Keresés

Részletes keresés

gabomamo Creative Commons License 2005.03.25 0 0 773

DUV,

akkor nekem is lenne kerdesem: azt irod,a pitvari sovenyhianyt be szokott noni, ill, ha kell eleg kateteresen zarni.

A mi kariologusunk Szegeden (gondolom tudod ki, mert csak o van itt), azt mondta Jazmin 10-12 mm-es lyukacskaja nem fog magatol bezarodni, mindenkeppen mutetre kerul sor. Igaz shuntja is volt. De ezek szerint lehetett volna kateteresen is zarni? Csak arra vagyok kivancsi, hogy persze minden eset mas, de esetleg azert nem kateteresen zartak, mert itt Szegeden nem csinaljak?

A  masik kerdesem meg az lenne, hogyha 1 ujszulott szivzorejjel szuletik, akkor mi a protokoll? Nem kell uh-ra menni? Foleg, hogy Jazmin korababa volt es 3 hetig korhazban volt. Vagy amikor hazakerult a haziorvosnak nem kellett volna uh-ra kuldeni? (gondolom az a pitvari sovenyhiany azert mar ujszulott korban is latszodik, ugye?)

Tudom, hogy ezek a dolgok mar elmultak, csak kivancsi vagyok. Koszi elore is.

g.

Előzmény: DoktorÚrVazze (769)
C.C.Viki Creative Commons License 2005.03.24 0 0 772
Sziasztok!

Kriza,
DÚV már beelőzött a lehető legjobb és legkompetensebb válasszal (hiperűrsebességre kapcsolt mostanában:-)
Azért leírom, hogy Marcinál egy elég súlyos tüdő-verőérszűkület alakult ki (a billentyű vastagodott rendellenesen), hétről-hétre rosszabodott a helyzet, de mivel még úgyis teljesen panaszmentes volt (se kékülés, se aluszékonyság vagy nyugtalanság) SEMMIFÉLE szigorítást nem hoztak szóba szoptatás, sírni hagyás, stb. tekintetében. Normál életmódot javasoltak továbbra is és nem is lett probléma, a katéteres beavatkozásig is szépen fejlődött, mintha egészséges lenne. (Ma már teljesen az!)

De remélem DÚV nagyon-nagyon megnyugtató sorainál több nem is kell, hogy még jobban örülhess ennek a babának! Minél előbb nőjjön be az a lukacska és tünjön el magától a szükűlet! És gratula a kicsihez ! (Szabad érdeklődni, hányadik babócátok?)

Képzeljétek! Ma láttam a Nat. Geographic csatornán egy doksifilmet egy szívbetegen született amerikai fiúról. Nem tudom pontosan -mert lemaradtam a film elejéről -, hogy mi baja volt konkrétan,de nagyon gyengén működött a szive, eléggé kíméletes életmódot folytathatott csak (semmi futkosás, stb.) Aztán 16-17 évesen (asszem) kapott egy csúnya infarktust és a bal kamrájának 2/3-a teljesen elhalt. Csak a szívátültetés maradt, ami még meghosszabbíthatta volna az életét pár évre (ennyit jósoltak neki). Erre abban az amerikai kardiológiai intézetben előálltak a dokik az őssejtes beavatkozással, hogy az elhalt szívizmok helyére újakat növesztenek az őssejtek segítségével. Megcsinálták a beavatkozást és sikerült! A fiúnak hamarosan teljesen rendbe jött a bal kamrája, teljesen egészséges lett!!! Ma már futhat, sportolhat, nem kell kímélnie magát a szive miatt!
Hát ilyet ... teljesen fellelkesedtem ... micsoda lehetőség , micsoda bravúr, mekkora esély az esélyteleneknek!!

DÚV,
Erről biztosan hallottak az orvosok itt a Kard. Intézetben is. Vajon mikor lehetne ilyen jellegű beavatkozást végrehajtanai Mo-n??

