A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Itt a nagy adok kapok közepette adjatok tanácsot ?? Megvegyem-é ezt a dromedárt ?? Barátom ponn ottan tartózkodik be is hozná nekem , nem hiszem ,hogy 100-150 euro fölé mene , mert senki nem szeretne érte menni . Most itt a kérdés behozassam vagy nem ??
Jajjjjneeee....én amúgy is nagyon savas vagyok....
Ha olcsót akarsz, javaslom a Sagefredo Peru kávéját, ha drágábbat, akkor a Manuel Dolce Vita-t vagy a Molinari Five Star-t. Harmonikus és nem savanyú még, de kicsit talán túl harmonikus is a Lavazza Blue (fémdobozos). Amennyiben nem zavar, ha markáns, de nem bántó a kávé, akkor a Sagefredo Emozione is szóba jöhet.
Ne haragudj kedves zabadakk, de mit is keresel Te itt, ...... csak jössz észt osztani és belekötni mindenkibe? .....nálad okosabb a világon nincs....enyhén nárcisztikus vagy, nem? A többiek meg persze butácskák... ;) Jah...és sztem. irigy is vagy...
Tudod, imádom olvasgatni, amikor sikítozós titkárnők, a szokásos magamutogatásukat is felülmúlva, ragyogóan kiváncsi szemeiket tágra meresztve és önmagukat a szokásosnál is inkább hülyének tetetve kávéfőzőpucolási tanácsokat kérnek a fórumon! Csak ez az egyetlen ami itt tart.
Ja és már mindennek elmondtak, csak irigynek nem. Miért is vagyok irigy? Irigylem valakinek a tudását, eszét, főzőjét, darálóját, vagy csak úgy általában lennék irigy? Amúgy jól hangzik, de talán a nickedhez és és csacsogásodhoz jobban illett volna, ha irigyecskét írsz, vagy irigy-birigyet, vagy inci-finci-irigy-birigyet!
Ajjjaj, bocsánat... - illetve: bocsika...!
Amúgy pedig: igazad van, nem valóvagyok ide, mert tényleg kötözködésnek tűnik, hogy nem hagyom szó nélkül a pontatlanságokat. Ha szépen, sorjában végigolvasod pl. azt a pengeváltást, ami a Sagefredo ajándékcsomaggal kapcslatos, akkor láthatod: a lista esze, H_G, csupán a kézzel való tapogatására hagyatkozva kimondta a szentenciát: eszpresszóba nem való. Magyarázat, kísérlet, tapasztalás semmi. Csak a kinyilatkoztatás és én ezt nem igazán tudom tolerálni. Aztán szépen kiderült, hogy való, mert próbáltuk és jó.
Neked szerencséd volt, mert DJG igen jó választ adott a kérdésedre, ám Lucaffé ügyben, ugyancsak Ő annyire elfogult, hogy szándékosan képes félrevezetni az érdeklődőket. Szerintem valami Lucaffé ügynök, ebben a kérdésben nem beszámítható.
Jajjjjneeee....én amúgy is nagyon savas vagyok....azért is utálom az általam keserűnek/erősnek definiált kv-t, mert a fogyasztása után nem sokkal úgy érzem, szétmar a sav....olyankor szaladok Rennie-ért.:s És az őrölt is ilyen??? Akkor fel sem bontom, majd vki. megkapja ajándékba...szegény.:(..:DDD
Igen, ugyanarról van szó. Általában a szemcsemérete (őrlési finomsága) miatt szoktuk ajánlani a vákuumtéglás változatot. A szemes verzió nem rég került a piacra, eddig nem hiszem, hogy sokan kóstolták volna itt a fórumon. Én vettem belőle (felesben), de nem jutottam a fél kiló végére. (számomra csak tejes italként volt fogyasztható, de biztos van, akinek ízlene) Nem savanyú, hanem egyenesen savas! (kb olyan feeling, mint amikor kiskölyökként megnyaltam a 9V-os elemet)
Itt ajánlották nekem nem olyan régen a Tchibo espresso gusto originale-t, amikor olyan kv iránt érdeklődtem, aminek nincs nagyon intenzív-keserű íze, azt nem szeretem. Ezt a kv-t dícsérték...ugyanarról van szó? Holnap megkóstolom...igaz, egyenlőre vacak kvfőzőm van, de az ízbeli különbséget akkor is csak észrevenni...
"megszagoltam a szelepből kijövőt, hát, azért nem voltam oda tőle"
én már nem merek ez alapján ítélni, eddigi tapasztalataim alapján a legjobb illatú kávék a legkevésbé jóízűek. (ez nem mindig van így, de az esetek többségében igen).
Ne haragudj kedves zabadakk, de mit is keresel Te itt, hiszen hozzáértésed/tudásod megkérdőjelezhetetlen, senki tanácsára nem szorulsz, senki nem lehet a tiédtől eltérő véleményen, ha végül is mindent tudsz, akkor minek is vagy itt? VAgy csak jössz észt osztani és belekötni mindenkibe? Bocsánat, tényleg semmi közöm hozzá, de pár napja, mióta néha benézegetek a topicba, mindig csak a Te kötözködéseddel van tele, nálad okosabb a világon nincs....enyhén nárcisztikus vagy, nem? A többiek meg persze butácskák... ;) Jah...és sztem. irigy is vagy...
