Nem a vezerles miatt nem jo a csillarkapcsolo, hanem a furdoszoba volta miatt... En ugy tudtam, oda nem lehet, csak 2 polusu kapcsolot tenni. Lacivill arnyalta a kepet, de meg most sem tudom igazan, h mit szabad, es mit nem az en esetemben...
Kösz a választ! Ha ezek így vannak, tényleg meggondolandó. Bár nem akarnék én rövid távon 3 fázisra bővíteni.
Illetve ma beszéltem ajánlat-ügyben egy szerelővel, Ő a villanytűzhelyet inkább 3 fázisra kötné.
Villanytűzhely: most néztem egyet, csak a főzőlapok max. fogyasztása 7.1 Kw(h?, sose tudom), ami önmagában 30A... Nem tervezek én egyszerre ennyit főzni, de azért meglepődtem.
Nem egészen értem miért nem jó a vezérlés minatt a csillár kapcsoló de Prodax-ból létezik dupla alternatív kapcsoló ez kívülről úgy néz ki mint a csillár kapcsoló de két egymástól független alternatív kapcsolót tartalmaz amit használhatsz két egymászól független egysarkú kapcsolónak is.
MzperYpsz
Ha jól értem most új bekötést tervezel. 1*40 és 3*16 között 30000 Ft. külömbség van ha minden mást 3 fázisra építesz ki. De az új fogyasztó bekapcsolása légvezetéken 30 méterig inygyenes. Most kapsz egy 1 fázisú csatlakozót és egy mérőt. Ha később kéred a három fázist akkor befizeted az akkori A/Ft. díjat + a csatlakozó csere költségét jelenleg 35000 körül + a mérőcserét+autómatta cserét+plombálást ezek eggyütt jelenleg 15-20000.
Magyarul ha 1-2 éven belül szeretnél 3fázist (pl: szauna miatt) akkor inkább most mint később.
Vonalsugárzót megnézem.
Légkábelem lesz.
A 40A nem feltétlenül 40A? Akkor a számla befizetésekor mondhatom, hogy én csak 90%-át fizetem be? :o)
Komolyan: a 40A lehet csak 35A és nincs alap reklamálni?
Megkaptam, megnéztem, de valamiért nem tudom lementeni a képeket, a levelezőprogim sztrájkol.
A bekötéshez nem tudsz valakit áthivni, tudom nem volt túl egyértelmű a magyrázat. Ha van egy vezetékes számod pesti akkor felhívlak vacsi után ma este nekem ingyé van. Küld el mailban!
Kerek formájúak? Akkor nehezen tudnám elképzelni a fürdőszobámban. :o) Egyébként akkor ez olyan lehet, mint egyes lakótelepeken régen.
Fogyasztók: sok. :o) Villanytűzhely (ami a legnagyobb), mosogatógép, mosógép, mindenféle. Természetesen még összeírom, összeadom, de úgy gondolom, ha max. 55-60A jön ki, azt még bírnia kellene a 40A-nek. (Mindent azért mégsem nyomunk be egyszerre.)
3 fázisú előkészítés természetesen lenne, de most nem élnék a lehetőséggel.
Kösz.
Tudom, hogy a +8A is pénz, de még mindig kevesebb, mint a 20A (2x16+1x20). :o)
A pénzen kívül tényleg az zavar, hogy neki kellene állni, oszt eljátszani, melyik szoba melyik konektora melyik fázison legyen és ha éppen az "1"-esre van dugva a porszívó, vill.borotva, kávéfőző, elég legyen, de ha a porszívó átkerül egy másik konektorba, ami a "2"-es fázis, ott is legyen elég kapacitás... Ezt szivesen kihagynám.
Ez a "úgyis valószínűleg elmegy mind3 fázis" elgondolkodtat. Eddig mindig azt hallottam, hogy mennyivel biztonságosabb a pilács, ha 3 fázisom van. Ezek szerint nem is annyira.
Még egy kérdés:
Lacivill, szoktad emlegetni a vonalsugárzót. Rákerestem a net-en, nincs ilyen. :o) Mi lenne ez? Valami speciális hősugárzó, ami szabályozott irányban fűt? Tudsz valami helyet a net-en, ahol megnézhetem, mi is ez/hogy néz ki?
Ritkán van olyan, hogy csak egy fázist nem ad a szolgáltató, legtöbbször mind a 3 elmegy. tudni kéne a nagy fogyasztóidat, tűzhely mosó- mosógatógép klima villanybojler. Az 1*40 is plussz 8*3750 Ft. ám!
Kosz - egyaltalan nem zargatni akartalak, csak a tobbieknek "miheztartas" vegett irtam..:)
Jobbulast!
Sajnos egyik kitetel sem teljesul....
A ventinek csak a vezerlese megy a kapcsolon keresztul (kesleltetett)
Tehat akkor nem szabad, igaz? :(
2 bajom van a mostani felallassal:
-1. "felhuzhato" fregoli van, es egyszeruen nem szaradnak a ruhak, ha nem megy a ventillator folyamatosan, mert kicsi a helyiseg, es hamar beparasodik. Ilyenkor jo lenne "fixre" kapcsolni a ventit a lampa nelkul
-2. Irrital, hogy ha kezet mosni megyek be, akkor is felzug a masina....
Kulon kapcsolot nem szeretnek neki, vagy csak nagyon vegszuksegben. (ugyebar furassal jar)
Kösz.
Valóban "hétköznapi" gondokra gondolok. Egyébként előkészíttetném a 3 fázist, de nincs kedvem azzal szórakozni, hogy melyik villany, melyik konektor csoport melyik fázisra kerüljön, na meg, ha jól gondolom, akkor kevesebb A-rel megúszom.
Csak az a fránya áramszünet meg még amit esetleg írtok.
Például nem tudsz működtetni nagyteljesítményű háromfázisú gépet, berendezést. Bár azt hiszem ennél kevésbé előrelátható problémáról érdeklődsz. Nekem egy kétfázisú ! 400V-os ponthegesztőm működik 220-ról (240) igen haloványan. De ha nagyon kell áthozom a szomszéd fázisát is
Gondolkodom a leendő villanyhálózaton. Eddig a 3 fázis evidensnek tűnt, de elbizonytalanodtam. Ha 3 fázisom van, akkor úgy kell fázisonként megrendelni, a hálózatot osztogatni, hogy mind a 3 fázison elég A legyen, ha "minden" megy róla. Ha 1 fázist választok, a max. 40A-rel, akkor nagy valószínűséggel elég lesz, de ha 3 fázis, akkor már nem elég a 40A. (Remélem, érthető, szóban is alig tudtam elmagyarázni valakinek.)
És a lényeg: mi a hátránya az 1 fázisnak? Nagyobb az esély az áramszünetre, ezt tudom, de mi van még?
Oké jöhet a cimre, csak most elmentem majd egy óra mulva próbálok válaszolni. addig is ha nincs ohmmérőd akkor csinálj egy elemlámpából szakadásvizsgálót.
A másik 4 mint egy kétsarkú kapcsoló möködik, és ha megszalad a hőmérséklet, elromlik a beállíthatós szabályzó akkor leold. Valami szakadásvizsgálól legalább van?