Viki
Előzmény: Kriza (768)
dagigali Creative Commons License 2005.03.24 0 0 771
Kedves DÚV,

nekem is lenne egy kérdésem a sövényhiány kapcsán. Ha a likak eltűntek, akkor a későbbiekben már teljesen elfelejthető a probléma? Konkrétan arról lenne szó, hogy nálunk a tesó úszóoviba jár, és a kicsi is szeretne menni. Természetesen nem hajtják őket halálra, de azért a mindennapi edzés megterhelőbb, mint egy sima oviban az udvaron való futkosás. Orvosi ellenőrzés kéthetente van. Nyugodt szívvel beadhatom a kiscsajt?
Előzmény: DoktorÚrVazze (769)
dagigali Creative Commons License 2005.03.24 0 0 770
Szia,
az én kislányomnak ugyanez a problémája volt, pontosabban neki volt kamrai likacska is. Néztem, hogy az Istvánban született a babád, akkor valószínűleg ugyanahhoz a dokihoz utaltak be, akinél mi is jártunk:-))). A kislányomnak 8 hós korára rendbejött a szívecskéje. Picinek hajlamosabb volt a betegségekre, mint a bátyja, de ez lehet, hogy véletlen egybeesés, nem függött össze a szívhibával. Sírással nem volt gond, szerencsére nyugis baba volt, de a kórházban azért mondták, hogy lehetőleg ne bömböljön hosszasan.
Tudom, mit érzel, velem is megfordult a világ, mikor megmondták, hogy gond van, főleg, hogy akkor még nem is tudtuk, mennyire komoly. És pici volt, törékenyke, mint egy kis virágszál, ránéztem, és már bőgtem is. Aztán a kardiológián az orvos rögtön azzal kezdte, hogy van rossz híre, és jó is, gond az van, de nem nagy:-))). Ezért nagyon hálás voltam, mert nem kellett végigreszketni az egész vizsgálatot.
Remélem, hamarosan Nektek is csak egy rossz emlék lesz ez az egész.
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.24 0 0 769

Kriza!

Nyugalom!!!!

Ezek azok a szívbetegségek, amiket szerencsére a leginkább jóindulatúnak lehet nevezni. Az olyan pitvari sövényhiány, ami a picidnek van, az egyébként egészséges emberek jelentős részénél megvan, csak nem tud róla. Ez később magától elzáródhat, ha nem, akkor egy ilyet ha kell, katéteres úton el lehet zárni, ehhez már szívműtétet sem kell végezni.

A tüdőverőér szűkülete (bár nem mondtad hol van, a billentyűn, vagy magán az éren?) szintén ilyen. Egyrészt nem kell hozzányúlni. Figyelni kell, hogy nem fokozódik-e (ami nem egyik pillanatról a másikra történik, hanem esetleg hónapok, de inkább évek alatt), ha igen, megintcsak katéteres úton ki lehet tágítani.

Ma már ilyen betegeket szinte soha nem operálunk (legőszintébb bánatunkra, mert ezek egyszerű műtétek és nagy sikerélményt adnak  :-))) ), tehát nincs semmi nagy baj!

A gyerekedet ezekkel együtt légyszives úgy kezelni, mint egy tök egészségest, hisz valójában az is, ezek a pici elváltozások jelenleg nem számítanak.

Akkor veszed fel, amikor akarod, akkor szoptatod, amikor akarod, de ha lehet, talán mégse autóban, hacsak nem álltok!  :-) A sírás nem árt neki, neked viszont igen, ha elkényezteted. de persze, ebbe nekem már semmi beleszólásom nincs, a lényeg, hogy tessék őt egészségesként nevelgetni!

És legfőképp: nyugalom!!!

