A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
A kézi daráló előnyeihez c. sorozatunkból: az előbb járt benn az irodában egy kolléganő, aki egyébként ritkán szokott, és meglátva a Bisettimet, fölsikkantott, h. "Jajj, de aranyos!" (Kitaláltátok, szőke, de amúgy nagyon okos lány.) Majd darált nekem egy adag KVt -- amit ő maga nem iszik -- szórakozásból :))
Nekem többször is, de akkor félreértődtem. Lényeg, ez a műanyag vacak 1részt bent a szűrőtartó aljában csatornát képez, ezzel a résszel semmi bajom nem volt, pedig volt precedens, hogy átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás, 1 dupla, átfolyatás. Tehát kapott rendesen. A gondom a másik végével van, a két műanyag "csöccsel" ami kilóg lefelé a karból, s 4 vékony szálban összemegy 3-4mm-rel a fémrész alatt 1 ponttá. Na ezt szoktam néha hozzányomni ehhez ahhoz, s mivel a 4 vékony műanyagdarab nem túl erős, szépen visszanyomódik a lyukba, s eltömi a kijáratot. Már gondolkodtam, mit lehetne vele tenni, pl ha leszedném ezt a kilógó részt róla (kés), akkor mennyire szórna a KV....
Az olasz típust ajánlom. Nekem volt Delonghim, teljesen jó kávékat főzött, amíg tönkre nem ment - az én hibámból: véletlenül gőzölő állásban felejtettem a fűtését, és elmentem hazulról.Szegényt így egész nap feszegette a gőz és sütögette a hő. Nagyon még így se romlott el, kicsit csöpög. A nyaralóban még szépen dolgozik. (Hogy ez mégegyszer ne fordulhasson elő, a mostani Cimbali-m mellé külön vettem egy Maver tejhabosítót, csak azt használom capuccinohoz. Igen szép habot gőzöl egyébként.)
A németek nem olyan kávét isznak, mint az olaszok és mi. Ha meg is próbálják a kávéfőzőt "olaszosan" megépíteni, az olyan, mintha a tehén próbálna ugatni. Persze akinek német gépe van, az addig fejleszti munkamódszerét, míg ő is eléggé finomat tud lefőzni. Drámai különbség talán nincs, de az olasz gépre szavazok.
A DeLonghik megérik az árukat, én legalábbis uolyan jó tapasztalatokat szereztem a sajátommal, mint _MrB_ a Krups-szal. Tejgőzölésben vagy a gép nem igazán jó, vagy én vagyok béna (nem gyakoroltam sokat, mert alapvetően tej nélkül iszom), de a sima eszpresszóról én is el merem mondani, h. szerencsés napokon veri a kávéházak legtöbbjében kapható minőséget. (Több szöszmötöléssel is csinálom, mint az ottani személyzet :) Mindenesetre az általad választott modellnek más a gőzölőkarja, lehet, h. nem csak szemre és tényleg javított design! A pumpa és a bojler, amik a legfontosabbak, valszeg ugyanazok.
Ha visszakersel, láthatod, h. dicséretek mellett panaszból is sokkal többet hallottunk a Krups márkára; igaz, több példány is van használatban.
Akármelyiket választod, a túlnyomásos szűrőtartó helyett próbálj simát rendelni pótalkatrészként! (A DeLonghihoz lehet, a Krupsról nem tudom -- vannak, akik házilag "elrontják" barkács-szerszámokkal.) A t. szt. gonosz találmány, ami elhiteti veled, h. jó crema-dús eszpresszót csapoltál akkor is, ha valójában silányat csináltál alkalmatlan őrleményből v. más hanyagság következtében. Ilyennel sokkal nehezebb fejleszteni a technikádat. Meg eleve, műanyag alkatrész egy rendes igénybevételnek meg forróságnak kitett helyen...
Nem tudom, az Általad említett két gép mennyibe kerül, de múltkor láttam az MM-ben Gaggiákat 50 E Ft körül, Saecót meg (Armonia) 40-50 E Ft magasságában vehetsz.
Én az elöbbiről tudok érdemben nyilatkozni, Krups XP 4020asom van, és szerintem kevés jobb KVt találok már igy is KVzókban, mint amit azzal le tudok főzni. (ez inkább a KVzókat minősíti)
Képes érdemi crema-val finom KV-t főzni akár az Omnia-ból is, de minőségibb KVkból minőségibb végtermék fő le benne. 1 dologban nem az igazi, de ahogy olvasgatom, szinte egyik gép sem, ami nem kimondottan POD-hoz készült. Az pedig a POD-ból való KVfőzés. Ugy, hogy tamperral belenyomkodom a POD-ot a PODszűrőbe, már so-so, de még mindig nem olyan, mint amit egy rendes csak POD-os géppel lehet főzni. Amolyan ha akarod, azt is főzhess, de érződik, hogy csak másodlagos cél volt a gép készítésekor a POD-dal való kompatibilitás.
Sziasztok!
