Keresés

Részletes keresés

H_G Creative Commons License 2006.10.17 0 0 5316
A DeLonghik megérik az árukat, én legalábbis uolyan jó tapasztalatokat szereztem a sajátommal, mint _MrB_ a Krups-szal. Tejgőzölésben vagy a gép nem igazán jó, vagy én vagyok béna (nem gyakoroltam sokat, mert alapvetően tej nélkül iszom), de a sima eszpresszóról én is el merem mondani, h. szerencsés napokon veri a kávéházak legtöbbjében kapható minőséget. (Több szöszmötöléssel is csinálom, mint az ottani személyzet :) Mindenesetre az általad választott modellnek más a gőzölőkarja, lehet, h. nem csak szemre és tényleg javított design! A pumpa és a bojler, amik a legfontosabbak, valszeg ugyanazok.

Ha visszakersel, láthatod, h. dicséretek mellett panaszból is sokkal többet hallottunk a Krups márkára; igaz, több példány is van használatban.

Akármelyiket választod, a túlnyomásos szűrőtartó helyett próbálj simát rendelni pótalkatrészként! (A DeLonghihoz lehet, a Krupsról nem tudom -- vannak, akik házilag "elrontják" barkács-szerszámokkal.) A t. szt. gonosz találmány, ami elhiteti veled, h. jó crema-dús eszpresszót csapoltál akkor is, ha valójában silányat csináltál alkalmatlan őrleményből v. más hanyagság következtében. Ilyennel sokkal nehezebb fejleszteni a technikádat. Meg eleve, műanyag alkatrész egy rendes igénybevételnek meg forróságnak kitett helyen...

Előzmény: bverzio (5312)
bverzio Creative Commons License 2006.10.17 0 0 5315

akciósan 15 ill. huszonpárezer körül vannak

és kb. ennyiből szeretném is megúszni.

 

Előzmény: yeahhh (5314)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.17 0 0 5314
Nem tudom, az Általad említett két gép mennyibe kerül, de múltkor láttam az MM-ben Gaggiákat 50 E Ft körül, Saecót meg (Armonia) 40-50 E Ft magasságában vehetsz.
Előzmény: bverzio (5312)
_MrB_ Creative Commons License 2006.10.17 0 0 5313
Én az elöbbiről tudok érdemben nyilatkozni, Krups XP 4020asom van, és szerintem kevés jobb KVt találok már igy is KVzókban, mint amit azzal le tudok főzni. (ez inkább a KVzókat minősíti)

Képes érdemi crema-val finom KV-t főzni akár az Omnia-ból is, de minőségibb KVkból minőségibb végtermék fő le benne.
1 dologban nem az igazi, de ahogy olvasgatom, szinte egyik gép sem, ami nem kimondottan POD-hoz készült. Az pedig a POD-ból való KVfőzés. Ugy, hogy tamperral belenyomkodom a POD-ot a PODszűrőbe, már so-so, de még mindig nem olyan, mint amit egy rendes csak POD-os géppel lehet főzni. Amolyan ha akarod, azt is főzhess, de érződik, hogy csak másodlagos cél volt a gép készítésekor a POD-dal való kompatibilitás.
Előzmény: bverzio (5312)
bverzio Creative Commons License 2006.10.17 0 0 5312
Sziasztok!

 

Hozzáértő segítséget szeretnék a következő két gép közötti választáshoz:

 

Krups XP 4020  vs.  Delonghi EC300

 

Hasonló árban vannak, persze csodát nem várok egyiktől sem, de

a négerhugy típusú kávékat már nagyon unom.

 

Köszi!

yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5311
Én inkább erre a jelentésre gondoltam...:-))
Előzmény: Törölt nick (5308)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5310
Nem, de a tamperomat bele tudnám tenni ebbe-abba, csak az már egy másik topic, korhatáros.
Előzmény: H_G (5309)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5309
És Te bele tudsz tenni bármit is a tamperodba?
Előzmény: Törölt nick (5308)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5308
Miért, teljesen OK volt a hsz:
"srác a ledarált kávét beletette a (talán ez a tampere?)..." Igen. Ez volt a srác tampere.
Előzmény: yeahhh (5293)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5307
Üveg??? Érdekes lehet, biztos szép is.
Előzmény: kemorgo (5305)
kemorgo Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5306
Bocs, ára is van, 1 999 HUF
Előzmény: kemorgo (5305)
kemorgo Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5305

Közérdekü közlemény:-)

 

10.16-tól a Rossmanban akciós a Segafredo Cafe Box: Espresso Mokka őrölt kávé 4*250 g+ 2 db pohár.