Üdv

DÚV

Kriza Creative Commons License 2005.03.24 0 0 768
Sziasztok,
már jó ideje olvasgattam itt, de most sajnos aktuális is lett az érdeklődésem. Emma lányunk márc.11.-én született, és mire legyőztük extrém sárgaságát, eljött a szív UH időpontja, ahova enyhe szívzörej miatt küldtek bennünket. Mára a zörej már nem is hallatszott, de azért persze elmentünk az UH-ra, ahol kiderült, van egy 3mm-es lyuk a pitvari sövényében, plusz egy enyhe szűkület a tüdő verőérnél. Nagyon kedves orvos vizsgált bennünket, szerinte semmi tennivaló egyelőre, se gyógyszer, se semmi, normál életmód, napirend, oltási rend a teendő, csak 3 hónap múlva kontrolra kell menni, de valszeg nem kell se katéter, se műtét, kinövi a kicsi. Azért mégis rossz érzés, kicsit aggódok... mi van ha nagyon sír? Nem árt neki? Nem akarom emiatt folyton felkapkodni, meg agyon aggódni magam, csak mégis... ma hazafelé úgy zokogott a kocsiban, dugóban ültünk, végül kivettem az ülésből és menetközben megszoptattam, amit utálok csinálni, mármint kivenni kocsiban az üléséből, de nem bírtam a sírást, meg féltem, nehogy ártson neki. Ijesztő a tudat, hogy nem teljesen egészséges...
viktorya Creative Commons License 2005.03.24 0 0 767

Nekem már a kórházban, műtét után hasra fektették a Zolikát! Persze miután a sebe jobban lett. Sőt, ha jól emlékszem az első műtéte előtti napon hason aludt el, hogy a hátát simogattuk. Úgyhogy sztem semmi akadálya! Nekem is azt mondták, hogy nem hajlamosabb a bölcsőhalálra!

Sztem nem törvényszerű a kékülés, és ha mégis gáz van, akkor azonnal mentő!

Legalábbis amikor én ilyet kérdeztem azt mondták.

Kitartás! Minden rendben lesz!

Üdv: v

Előzmény: anyabanya (764)
agica76 Creative Commons License 2005.03.24 0 0 766
Anyabanya
Niki is mindig hason aludt picinek és nem volt belőle semmi probléma. Ő sohasem kékült-lilult, úgyhogy meg lehet úszni ilyen probléma nélkül is.
Jó hír, hogy szépen eszik a kislánykád.:)
Szia
Ági
Gabeszka Creative Commons License 2005.03.24 0 0 765

anyabanya,

Csak tapasztalatból írom: igen.

Anno minket úgy bocsájtottak el a kórházból, hogy ettől a szívhibától nem lesz hajlamosabb a bölcsőhalálra, nem kell izgulni.

Domival is 1 hónapig próbálkoztam a háton alvással, óriási küzdelmek árán (elaludt a karomban, felébredt amint letettem) majd, mikor egyszer hasra tettem le, végrehosszabban aludt, és utána már csak hason szeretett.

(a bölcsőhalál egyébként is inkább télen fordul elő, inkább fiúknál és kis súlyú babáknál)

anyabanya Creative Commons License 2005.03.24 0 0 764

Lehet hason altatni ezeket a kicsiket, vagy inkább legyen mindig a hátán? (lehet hogy ostoba a kérdés, de eddig nálunk inkább hason alvok voltak)

Mikortol számit tulszaporánal a légzés és mikor kell megijedni és ha tulszapora mit kell tenni, s ha ne adj Isten kékül zöldül, akkor mi a teendö? (eddig nem kékült nem láttam rajta semmi extrát) S egyáltalán "muszály" kékülni, vagy meguszhatjuk az ilyen ijesztö dolgokat?

Egyenlöre tényleg minden látszatra rendben van. A pici eszik, alszik, meg nézelödik. Most 2 órát volt ébren és csak nézet nagy szemekkel és forgatta pici fejét...Potolni kell a tejet, de van hogy csak keveset. Bár nem mértem még itthon,csak ma egyszer nagy nehezen és az sem 100%osan biztos, mert nem jó a mérlegem, de az arca pufoksága szerint nem fogyozik és születési sulyát már behozta (ma 8 napos).

Keveset sír, és bizakodom, hogy talán megusszuk komolyabb gondok nélkül...

Azért számolom a napokat, hisz április 5.-én már talán okosabb leszek és talán jobb híreket is hallok.

