Keresés

Részletes keresés

Marslakó Creative Commons License 2003.01.20 0 0 634
"A forrasztás meg olyn, mintha vékonyítottuk volna a drótot"

Mire gondolt vajon "jahno" kolléga?

Tehát a vezetékek összecsavarása, majd forrasztása az megfelelő?

Előzmény: jahno (611)
Szecső Creative Commons License 2003.01.20 0 0 633
Szia

A következtetés helyes. A külön védőcsőre szükségességére nem esküszöm meg, de a kábel mellé más már nem nagyon fér be a csőbe.

Szecső

Előzmény: TEE (632)
TEE Creative Commons License 2003.01.20 0 0 632
Szecső!

Mivel azt írod, hogy "Falon kivül csak kettös szigetelésű vezeték lehet", és "1 folytonos vezetékkel", akkor ugye az MBCU 3x2,5-ös kábel mehet végig az órától a bojlerig? Külön védőcsőben kell ezt vezetni, vagy mehet a többi kábel mellé?

A csőhajlításra köszi a tippet!

jahno, CyberShot nektek is köszi a válaszokat!

TEE

Előzmény: Szecső (630)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 631
Akkor ismerősnél nem szabványos, mert van Neki egy szünetmentese, meg valami mágneskapcsolója, aztán ha van éjszakai áram, akkor szépen odakapcsolja a számítógépeket meg TV-t, videot. Cseles.
Előzmény: Szecső (630)
Szecső Creative Commons License 2003.01.20 0 0 630
Szia

Az éjszakai áramra kötött fogyasztót megszekitás nélkül kell bekötni a villanyórához. Azaz laágazás, toldás, kapcsoló nélkül 1 folytonos vezetékkel. Falon kivül csak kettös szigetelésű vezeték lehet.

Csöhajlítás. Lehet kapni két darabból álló szettet. Az egyiket a csöbe kell dugni a másikat kivül hozzáfogni. Utánna melegítés és hajlitás. Beszerzés helye: barkácsbolt, villanyszerelési bolt.

Szecső

Előzmény: TEE (626)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 629
Gyakorlatban elég ez is, ha minden igaz.
Megfelelő értékű kondival szerintem az 50 Hz hatása is csökken.
De majd én is letesztelem....
Előzmény: TEE (625)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 628
Nagyon jól lehet a (szilikon?) betét és külső sín segítségével (pontos nevet nem tudok). Csak bedugod, melléteszed a formát, határozottan kicsit túlhajlítod, tartod pár mp-ig, és kész. Utána betét ki.
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 627
A vezetékes kérdésedre majd írok, mert ismerősnél most kötögettek bojlereket, a derékszögú hajlítás elég meredek, de gondolom a beledugás, meg hőlégfúvást ismered, én lehet, hogy 45 fokban levágnám két csövet, aztán ragasztópisztollyal összeraknám.
TEE Creative Commons License 2003.01.20 0 0 626
A 607-en lévő kérdésemre továbbra is várnám a választ!

Még azt is szeretném tudni, hogyan lehet a Bergmann csövet szépen derékszögbe hajlítani, hogy ne legyen "hurkás"?

Üdv: TEE

TEE Creative Commons License 2003.01.20 0 0 625
SZVSZ itt nemcsak DC-t kell szűrni, hanem az alacsonyfrekis jeleket, mivel a tápfesz. 50Hz-es, és az okozza a brummot.
Én pár éve a tuneremről ezzel a megoldással sikeresen le tudtam választani a kábeltévé 50-60VAC tápfeszültségét, de a PC TV bemenetén ez csak a képminőség romlásával sikerült, és akkor fel is adtam a dolgot... De jó, hogy eszembe juttattátok, majd tovább kísérletezem a kondikkal!
Előzmény: CyberShot (624)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 624
"Ezáltal csak DC kerülhet a bemenetre -> nem fog rázni semmi sem. (Ha minden igaz, még nem teszteltem, azt sem, hogy ront-e a jelen) "

Mármint csak AC kerülhet....

Előzmény: CyberShot (622)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 623
Az egész kb. 20 Ft-ból megvan, esetleg a jobb szerelhetőség miatt lehet egy árnyékolt doboz 2 koax csatival.
Előzmény: CyberShot (622)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 622
Nagyon egyszerű.
A koax melegérre és árnyékolásába is sorba 1-1 100nF-os kerámiakondit kell beépíteni. Ezáltal csak DC kerülhet a bemenetre -> nem fog rázni semmi sem. (Ha minden igaz, még nem teszteltem, azt sem, hogy ront-e a jelen)
Előzmény: jahno (621)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 621
Hogy csinálod? Nekem ráadásnak ha be van dugva a koax, akkor a PCről jövő kép is elég tré, erre másik fórumon már ajánlottak is valami célcuccost, ráadásnak többen voltunk, és másnak már bevált.
Előzmény: CyberShot (620)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 620
Na, erre gondoltam.
Én is most akarom a kábeltv-t "földfüggetleníteni".
Előzmény: jahno (618)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 619
A lakásbeli kábelezésem időhiány és anyagi okokból egyelőre egy adag elosztón alapul, fürdőszoba előtt természetesen vízmentes, meg hasonlók, és nem hinném, hogy túl van terhelve, így vizet sem kaphatott. Gondolom némi beázásra céloztál.

Akinek meg ambíciója lenne majd esetleg kábelcsatornát meg egyebeket fúrogatni, kötözgetni, azzal anyagilag is megegyeznék jól.

