tényleg így van: ismerős is visszahívta a beüzemelő szerelőt pár nap után, h nem jó a kazán, nem gyújt be! a hiba mindössze annyi volt, h a fölújítási munkák miatt csak ideiglenesen lehetett bekötni a kazánt, hosszabbítóval - és bár a kazán dugóját nem piszkálták, a hosszabbítót aznap fordítva dugták vissza a falba... az viszont jó kérdés, h mi a magyarázat
Sziasztok! Ismét lenne egy kérdésem, ezúttal kissé off.
Szeretnék laposvasba menetet fúrni, de sajnos nem tudom, hogy milyen méretű fúróval kellene kifúrni a menetfúrás előtt az anyagot. A méretek 8 mm, 6 mm, 5 mm, 4 mm, 3 mm. Tehát ezekkel a csavarméretekkel kellene dolgoznom, s nem tudom, miféle mérettel fúrjam elő az anyagot. Normál menetről van szó, ha jól emlékszem, normál méter-menetnek neveztük annak idején, de lehet, hogy most marhaságot írtam.
Itt sok a szaki, hátha erről is van táblázata valakinek.
Az újabb készülékek csak helyes polarítással indulnak. Az ciki mikor szerelőt hívunk, hogy nem megy a készülék és a szaki többezer ft.-ért megfordítja a dugvillát. :)
Az EPH-nak láthatónak és fixnek kell lennie.Dióhéjban: az értelme, hogy a gázvezeték potenciálja ne tudjon megemelkedni ( földpontenciálon tartja). A dugalj földelése a kazán érintésvédelme miatt van. A kettő két külön történet :)
Szerintem a rendes kismegszakítók megfelelnek a célnak, de meg kell nézni a gyártó katalógusában. Pl. nekik a 'Kismegszakítók' c. alatt van egy pdf, a végében ott van a legtöbb modellnél, hogy 'megszakítási távolság >=4mm'. http://www.moeller.hu/infos.htm
Az EPH fixen van bekötve, a cirkóhoz közeli szerelődobozban lévő födvezetékhez csatlakoztatták (mondjuk ez gyakorlatilag az a vezeték, ami a dugalj földje is egyben).
A kazán viszont simán dugaljba dugva...
EPH-ról van papírom, elvileg jó. De gyakorlatilag senki se nézte meg, vagy nem mérte ki.
"szerelésnél, vagy nyári leállásnál sokkal biztonságosabb, hogy könnyen leválasztható a hálózatról"
Ebben is van igazság, valóban, úgyhogy van érv pró és kontra. Akkor már csak annyi a kérdés, hogy mondanak-e erről valamit az aktuális előírások, mert akkor azokat kell követni.
Ne tedd! Miért cserélné fel a polarítást, általában nem szoktuk csak úgy kihúzni a cirkót a dugaljból ok nélkül.. Viszont szerelésnél, vagy nyári leállásnál sokkal biztonságosabb, hogy könnyen leválasztható a hálózatról. De kérdezz meg egy gázszerelőt erről.
Anyáméknál is konnektorba van dugva a cirkó tápja, de ha magam csinál(hat)nám, fixen kötném be, hogy a fázis a kijelölt vezetékben maradjon, ne lehessen fölcserélni...
Ezzel az egész szisztémával csak az a baj, hogy ha nem vagyok cipész, de tudok cipőt készíteni, akkor is kötelezően a cipésznél kell megrendelnem.
Arra akarok kilyukadni, hogy az EPH-t rendben, csinálja szakember, de nehogymár egy villamosmérnöki diplomával azért kelljen egy rakat pénzt fizetnem a szerelőnek, hogy 1 db konnektort bekössön, és abba bedugja a 150 W fogyasztású cirkót, meg behúzzon 3 db vezetéket a termosztáthoz... ez kis túlzással olyan, mintha egy talicska föld elhordásához kellene kotrógépet rendelnem.
Kéményesekkel szerencsére nem kell bajlódnom, mert turbókazánom lesz. Épp elég macera lesz a gázosokkal - de az ellen nem tiltakozom, mert a gáz igencsak veszélyes üzem, sokkal inkább az, mint a 220.
Cirkohoz vezetékezést a villanyszerelő végzi, beüzemelő köti be.
Ez érdekes, nekem engedélyes villanyszerelő csinálta az EPH-t, és a cirkóbekötést. Ez utóbb abból áll, hogy a cirkó melletti konnektorba van bedugva a cirkó tápfesz vezetéke. Gyártott hozzá egy kábelt, és annyi. Ezen már akkor csodálkoztam. Ezt nem fixen kellett volna bekötnie?
Pomázon a Pagodáknál van egy kis villanyos bolt, két csajszival. Mindent meghoznak, kb. 10-20%-al olcsóbban mintha elmennél a Bricoba. Kicsit még alkudni is lehet velük...