Előzmény: DoktorÚrVazze (763)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.23 0 0 763

Ez akár hónapokig is eltarthat, sőt, akár tovább is!

Nyugalom, ha ez nem viseli meg a jobb szívfelet, akkor ez nem akkora baj!

Üdv

DÚV

Előzmény: agica76 (762)
agica76 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 762
Sziasztok!

Voltunk kontrollon minden rendben volt, a doktornő nagyon elégedett volt az eredménnyel.:) Az EKG-ja is szép lett.

DÚV
Én úgy emlékszem, hogy a műtét fel sem merült, amikor mondták nekünk a szívhibát. Igaz nem kardiológus világosított fel minket és az is lehet, hogy kímélni akart mert én eléggé kiborultam amikor ezzel a hírrel fogadtak az intenzíven. Annyit mondtak, hogy nem nagy baj, mert ha nem nő össze a VSD akkor majd 2-3 éves korában katéterrel zárják és ennyi. Nagyon meglepődtem amikor pár kontroll után mondta a doktornő, hogy majd meg kell műteni. Mondjuk most már mindegy, végülis sikeresen túl vagyunk rajta.:)
Én is nagyon köszönöm a válaszokat és a műtét utáni hírhozást is.:)
Most a doktornő még mindig kissé emelkedettnek találta a kisvérköri nyomást, ez nem baj? Mennyi idő múlva lesz teljesen normális?

Ági
viktorya Creative Commons License 2005.03.23 0 0 761

Kedves DÚV!

Nagyon köszi a választ, valahogy én is úgy gondolom, hogy jól érzi magát, csak hát ugye mindig motoszkál az ember fejében valami...  

Ezt az " ezért lettem gyerekorvos" mondatot a saját házi gyerekorvosunktól is hallottam. Ha egy gyerek jól van, "bolond" lenne feküdni. És nem igazán vannak hipohonder gyerekek, ugye...

További szép napot!

v

Előzmény: DoktorÚrVazze (752)
figuse Creative Commons License 2005.03.23 0 0 760

DÚV!!!

Nagyon köszi!!!

DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.23 0 0 759

Úgy tudom, igen, ki kell adni, az osztályvezető főorvosnak kell írni egy levelet, ha jól tudom, abban kérni, hogy adják ki a másolatokat. Nem vagyok jogász és most találkoztam ezzel a kérdéssel először, de mintha ilyet hallottam volna...

Üdv

DÚV

Előzmény: figuse (758)
figuse Creative Commons License 2005.03.23 0 0 758

Sziasztok !!!

DÚV!!!

Én korábban nem igazán értettem, hogy miért éppen a fizika az egyik felvételi tárgy az orvosira!!! Én eddig azt hittem, hogy ez igazán biológia,élettan és kémia elsősorban. Szóval már kezdem kapisgálni, hogy miért pont a fizika.  A fizikához roppant amatőr vagyok, de ezt így fogtam. (Az amatőrségem: egy pár éve kilyukadt a gázkazánom a szerelő azt mondta, hogy ha kicsi a lyuk, akkor ha begyújtjuk a melegtől összehúzódik. Én természetesen lehittem....)

A gyerekek pedig ösztönből tudják a fizikát, és azért guggolnak le....

Más:

Jól tudom, hogy részemre a gyerekem kezelésének dokumentációja kiadható??? Ha igen, ez ügyben hova és kihez fordulhatok??

Köszi::

Üdv:

Éva

Trudi2004 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 757
Egyébként én is köszönöm hogy DÚV itt van és segít a kis tudatlan mindent tudni akaró anyuciknak. Sokkal jobb ha tudom mire kell figyelnem, vagy mi történik, mert akkor én is jobban tudok figyelni és nem halálra aggódni magam. Így az elmúlt évben volt 3 műtétem, mégis semmi nem volt ahhoz képest amikor 4 doki állt az inkubátor felett és tanakodtak mitévők legyenek.
Trudi2004 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 756

Fú de csini pasi!!!