Hát, kb. ekkora az AEG automatán is a barátnőmnél.....nah én meg ilyet még az életben nem láttam itthon.:s :DDD
De akkor ennél (most már itt a kép viszonyítási alapnak, amit ráadásul "kotyogóval" csináltál, ugye? MÁrmint a kv-t) az AEG automatának kellene vastagabbat tudnia, vagy ha kb. ilyen, akkor ne is kísérletezzen majd a daráló állításával? MÁrmint, ha meggyógyul a gépe egyáltalán...:(
Jó, akkor a Lucaffé egy névtelen senki az prémiumkávé-piacon, ebben maradunk. .........Csak megjegyzem: ez már nem az a szint, ahova kényelmes leereszkedni. Én legalábbis több szót nem vesztegetek rá.
Gábor, jobban is teszed. Mert ha utána is néznél időnként annak, amiről beszélni akarsz, akkor tudnád, hogy ez a kis olasz cég alig 10 éves, ennyi idő alatt még a kávébeszerzés fortélyait sem tanulhatták meg - ez jól látszott is a gusztustalan grafikájú gusztustalan dobozaikban levő kávészemeken.
Néhány volt szocialista országba és Kínába szállítanak, valamint a normálisabb országok közül azokba, ahol sok olasz van, Ausztria, Németország, Kanada, Ausztrália.
Talán ennyit a minőségi kávék piaca és a Lucaffé kapcsolatáról.
Ettől függetlenül, remek, ha neked ízlik! Ám az az érdeklődők szemenszedett becsapása, ha képtelen vagy akceptálni, hogy ez a cég romlott kávét is forgalmaz. Ennyi.
Én a málnásból gyűrtem le két kockát az imént. A marhák kitették a csokoládék közül valami akciós helyre, véletlenül vettem csak észre (kőbányai Lidl). Alatta ott volt a Monte Santos, megszagoltam a szelepből kijövőt, hát, azért nem voltam oda tőle. Egy Molinari meg egy Lucaffé meg egy Danesi meg egy... azért más...
Akkor lehet, persze, hogy ebben tévedtem csak az ujj-próba alapján és ez tényleg használható őrlemény, nem az bizonyos, apró szemcsék jelenléte ellenére is mindig gyorsan átfolyó fajta.
Jó, akkor a Lucaffé egy névtelen senki az prémiumkávé-piacon, ebben maradunk. Akit érdekelnek a jó kávék, majd kipróbálja ezt is, és dönt magának, nem szorul rá az előre belediktált véleményekre.
Csak megjegyzem: ez már nem az a szint, ahova kényelmes leereszkedni. Én legalábbis több szót nem vesztegetek rá.
Előre le kell szögeznem, hogy NEM értek hozzá, DE ha hozzávetőleg ugyanolyan erővel tamperolom (nincs kézi tamperem, csak a beépített műanyag), mint az EC-t, akkor nem jön belőle semmi, csak csöpög, de mennyiség nuku. Amennyiben csak odatartom a tamper alá (ahogy sajnos a legtöbb helyen szokták :-( ), átfolyik rajta a víz, és ~15mp alatt lejön. Szerintem sokkal jobban követhető, mint az EC, mert azt próbáltam több féle erővel tamperolni (egyenletesebb szemcsék voltak benne), mégis viszonylag ugyanannyi idő alatt jött le
ma bementem a törökbe megnézni azt a mauro-t még1x, hát nem tudom mi volt, de borzalmas amit adtak. az már csak mellékzönge, hogy kérek presszót egy kis meleg tejjel (szeretem ha forró) erre mondja a nő, hogy csak hideg tej van. sebaj mondom, kicsit gőzöld fel, kösz. erre ő: nincsen gőzünk, ez egy gyorsétterem. és ott áll a mittom én hány kazános böszme gép mellett.
ennyiből végletes és végérvényes következtetést levonni balgaság
Bocsánat, de azt a szörnyűséges Lucaffé kávét a legutóbbi nemtudommilyen gasztronómiai vásáron a képviselő úr nyomta a kezembe, jó drágán. Miért is kellene egy ilyen no name kávéhoz ragaszkodnom?
A "mindenki"-t úgy értettem, hogy mindenki, akinek adni lehet a véleményére.
Kérlek, ne vedd a szívedre, de esetleg figyelj fel rá, hogy a fórum olvasói közül a tapasztalatlan, butácska, ám a síma modort kedvelő olvasók kedvence vagy és elsősorban a lexikális tudásodat igénylő kérdésekben hallgatnak rád. Én erre nem lennék büszke. Amikor valamit értelmezni is kell, akkor bizony olyan badarságok jönnek elő, mint pl. a legutóbb a szemcsék kapcsán.
Én is fogtam már ki öreg, rosszul tárolt adagot. Elkönyveltem, hogy pechem volt, és vettem máskor is, és akkor kifogástalan volt. Senki nem akarja beléd diktálni, ha nem szereted, csak ennyiből végletes és végérvényes következtetést levonni balgaság. Illetve, a magad számára nyugodtan tedd meg, de nem érdemes mást elriasztani miatta. Nekem például korántsem volt kedvencem a Manuel Sublime, de tudom, elismerem, hogy kiváló kávé, és mindenkinek nyugodtan ajánlom (ajánlanám, ha még lenne) kipróbálni...
Ha a réteg alsó határvonala éles, akkor már stabil az én tapasztalatom szerint. Emlékeim szerint Vén Resu képein már kifejezetten éles volt a határvonal.
Neked mintha a régi, lejárt, napoztatott dobozzal lett volna gondod. Arról meg nem a cég tehet, ha termékét nem a megfelelő körülmények között tárolják, szállítják.. ~ : (