szóvala a jt mint kárhozató szekta (csak csemmi pánik kéretik nem anyázni bár kemény beszéd de amig nem cofoljátok addig megáll) ezt tanítja !
1.Mihály arkangyal Isten első teremtménye (Kol 1:15, Jel 3:14) akin keresztül "minden mást teremtett" (Kol 1:16 ÚVF). Mihály "erős / hatalmas isten" (Ézs 9:6), de nem AZ Isten, nem a Mindenható (ez JHVH címe). Nem támadt fel testben, Jehova, az Atya támasztotta fel (teremtette újra emlékezetből), majd tanítványainak megjelent (materializálta magát). Mihály az égbemenetele óta ismét az arkangyal, a történelmi Jézussal nincs dolgunk.
2.Jehova Isten nevét a zsidók babnonás félelemből nem ejtették ki, helyette Adonáj-t (az Úr, Uram) olvastak. Írásuk csak a mássalhangzókat rögzítette, így a JHVH kiejtése feledésbe merült. A középkorban az adonáj szó magánhangzóival egészítették ki, így keletkezett többek közt a "Jehovah". Nem a Név kiejtése, hanem a használata a döntő. Az Újszövetség eredeti görög szövege tartalmazta Isten nevének héber betűit (JHVH), de a 2-3 századi keresztények kiirtották és a küriosz-szal (az Úr) pótolták. Így lett Jézus összetéveszthető Jehovával.
3.Halál utáni lét A lélek halandó (Ezé 18:4), az ember a fizikai halálkor öntudatlan állapotba, "halálalvásba merül" (Préd 9:5,10), egyszer s mindenkorra meghal (Zsid 9:27 ÚVF). A Tanúkat és azokat, akiknek nem volt lehetőségük megismerni az igazságot Jehova emlékezetből örök földi paradicsomra támasztja föl. Nincs túlvilági "pokol" sem, ahol a bűnösök szenvednének, a szó eredeti jelentése egyszerűen sírgödör. A Biblia feltámadást hirdet, a halhatatlanság eszméje a pogány platóni filozófiából ered. Jézus valójában ezt mondta a jó latornak: Bizony mondom neked ma: velem leszel a paradicsomban (Lk 23:43 ÚVF). Jézus példázata Lázárról és a gazdagról (Lk 16:19-31) csak példázat, nem a túlvilági valóságról szól.
Ez az eset amit megosztottam igenis bizonyít valamit! Mégpedig azt hogy a ti gyülekezeteitekben is és a világban is vannak rossz és jó emberek! Tehát tökmindegy hogy hova tartozik az ember, ha tudja magát kontrollálni! Ha meg nem akkor a gyüli sem segíthet!
Amúgy a barátnőmmel kapcsolatban csak annyit hogy undorítoan viselkednek még a vének is! Csak az a céljuk hogy ne találkozhasson velem! Csak az a bökkenő hogy akkor talizok vele amikor jól esik! AMUGY A SZERELEM MINDENNÉL ERŐSEBB ÉS SENKI NEM TEHETI TÖNKRE MERT EZ CSAK KÉT EMBERTŐL FÜGG!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Az a hozzászólásod hogy a szent azt jelenti, Isten részére elkülönített, megint sántít! Jah is Szent nem? Akkor most mi van! Az a helyzet hogy annyira túlbonyolítjátok hogy azt sem tudjátok mit hazudtatok a múlt héten! Amúgy te nem tudom milyen tanú vagy de ezt a formályú prédikálást biztos nem helyeslik a vének! Ezt is leadod óraszámba?
Én nem vagyok JT, nincs közöm az Őrtoronyhoz.
De amivel te újvári illeted, az egyszerűen igazságtalan. Erről hát leírom a véleményemet:
Furcsa, hogy egy arc nélküli, név nélküli netharcos írja azt a nevét, arcát vállaló emberrel szemben, aki egyébként értelmiségi létére meggyőződéséért börtönben is ült, hogy szégyellje magát. Szégyellje magát a meggyőződéséért. Írja ez a Vallás-filozófiai Fórumon!
