Szerintem a rendes kismegszakítók megfelelnek a célnak, de meg kell nézni a gyártó katalógusában. Pl. nekik a 'Kismegszakítók' c. alatt van egy pdf, a végében ott van a legtöbb modellnél, hogy 'megszakítási távolság >=4mm'. http://www.moeller.hu/infos.htm
Az EPH fixen van bekötve, a cirkóhoz közeli szerelődobozban lévő födvezetékhez csatlakoztatták (mondjuk ez gyakorlatilag az a vezeték, ami a dugalj földje is egyben).
A kazán viszont simán dugaljba dugva...
EPH-ról van papírom, elvileg jó. De gyakorlatilag senki se nézte meg, vagy nem mérte ki.
"szerelésnél, vagy nyári leállásnál sokkal biztonságosabb, hogy könnyen leválasztható a hálózatról"
Ebben is van igazság, valóban, úgyhogy van érv pró és kontra. Akkor már csak annyi a kérdés, hogy mondanak-e erről valamit az aktuális előírások, mert akkor azokat kell követni.
Ne tedd! Miért cserélné fel a polarítást, általában nem szoktuk csak úgy kihúzni a cirkót a dugaljból ok nélkül.. Viszont szerelésnél, vagy nyári leállásnál sokkal biztonságosabb, hogy könnyen leválasztható a hálózatról. De kérdezz meg egy gázszerelőt erről.
Anyáméknál is konnektorba van dugva a cirkó tápja, de ha magam csinál(hat)nám, fixen kötném be, hogy a fázis a kijelölt vezetékben maradjon, ne lehessen fölcserélni...
Ezzel az egész szisztémával csak az a baj, hogy ha nem vagyok cipész, de tudok cipőt készíteni, akkor is kötelezően a cipésznél kell megrendelnem.
Arra akarok kilyukadni, hogy az EPH-t rendben, csinálja szakember, de nehogymár egy villamosmérnöki diplomával azért kelljen egy rakat pénzt fizetnem a szerelőnek, hogy 1 db konnektort bekössön, és abba bedugja a 150 W fogyasztású cirkót, meg behúzzon 3 db vezetéket a termosztáthoz... ez kis túlzással olyan, mintha egy talicska föld elhordásához kellene kotrógépet rendelnem.
Kéményesekkel szerencsére nem kell bajlódnom, mert turbókazánom lesz. Épp elég macera lesz a gázosokkal - de az ellen nem tiltakozom, mert a gáz igencsak veszélyes üzem, sokkal inkább az, mint a 220.
Cirkohoz vezetékezést a villanyszerelő végzi, beüzemelő köti be.
Ez érdekes, nekem engedélyes villanyszerelő csinálta az EPH-t, és a cirkóbekötést. Ez utóbb abból áll, hogy a cirkó melletti konnektorba van bedugva a cirkó tápfesz vezetéke. Gyártott hozzá egy kábelt, és annyi. Ezen már akkor csodálkoztam. Ezt nem fixen kellett volna bekötnie?
Pomázon a Pagodáknál van egy kis villanyos bolt, két csajszival. Mindent meghoznak, kb. 10-20%-al olcsóbban mintha elmennél a Bricoba. Kicsit még alkudni is lehet velük...
"Cirkohoz vezetékezést a villanyszerelő végzi, beüzemelő köti be."
Akkor ha úgy fogadom a gázost, hogy nesze ott a kanóc, kösse arra, akkor meg fogja tagadni? Vagy a meo nem veszi át?
Tehát a gázszerelés kapcsán sehogy nem úszható meg a villanyszerelő annak ellenére, hogy nem tűnik túl nagy munkának?
"EPH gáz meósnak kell, addig nem veszi át."
