feszültség van ott, az áram máshol folyik el.
Ha ezzel megvagy, jöhet a nullázás. Reklám után folytatjuk. :-)
Eszembe sincs megnéz(et)ni, mert tudom, hogy egy harmincvalahány éves panelházban semmit sem ér a földelővezeték. Ebben még pirossal megy... :-) Egyébként érdekes, hogy nem vágott még meg az áram, pedig próbálgattam a mikrot direkt (kísértettem a sorsot).
Sajnos sokba kerülne kiépíteni egy új földelőhálózatot, pedig az első emeleten van a lakás. Újra kéne húzni az összes vezetéket, nehogy össze legyen kötve más lakások földelésével, stb. Mondjuk nem nagy kunszt leverni két szondát a lakás két szélén a földbe, de ennyit nekem nem ér a dolog.
Nem tudom, ez milyen ház, de ha társasház, akkor lehetséges, hogy a főfalakban futó vezetékeket szépen össze-vissza cserélgették, elkötötték. Akkor is lecsaphat a Fi-relé, ha nem onnan jön a fázis, de a Te nulládba megy vissza. És akkor Nálad szakad meg a szomszéd áramköre. De ehhez nagyon el kellett kúrnia valamit a kivitelezőnek anno. Mondjuk ez valószínűtlen, mert akkor gyakrabban leoldana.
anyámék régi családi házában most derült ki, hogy a földelésben vagy feszültség. pontosabban úgy, hogy vettem egy olyan kis kijelzős fázisceruzát és amikor ott voltunk unalmamban beledugtam. meg is lepődtem:) 110 v-ot mutat a föld. nézegettem a vezetékeket és úgy látom, a kapcsolódobozig rendben van, de utána nincs összekötve a 0 a földdel. pontosabban a föld kimegy és eltűnik, gondolom egy leszúrt valamire kötve. szóval az lenne a kérdésem, hogy hogyan van ez a 0 és a föld összekötése? hol kel összekötni? vagy elég a 0 sínre rákötnöm a földet?
sajnos nincs villanyszerelő ismerősöm és ha nem muszály nem hívnék "szakit".
Vezetékkereső 230V-ot ír rá, szóval elvileg totál fesz alatt van az egész inox ház. Ellenben nem ráz meg, ha hozzáérek, csak néha nagyon picit érzem, hogy csíp
A földeléseddel gondok vannak. Nézesd meg szakemberrel, mert ez veszélyes szituáció.
Grillezéskor sosem verte le. A tuti korulmenyt amikor kovetkezetesen mindig leveri, meg nem tudtam megtalalni. Emlekeim szerint, ha minden levolt kapcsolva akkor talán sosem verte le, de volt mar rá példa, hogy teszteléskor szánt szándékkal a lehető legtöbb fogyasztót bekapcsolva a sütővel párhuzamosan, nem verte le.
Mindíg csak a fi-relét verte ki, a kismegszakítókat nem.
Na de Dzsornó útmutásai alapján megpróbálom kikapni valahogy a cuccot, hogy hozzáférjek a dugaljhoz, hátha akkor többet tudok meg...
Szükségem lenne egy áramfigyelő relére, aminek min. 0,1A-1,0A-ig terjed a beállítási értéke. Egy záróérintkezővel kellene vezérelni vele egy mágnesszelepet. A GANZ honlapján találtam egyet, de ilyet már nem gyártanak.