Az a szégyen, amit te művelsz! Csak nem érzed. Ha meg érzed, elmész, nicket váltasz, és majd úgy fröcsögsz, amíg csak azt is le nem veted. Így oly könnyű! De oly értéktelen, oly sekélyes!
Ilyen kifogásolható (igazságtalan) módon, írogattok hát mostanában ti (te meg ez a néhány új arcnélküli fórumtárs).
Igazságtalankodtok, személyeskedtek, értékeset nem mondtok, semmi jó, semmi javítószándék, csak kötözködés. Így aztán nem gyengítitek a JT-kről kialakult képet, hanem erősítitek.
Igaz, nem is a javító szándék a célotok, csak, hogy beolvassatok, odavágjatok.
Szerintem sokkal-sokkal nagyobb tisztelettel kéne újvárival beszélnetek, és elolvasni azokat is, amiket írt, nem csak előítélettől elvakítva ide-odavágni érveiteket. Igaz, ahhoz ember kell, hogy az emberre figyeljen, hogy akihez szól, azt fel is fogja. Hogy ne várja el, hogy munden új arcért újra és újra elmagyarázná, amit többször leírt. Ez fórum ám, nem chat. Itt megmaradnak a hozzászólások...
De oly könnyű arc nélkül csak úgy könnyedén idejönni, idevágni, majd odébbállni!
Újvári viszont arccal, névvel, és bizony, emberséggel évek óta nyomul. Hűséggel ahhoz, amit vall. A hit=hűség Jézus tanítása szerint, ha nem is értek egyet újvárival (több dologban kemény ellenfelek vagyunk-voltunk), de meg kell mondanom, ő aztán igazán tanú. Tanú bizony, megbízható és igaz! Te te kicsoda vagy? Valami olyasvalaki csibész, aki becsenget az öregekhez, majd elfut, és távolról figyeli, hogy is tolt ki velük?
Ha itt emberséget nézünk, bizony újvári igencsak toronymagasan (nem Őrtorony!) kiemelkedik az ez a fajta bírálók közül.
Szokása a farkasoknak is, észreveszik, hogy egyikük belecsimpaszkodott egy nemes vadba, hát odamegy a többi is, és marja. De ez elég alantas ám, nem emberhez való, hanem falkához.
Ha ránézünk az itt nyomuló név és arcnélküli netharcosokra, el lehet gondolkodni, tényleg, hol is vannak újvári vádolói?
Milyen jó, hogy te a világon vagy és Jehova Tanújának álltál, és itt képvideled őket tüzőn.vízen át!(Mit igértek neked ezért?):)
Most legalább mindenki tutira mehet, hogy a Szervezet egy SZENT és a világon semmi köze az idióta tanításainak semmihez!!!Csakis az emberek hibásak, és különben is! Még tovább megyek! Tényleg hibásak, mert mi a fenéért lettek Jehova Tanúi, miért kapták be a horgot, ezért végülis oda lyukadtam ki, hogy neked teljesen igazad van!:Aki besétál a Szervezet "csapdájába", az meg is érdemli! csók
Csak annyit az okoskodásodról hogy ti nem azért nem adhattok vért mert az nem a tietek! Ez hülyeség! Hanem azért mert a vér szent! Több ismeretem van mint neked? Ez égő!
Kedves Ujvári!
Mondhatom határtalan az önteltséged, látszik hogy "jó" Tanú vagy!
És az is látszik, hogy a te családodban nincs és nem volt aki végig járta volna a munkatáborokat és kemény éveket ült volna, mert az "új világosságnak" még csak a halvány lángja sem pillogott évtizedeken keresztül! És akinek eszébe jutott volna, hogy polgári szolgálat is létezik, az bizony jó erősen befogta a száját, hogy ki ne jöjjön rajta az efajta gondolat, mert mehetett volna a Birói Bizottság elé! De bár inkább oda mentek volna, mint a halálba!
