Keresés

Részletes keresés

Vén Resu Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15120
Kösz! Már szaladok is... ;)
Előzmény: em zé (15117)
DJG Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15119
Vigyázz, kiesel a szerepedből. Ezen a néven nem opponálni szoktad Vén Resut, hanem egyetérteni vele a Brikka okán (persze, szerepjátszásként, tudjuk jól, de akkor már tartsd magad hozzá). Figyelj oda, milyen néven mit írsz... :-)))

Üdv,
Gábor
Előzmény: em zé (15117)
em zé Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15118

Kedves DJG!

Ha te teszed a megjegyzést,az-gondolom-kedves gesztus,jótanács,tapasztalat átadás,ismeretbővítés,stb.
Ugye, ha más teszi ugyanezt,az a molesztálás?

Üdv:     em    zé

Előzmény: DJG (15116)
em zé Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15117
Kedves horváthx !

Gratulálok a kezdeményezésetekhez,és mindjárt ajánlom Vén Resu figyelmébe.

Kedves Vén Resu!Képzeld,már az első hozzászóló arról ír,hogy a fején futkos a hideg és -ha jól másolom át -eufóriát- is érzett(azt nem írta,hogy mikor.Talán amikor a fejére sapkát tett a futkozós hideg miatt) és ráadásul még kávét is ivott.

Üdv:     em     zé

Előzmény: horvathx (15114)
DJG Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15116
Hadd jegyezzek meg két dolgot: egyrészt riasztóan sok a helyesírási hiba (legtöbb a hiányzó vessző, alig használtok vesszőt, holott a magyarban elég sokhelyütt kell; azonfelül a címekben nem kellenek végig nagybetűk, hiszen nem angol az oldal nyelve – ez már az oldal címére is rögtön igaz, arról nem is beszélve, hogy nem a kávékészítés jó, hanem a kávé).

A másik technikai jellegű: a stíluslapban a betűméreteket nem szabad pixelben megadni, csak pontban vagy valami más fizikai mértékegységben, egyébként különböző felbontásokon, különféle méretű monitorokon nem lesz használható, olvasható az oldal. Amúgy sem lenne szabad egy konkrét szélességre belőni, mint ahogy most van.

Egyébként ez a vitaözön csak az elmúlt egy-két hétre jellemző, jól megvagyunk itt, ha nincs, aki folyton kötözködjön valami okán.

Üdv,
Gábor
Előzmény: horvathx (15114)
Vén Resu Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15115

A lehetősége jó néhányunknak megfordult már a fejében. ;)

Előzmény: cumpika (15113)
horvathx Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15114
Kedves kávé szerető sorstársaim. Hónapok óta olvasom ezt a fórumot, és mint ahogy ezt többen is
megjegyeztétek a fórum tartalma csak jó esteben érinti azt amitről szólnia kellene, és személyeskedő adok-kapok színterévé vállt.
Akik úgy gondolják azért ennél többet érdemelnek, és valami újdonságra vágynak azoknak készítettem egy
oldalt: www.kavezona.hu www.kavezona.hu melynek blogos részét ajánlom figyelmetekbe.
Miért más a blog mint a fórum? Témakörök vannak, melyek folyamatosan bővülnek.(Pl. "Ezt főztem ma", "Kávéfajták", "Darálók", "Video" stb. Lehetőség van egy témát elkülönítve kitárgyalni. (Ráadásul: sokkal több képet lehet feltölteni ;) )
Akit érdekel kérem nézzen be, és ha tetszik regisztráljon. Ha van jótanácsod ötleted az oldal fejlesztéséhez, akkor írd meg az üzenőfalon.
Tegnap kint voltunk a Hoventán, képes beszámolónkat már olvashatod is.
És még mielőtt találgatásra kerülne sor: egy kávét szerető házaspár vagyunk, nem áll mögöttünk nagy név!
cumpika Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15113
Nem ismeritek föl kávémanó-zaccmestert??????
Előzmény: mlas (15108)
mlas Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15112
Reménytelen..

A vak lovas hasonlatod jó volt - a gőz pont ezt teszi :))

Elkezdi nyomni az alamóniumot, meg a lukat (és a KVt) is, pont = erővel. Aztán, mivel az alu nem enged, kénytelen a lukon keresztül kijönni, mert a KV a kisebb ellenállás számára.

Ui: a cigány lókupec szerint, mikor a ló nekimegy az istálló ajtajának, az nem vak, hanem vakmerő !!!
Előzmény: em zé (15111)
em zé Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15111
KedvesMrB!