Tehát kijön a gázszerelőn kívül egy másik ember, aki megnézi az épített cuccot és a papírokat, és csak akkor adja rá áldását, ha minden OK, a gázszerelő meg addig nem kötheti be? Bocsi a nagyon részletező kérdésekért, de sose csináltam ilyet. Új ház építésénél még utána lehet nézni a dolgok menetének, de felújításnál ahány ember, annyifélét mond... :(
"3fázis viszont új bekötésnek számit"
Tudom, ezért szeretném lehetőség szerint elkerülni. 32 A elég lehet a névlegesen max. 35-öt felvevő tűzhelyhez? Igen, tudom, elméletileg azzal túl lehetne terhelni a hálózatot, de ekkora egyidejűség szinte kizárt, és ha elég jól van építve a hálózat (az órától a tűzhelyig vadiúj, 40 A-re méretezett vastagságú, toldásmentes sodort rézvezetékekkel), akkor mindössze a kismegszakító leverése a legnagyobb kockázat, vagy tévedek?
Nem szükséges mindent külön ÉV relére kötni, ugyanis, ha a védelem kiépítésednél a szelektivítás kötelező elvét érvényesítették, akkor, ha le is old a relé a kismegszakítokkal pillanatok alatt ki tudod zárni a hibás kört. Van persze előírás pl. hidromasszás káá, gőzkabin ezekre kötelező külön ÉV relé a megfelelő szelektivítással.
1. Kell-e, érdemes-e a villanytűzhelynek külön FI relét kialakítani? Háromfázisú esetben ez nem kérdés, mert ha lecsap a 3f FI, akkor viszi magával a két másik fázist is, szóval háromfázisú bekötés esetén mindenképp külön körön lesz. A kérdés a tűzhely egyfázisú bekötésénél van, hogy rakjam-e a többi fogyasztóval és dugaljjal közös FI relére, vagy akkora kóboráramot tud produkálni, hogy célszerű külön FI neki (azért, hogy a többieket védő FI kisebb névértékű lehessen)?
2. A világítást semmiképp nem fogom egy körre kötni a dugaljakkal, se kismegszakító, se FI relé tekintetében, hogy adott esetben ne sötétben kelljen keresni a hibát. Kérdés viszont az, hogy egy kizárólag beltéri, beépített csillárokat és kapcsolókat tartalmazó kört érdemes-e FI relével védeni?
3. Üzemszerűen, jó hálózatot feltételezve kb. mekkora kóboráramot tud produkálni önmagában egy tűzhely, egy mikró, egy tévé, egy hűtő, egy számítógép, stb.? (Bocsi, nem tudtam az egész topikot végigolvasni, lehet hogy már írtatok róla...)
"a gázhoz nem merni kell -- nem szabad -- hozzányúlni"
Azt hiszem, gáz esetében a kettő egymásból következik. :) Nem is láttam még olyan idiótát (szerencsére), aki házilag piszkálta volna a gázhálózatát. Ha elszúr valamit, repül a fél kerület...
"az EPH -t csak arra endedélyes kötheti be + papír is kell"
Kinek is kell a papír? A gázosnak, különben nem köti be a cirkót a gázhálózatba? (A ház nem új, tehát használatbavételi engedélyt nem kell kérnem, ahhoz tudom, hogy _mindenféle_ papír kell.)
Vagy a gázos nem foglalkozik azzal, hogy van-e EPH, és az én felelősségem, hogy kiépít(tes)sem?
3. Villanytűzhely lesz a házban, eddig gáz volt. Az 1x25 A-es teljesítményt meg szeretném emeltetni hozzá. Kérdés, elég-e az 1x32 A, vagy mindenképp kell a 3x16 A? A névleges max. teljesítménye 7900 W, és egyfázisú bekötésnél 35 A-t ír a leírása, de szerintem gyakorlatban soha nem fordul elő a teljes max. teljesítmény. Egyébként a 3x16 A alternatívájaként felmerült az 1x40 A is, mert akkor nem kell a jelenleg előszobában lévő villanyóra helyét bolygatni és a fejlesztési hozzájárulás is fele lenne a 3x16 A-nek, de ezt nem valószínű, hogy engedélyezi a szolgáltató.