Ezért szégyeld magad, hogy az egyéni lelkiismeretre apellálsz, hogy rossz volt a döntésük! Az ilyenek miatt moshatja még mindig a kedves Társulat a kezeit, mert mindig vannak akik bálványozzák Őket, ahogy te is teszed!
Jehova tanuinál szabad akarata van mindenkinek! Állítólag! A barátnőm kilépett a gyülekezetből és mégsem szállnak le róla a szülei! Egyik biblia verset ÖTVÖZIK a másikkal! Elvileg segíteni kellene a szülőknek, saját gyerekeiknek de ez náluk lefulladt a "bolond vagy, elástad magad" szövegnél! Elvileg a férj az úr a háznál de ez náluk megvan fordulva! Szerencsére leváltották a kisegítőszolgai tevékenységéről mert nem tud gyereket nevelni! De azért ő majd megmenekül, ő biztos benne!A csajom nővére is Jah tanuja és egy kétszínű féreg, elhízott, tohonya, és mindenki okosnak hiszi, de azt sem tudja hogy mi az a pöcök az autók tetején(antenna), és ez már leérettségizett! Mindenkivel elhitetik a gyülekezetben hogy ők milyen jók, bezzeg a barátnőm kikészíti őket!Szerintem az az ember aki igaz kereszténynek vallja magát, a szomszédba jár prédikálni, és azt hiszi hogy ő biztosan megmenekül, ezenkívül irigy, beképzelt, gőgös, a felebarátját kigúnyolja a háta mögött, és A SAJÁT LÁNYÁNAK NEM KÉPES ENNI ADNI MERT NEM IS FIGYEL RÁ ODA A GYŰLÖLETTŐL, az nagyon jó lenne ha meghúzná magát! De tök mindegy! 1,5 év és a csajom betölti a 18-at, és akkor a Jehova tanu mutter egy örök vesztes marad! UTOLSÓ KÉPPEN: az a vicc hogy ez teljesen igaz amit itt megosztottam veletek! Köszönöm a lehetőséget!!!! (amugy ha valakit érdekel szivesen elmesélem bővebben, jó sztori lenne belőle, atek2003@freemail.hu)
No ide azt írhatsz majd Újvári megmondja neked a tuttit :)))
Veszem a fáradtságot azt ide zúzom amiket már te is megmutattál ama fertelmes fordításból ill. mások is megtettek persze csak úgy kedvtellésből hátha elkezdenek megint anyázni ama tanúk !
Kedves Újvári!
azért ennyire ne legyél erre büszke, mert polgári szolgálatot csak 1996. őta vállalhatnak a Tanúk. Addig rengeteg embernek kellett hosszú évekre börtönbe vonulni és sokszor ott meg is halni, a Tisztelt Vezetőség miatt, mignem 1996-ban "ÚJ FÉNY" gyúlt az agyukban!
a Hitler témáról meg talán ne beszélj, ha nem tudod a pontos történelmi hátteret! Ami persze Hitlert egyáltalán nem menti fel, de erről nem nekünk kell ítéletet alkotni! Ez Krisztus egyedülo joga!
Én a Nestle-Aland 27-ben nem találtam erre semmiféle szövegváltozatot. Tulajdonképpen tekintélyelven hiszem el, hogy az eredeti szöveg, amennyire ma hozzáférhetünk, tényleg így állhatott. De semmiképp nem hiszem, hogy ezen szövegtani egyértelműsége ellenére éppen ez a hely bizonyítaná, hogy az Újszövetség valami tudatos és tendenciózus átszerkesztést szenvedett a nagyegyház részéről az első században. Szerintem egy ilyesfajta vélemény fenntartásához egy jó adag felekezeti bizalmatlanság is kell.
Nem tudom, hogy vajon a Tanúk mit akarnak ezzel a fordítással. Tudtommal ők vallják a feltámadást (újjáteremtést) az idők végén. Hogy Krisztus feltámadásakor miért nem akarnak (más) testi feltámadásról tudni, talán azzal függ össze, hogy Krisztus testétől is azt mondják: nem ment a mennybe, hanem gázként szétoszlott. Bár nem vagyok biztos afelől, hogy ez még ma is hivatalos tan-e - Újvári bizonyára jobban átlátja az összefüggéseket.
