Nem tudom fejből a típusát, de amit én vettem nemrégiben az bír egy olyan funkcióval, hogyha a mozgásérzékelő elött megszakítod az áramkört majd 3 másodpercen belül visszakapcsolod, akkor világít egészen addig, amíg újból meg nem szakítod az áramkört és vársz a visszakapcsolással 3 másodpercig. Talán nálad is van valami ilyesmi...
Nekem is működik így egy mozgásérzékelő.
Csillárkapcsolóval vagy automatára, vagy fixre állítom (de bírja azt is ha mindkettő bekapcsolva).
Némelyik mozgásérzékelőnek van olyan funkciója, hogy fixre be lehet kapcsolni (az enyémnek is), csak az a nagy röhej, hogy mihelyt mozgást érzékel, az időzítés lejártakor kikapcsol (a leírás szerint is!). Ez legfeljebb akkor hasznos, ha elmegyünk otthonról, és a holt térben sokat vacakolunk, majd kapuzáráskor érzékeli a mozgásunkat és adott idő múlva szépen lekapcsol.
Hali mindenki!
Auto-manual fényvető...
Nekem így működik, jól bevált.
Az én rendszerem ennél kissé bonyolultabb, mert a fényvetővel egybeépített mozgásérzékelőt másik két külső falikar vezérlésére is használom, és mindhárom lámpának van kézi és automatikus állása.
Az biztosnak látszik, hogy a mozgásérzékelőt át szabad hidalni egy kapcsolóval. Ha a mozgásérzékelőd egybe van építve pl. egy fényvetővel, akkor bele kell bújnod a belsejébe, mert ki kell hozni azt a pontot (is), ami az érzékelő és a fényvető közös pontja. Ez a vezérlési pont, ide kell kötnöd a külső kapcsoló kimenetét (bemenetét a fázisra!).
Üdv
szicsu
Megoldható az, hogy egy lámpához mozgásérzékelőt és kapcsolót párhuzamosan kössek?
Garázs világításról van szó egyébként és a cél az lenne, hogy automatikusan fel-le kapcsoljon, de ha szükséges akkor kapcsolóval folyamatosra lehessen állítani és ne kelljen az autó alól kétpercenként integetnem.
Szia!
Termosztát: "kattant" amikor tekergettem(reggel már nincs áram-ez még a régi mehanikus órával van szerelve).
Pont én fogom ki a 2"nem tökéletes darabot" ?
UI: Én hiszek a csodákban, de csak addig amíg nem találom meg a magyarázatot :)))
A családban és az ismerősök között elég sok hajdu bojler van és még nem tapasztaltam hasonló jelenséget. Nem lehetetlen, hogy sikerült kifogni két nem tökéletes darabot. A termosztát jól működik? 40 vagy 60 fokra állítva is kikapcsol?
Bojler ügyben érdeklődnék:(szakszavakat nem ismerek-szakik ne üssetek)
120L hajdú, van nekije egy bizgentyű, a fűtőszál túlmelegedése ellen??,(belőle megy fel az a hőérzékelő rézdrót) kb3x3x4cm van rajta 2 kis pöcök ami ha kikapcsol akkor megszakítja az áramot, de nem is kapcsol vissza magától, csak ha mehanikusan visszanyomom. Kb 1 éve is ezt játszotta, akkor kicseréltem (nem olcsó)most ez is kezdi.
Ez típus betegség, vagy valami más okozza a hibát?
Koszonom. Amiket mondtal, az ugy kb. jo lehet. MEg nem beszeltem a "szakikkal" ez ugyben. Mindenesetre csodalkozok, hogy nincs erre egy szabvany valahol leirva, hogy mi mit jelent...
Basszus, azért nem hittem volna, hogy ennyire gány munkát végeznek a villanyszerelők nálunk. Még a múltkori problémám mián megnézte egy másik, és hát elszörnyedt, hogy milyen összevissza vannak bekötve a kábelek a biztiknél. Átpakolta. Azóta pld. a mosógép sem veri ki, pedig előtte rendszeresen, és folyamatosan búgott, vagy mit csinált.
Azonkívül, hogy ésszerűtlen, gondolom még fokozottan balesetveszélyesek is ezek az új házak/lakások???
Hali!
Bp. és Gödöllő környékén kéne és egy családi házra való anyag (a hajszálpontos kalkuláció még nincs meg). Az árral kapcs., mivel magánember vagyok sajnos csak a brutto lehet!
Ha van konkrét ajánlat mail is jöhet v. telcsi (06205798501).
Köszi Mani
Mégis merre akarod beszerezni Budapesten talán tudok segíteni. Nettosan, vagy bruttósan, kb milyen mennyiség, mert nagykerek nem mindig bontanak meg bundokat, dobozokat. Laci.
Hali!
Tanácsot szeretnék kérni a Tisztelt topik tagjaitól!
Hol lehet a legolcsóbban beszerezni a villanyszereléshez szükséges anyagokat (főleg kábel, kapcsolók, dugaljak...)?
Ha volt már róla szó, akkor bocs de nem tudom elolvasni az egész topic-ot.
Előre is köszi!
Üdv Mani
Akkor megpróbálok tippelni néhány dologra: a horogkereszt az keresztkapcsoló lehet, amellyel folyosót, vagy lépcsőházat lehet többe helyről kapcsolni. A fél horogkereszt valszeg váltókapcsoló. Konnektor melletti szám talán azt jelenti, első szám: melyik áramkörön van, másik, hanyadik konektor. Kulcsjel általában kulcsos kapcsoló szok lenni. Kocka jelek talán telefon antenna kaputelefon is lehet. Kettős karika egyben az trafó szok lenni akár csengőhöz, vagy kaputelefonhoz. Utobbi időben főképp családi házaknál dolgozom, így új tervekkel nemigen találkozom. Valószinű valamilyen progival készítették, kérjél hozzá jelmagyarázatot. Laci.