4. Hogy működik _pontosan_ egy villamosan reteszelt tűzhely? Azt tudom, hogy nem vesz föl 16 A-nél többet egyszerre, de kérdés, mik a hátrányai? Mert ha ezt úgy éri el, hogy két működő főzőlap mellett a harmadikat már be se kapcsolja, hát akkor inkább nem kérek belőle. Viszont ha egyenletesen leszabályozza a teljesítményt, vagyis tehetek föl 3-4 edényt, max. lassabban fog főni, akkor lehet róla szó.
{OFF}
5. Hagyományos platós és a kerámialapos főzőlapok között milyen érvek alapján lehet dönteni pro és kontra, az esztétikától eltekintve?
Adott egy meglévő családi ház, meglévő villany- és gázhálózattal, konvektoros fűtéssel.
Namármost a konvektorok helyett cirkó lesz, gázszerelő volt, már be is adta az engedélyezési tervet (a gázhoz amúgy se mernék sajátkezűleg hozzányúlni).
Kérdések:
1. Kinek kell gondoskodnia a cirkó villanybekötéséről? Technikailag meg tudom csinálni én is elegendő szakszerűséggel, de nem tudom, hogy a gázosnak foglalkoznia kell-e a villany bekötés mikéntjével, azaz köteles-e tanusíttatni egy vizsgázott villanyszerelővel?
2. Kinek a felelőssége az EPH? A jelenlegi állapotban úgy látom ilyen hálózat egyszerűen nincs a házban, a radiátorhálózat meg csak most fog épülni, azaz valakinek ki kellene építenie hozzá az EPH-t. A gázszerelő csinálja, vagy villanyszerelő kell hozzá, vagy megcsinálhatom én is?
Tudom persze, hogy hivatalosan bármilyen villanyos melóhoz vizsgázott villanyász kell (legalábbis ahhoz, hogy ne én legyek a felelős egy esetleges balesetért), a kérdésem arra vonatkozik, hogy a gáz üzembehelyezéséhez - ahol ugyebár semmiképp nem akarom a hivatalos utat megkerülni - kell-e bármilyen papír egy villanyásztól?
Érdeklődnék, hogy létezik-e olyan szerelvéndoboz, ami sorolható (közös keretbe), de mélyített , hogy mögötte kötni lehessen.
Probléma:
Visszintesen vinném a konektoroknak a védőcsövét a falba,de minvel sokszor 3 aljzat van közösítő keretbe, ugy gondoltam, hogy a védőcsőbe lévő gerincről minden 3-as alzategységnél leágaznék 5 * 1,5 WAGO-val, így az egyes aljzatokba nem kellene több kábelt bekötni (párhúzamosítani).
A mélyített dobozba lenne a 3db WAGO és ehhez sorolnák még kettő sima szerelvénydobozt . (GYorsabb lenne a szerelvényezés).
Vagy ilyen doboz, vagy van valamilyen jobb ötlet ???
Eljutottunk epulo hazunk villanyszerelvenyezeseig. Hol erdemes ezeket megvenni? Elvileg a Prodax Classic csaladot neztuk ki vajszinben, ekkora mennyisegben meghoznanak nekunk akar egy barkacsaruhazban is mindenfele szukseges elemet, de ha van ennel jobb (olcsobb...) tipp, akkor orommel veszem. Budapest kornyeke (Pomaz pontosabban, de viszonylag mobilak vagyunk). A valasztast is lehet kritizalni...
Apropó, lenne még egy elvibb kérdésem. Mi ma az álláspont a dobozokban az összeforrasztott vezetékekrôl (a szokásos merev rézdrótra gondolok, alaposan összecsavarva, forrasztva, végül szigetelve)? Úgy tudom, divatosak ma a spéci (feltekerhetô?) csatlakozók, de van ennek konkrét elônye a forrasztással szemben, vagy csak a gyorsaság és a komfort miatt szokás alkalmazni ôket?
Köszi, ahogy nézem, úgyis egy kismegszakítóval kombinált kapcsolót ajánlottak ide, ami tehát amúgy is bontja mindkét vezetéket, amikor ki van kapcsolva.