Hozzáértő segítséget szeretnék a következő két gép közötti választáshoz:
Krups XP 4020 vs. Delonghi EC300
Hasonló árban vannak, persze csodát nem várok egyiktől sem, de
a négerhugy típusú kávékat már nagyon unom.
Köszi!
Nem mindig könnyű ám a kézi darálóknál az állítócsavart megtalálni! Vhol a tengely mentén kell lennie, de néha a felső végén van, néha a kar csatlakozása alatt, és olyan is van, h. alul. (Bár fadobozos-fiókosnál ez utóbbi nem valószínű, az a török típusú rézhengerekre jellemző.)
Házi pörkölésről Kapucziner olvtársunk tudna mesélni, de sajnos ritkán jár ellefelé mostanában...
Pörkösésről és otthonra szánt készülékekről alapos infót találsz itt: http://www.sweetmarias.com/ -- de persze az Amerikában kapható gépeket igen nehéz lehet beszerezni itthonról; a tanácsait pedig kritikávak érdemes kezelni, mert az amerikaiak (nem az átlag, hanem a lelkes eszpresszó-ínyencek is!) notóriusan túl világosra pörkölnek, már a francia pörkölést is túl sötétnek szokták tartani.
jó súlya van,de összvissz egy "kaffe" felirat van rajta:)))
se fokozat se semmi..valószinüleg ha letekernék vele egy adagot,az ahogy irod nagyon durva örlemény lenne,az meg gondolom nem a legjobb minöségü kávét jelenti.
megnéztem egy barista képzéssel foglalkozo magyar cég honlapját,jol képzettnek tünnek,oktatnak is,de igy teljesen hobbiból nem biztos,hogy költenék arra ennyi pénzt,hogy kiképeztessem magam:)maradok itt...
A holland KV olyan -- még mindig jobb a németnél, közelebb áll a svájci "café crémá"-hoz. A Senseo honlapja gondosan kerüli is az "eszpresszó" szót! Tudtommal a gép megengedi, h. két podot használj egy adag vízhez, úgy (és persze a "dark roast" podból) már biztatóbb lehet...
A Tchibo Espresso Originale-t már sokszor emlegettük itt, az a Sega E. Casa mellett a másik olcsó dejó keverék. Azért a felső kategóriával nem lehet összekeverni -- nem is az, h. vmelyik íz-komponense kellemetlen lenne (mint pl. az Omniánál a rettentő savasság), de kiegyensúlyozatlan az összhatás. Valszeg jó szakember keverte, de csak néhány előre megadott olcsó KV-fajtából gazdálkodhatott... Biztos van erre jó kifejezés, de ha le próbálnám rajzolni, a nyelvem és a szájüreg melyik részén érzek tőle ízeket, az igazén jó KVknál egy ellipszis jönne ki (azaz minden ízlelőbimbónak nyújtanak vmit), a Tchibónál viszont egyféle nagy fejű 8-as.
Kézi KVdarálóból mindenféle minőség létezik, de a boltokban láthatók 90%-a csak lakberendezési célra alkalmas. Új példányoknál persze sokat elárul az ár, de egy antikvár darabnál bizony magadnak kell kipróbálnod, alkalmas-e komoly munkára. Illetve már kézbe véve elég sokat meg lehet tudni a kiviteléről -- mennyire maszívak az alkatrészek, mennyire illeszkednek pontosan, ilyesmik. Egyszerű konstrukciók, de csak akkor működnek jól, ha precízen vannak elkészítve!
Nekem végül már van 2 használhatóm (a 4-ből), de a Bisetti, ami most itt van velem az irodában, inkább alkalmas a dugattyús főzőhöz és egyéb durva őrleményt igénylő eljárásokhoz, mert csak 5 finomsági fokozat közül lehet választani és az eszpresszóhoz kevés. (Bár az utolsó előtti fokozat, jól lenyomtatva, nagyjából megfelő, de igazából kellene még vmi e között és az utolsó -- ami persze a török finomság -- között.) Ez újonnan 13 ezer, de elsőre egy selejt példányt kaptam, amit ugyan szó nélkül, viszont hosszú hetek alatt cseréltek ki egy jóra. Ezalatt vesztettem el a türelmem és vettem meg a Peugeot-t (22 000, de én akciósan kaptam), ami végre fokozatmentesen állítható; ez nagyszerűen darál, bár még mindig van hibája, nehézkesen tisztítható.
A Zassenhaus céggel, ami a kézi darálók között a csúcsminőséget produkálta, újabban bajok vannak, állítólag már 2 éve teljesen kiszámíthatatlanul szállítanak; gyakorlatilag nem kapható újonnan, még magában Németországban sem. És ha befejeződik végre az átszervezés, akkor sem lesz jobb, mert annak a célja állítólag pont a gyártás Kínába telepítése :(
A nagy kávéházi kultúra (amiben ráadásul itt legalább két nagy, talán végzetes törés is bekövetkezett) sajnos egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, h. azokban a csodálatos KVházakban *jó* kávét isznak. Példa rá Bécs és egész Ausztria :)