Egy családi ház, és még 10 éve lett építve egy "régi" házra. Amiböl megmaradt néhány fal, és ez pont a régi fal egyike. Szóval az ajtó helyének bontása közben akadtam a vezetékre. Amit most fogok mondani biztosan sok embernek fog a haja az égnek állni:)) de én úgy állapítottam meg azt hogy feszültség alatt van, egy kicsit megpörköltem a kábelt és fáziscsavarhúzó... Nem szokásom eféle barbár módszerekkel operálni, de volt egy érzésem hogy ezzl valammi nem oké.
Én olyan megoldásokra gondoltam, hogy valami spéci kesztyű, vagy valamire ráálni.
Ötlet onnan merítve hogy azok az emelőkön a villanyszerelők nem áramtalanítják mondjuk egy felső vezetéket és úgy javítják.
Lenne egy olyan merész "gányolás" a közeljövőben amihez segítséget kérnék.
Egy vezetékről lenne szó, ami áram alatt van! Természetesen áramtalanítottam a házat, ebben a vezetékben még is van! Fogalmam sincsen hogy honnan jön de azt se tudom merre megy :)
Engem nem zavarna, de mivel keresztezi a tervemet vagy is hogy én egy ajtót szeretnék nyitni a falon, hát minimum elkéne vágni de mivel nem vagyok ellensége sem másnak sem a vezetékeknek... Ezért gondoltam /gányelektric bt/ módjára :D
Megtoldanám egy kis kábellel aztán a leendő ajtó fölött menne.
Tehát hogy tudnám megúszni a totál áramütést, a nyiszantással és a forasztással együtt?
ovatosan azzal a kapcsolóval, mert érzésem szerint ott 3 fázis van!
Lehet, hogy hurkolva van az első armatura alatt a vezeték.
Szerintem elöször is keresd meg a kapcsolónál melyek a fázisok, ezek közül kettőt szigetelj le jól, és érzés szerint kösd be a csillárkapcsolót, (ki fog maradni 1 vezeték).Müszerrel nézd meg a vezetékben, hogy van-e feszültség............
:) Különbözőek vagyunk... :) Mások ugyanis a szempontjaim. Nem ideiglenes lesz, hanem végleges. És a várható munkadíj minimalizálása szintén nem szempont mindenekfelett.
adott a következő probléma: egy helyiségben kell kicserélnem a mennyezeti neon világitást spotlámpákra. 2 db neon van, 2-2 fénycsővel, ezeket leszereltem, igy most összesen 4db 3 eres vezeték lóg le a plafonról. A három ér zöld-sárga(ez gondolom a föld), kék(ez a fázis), és barna(ez a nulla) színűek. Ezeket simán be tudom kötni a spotokba (2 db 4x-es spotlámpa), a maradék 2 vezetéket leszigetelem és eltakarja az álmennyezet. (remélem ez így ok)
A probléma a kapcsolónál van. Eddig a két neont egyetlen kapcsoló kapcsolta, de én egy olyan csillárkapcsolót akarok felszerelni amivel külön kapcsolom a két spotot. A régi egyes kapcsolóba, 6 db szürke szigetelésű, régi aluminíumkábel volt bekötve. A csillárkapcsolónak tudom a kapcsolási rajzát, most már csak azt kéne megtudnom valahogy, melyik vezetéket hova kössem, a 6db szürke közül !? Honnan tudom meg hogy a a megfelelő vezetékre küldöm a fázist stb...??? Köszi a segítséget előre is...
Elmű oldaláról letölthető egy kb. 2megás pdf, a minősített szerelők listájával (szerintem több ezer van az országban). Találomra válassz ki pár XI. kerületit, aztán telefon, hogy melyik a legolcsóbb. Ideiglenes áthelyezésnél, asszem a legolcsóbb a legjobb szempont. :)
Beszéltem vele. Röviden a lényeg, tanulság képpen másoknak is:
a szakadt nulla vezetéket nálunk nehéz pontosan bemérni, mivel rövid és dróthurkokkal kötözték össze a vezetékeket a kábelcsatornában, márpedig a rövidrezárt hurok hazavág minden mérést
kötéseket lehet keresni a többin, de garanciát nem lehet vállalni, hogy mindet meg is találjuk (a fenti hurkok miatt is, meg egy ilyen préselt kötés annyira nem veri vissza a jelet, mint pl. egy leágazó vezeték)
marad a végigbontása a falnak minden lph-ban, kötések megkeresése, ellenőrzése, tehermentesítése
nyomós érv a kivitelező felé, hogy bontsa végig: ő annó nyilatkozott, hogy ez a szabványoknak megfelel, ezért fogadta el az ELMŰ, az építésügyi hatóság, a tűzoltók, mindenki, márpedig az, hogy kötés van rajta, az ugyan nem tilos, de hogy nem tudni, hogy hol van, és ahol van, az nem hozzáférhető a gipszkarton mögött, ráadásul nincs tehermentesítve sem, na ez nagyon nem szabályos, és már probléma is lett ugye belőle
nyugodtan kössük össze a lakásoknál is a nullát és a földet, ekkor két vezetéknek kell elszakadnia, hogy tüzijáték legyen (tudom, rövidzár meg kontakthiba esetén így meg feszültség kerülhet a védőföldre, de ez talán még mindig jobb, mintha porig ég egy lakás)
Először is válaszd ki a lámpatesteket, hogy mit szeretnél, mert hiába lessz biztonságos ha utánna meg nem tetszik és nézheted évekig.
Ha 230V-os vezeték kell a kkor vagy földkábel vagy MT+kpe cső ekkora szakaszon nem egy nagy tétel.