Mégegy segítség

A 15107-ben találtam egy bökkenőt.

Makacsul azt feltételezed,hogy a víz,meg a gőz nekiront a fémnek,mint vak ló az istállóajtónak. Hát nem ezt teszi. Kileste,hogy a tölcséren alul van egy lyuk.Azon bemegy és fölül- frissen,barnán,illatosan- már mint kávé csurdogál elő.

Üdv:           em     zé
Előzmény: _MrB_ (15107)
em zé Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15110
Kedves mlas !

A segítség mindig jókor jön.

Kösz' a rólam felvett személyiségtükröt, bár elvoltam nélküle eddig is. Légyszi' inkább  MrB-nek segíts a hasznos tanácsaiddal és tapasztalataiddal.

Üdv:        em     zé
Előzmény: mlas (15108)
em zé Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15109
Kedves MrB!

Hátrább az agarakkal!

Amit írsz, az a te elméleted. Ne azt ismételgesd, hanem a bizonyítékaidat.

Segítek:vedd elő a kotyogó tölcsérét ! Nézd meg! Az érintkező fémfelület kb.1 mm széles,és kb. 200mm
Légyszi' írd ide az adatokat,hogy mekkora hőmennyiséget közöl a kávéőrleménnyel a fémperem és mennyit a víz/gőz (ami be is hatol a kávéőrleménybe)

Rajta,számolj és bizonyíts

Üdv:   em   zé

U.i.:a többi olvasótól elnézést a szószaporításért
Előzmény: _MrB_ (15107)
mlas Creative Commons License 2007.09.27 0 0 15108
Úgy látom, a jó minőségű KVkban elég sok a koffein :))
Nagyon "vitaképesek" a T. Topictársak, mindenki fel van pörögve.

Kedves em zé ! (kicsit pejoratívan :)

Esetleg megtisztelhetnéd a Többieket azzal, hogy nem másodnicket használsz, mert akkor talán jobban megimernék a gonolkodásmódod, és az érveid is stabilabb lábakon állnának (abból gondolom, hogy másodnick, hogy aki itt az indexen hosszabb ideje jelen van, kizárt, hogy ne lenne más témában is benne).

Tehát: kóros beszűkülés, vagy fikanick - melyiket higgyük ??
_MrB_ Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15107
Revideiáld légy oly kedves rágalmaidat.

Egyértelmű hülyeséget vázoltál fel, és hangoztattál.

Az általam leírtakra nincs cáfolat, megerősítése még tesztre vár.

Tehát a KVfőző fém része viszi át a hő javarészét a fém KVtartóba és melegíti hamarabb a KV-t, mint hogy az alatta lévő víz átmelegítené a felette lévő levegőt, és az a KVtartó alját, ahogy szerinted működik. Nincs vele bajom, ha hülyeséget szajkózol, de mikor egyértelműen bizonyossá válik önön hülyeséged, akkor ne a másikban keresd a hibát. A hiba (téves értékek használata egy irreális, valóságtól messze elrugaszkodott folyamatban) benned van.

Bármennyire is Tanította neked Akárki, Akárhol, ha az itt vázoltat tanultad, akkor Hülyeséget tanultál, de legalább szorgalmassan.

Az ovodai módszert sikeresen prezentáltad a félinformációkból felépített téves információiddal, mellyel az általam leírt a Gumitömítés blokkolja a fémek közti hőáramlást, ami ( a fémek közötti hőáramlás) gyorsabb folyamat, mint ahogy a fém melegíti a vizet a víz a levegőt a levegő a fémet. Szóval olvasd át ismételten és érdemi módon, értelmezve hozzászólásaimat, és ne tulajdoníts nekem az általam leírtakkal, elmondottakkal merőben ellentétes értelmű mondandót!

Várom egyértelmű bocsánatkérésed és tévedésed beismerését, vagy további szereplésed és rágalmazásod felfüggesztését.
Előzmény: em zé (15106)
em zé Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15106

Kedves MrB !

Lassan a testtel !

Nincs ínyemre ez a játék.Én betettem az oldalt,ahonnan a víz hővezetésére vonatkozó-valószínüleg téves- adatot vettem. Örök tanulság,hogy soha többet nem
hiszek -ellenőrzés nélkül- a netes adatoknak. Ettől még neked nincs igazad.