Talán még nem késő reagálni egy régebbi témára. A Mt 27,52-53 az Őrtorony Társulat fordításában így hangzik:
„És az emléksírok megnyíltak, és sok, alvásba merült szent teste előtűnt (és emberek, akik a feltámadása után kifelé jöttek az emléksírok közül, bementek a szent városba), és láthatóvá váltak sokak számára.”
Ugyanez a Nestle-Aland 27. kiadásában így áll:
kai ta mnhmeia anewxqhsan kai polla swmata twn kekoimhmenwn agiwn hgerqhsan, kai ecelqontes ek twn mnhmeiwn meta thn egersin autou eishlqon eis thn agian polin kai enefanisqhsan pollois.
Szóról-szóra fordítva:
"És a sírok kinyíltak és sok testei az elhunyt szenteknek fölkeltek, és kimenők (kimenve) a sírokból (a sírok közül) az ő feltámadása után bementek a szent városba és megjelentek sokaknak."
Az "égerthészan" szenvedő alak alapjául szolgáló ige (egeiró) a feltámasztás cselekvésének egyik szakkifejezése az Újszövetségben. Jelenthet még egyszerűen annyit: "felébreszt, felállít," átvitt értelemben: "támaszt, felindít," szenvedő alakjában pedig rendszerint: "felébred, felkel" a jelentése. Maga az 53. vers Jézus feltámadását is "egerszisz"-nek mondja. Semmiképp nem lehet tehát a testek puszta "előtűnésével" fordítani az első helyen. (Érdekes, a kezemben lévő angol, 1961-es NWT még így adja vissza: "were raised up," azaz "föl lettek keltve" vagy "támasztva," és ugyanezt a szót alkalmazza Jézus feltámadására is az 53. versben.)
A "exelthontesz" igenéven is sok minden múlik. Általában lehet mindkét módon fordítani: "kimenők" és "(ők) kimenve." Ennyiben a NWT fordításának megvan a szótári igazsága. Viszont valóban nincs nyoma a szövegben az "emberek, akik" szavaknak, és a természetes olvasat mégiscsak az, ha nem toldunk be zárójelet és nem változtatjuk meg egyszersmind az alanyt. Ez utóbbi megoldás semmitmondó információt szőne a szövegbe - mert ugyan hová lenne köthető a NWT által zárójelbe tett félmondat? - és ezzel is csak homályosabbá tenné azt. A kétszeri (jelöletlen) alanyváltás nem hat természetesen, rontja a szöveg érthetőségét és egységét, és a szövegkörnyezetből sem következik szükségképpen.
Ezenkívül az Új Világfordítás megoldása ("kifelé jöttek") rosszul adja vissza az igenév "actióját", azaz "szemléletét" is. A görög ugyanis (általában pontszerű cselekvésre utaló) aorisztoszt használ (exelthontesz), nem pedig folyamatost (exerkhomenoi). Ebből is valószínűbbnek látszik az az értelmezés, hogy akik kijöttek a sírokból (sírok közül), azok nem folyamatosan szállingóztak kifelé onnan, hanem egyszerre (vagy csak egyszer) mentek ki onnan. Igaz, az Újszövetség nem teljesen következetes az igeactiókban, de egy aorisztoszt folyamatos cselekvéssel fordítani nagy vakmerőségre vall, így, egyértelmű szövegkörnyezetbeli indok nélkül.
Teológiailag a NWT álláspontján elég nehéz volna megmagyarázni, miért említi a szöveg kifejezetten a "szentek" testeit, ha nem történt velük több, mint hogy valami földrengés hatására kigurultak a sírból. Ez bízvást megtörténhetett volna akármilyen nem-szent halottak testével is. A feltámadott "elhunyt szentek" azonban (a hagyományos keresztény értelmezés szerint) sokaknak megjelentek, s ezzel tanúságot tettek arról az erőről, amely feltámasztotta őket.