 

Nem olyan mint a mienk Digiteye!:-((( Emblémázott üvegpohár.

 

Itt vagyok ám, csak ro:-)

kemorgo

_MrB_ Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5304
Plus-ban akcióznak a héten kézi KVdarálót. Lehet ránézek ma ha lesz időm s NRgiám. Honlapjukon még nem találtam fent a friss katalógust. ~ : (
Előzmény: H_G (5298)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5303
"se fokozat se semmi.."

Nem mindig könnyű ám a kézi darálóknál az állítócsavart megtalálni! Vhol a tengely mentén kell lennie, de néha a felső végén van, néha a kar csatlakozása alatt, és olyan is van, h. alul. (Bár fadobozos-fiókosnál ez utóbbi nem valószínű, az a török típusú rézhengerekre jellemző.)
Előzmény: Emen (5301)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5302
Házi pörkölésről Kapucziner olvtársunk tudna mesélni, de sajnos ritkán jár ellefelé mostanában...

Pörkösésről és otthonra szánt készülékekről alapos infót találsz itt: http://www.sweetmarias.com/ -- de persze az Amerikában kapható gépeket igen nehéz lehet beszerezni itthonról; a tanácsait pedig kritikávak érdemes kezelni, mert az amerikaiak (nem az átlag, hanem a lelkes eszpresszó-ínyencek is!) notóriusan túl világosra pörkölnek, már a francia pörkölést is túl sötétnek szokták tartani.
Előzmény: Vén Resu (5277)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5301

Nos az enyém valószinüleg lakberendezési tárgy..

jó súlya van,de összvissz egy "kaffe" felirat van rajta:)))

se fokozat se semmi..valószinüleg ha letekernék vele egy adagot,az ahogy irod nagyon durva örlemény lenne,az meg gondolom nem a legjobb minöségü kávét jelenti.

megnéztem egy barista képzéssel foglalkozo magyar cég honlapját,jol képzettnek tünnek,oktatnak is,de igy teljesen hobbiból nem biztos,hogy költenék arra ennyi pénzt,hogy kiképeztessem magam:)maradok itt...

elöbb majd kávéfözőre gyüjtök...)

Előzmény: H_G (5298)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5300
" Valami elcseszett hosszuKVszerüséget ad"

A holland KV olyan -- még mindig jobb a németnél, közelebb áll a svájci "café crémá"-hoz. A Senseo honlapja gondosan kerüli is az "eszpresszó" szót! Tudtommal a gép megengedi, h. két podot használj egy adag vízhez, úgy (és persze a "dark roast" podból) már biztatóbb lehet...

A Tchibo Espresso Originale-t már sokszor emlegettük itt, az a Sega E. Casa mellett a másik olcsó dejó keverék. Azért a felső kategóriával nem lehet összekeverni -- nem is az, h. vmelyik íz-komponense kellemetlen lenne (mint pl. az Omniánál a rettentő savasság), de kiegyensúlyozatlan az összhatás. Valszeg jó szakember keverte, de csak néhány előre megadott olcsó KV-fajtából gazdálkodhatott... Biztos van erre jó kifejezés, de ha le próbálnám rajzolni, a nyelvem és a szájüreg melyik részén érzek tőle ízeket, az igazén jó KVknál egy ellipszis jönne ki (azaz minden ízlelőbimbónak nyújtanak vmit), a Tchibónál viszont egyféle nagy fejű 8-as.
Előzmény: _MrB_ (5273)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5299
Bizony, az a lap elégg összecsapott, és ami rosszabb, reklámcélú. De ha olvasol angolul, tudunk ajánlani sokkal informatívabbakat.

Előzmény: Emen (5297)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5298
Kézi KVdarálóból mindenféle minőség létezik, de a boltokban láthatók 90%-a csak lakberendezési célra alkalmas. Új példányoknál persze sokat elárul az ár, de egy antikvár darabnál bizony magadnak kell kipróbálnod, alkalmas-e komoly munkára. Illetve már kézbe véve elég sokat meg lehet tudni a kiviteléről -- mennyire maszívak az alkatrészek, mennyire illeszkednek pontosan, ilyesmik. Egyszerű konstrukciók, de csak akkor működnek jól, ha precízen vannak elkészítve!