DÚV köszi a választ. Bár ezt nem írtam le de én tényleg nem hibáztatok senkit. Az orvosok mindent megtettek a babámért, aki miattam lett koraszülött, nem miatta. Adtak neki levegőt, meleget... Ha normál úton születik és ez itthon történik, nem biztos hogy időben észreveszem és időben beérünk. A baj nem is a digoxin szinttel van, csak ha ez ilyen veszélyeket rejt magában és ilyen nehéz beállítani, akkor sűrűben kellett volna szerintem (anyuka szerint) ellenőrizni. Később a beállítás után kétnaponta egy csepp volt az adagunk. Mikor eljöttünk az osztályról felírták a digoxin cseppeket amit természetesen nem lehetett sehol kapni mert állítólag mindenki gyógyszerben szedi. Egész nap a férjem ezért szaladgált, végül a PIC adta ide azt az üveget, amit ott is adtak neki. Nagyon nehéz volt pont egy cseppet cseppenteni belőle, mindig 2 jött gyorsan egymás után. Mindig sokat kiöntöttünk belőle ha nem voltunk biztosak benne hogy 1 ment. Ja a gyomrocskája meg nagyon szupin működött, azonnal felszívta. Mostmár a lényeg hogy jól van :))))

Előzmény: DoktorÚrVazze (752)
Gabeszka Creative Commons License 2005.03.23 0 0 755
Gabeszka Creative Commons License 2005.03.23 0 0 754

Fúú, DÚV, mély sebeket "téptél fel" (na nem komolyan), de Domikám is pont ilyen kis gugolós volt. Olyan szívszorító volt, hogy az a csupamosoly, vidám huncut kiskölök nekilódul, majd 5 perc múlva legugol. 2 éves koráig nem is tudtam babakocsi nélkül létezni, pedig 1 évesen elindult. Állandóan gugolgatott csórikám. Tudtuk hogy a fáradtság teszi, de fizikai magyarázatát nem tudtuk - ő igen:)

anyabanya,

nekem a kis körme volt a legmérvadóbb, azon jól látszik ha lila, meg a szája körül. Evés után nálunk a shunt előtt sokszor "elalélt", sírdogált.

Domi is kapott a műtét után Digoxint és volt is hetente vérvétel a vérének dig. szintje ellenőrzésére. Asszem 3 hét után abbahagyhatta.

gabomamo Creative Commons License 2005.03.23 0 0 753

Viktorya,

ezt en is kerdeztem mindig, hogy nit csinaljak, hogy nyugodtabb legyen Jazmin, nehogy artson neki., a mutet elott.

A doki azt mondta, nem kell pihentetni, mindig erzi a gyerek, mi jo neki.Ha vmiben elfarad, ugyis pihen. Egyebkent az en lanyom mindig nyughatatlan es mozgekony volt es az is. De tapasztalatom szerint ez a korababakra jellemzo.

Jupiter,

akkor en lemeradtam vmirol.... Pedig tobb, mint 1 eve olvasom a topicot. :) Az oregseg 1. jelei.... :)

g.

Előzmény: viktorya (751)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.23 0 0 752

viktorya!

Azoknál a gyerekeknél, akiknél a jobb kamra kijárata szűk (ez több betegség része is lehet), szoktuk azt látni, hogy ha nagyon nem kapnak levegőt, leguggolnak. Ilyenkor ugyanis összeszorítják a lábukat, az egész alső testüket és bepréselik a vért a vénákon át a szívük felé, aminek következtében a szív kénytelen több vért kinyomni, még a szűkületen keresztül is a tüdő felé. A shunt-tel élők esetén ilyenkor a felső testfélben az arteriákban nő meg a nyomás, emiatt a shuntön át több vér jut a tüdő felé.

Ha guggolgat és úgy pihen, az a rossz oxigénellátás jele.

Megjegyzem, saját magamat idézem:

"Még egy nagyon fontos dolog: a gyerekek tökéletesen őszinték (igazság szerint többek közt ezért lettem én gyereksebész)! Ha jól van, 3 nappal a műtét után már nem tudod ágyban tartani, nem éred utol a folyosón, vagy nem győzöd etetni. Ha rosszul van, elfekszik, piheg, nem eszik. "

Amit leírtál, csak azt mutatja, hogy a kisöreg kb jól van, lkegalábbis Ő jól érzi magát!