Szerintem a jehovisták nem is annyira a szeretet hirnökei, egy jehovatanui ismerősöm énekkönyvében felfedeztem egy érdekességet: ha a verssorokat elfeleztük és a sorok második felét olvastuk össze akkor egy ilyen vers jött ki:
Meg nem állunk
Győzni vágyunk
megdöntjük a világot
Hát ez nem túl békés dalocska, és az a durva, hogy ha nem "felezed" el akkor tök ártatlan, és a tudatalattiddra hat.
Úgyhogy vigyázzatok a Jehovista "hadosztállyal" ha bekopognak hozzátok.
Én nem gondolom, hogy Isten tulajdonjogot formálna az ember testére, lelkére és életére!
Azt sem, hogy tudatosítani kellene egy egy félremagyarázott igei részt és ebből kifolyólag félelembe élje le az életét az ember....
Az egész teremtés nem erről szólt, de a halál sem!
Mózes törvényei éppen ellenkezőleg fogalmazódtak meg......, az ember védelmében....
A véren kívűl elég sokféle anyag mérgezi a testet....., bár azokat élvezettel eszik szabadon és bűntetlenséget gondolva, de sokszor ezmiatt is jön el a vég...., a betegségek átka....
Szégyen ide, szégyen oda, nem jól emlékeztem, hiába, nem ezen járt a fejem, de, ha már idéztem, idézem helyesen:
Engem már más nem ért, csak az, ki jól megfigyel
Sajnos nem oly meglepő már hgysnél különbnek lenni. Ismerek olyan gyülekezetet, ahol olykor azért imádkoznak, a hgys rémeknek ne sikerüljön megzavarni (megbotoltatni, botránkoztatni) az Istent keresőket erőszakosságukkal, arroganciájukkal, démonoskodásukkal, megszólásaikkal, törvénykezéseikkel, átkozódásaikkal, mindentjobbantudásukkal. Mert noha maguk silány életet élne, odamennek a keresőkhöz, és ilyesmiket művelnek, felekezetük (csapatuk) és ennek feje dicsőségére. Mert nem akármi ilyen csudacsapat tagjának lenni, és mindent jobban tudni, meghatározni átok terhe mellett, mi a jó és mi a rossz.
(Én nem imádkozom hgysek ellen, nem magamról beszélek).
Egyébként is nézd meg, kik hibáiról írok többet, és meglátod, nincs okod meglepődni.
De ismerek magamnál különb hgyst is, nem is egyet, egyenes, őszinte, Istent félő embert, azaz nem emberekkel van a bajom, hanem a hgys jelenséggel.
Köszönöm a buzdítást, vagy egyetértést, vagy mit, én egyébként csak Cserfa maradok, ilyenem van, mást nem tehetek (nincs legalábbis kedvem tenni).
Gondolom, nem tőlem, hanem az Úrtól voltak a kétségeid őrtornyosékkal kapcsolatban, azaz, ha engem nem olvasol, akkor is arra jutottál volna, amire jutottál. De azért jól esik ... :-)
Én szabad vagyok attól, hogy mire feleljek (hitbeli dolgokban). Tanárként is olykor határozottan kell tartani az irányt (jó sok mindent tanítok), és olykor ragaszkodni az eredeti anyaghoz, holott sok érdekes dolog felmerül, és jó lenne (különösen a diáknak), ha azokról is beszélnénk. Tán ezért vagyok abban határozottabb a szokásosnál, hogy az általam lényegesnek tartott dolgokról írok a Fórumra. Így is majdnem erőn felül írok a Fórumra, tán túl sokat is (hiába, érdekel a dolog), sok tennivalóm feltorlódott, képtelen is lennék eleget tenni az elvárásoknak, vagy le kéne szoknom a magam gondolatainak felírásáról.
Inkább arra felelek és úgy, amire és ahogy képes vagyok, akarok, stb. Nem Jézus követése a fő oka, azt hiszem, inkább ez.