Nekem végül már van 2 használhatóm (a 4-ből), de a Bisetti, ami most itt van velem az irodában, inkább alkalmas a dugattyús főzőhöz és egyéb durva őrleményt igénylő eljárásokhoz, mert csak 5 finomsági fokozat közül lehet választani és az eszpresszóhoz kevés. (Bár az utolsó előtti fokozat, jól lenyomtatva, nagyjából megfelő, de igazából kellene még vmi e között és az utolsó -- ami persze a török finomság -- között.) Ez újonnan 13 ezer, de elsőre egy selejt példányt kaptam, amit ugyan szó nélkül, viszont hosszú hetek alatt cseréltek ki egy jóra. Ezalatt vesztettem el a türelmem és vettem meg a Peugeot-t (22 000, de én akciósan kaptam), ami végre fokozatmentesen állítható; ez nagyszerűen darál, bár még mindig van hibája, nehézkesen tisztítható.

A Zassenhaus céggel, ami a kézi darálók között a csúcsminőséget produkálta, újabban bajok vannak, állítólag már 2 éve teljesen kiszámíthatatlanul szállítanak; gyakorlatilag nem kapható újonnan, még magában Németországban sem. És ha befejeződik végre az átszervezés, akkor sem lesz jobb, mert annak a célja állítólag pont a gyártás Kínába telepítése :(
Előzmény: Emen (5268)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5297

Ez igaz,példa rá,hogy az "aranykorban" is gyakran sajnálkoztak hogy már nem olyan a kávé...

Inkább arra céloztam a kávéházi kulturával,amit jelentett,ami körülvette,ehhez képest itéltem meg azt a bizonyos honlapot.

 

Előzmény: H_G (5296)
H_G Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5296
A nagy kávéházi kultúra (amiben ráadásul itt legalább két nagy, talán végzetes törés is bekövetkezett) sajnos egyáltalán nem jelenti automatikusan azt, h. azokban a csodálatos KVházakban *jó* kávét isznak. Példa rá Bécs és egész Ausztria :)
Előzmény: Emen (5294)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5295
visszakerestem azóta,mostmár tisztább..
Előzmény: Emen (5294)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5294

A kavehazak.hu-t elolvastam,öszintén szólva én abból indulok ki,hogy Budapest(és Mo.)milyen kávé-,kávéházi kulturával rendelkezett kicsit többet vártam az oldaltól.Jó,hogy van, meg hiánypotló,semmi bajom vele,de pl szerintem a fórum részénél ez a topic sokkal minöségibb.

Ezért kérdeztem itt)

Tudom hol van Tampere.Speciel a kávézáshoz kapcsolódó szakszavakat nem ismerem...

:)

Előzmény: yeahhh (5293)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5293

"beletette a (talán ez a tampere?)..."

Konkrétan Finnországban van Tampere...;-)  Komolyan: itt is sok jó tippet, okosságot találsz, meg sok más oldal is foglalkozik a témával, pl: www.kavehazak.hu

Előzmény: Emen (5292)
Emen Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5292

Bocs,nem nagyon vágom ezt még..

mi a kávétamper,ristretto,stb.

Egyszer láttam egy barista müsort,gondolom ez lehet a lényeg:a srác a ledarált kávét beletette a (talán ez a tampere?)....-be,lefözte,(azt nem tudom,hogy milyen viszonyban van a bar méret,vagy hogy a hö,vagy mit tudom én a kávé minöségével),lefözte,lefolyt,mondta hogy épp ez mi(akár egymás után több más-más féle kávét is letud fözni?)

Amit lényeges mozdulatként értékeltem,hogy mikor megtömte a "kávétartót"..akkor többször erösen odaütögette a pulthoz,gondolom tömöritett..

kb ennyi a tudásom,és lusta vagyok visszaolvasni)ugyhogy ha valaki kioktatna...:)

Előzmény: Zsolti2003 (5284)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5291
Hát...Péntek délelőtt, Carlos Kávéház (Szabadság tér), az alapanyag nem rossz (Caffé Perté), ittam már jó kávét belőle - de nem itt: az espresso jellegtelen, és LANGYOS volt :-((((
Előzmény: gprinz (5289)
yeahhh Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5290
...pedig azt hittem, Te nyomtad, saját gépen...Valami rendes darabnak néz ki a cucc.
Előzmény: gprinz (5288)
gprinz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5289
Még valami. Itt a forgalmazók közvetlenül ügyködtek. A legtöbb brand kávézóban is ők állítják be a gépet, darálót, mindent, a személyzet pedig csak nyomja a gombot. Úgy tűnik önfenntartó a folyamat. Esetleg ördögi kör?
Előzmény: Zsolti2003 (5284)
gprinz Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5288
Sajna nem home made, de elolvadnék a gyönyörtől, ha ezt az orrom előtt látnám bármikor.
Előzmény: Törölt nick (5287)
Törölt nick Creative Commons License 2006.10.16 0 0 5287
Hát ennek a két kávénak aztán van habja! Vagy a habnak van kávéja?
Előzmény: gprinz (5282)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!