Előzmény: szürkesün (616)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 618
Hmmm... Előtte még a szomszédra gyanakodtam, mert oda is megy át az UTP, és a villanyos hálózatuk elég tré, de nem sokkal előtte a a PC TV-Outjával kísérleteztem, az UPC-s kábel meg szó szerint ráz, így akár az is visszajöhetett a PC-n, mert ugye a TV nem földelt...
Előzmény: CyberShot (614)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 617
Szép sok kapcsolóüzemű ATX, aminek biza elég izmos az indítóárama, de nehogymár 1 géptől is lekapcsoljon :-(

Párszor kapcsolós elosztót szoktam úgy benyomni, hogy 3-4 gép is van benne.

Előzmény: Szecső (615)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.20 0 0 616
tegnap du. olvadt és csordogált a víz - nem lehet hogy éjjelre érte el célját?
Előzmény: jahno (613)
Szecső Creative Commons License 2003.01.20 0 0 615
Milyen tápegység van a számítógépben?

Szecső

CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 614
Bolyongtam a neten, és beugrott valami:
Ha van olyan készüléked, amibe antenna megy be (kábeltv), akkor ***elvileg*** az a hálózat szempontjából idegen áramot indíthat el, következésképpen leoldhat a FI-relé.

Remélem, érthető volt, kíváncsi vagyok a véleményekre...

jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 613
Node azért írok, mert kérdésem van. Adott egy 40A/300mA fi-relé. Ez ugye csak akkor old le, ha 40 ampernál több megy át rajta, vagy a földelésen 300mA-nál több áram szivárog?

Mert tegnap éjjel fogta magát, aztán levágott. Lakásban kihúztam mindent, bedugva maradt a hűtő, meg be akartam mellé dugni a monitort, aztán lekapcsolt. Utána ezt játszotta, 2*11W lámpa világlott, bedugtam mellé egy számgépet, lekapcsolt. Most kiszórtam az összes hosszítót, reggelre hagytam a konyhában villanyt a világítás mikró/hűtőnek, most mindent ugyanúgy visszaraktam, de megy. Elosztókat kimértem, nem néznek ki zárlatosnak, én meg izgulok, hogy mikor lesz ilyen legközelebb.

CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 612
Pipec
Előzmény: jahno (611)
jahno Creative Commons License 2003.01.20 0 0 611
ezen akötésen én is gondolkoztam, mert ugye amit csak összecsavarunk, az oxidálódik, és KH-s lesz. A forrasztás meg olyn, mintha vékonyítottuk volna a drótot. A végén még sorkapoccsal fogom szerelni, 2.5-es gerinc, 1.5-es leágazások, vagy nemtom. Egy régi csatornából bontottam ki érdekes dolgot, jó 5 centi hosszú fémsín volt, két végéről kellett beledugni a blankolt drótokat, közepén meg scavarok. Szerintem eszes.

Kollégám meg szintén szembefordított drótokkal csinálta, hosszan összeforrasztotta őket, aztán zsugorövet rá.

CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 610
Szerintem az Tudományos, de nem gyakorlatias:)
Értsd: 1000 szerelőből kb. 0.5 csinálja ezt, viszont szerintem szaxerű:)
Előzmény: Marslakó (609)
Marslakó Creative Commons License 2003.01.20 0 0 609
A Marson teljesen más technológiával dolgozunk, de arra az ÉMÁSZ RT nem adja az áldását. Itt még csak a vezetékes megoldást ismerik... (nálunk meg azt már nem tanítják, ezért nem tudom )
:-)))

Ha a vezetékek végét csupaszítom,összecsavarom és forrasztom, az mennyire tudományos (talán jobb a csatlakozás minósége)?

Előzmény: szürkesün (606)
Szecső Creative Commons License 2003.01.20 0 0 608
Szia

1. Földelő szondának hivják vaskereskedésekben, villanyszerelési szakboltokban kapható.

2. 16A-ig(lakásba) 1.5-ös. A mühelybe ki lehet vinni egy 2.5-est az ottani elosztótáblához.

Szecső

Előzmény: Marslakó (605)
CyberShot Creative Commons License 2003.01.20 0 0 607
Másfeles vezeték 16A-ig biztonsággal jó.
Összekötésre Kupolfix nevű szerkezet alkalmas leginkább, de ha nagyon precíz akarsz lenni, (és van időd), akkor olyat is hallottam, hogy forrasztják is.
Előzmény: szürkesün (606)
szürkesün Creative Commons License 2003.01.20 0 0 606
én ugy tudtam a Marson fejlett civilizáció lakik :)))

1-én most vettem FI relét, de nem netes villanyász szerint MAX 4Ohm lehet a védőföld ellenállása. Szvsz bármilyen fém, hossza, nedvességtartalom, korrózió, blablabla...mind befolyásolják.
2-ha vissza olvasol, (úgy 420-550 között) javasolja valaki az 1,5ös drótot
3-csoki

Mindezt ne vedd készpénznek, csak vak vezet világtalant...

Előzmény: Marslakó (605)
Marslakó Creative Commons License 2003.01.19 0 0 605
Hali Mindenki!
Néhány tanácsot kérnék!

1. Az egyméteres vascső helyett mit javasoltok védőföldelésként, ami tudományos (azt írtátok, hogy mi nem jó, csak azt nem, hogy mi a jó)

2. Egy normál egyfázisú háztartáshoz milyen átmérőjű rézvezetéket javasoltok (néha kisebb hegesztések szóba jönnének)

3. Manapság a fali elosztódobozokban milyen a vezetékek összekötésére használt technológia (itt a régi alus vezetékek kb 5 centi hosszan csupaszítva vannak, majd összecsavarva szigetelőszalaggal szigetelve)

Sajna kissé elöregedett a vezetékezés a házban (40 éves) nameg lett is hozzáépítve, ahol a vsz "mester" egyszerűen kihagyta a védővezetéket(!)

Üdv!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!