Viszont nem mindenki részére vontam falakat magam köré, vannak, akik kíváncsiak rám, és így is tudunk beszélgetni, felelgetni. Koncz Zsuzsa is énekelte Bródy dalát: „Engem már csak az ért meg, ki jól megfigyel” (ha jól emléxem). Sokan vannak ám így, kedves újvári.
És persze vannak, akiknek nem való vagyok, akik nem értenek, és én sem értem őket.
Némely kísérleti személlyel azért időről időre megpróbálom, hogy jobban figyelek rá, alaposabban-részletesebben felelgetek felelgetek neki, de ha hiszed, ha nem, ez mind zátonyra futott.
Azaz nem is olyan rossz ez a lényegre felelés, rossz gyümölcsöt nem hozott. Mást meg nem is tehettem. Mondom, így képes voltam azokat felírni, amiket egyébként nem, akkor bizony nem Cserfa lennék (nem is tudok tanárként sem kicsiket tanítani, középiskolai tanárnak vagyok jó, a kicsikhez nem lenne türelmem, ahhoz túl szigorú lennék. Persze fiacskáimat szeretem és élvezem, gondjaikat, nyavajgásukat is, de ez vér, ez apaság, ez nem hivatás, vagy mi.
Szóval jobb, ha ilyen falakat emelek, és megválogatom, kivel és hogy beszélek, ha ez nem is tudatos, de nem is okoz gondot nekem. Inkább jó, spontán megvéd attól, amit képtelen lennék elviselni, vagy mi.
E-Watchmant meg frocliztam, nem tagadom, de ő meg hirdetőtáblának használta a Fórumot, noha saját álláspontja szerint bizonyára jószándékkal.
De én is jószándékkal írogatok ide, nem csak úgy, és végül is e-Wattchman követte el azt, nem vett tudomást az én jószándékomról. Ezért írtam neki, amit írtam. És a Fórumról is nem először írom, ne hirdetőtáblának használják, itt vitázni (jó értelemben, és így a vita=élet) lehet, és jó álláspontokra, az Igazság jobb megismerésére jutni. Ha most elárasztanák a hirdetésszerű közlések a Fórumot, nem lenne jó. A normális vita a jó.
Amit a rómaiakról írsz, bizony igazad van. De az nem mentség, hogy a rómaiak vétkeznek, és ilyen, meg olyan rosszak, ezért mi JT is lehetünk azok.
Én különbnek véllek titeket a rómaiaknál (méghozzá sokkal), tessék hát különbnek is lenni!
Ebben is.
Egyébként pedig olyannak írtad ezt a fura érvet, aki kiment az akkor még legjobbnak vélt gyülekezetéből, mert nem vállalta a közösséget annak szentségtelen dolgaival. Azaz nem mentségeket kereset a gyülekezetnek, hanem azt mondta: ha nem javultok, nem hagyjátok abba, én elmegyek tőletek. Ezért sem kéne nekem a római felekezettel érvelned, ez titeket fel nem ment!
Bizony az nagy szó, hogy Te sok JT-t kulonbnek tartasz a HGY-seknél, meg is lepodtem rajta. Az is igaz, hogy a tévtanítások ellen meg szólni kell, ha nem szólsz (még ha kellemetlen is volt nekem akkor :-)), lehet, hogy még mind a mai napig kétségek kozotti JT vagyok, no talán ez kicsit túlzás, de jóócskán beségítettek a Te hozzászólásaid is. Nem is akarlak én tiltani, hol johetnék én ahhoz :-)
Én elismerem JT közül sokak jószándékát, különbnek is tartottam sokukat pl. a hgyseknél. Ami azért elég nagy elismerés az én mértékem szerint az én mértékem szerint (pláne, ha azt is elolvasod, mi a véleményem a történelmiekről).
De felekezetük tévelygéseiről is megvan a véleményem, és ezt tartom, ha embereiket becsülöm is.
Igaz, sokan vállalták is a kiközösítést, ill. maguk szüntették meg a JT-kal közösségüket. Mert, gondolom, az igazság fontosabb, mint az emberi szervezethez tartozás.