Ma nem a víz volt a téma. Azt az állításod opponáltam,hogy a kotyogók falán orvul felkúszó hő, huss...átugrik a kávétartóra és össze-vissza égeti a szegény,ártatlan kávét . ld.:15042,15055,15075 és itt összegzed:15079.Ez a levezetés nem igaz.

A vitamódszered már az óvodában is cikis. Ha nem  a víz-,akkor a fal-, ha nem  a fal
akkor a levegő-,ha nem a levegő,akkor a gumi vezeti a hőt,mert ezt te kigondoltad.

Hát nem

U.i.:  a többi olvasótól elnézést a szószaporításért

Előzmény: _MrB_ (15105)
_MrB_ Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15105
Kedves em zé,

Elmúlt pár hozzászólást elolvasva, nem gondolod, hogy mivel a vita kiindulását, gerjesztését elindító hozzászólásod, miszerint a víz hővezetése nagyobb, alapjaiban dőlt romba, esetleg elférne ujjaidból egy bocsánat, tévedtem?
em zé Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15104
Kedves DJG!

Köszönjük a beszámolót.

Íme, néhány cappuccinodiszítés  http://www.youtube.com/watch?v=WAyQGzD6DtM&mode=related&search=
                                                                    Üdv:                  em  zé
Előzmény: DJG (15103)
DJG Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15103
Apropó, mert azért vagyok ennyire mazochista, megnéztem a Piazza d'Oro baristabemutatóját is – de már a Manuel után, hogy ne rontsa az élvezetet... :-)

A gép és az installáció profi volt, kamera követte a mozdulatokat, kivetítve. Üvegpohárba csapolt, vastag crema (sokáig csak crema jött, aztán a kávé), legalább két centi (sok robusta? adalékanyag? a készülék profinak tűnt hátulról). Eljátszotta a cukorpróbát is (bár közben annyit magyarázott, hogy a crema kábé egy centisre összement). Én akkor szisszentem fel, amikor előadta, hogy a crema azért fontos, mert abban van a kávé ízanyagainak negyven százaléka...

Üdv,
Gábor
yeahhh Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15102

"...Aki még kimegy, kifele menet az A pavilon sarkánál a fagyis is nagyon jó... :-)))..."

Tegnap a Metro standján Lajsz András volt a bármixer - fagyi helyett a koktélokat választottam...;-)

Előzmény: DJG (15101)
DJG Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15101
Csak most érkeztem haza...

Az eszpresszó egészen kitűnő volt, látványra is, ízre is. A kávé Manuel Sublime: sötétbarna crema, Micimackóba illő gyönyörű tigrissel, pár apró buborékkal. A cukrot természetesen megtartotta. Anyám kapucsínót kért, a tejhab tetején lángnyelvszerűen csíkozódott a kávé, ennek az ízéhez nyilván nincs köze, de nagyon szép volt.

Amit a készítésről meg tudtam figyelni: az előző adag után csak kiütötte a zaccot, nem öblítette ki a szűrőtartót, tehát kicsi benne maradt az előzőből. Nem abszolúte frissen darált, hanem az adagolós darálóból tett bele, de mivel tényleg nagy volt a forgalom, gondolom, nem lehetett pár percnél régebbi a darálmány, úgyhogy ezt nem rónám fel nekik... :-))

Alátámasztó segédeszköz nélkül, az asztal peremén tamperolt, könnyedén – úgy értem, hogy nyilván a megfelelő erővel, de elegáns, könnyed, rutinos mozdulattal; kétszer nyomott, mindkettő után kicsit megforgatva. Utána a tenyere élével letörölte az esetleg kiszóródó szemeket, és már ment is a főzőbe.

A pult elrendezése folytán, sajnos, a kapucsínó öntését nem láttam, akkor háttal, takarásban állt. Pedig érdekelt volna, hogyan jön össze ez a szépséges mintázat a tetején.

Mivel a Sublime kifutóban van, mint tudjuk, akkor már nem azt vettem, hanem fél-fél kiló Dolce Vitát és Aroma Bart (valamint gyümölcsteát is, azt nem magamnak, én nem szeretem). Kicsit meglepett, hogy a Dolce Vita csomagolásán egy Bialetti kotyogó (nem Brikka) látható, de hát nem a csomagolás számít – ugye, H_G...? ;-))) Mivel fél kiló Lucaffém van bontva, saját Manueles tapasztalatokról még nem tudok beszámolni, de majd ha odajutok, kíváncsi leszek. A kávé íze, bár sokkal jobb volt, természetesen alapvetően emlékeztetett a Budagyöngye Manueljére, tehát továbbra is azt mondom, hogy nem lesz a legkedvencebb fajtám, nem taszítja le nálam a trónról a másik kettőt, de azért nagyon kíváncsi vagyok rá itthon is.