Ez csak öröm, nem?  :-))

Üdv

DÚV

Előzmény: viktorya (751)
viktorya Creative Commons License 2005.03.23 0 0 751

Most jutott eszembe egy kérdés, DÚV, kérlek ha erre jársz és van időd...

Többször kérdezték, hogy nem-e guggol le gyakran a gyerek. Itt ezt szó szerint kell érteni? Mert azt látom rajta, hogy kékül, de még nem láttam, hogy magától akár egy másodpercre is megállt volna! Igyekszem valamilyen módon pihenésre kényszeríteni, ha már lila, vagy nagyon ver a szíve, de legtöbbször nem sok sikerrel, mert hajnaltól estig teker a gyerek. Ez árthat neki valamit? Bár a legutóbbi kontrollon sem mondtak semmi rendellenességet ( azon kívül ugye ami amúgyis van ) csupán a szatja volt már viszonylag alacsony. Már odáig vetemedtem, hogy sétálni is babakocsival megyünk, mert addig is ül. Én azért örülök annak, hogy nem hagyja el magát, meg ilyen stramm. Pl képes volt tavaly nyáron ( még nem volt 3 éves ) a Jánoshegyi kilátóhoz vezető utat, ami elég meredek, felfelé futva megtenni, már én alig bírtam. Igaz akkor még nem kékült ennyire mint most. ( Ja! TCPC-re várunk, remélem jól írtam ) Bár gondolom ilyenkor már hétről hétre romolhat valamit az állaotunk.

Előre is köszi: v

viktorya Creative Commons License 2005.03.23 0 0 750

Ha nyugis a pici, nem fárad, ilyen sokat van ébren, szerintem nincs miért aggódnod!

És akkor a szoptatás egyéb előnyei, mint a testkontaktus, a lelki előnyök, meg minden egyéb, ami mellette szól, gondolom meggyőznek mellette.

Végre van új időpontunk! Április 8-án fekszünk be, és 11-én katéterezik. Bár úgy kellett alkudnom, mert valamikor május végére akarták rakni és sztem ahhoz eléggé szokott már lilulni, hogy addig ne várjunk, meg a legutóbbi kontrollon ( december közepén )jóval 80 alatt volt a szatja! Bár azt mondták, hogy ha valami nincs rendben vele, akkor nyugodtan vigyük be, max sürgősségi esetnek kezelik. Azért remélem ezt nem kell kihasználni!

Üdv mindenkinek: viktorya

Előzmény: anyabanya (747)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.23 0 0 749

Trudi2004!

A helyzet az, hogy néha még nagyobb gyerekeknél is rettentő nehéz beállítani a Digoxin adagját.

Ugye, ha infúzióban adjuk, az pontosan kiszámoljuk, testsúly szerint, percekre elosztva, hogy mennyit kapjon a baba. Szájon át adva viszont soha nem tudhatjuk pontosan, hogy mennyi szívódik fel a gyomorból, ezt nagymértékben befolyásolja az etetés, a gyomor állapota, szóval sok minden. Nem írtad az adagot, de sajnos mindenütt előfordul, hogy ugyan a gyerek a testsúlya alapján előírt adagot kapja, mégis magas lesz a vérében a Digoxin szint.

Mivel nem voltam ott, nem tudhatom, hogyan zajlott az egész, ezért szigorúan nem nyilvánítok véleményt, már csak azért sem, mert nem ezélrt vagyok "itt".