Ha 12V-os akkor biztos lessz feszültség esés úgyhogy jó vastag vezeték kell és annak sem árt mechnikai védelem ként a kpe cső. A fesz esés miatt nem lessz egyforma az első és az utolsó izzó fényereje csak ha keresztbe kötöd a végeken a tápot ez minimális + viszon az eredmény sokkal szebb.
Saját súlya alatt? Villanyászathoz nem értek ennyire, de gyengeáramnál fejvesztés terhe mellett sem szabad ilyet csinálni. Vagy rendesen rögzített, tehermentesített kábel, vagy valami komolyabb önhordó cucc.
Ha már saját súlya alatt is nyúlik, meg szakad, akkor én azt nem gányolom tovább, mert ha baj lesz belőle, akkor én vagyok az utolsó szakli, akit elő tudnak venni. Általában mondok egy nakik elég nagy számot a komplett felszálló ág cseréjére, miután majd más össze is köti azt az egy drótot...
Nekem otthon a lámpákhoz menő kapcsolt vezető az lila. Akkor tudom, hogy felkapcsolt kismegszakítóknál a feketében kell legyen nesz, oszt ha alilában nincs, akkor a kapcsolóig kell lennie, kapcsolás után meg abban is fesz. Nem egy nagy lakás, de valahogy értelmesebbnek tartottam, mikor egy csatornában megy egy csomó minden, amiből a szobai lámpához alapban 2 kapcsolható szál tartozik.
Egy egész családi házat újracsöveztem és bekötöttem sajátkezüleg, 8 áramkörre bontva. Gerincnek 2,5-ös vezetékkel, bekötésre 1,5-össel. Természetesen az előírt szinekkel és rézzel. 25 amperes kismegszakító van a külső villanyóránál, innen 6-os vezetékkel bevittem a házba, ahol feltettem 8 db 16 amperes kismegszakítót. Teszek majd fel képeket, hogy mégis mi a véleményetek. A váltókapcsolókon nem volt kedvem gondolkodni, de így a bekötési ábrával már egyértelmű. Szóval azért odafigyelek, hogy ne viilamosszéket csináljak :-)
Egy kollegám majdnem meghalt az miatt mert a tanulók, akik a hálózatot építették a 0 vezetéket kötötték az elosztótáblán a megszakítóba. A mester nem ellenőrizte le a munkájukat! Utánna fogta is a fejét rendesen. Azért írtam, hogy soha nem tudhatod, hogy kinek az életét teszed kockára. Te elköltözöl a lakásból és valaki utánna dolgozik a hálózaton és megvan a baj!!!!
Itt van a váltókapcsoló (alternatív kapcsoló) bekötése.A vezeték színeket is ráírtam.
Az a fontos, hogy ezt mindenképpen tartsd be, soha nem tudhatod, hogy kinek az életét teszed kockára. Ezek előírások (szabványok) és a szakemberek mindíg be is tartják.
Fázisvezető=mindíg fekete
Nullavezető=mindíg kék
Földelő vezető=mindíg zöld-sárga (régen lehetett piros is, de ezt már megszüntették)
Kapcsolt vezető (amelyikre fázis kerülhet)=mindíg fekete
Vezérlő vezeték az=piros v. egyéb szín
Ha nincs olyan színű vezetéked amilyen szüksséges az adott helyre, akkor a veztéket a dobozban a kötéseknél olyan színű szigetelőszalaggal kell megjelőlni (betekerni) ami az előírás. Még valamit ami fontos! Mindíg a fázisvezetőbe kötjük a kapcsolót, soha nem a nullavezetőbe! Ezt ne okoskodásnak vedd, inkább jótanácsnak!
A rajzon ha végigköveted az áram útját éppen világít a lámpa. Bármrlyik kapcsolót átkapcsolod, megszakítod az áramutat és elalszik a lámpa. Utánna bármelyik kapcsolót átkapcsolod, ujra zárod az áramkört és ismét ég a lámpa. A két kapcsoló közé közvetlenűl be kell húzni két szál fekete vezetéket, lehetőség szerint egy hosszban. Ha valami miatt ez nem lehetséges akkor csak dobozban legyen rajta kötés.
Már nagyon várom, hogy válaszolj. Azóta kibontottam egy gyanús szigetelést, és vmi préselős gyorskötést találtam alatta. Képet mellékelem, ha sikerül. Valszeg ilyen szakadt el a nullánál is a saját súlya alatt, mert némelyik vezeték feszes, mint a húr, 5-6 emelet súlya is lehet rajta. Most tartok tőle 80 lakás 400 vezetékét kell bemérni, különben bármikor bármelyik lakás kiéghet.
Addig is reflektométeres/kábelhibahely-keresős/TDR-es szakemberek SOS hívhatnak: 20 920 6777
A házfelújítással hamarosan végzünk, szereltem fel ma (az egyébként viszonylag nehéz) lámpatestet a konyhába, legrand ADW-IL5 (Valena ) dimmerre ment volna .... de ebben elektronikus "trafó" van a fene megeszi. Amikor vettük nem néztem meg, a tömege alapján azt hittem igazi trafós. Kell nagyon a dimmelés mert a 7db kis halogén túl nagy fényerőt produkál általában. A lámpatest felszerelt része sajna nem kerek, hosszúkás, nem tudok toroidot tenni bele.
Böngésztem Legrand katalógust és ráakadtam a ADW-ETL4 -re. (Galea 370. o.) amiről azt írja alkalmas elektronikus transformátorú halogénlámpához.
Én úgy tudtam kapcsolóüzemű tápegységet nem egészséges fázishasítással szabályozni. Rosszul tudom ? Működhet ez ? Gondolom ez már tizenezer forintos téma, nem szeretném feleselegesen megvenni.