A cég nekem valahonnan ismerős. Oszt így szeretnél tűzjelzőt üzemeltetni, hogy innen a topikról szeded össze? Amúgy relé behúz, oszt elindul. Persze ha kicsi a cucc, ha nagy, akkor késleltetett indítás, de azt meg a cucc gyártója mellékeli mindenképpen.
Mekkora cucchoz kell ugye, bár ez nem szívattyú, csak a méretek miatt:
Bocs, hogy megint ezzel zaklatom a topikot, de fontos lenne megoldanom:
Egy egyszerű kapcsolási rajzot kell készítenem egy szivattyú motor vezérléséről és szükségem lenne rajz elemekre (pl. motorvédő, kismegszakító, mágneskapcsoló, stb.). Nekem nincs tervező progim, ezért az egyszerű rajzért meg nem érdemes tervezőt zaklatnom. Ha valaki tud olyan helyet, ahonnan le tudnék ilyet tölteni, vagy tudna nekem küldeni azzal az életemet mentené meg. Thx. vedelemkft@vodafone.hu
egy régi elosztótáblát kellene újjáépíteni, egyelôre a szükséges doboz, kismegszakítók, egyebek beszerzésénél tartok. Van azonban a régin egy, a mellékelt képen látható alkatrész, elsô ránézésre úgy tûnik, mintha semmit nem csinálna, csak összekötné a két vezetéket. Mi errôl a szakvéleményetek?
Nem kérdeztél baromságot. Ahogy gépesítünk, egyre indokoltabb az általad felvetett probléma. De képzeld el, hogy pl. a vasaló - amivel selymet, meg vásznat is vasalhatsz- egy bimetál kapcsol ki-be. A mosógéped "melegvíz" előállítása is úgy működik, hogy a fűtőbetét ki v. bekapcsol. Az asszony világgá megy, mert amikor az egyikat csinálja leáll a mosógép - vagy kikapcsol a mikró. Tehát inkább az egyszerűbbet válaszd, ami lehet, hogy annyit jelent, hogy a 2-3 áramkörös elosztódat egy 5-6 áramkörösre cseréld, és a külön külön jól működő rendszerek együtt is működhetnek. Jogos egyes hozzászólók aggálya - az alu vezetékekkel kapcsolatban, de ha a pl. 1x10A "alá" betereltek egy jónéhány dugaljat még a mérő előtti védelemig sem tudsz vételezni, pedig amúgy tudnál együtt mosni és vasalni is.
A 16A-es védelmed - akár 4-5 percig is akár 2-3 amperral túlterhelhető, nem kapcsol ki - és mivel a vasaló és a mosógép, de a mikró teljesítménye is változik "ki-be" kapcsol - semmit nem terhelsz túl. Még a régi világban is az Mfal, vagy az MM-fal vezetékek (alu) is dugalj áramkörben 2,5 mm2 volt. Hívsz egy szakit és az megcsinálja Neked.
Ha pl. egy külső rampa fűtés (jég és hóolvasztó lenne) máris ajánlanék áramfigyelő reléket, mert ott nem volna gond, hogy ha a mosógépnek éppen fűteni van kedve 4-5 percre kapcsolja ki a "jégmentesítőt". Ott nem gond egy ilyen kikapcsolás. A lakásodnál meg a "kismegszakítózást ajánlom továbbra is.
Köszönöm a hozzászólásokat, nem vette el semmi a kedvem...
Valóban azt értem ez alatt, hogy pl. ha a terhelés eléri mondjuk a 13,2 A-t, akkor mást már ne tudjunk használni(bekapcsolni igen!!!!) De ha egy másik fogyasztót kikapcsolunk, helyette a később kapcsolt készülék fogyasztja az áramot... (belép a helyére ) Kismegszakítózni nem akartam, de ha ez a kérdés ennyire bonyolult, akkor hagyjuk, elnézést mindenkitől amiért baromságot kérdeztem.