Üdv

DÚV

Előzmény: Trudi2004 (746)
DoktorÚrVazze Creative Commons License 2005.03.23 0 0 748

Húúú felpezsdült a topic! Igyekszem szépen sorban válaszolni!!!  :-)))

Legelőször is hadd szögezzek le valamit: Nincs hülye, vagy buta kérdés csak és kizárólag szülői kérdés van!!! Egy szülőnek joga van mindent megkérdezni, ha úgy gondolja, hogy ez a számára a gyereke miatt fontos,  még akár a lábam méretére is kiváncsi lehet, ha az megnyugtatja!  :o))) (43-as)

A lényeg:

A kékséget viktorya tökéletesen leírta, idézem:

"A kékülést én úgy tudnám Neked leírni, hogy a kicsi szája olyan lilás-bordós színű lesz, a bőre pedig szürkés. Úgy is szokták mondani, hogy szederjes. ( tehát a szája olyan lesz, mint egy jól érett szeder ) Biztos láttál már olyan gyereket, aki iszonyat sokat játszott a vízben ( pl. Balcsi ) és remegve jön ki belőle, és akkoz elég lila a szájuk és olyan márványos a bőrük. Valahogy úgy nézhet ki, csak ez náluk nem nagy fizikai terhelés hatására. És a körmük színe is olyan lilás lesz. "

Ennél jobban én sem tudom megfogalmazni!

Légzésszám: Általában egy ilyen újszülött 40-60-szor vesz levegőt még nyugalomban is, tehát a 80-100/perc légzésszám már magasnak számíthat.

Hogy mi szakadhat át a szívében azt nem tudom, én ilyenről még nem hallottam, nem lehet, hogy félreértettél valamit? Az lehetséges valóban, hogy ha a tüdőereken a luk miatt nagyon sokáig megy át túl sok vér, akkor az erek fala megvastagszik (mintegy a tüdő védelmében), csak sajnos ez egy idő után már nem visszafordítható folyamat. Egyébként a dolog szamai neve "pulmonalis hypertonia - magas tüdőverőérnyomás", és ha ez véglegessé válik, akkor a gyereken már csak szív-tüdő átültetéssel lehet segíteni.

Hogy mennyi idő után alakul ki? Ezt pontosan nem lehet megmondani, alapvetően a többlet vér mennyiségétől függ, de azért nem néhány hét az biztos. Igazság szerint ilyet csak olyan gyerekeknél látunk, akik gondozatlanok, azaz nem viszik őket kardiológushoz, aki folyamatosan figyelné és ellenőrizné. Tehát titeket ilyen veszély nem fenyeget, mert akit kardiológus megnéz VSD miatt, az orvos egyik első dolga megnézni a tüdőereket, nincs-e jel arra, hogy túlságosan sok vér megy beléjük. Ezek azok a babák, akikkel nem lehet várni, egy éves koruk előtt meg kell őket operálni.

Még egy nagyon fontos dolog: a gyerekek tökéletesen őszinték (igazság szerint többek közt ezért lettem én gyereksebész)! Ha jól van, 3 nappal a műtét után már nem tudod ágyban tartani, nem éred utol a folyosón, vagy nem győzöd etetni. Ha rosszul van, elfekszik, piheg, nem eszik.

Nem láttam a babócádat, de azok alapján, amit eddig elmondtál róla (szépen, nyugodtan szopik, megeszi az adagját, nem kapkodja a levegőt), igy látatlanban ki merem jelenteni, hogy jól van. Várjuk ki a két hetet, lássuk az ultrahangot, akkor többet fogunk tudni, de egyelőre bíztató a helyzet.

Azt hiszem, már te is tudod a kérdésedre a választ, azaz, hogy mire kell figyelned: eszik-e rendesen, nem fáradékony-e és nem piheg-e. Kék nem lesz, azt szinte 100%-ban ki merem jelentei!

A genetikáról:

Azt szoktuk mondani, hogy a veleszületett szívbetegség nem öröklődik, csak a ahajlam. Azaz aki veleszületett szívhibával jön a világra, nagyobb az esélye, hogy az ő gyereke is az lesz, illetve akinek ilyen gyereke született, annál megint nagyobb az esélye, hogy a következő baba is esetleg szívbeteg lesz. Ne kérdezzetek százalékokat, annyi bizonyos, hogy az élveszülések kb 0,8%- a szívbeteg, és ennek kb csak a felét-kétharmadát kell megoperálni, vagy valamilyen módon kezelni.