Tény, hogy sok JT éhes az igazságra :)
De mondd, akkor már ne is szóljak, ne is említsem, a JT felekezetnek számos tévedése van? Hátha ez segíti őket abban, hogy maguk is utánanézzenek a dolgoknak, ne csak a felekezet által megrágott és előemésztett maszlagot vegyék be.
Aztán JT is hatással van rám, sokkal kedvesebbnek látom őket, pl. újvárinak is sokat köszönhetek, mi valahogy egymást építjük, csak valahogy nem szokásom ez az összeborulás, és egymás hátának veregetése. Különben is ez tévtan, és nem egyesség topic ;-)
Szerintem már az is haladás, hogy van egyáltalán egy olyan csoport JT-i kozt, akik kokozosítés terhe alatt meg mernek kérdojelezni bizonyos felekezeti dogmákat. Azt meg igazán nem várhatjuk el toluk, hogy minden általunk tévesnek vélt értelmezést azonnal feladjanak. Mindenestre nekem szimpatikus ez a torekvés, mondom annak ellenére, hogy már nem vagyok tagja eme felekezetnek.
Magad írtad nekünk (nekem is):
Jehova Tanúi és mások figyelmébe ajánlom a következő weboldalt...
Nos, én is tanúja vagyok (gondolom, ezt sem olvastad), és ha ti nem is ismeritek el, de te a másokat is megszólítottad.
Tehát elsősorban nekem is szólt, de másodsorban is, azaz nekem kettős okom is volt odanéznem.
Aztán fura dolog, hogy te odainvitálsz, aztán ideírod, ott olvashattam volna, hogy semmi keresnivalóm.
Szóval menjek oda, és ott olvassam el, hogy nincs ott dolgom.
Mondd, te ezt komolyan gondolod, vagy csak úgy megszaladt felindulásodban a billentyűzeted?
Kérlek, azon ne akadj ki ennyire, hogy én egyszerű tényként veszem, ahogy egyszerű tény is, hogy sok tanításotok megdőlt, ha a Biblia igaz, mert a tények egyszerű dolgok, ha elismeritek, ha nem. Ha ettől így indulatba jössz, kérlek, vizsgáld meg magadat, akkor elkerülheted az ilyen furcsa elvárást-szólást, vagy mi.
Kérlek, azon se akadj ki, én a Fórumot fórumnak, és nem hirdetőtáblának néztem, ezután is így fogom nézni. Azaz hozzá fogok szólni ahhoz, amihez kedvem van, nem úgy, mint a hirdetőtáblán, reklámfelületeken. Ezt is vizsgáld meg, kérlek, és meglátod, csakugyan, erre van a Fórum! Pláne a tévtan topicban, ott bizony helye van a tévtanítások megmutatásának, és ha meg lettek mutatva, akkor azoknak is helye van. Nem kéne ezen neked sem megsértődni, hanem tudomásul kéne venned, ez egy ilyen topic. És te jöttél ide, hát ez fogadott téged itt. Érted?
Ami ellentétes a Bibliával (csak emberi okoskodás), sőt, amit megcáfoltak, és a védők nem védik, nem is tudták védeni, az megdőlt. Ehhez nem kell feltétlen magabiztosság. Ehhez elég olyasmit kimondani, ha a biblia igaz, akkor megdőlt. Ha meg nem igaz, akkor nem. Persze a kimagyarázást is lehet ragozni, hogy a Biblia biztos igaz, de olykor még sem (mikor nem tetszik, hogy ott igaz legyen). Ha olykor nem igaz, akkor biztos emberi, tévedések, meg egyebek is vannak benne, de mikor igaz, akkor persze igaz. És JT felekezete ott tartja igaznak ahol csak akarja, ahol jó neki, míg ahol nem, ott persze nem igaz.
De én abból indulok ki, mire jutunk, ha a Biblia igaz.
Így (ilyen feltételrendszer szerint) megállapított tényként, és nem feltétlen magabiztosságból írtam, hogy JT sok állítása megdőlt. Ezek meg itt vannak ellenőrizhetően és vitathatóan e topicban.