Itt van elottem egy lakas elektromos terve, es oszinten megmondva, nehany jelolest nem ertek. Ha tudnatok segiteni... Esetleg valahol "jelmagyarazat" nincs?
Amit nem tudok, hogy micsoda:
-Egyenes vonal centinkent X rajta (Valamilyen vezetek lehet) - talan a padloban?
-"kis kor korul "horogkereszt" egymas fele nezo "horgokkal"
-kis kor korul fel horogkereszt, de csak 2 db szarral, ezek egymas mellett
-kis kor korul horogkereszt, de 2 atellenes szara van meg
-Konnektorjel, de a koriv helyett X van, mellette "3c"
-Negyzetben "TA"
-Negyzetben "RK"
-Dupla felkor
-Kulcs alak (teraszvilagitas kapcsolo?)
-Konnektorjel, mellette szam (pl.: 10, 4) - ez biztosan nem a konnektorok szama!
A villanyrezsó, ami bedughatós, nem érzékeny a dugasz állására. tkp egy kapcsoló és egy fütőszál.
A fixen bekötött villanytüzhelyek általában üzemeltethetőek 1,2 vagy 3 fázisról. Ezeket az adott üzemmódnak megfelelően kell beállítani.
A nulla és a föld azonos potenciálon van, sokszor az óránál össze is van kötve ezért sima méréssel nem megkülönböztethető. Valami jelölés minden kábelen van. Van amikor nem a külső, hanem a belső szigetelés van csak jelölve.
A. Minden kötést és vezetéket ellenőrzől.
B. Lekötöd az ősszes nulla vezetőt az óránál és mindent kihúzol, kikapcsolsz a lakásban. Egy lámpával megnézel minden konnektort és egyebet. Ahol világít ott rossz a kötés.
a választ sejtem, igazából az a kérdésem, hogyan állapítsam meg az összes esetben, melyik a 0
más téma, azt hallottam, a villanysütő érzékeny a fázisra (tehát nem mindegy, hogyan áll a dugvilla a falban), ez igaz?
Új lakásba költöztünk, magam szereltem fel a világítást. Ahol színesek voltak a vezetékek, ott egyértelmű volt, de ahol közös szigetelésben jött a 3 vezeték, tk. az is (szorosan egymás mellett a fázis/nulla, illetve kicsit távolabb a föld)
Mígnem az egyiknél nem találtam áramot - megrántottam a vállam, hogy itt majd jön a villanyszerelő, aztán megnézi (nem akartam én piszkálni)
Jött is, és szépen bekötötte az általam földelésnek hitt zsinórt (azt én nem is próbáltam a ceruzával)
Kérdésem, hogy ez normális? De akkor a többinél is meg kéne állapítanom, vajon nem földet kötöttem-e nulla helyett?
Ilyen vészvilágító lámpákat bármelyik rendes villanyszerelő üzletben lehet kapni.
Szeretnék venni parkoló világításnak kb.1m magas asszimetrikus reflektort. Segitsetek, mert már sok honlapot néztem de sehol sem találtam. Köszi: Laci.
Villanyszereléssel csak érintőlegesen kapcsolatos kérdésem volna. Irányfény lámpát (vészvilágítás?) keresek. A dolog lényege hogy egy olyan lámpa ami rendes üzemben csak valami gyenge fényt ad, de áram szünet esetén egy aksiról (ami bele van építve) fényesen világít. Fontos hogy fixen "fali lámpaként" lenne felszerelve, nem konnektorba dughatót keresek. A kérdés adott: milyet, hol, mennyiért érdemes venni?
Le tudna irni valaki, hogyan nez ki a GYAKORLATBAN az EPH szerelese? Tudom, mire valo, hogyan mukodik, csak azt szeretnem tudni, hogyan szerelik pontosan (pl. milyen keresztmetszetu vezeto, hogyan kotik ossze a kulonbozo helyisegekben talalhato nagyobb kiterjedesu femcuccokat vagy egyaltalan csinaljak-e a gyakorlatban, stb...).
Persze infoim szerint nem nappal amikor egyebkent is van mondjuk kivétel hanem ejszaka,a amikor szinte nulla a fogyasztas akkor illik alkalmazni akkor meg eleg orankent 1-2 Kw-ot is visszacsavarni.
A masik igazabol lakotelepi sport ahol keresel ket olyan lakast ami egyfazison van. Ott egy egyenaramu (?) - pontosan nem emlékszem - szerkezetet dugsz be a szomszed fazisaba es a tiedbe. Kis feszultséggen es nagy arammal.Ott nem forgatod vissza csak lassitod az ora forgását ezéltal.
Vényolcnak a következőket válaszolnám: kádhoz, és zuhanytálcához nem földelővezeték kell általában, hanem egyenpotenciálra kell hozni a vízvezetékkel. Szerencsés esetben rézcső, és fémkád van, ekkor egyszerű a történet. A fi relé meghibásodhat, és akkor nem véd!!!
Lopótök ügyben már olvasom itt a reagálásokat de legnagyobb igaza annak van aki azt irja, hogy sokba kerül, ha a kommanó megtalálja. A kismegszakítónál mindenképpen hőfejlődés van, beég a réz. Igazságügyi szakértő meg tudja állapítani. Laci.