A Sublime egyébként nálunk 90/10-esként szerepel, ott azt mondták rá, hogy 92/8. Nem tudom, a Dolce Vita pontosan milyen lesz, mennyiben tér el az előzőtől.

Aki még kimegy, kifele menet az A pavilon sarkánál a fagyis is nagyon jó... :-)))

Üdv,
Gábor
Előzmény: em zé (15097)
DJG Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15100
Az is érdekes, hogy a kotyogókat kifejezetten lassú tűzön (gyakran lángelosztón) szokás használni, a Brikka pedig a legkisebb méretű lángot kéri (nyilván, hogy ne csapjon ki oldalra), viszont kifejezetten nagy lángon kell főzni. Sokkal gyorsabban meglesz a kávé (két percnél rövidebb idő alatt), mint a kotyogóban, talán ezért (is) ég el kevésbé.

A kifővés utáni azonnali leszedést meg tudod csinálni kotyogóval, ezt nem.

Üdv,
Gábor
Előzmény: _MrB_ (15092)
Gilbert Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15099
Köszi megnézem!
Előzmény: em zé (15090)
SiD- Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15098

Elkészült az Olypmia Express! Kapott új fejtömítést, vízhálózathoz/vízleeresztéshez csapot (ez gyárilag is volt rajta, de valamiért a készülék előélete során eltüntették), valamint meg lett javítva a manométere. Közben vettem hozzá szimpla szűrőkosarat 5star-tól (ez is volt hozzá gyárilag, de valahol elkallódhatott a 30 év alatt).

A javítást ők végezték:

www.kavegepszerviz.hu

Amikor mentem a gépért, éppen egy karos Pavonit javított a szakibácsi.

em zé Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15097
Kedves DJG !

Légyszi' mesélj a Hoventás élményeidről ! 

Kösz:                       em       zé
Előzmény: DJG (15068)
Vén Resu Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15096
Szerintem a 15080 után járna neked egy "bocs, tévedtem", vagy valami hasonló. Bár ismerünk olyan fórumozót aki ezt semmilyen körülmények között nem ejtené ki a száján... ;)
Előzmény: _MrB_ (15095)
_MrB_ Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15095
zaccamnó ezt adta:
http://www.muszeroldal.hu/assistance/hovezetesitenyezo.html
Előzmény: Vén Resu (15094)
Vén Resu Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15094

http://metal.elte.hu/~phexp/doc/hot/j8s1s3.htm

De ha nem hiszel nekünk, kérdezd meg zaccmanótól!

Előzmény: em zé (15091)
_MrB_ Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15093
Ne haragudj, de szerintem nem kicsinyes huzakodás.
Engem, és szerintem sok más embert is érdekelnek az ilyen apró, de szemmel látható különbségek, és vélt vagy valós hatásaik. Részben, mert nem adnék ki 10e-et egy Brikkáért, főleg ugy nem, ha ugyanazt a nem égett KVt egypár ilyen egyszerü lépéssel elővarázsolhatom egy ~2-3e-es kotyogóból is. Ha sikerül, az jó sokaknak. Ha nem, akkor legalább tudjuk, hogy nem ez az oka a Brikka jobb minőségének.

Viszont részedről két dolog merült fel:
- kihagytad a KVfőző házát a hőáramlási képedből, pedig elég jelentősen befolyásolja a végeredményt.
- vagy rossz forrást használtál, vagy valami, de ugy néz ki, jelenleg a víz hővezető képességére kaptunk két egymástól igen távol álló értéket.
Előzmény: em zé (15091)
_MrB_ Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15092
Várj. Amint már kisebb intenzitással jött a KV a kifolyóból, leszoktam venni a kotyeszt, nem hagyom benne sokáig, mert szinte azonnal öntöttem bögrébe. Mégis égett íze volt. Ugyanazzal a gyári téglával, amivel állítólag a Brikka nem égett ízű KV-t ad.
Előzmény: Vén Resu (15087)
em zé Creative Commons License 2007.09.26 0 0 15091
Kedves Vén Resu!
Kedves MrB!

Nincs kedvem ehhez a kicsinyes huzakodáshoz. Inkább a saját szememnek hiszek,mint az elméleteiteknek.
A víz hővezetésére vonatkozó forrásom:http://hmika.freeweb.hu/Lexikon/Html/Hovezet.htm

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!