Abból a felekezetből meg ki kell menni (szvsz persze), amelyik nem ismeri be tévedéseit. Mert aki nem ismeri be hibáját, meg sem képes térni abból, pontosabban a megtérés feltétele a hiba megvallása, ez alap bibliai tanítás.
Szvsz istentelen az a felekezet, mely ragaszkodik tanításához az igazsággal, egyszerűséggel szemben.
Nálatok pedig az értékrend is elég alaposan felborult, az apostolok szerinti fontos dolgokat hátra hagyjátok, helyette sok-sok emberit hozva azok helyett...
Ez sem magabiztosság, elég megnézni a JT embereket, miben fáradoznak, stb. (Én ismerek néhányat.)
Bírom feltétlen magabiztosságod. Nem mindig olvastam a topicot, úgyhogy nem tudok mindenről, amiről itt szó volt. Nem kívánok vitát nyitni semmilyen témában. Ha te úgy gondolod, megdőlt itt sok tanításunk, legyen hited szerint. Én nem gondolom.
Egyébként pedig, ha megnézted volna egy kicsit jobban a honlapot, akkor láttad volna, hogy JT-nek szól elsősorban.
Látom a tévtan topicba belinkelted az Őrtorony tanításait és tévtanításait reklámozó helyet.
De mondd, nem kéne vitatnod – vagy elfogadnod e topicban mondjuk a 144 ezerrel kapcsolatos álláspontotok megdőlését? Mert itt pl. bebizonyosodott, hogy hamisságot, butaságokat vélekedtek ezekről. Mármost, ha valaki hamisat tanít, mást hirdet, mint az apostolok, az vagy átkozott (Pál szerint), vagy azt sem tudja, mit beszél.
Mondd, kedves e-watchman, te szándékosan nem veszel tudomást arról (legalábbis e topicban), hogy itt megdőlt sok állításotok
?
Igaz, lehet, hogy csak engem bánt az a módszer, megmutat valamit az ember egyértelműen, majd jönnek emberek, akik egyszerűen tudomást sem vesznek róla, és úgy viselkednek, mintha nem is létezne. Igaz, ezt nem is JT (inkább az advenisták) gyakorolták, JT inkább lekoptak, az egy újvári kivételével, aki viszont értelmes, becsületes, saját értékes gondolatait is hozó ember.
De hogy valaki nem figyel az érvekre, és átgázol minden jóindulaton, felvetésen, stb., és mereven ragaszkodik a felekezete dogmáihoz, ez eddig csak az adventistákra volt jellemző (ki is akadtam rájuk). De mondom, kis mértékben JT is próbálkozott ezzel, csak őket a Fórum felőrölte.
Ha tehát most te próbálkozol a tanok és tévtanok felhozatalával, állnod kell a tévtanokról, hogy azok tévtanok, vagy bizonyítanod kéne, hogy nem azok. De ha csak úgy idelököd, hogy bizony úgy van, ahogy te mondod, akkor ez nem fórum lenne, hanem felekezeti hirdetőtábla. De nem az!
Remélem, jól gondolom, hogy vitatni akarod tehát, hogy nem is tévelygés sok dolgotok, ami e topicban annak bizonyult? Mert lásd az általad linkelt oldalon még a tévelygések vannak!
Ám ha ez egy fórum, és ide jössz, szvsz becsületbeli dolgod lenne, ha nem tudod megvédeni a hamis álláspontot, le is vennéd onnan a hamis dolgokat.
Én nem venném le (neked is inkább az alábbiakat javaslom), hanem megmutatnám az általam régebben hirdetett dolgok hamisságát, mert meg kell vallani, ha hibáztunk, mégpedig ugyanott, ahol hibáztunk. Azaz még jobb lenne, ha itt és oldaladon feltüntetnéd (e topicot is figyelembe véve, ha már itt jársz), hogy hogy is vannak ezek helyesen, nehogy hamis hirdetőnek tűnj (mondom, én ezt tenném, ha már egyszer a hamishoz adtam magam, szvsz ez a megtérés-megvallás).