A kék felsőtest inkább a felső testfélből érkező nagy véna elzáródására utal, esetleg tüdőembóliára és az szokott a wc-n bekövetkezni... :o((

Üdv

DÚV

Előzmény: anyabanya (739)
anyabanya Creative Commons License 2005.03.23 0 0 747
KÖsz szépen és tényleg probálkozunk, amugy nem látom, hogy nagyon fárdna szopi közbemn, söt az elmult két napban 2-2 órácskát ébren volt napközben, és tök nyugisan "nézelödött". Most is csak forgatja a fejét, és figyelget. Potlást sem kell mindig adni, éjjel sem kapott, és mégis nyugisan aludt szopi után.
Trudi2004 Creative Commons License 2005.03.23 0 0 746

Na akkor a digoxinról. Nem doki vagyok csak anyuka, mi így éltük meg és ennyit értettünk belőle.

Koraszülött volt a kicsike. Infúzió, inkubátor, szívmonitor... Egyik reggel bementem és fürdés után (ezt nem láttam) én etettem cumisüvegből az inkubátorban. Akkor láttam, hogy igen sokat mutat az a monitor: 280-at vert a szive (azthiszem 140-160 körül kéne lenni). Hívtam a nővérkét, ő meg a dokit, aki meghallgatta és tényleg úgy vert a szive. Jött a kardiológus asszony, ultrahang... Na amikor láttam egy mini emberke kis mini szivét 280-at verni és ráadásul az én egyetlen kisbabám volt csövekkel meg minden... na ott mentem ki a folyosóra. Aztán adtak neki digoxint és rögtön reagált rá és jobban lett. Valami miatt felugrott ennyire a szívverés és ott állt be a ritmusra. Akkor ment a gyógyszer az infúzióval, teljesen jól volt. Aztán kikerült kiságyba és áttértek a szájon át gyogyira, hogy ugye haza tudjuk vinni. Az adag mint utóbb kiderült nem volt jó. Túl sokat kapott, persze baromi nehéz egy 2 kilós babánál ezt beállítani. Egyszer mentem be és mondták hogy anyuka ne jöjjön be mert egész éjjel rosszul volt a baba és most is rosszul van. Na megint jött a folyosó...Antropin...szaladgálás. Hányt, 60 volt a szívverése... Aztán infúzió, antibiotikum, mert azt hitték valami baci. De végül kiderült, hogy a digoxin szint volt nagyon magas a vérében: 8 felett volt. Ez nagyon magas, de a doktor úr majd megerősít ebben. Napokig nem kapott digoxint, meg aznap enni se szegényke. Jól lefáradtunk mind a ketten a nővérkével, mert baromi rossz volt, szétszedett mindent az inkubátorban a ki zsivány. Aztán kétnaponta kellett egy cseppet adni, így mentünk haza, minden pelenkázásnál számoltam a kis pulzusát... Fél éves korra a sövényhiány záródott, ezt az egy éves kontroll is megerősítette. Most itt kever mellettem négykézláb, tegnap megtanult tapsolni aminek nagyon örül. Remélem a rémálmainknak végleg vége. Persze azt nem értem, hogy lehet hogy napokig úgy adták a gyógyszert, hogy nem ellenőrizték a szintet a vérében, na mindegy.

Remélem elég kielégítő voltam :)

figuse Creative Commons License 2005.03.23 0 0 745

Anyabanya!!!

Az előző üzeneben lévő linket neked szántam. Némi irodalmi adalék a szívbeteg babák szoptatásával kapcsolatban. Nem vagyok profi ebben, és így sikerült. (Most csináltam ilyet először!!)

De remélem azért működik.

A szívbetegségek eredetét tekintve, állítólag csak kis részük tisztán genetikai eredetű. Sok esetben több tényező szerencsétlen összeesése az oka.

Szia:

Éva  

Előzmény: anyabanya (739)
figuse Creative Commons License 2005.03.23 0 0 744

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!