Többször hangsúlyoztam már, hogy kicsi a világ, és íme újra bebizonyosodott. :-)
Persze hogy aggódtunk a térképhiány miatt, mert a Hűvösvölgy-HHH szakasz teljesen jelzés nélküli volt, és hát ebből azt gondoltuk, hogy esetleg ebbe (Piliscsaba felé eső) az irányban sem bővelkednek a kék csíkok a Budai-hg-ben. De szerencsére tévedtünk. Ami viszont nagyon szomorú, hogy -- végre a topicot végigolvasva -- tavaly júliusban itt valaki arról panaszkodott, hogy hiányoznak a jelzések a fent említett szakaszon, és azok most -- több mint fél évvel késöbb -- még mindig nincsenek felfestve. :-<<<
Ez a hétvége a passzív pihenés jegyében telik majd :)(néha kell azt is, hisz az előző hétvégéken mindig úton voltunk), a következő túra a Bécsi út - Dobogókő (talán kicsit tovább Pilisvalahova, most, hogy már későig világos van) útvonal lesz.
Mi is most kezdtünk, egyenlőre azért is nem "szabdaljuk szét" a szakaszokat, mert pont jó "bemelegítő" távok ezek itt Pest környékén, de késöbb erre mindenképpen sor kerül, hisz most még egy 40km-es szakasz is ilyesztően hangzik (persze -- gondolom -- nem lesz ez mindig így :) ), holott vannak 60-70-es szakaszok is...
Másfélmillő: A
Zeneház katalógusában megtaláltam, elvileg rendelhető. (A főlap különben itt érhető el.)
Syd, ezért egyenlőre köszönöm, de még nem élnék a lehetőséggel :)
Nagyon örültem, hogy rátaláltam erre a topicra. Sőt ha nem tévedek rá is ismertem valakire. Vasárnap voltunk a Hűvösvölgy-Piliscsaba szakaszon, és ott szóba is elegyedtük egy párral, igaz a kék túráról nem esett szó, inkább csak a jelzésekről meg az útról. Szerintem az egyikük CsTom volt!!! Picit aggódtak is mert nem volt náluk Budai-hegység térkép, a leírtak alapján látom ez nem volt probléma. Hová indultok most hétvégén? Mi a Dorog-piliscsaba szakaszt tervezzük vasárnapra, bár tudom nektek ez már megvan. Szerintem ehhez hozzá kellene csapni a Dorog-Mogyorósbánya szakaszt is, így legalább az egy kicsit rövidülne, a másik meg egyébként sem túl vészes. (A párom azon a véeményen van, hogy nem ildomos szétszabdalni a trákat, én ezzel egyáltalán nem értek egyet, előbb-utóbb úgyis ráfanyarodunk.)
Mi most márciusban kezdtük a túrát, és körülbelül két év alatt szeretnénk megcsinálni. Egyéb elfoglatságokra tekintettel talán még kevés is lesz. A Budapest környéki szakaszokkal kezdjük, ezek igazán könnyen mennek. Májusban szeretnénk körülbelül 1 hétre elmenni az aggteleki részre.
Majd ősszel is mégegy hetet szánunk rá. Közben pedig maradnak a hétvégék, de általában nem tudjuk mindkét napot szabaddá tenni, így a távolabbi részeket még nem tudom hogyan fogjuk megoldani, bár látom szerepel itt elég sokféle megoldás.
A Mufflon itatónál nem pecsételtünk, a mi túrafüzetünkben nem szerepelt, de ez nem különösebben aggaszt bennünket.
A Mountex katalógusában szerepel egy "térképmérő". Nem léptékmérő, mert ugyebár az többnyire rá van írva a térképre, akkor meg minek kell azt megmérni. Na: elektromos térképmérő, tetszőleges léptékre beállítható, ajánlott fogy ár 3.990.- Ft. A tetszőlegesbe gondolom a honi térképeken használatos 40- és 60.000-es is belefér. Egyébként még katonai boltokban is lehet néha ilyent találni, az egyszerűbbek lépték nélküliek, csak a centimétet mutatja a mutató, innen laza fejszámolással lehet a távolságot megtudni.
Mork
Egyelőre nincs mit nézni rajta. Nem akarom minősíteni az ürgét, mert még bosszúból idetéved és szétoffol minket. Nyelvtanilag nem éri el azt a színvonalat, ameddig le bírok ereszkedni. Uff.
Némi gyakorlattal meglepő pontosságot lehet elérni a szabad szemes becsléssel. Addig pedig ott a jól bevált cérna, amit szépen a turistaútra fektetsz a térképen. Ma már nem használom, ha nincs műszer, akkor ránézésre mondom meg a távot, elég elfogadhatóan.
Én is valahogy így szoktam ... csak a szintkülönbségek leolvasását kellene még gyakorolnom, mert a térképeken általában nincsenek túl sűrűn megadva a magasságok és az eséstüske is hiánycikk.
Én a többit sem ismerem. Néha túrán szoktam nézegetni a térképet, ígyvalahogy:
Hát, ha feltételezzük, hogy egy négyzetoldal egy km, akkor ez ... hmmm... [szemöldök felhúzás] ... kb... négy, négy és fél km.
Dehogynem ismered: úgy, hogy piszok sokat használod a kéthegyű körzőt! :-) De azért dagadok a büszkeségtől, hogy azt feltételezted rólam, vmi új módszert ismerek! :-)))
1:20000 nincsen? Abból viszonylag kevés fejszámolással konvertálhatsz számokat a 30000-re, 40000-re, 60000-re. A Somló és a Soproni-hegység turistatérképe esetében pedig direktben használhatod :-)
Legutóbb, mikor kerestem - ha jól emlékszem - 3-4e Ft ért voltak olyanok, amelyeken több lépték is volt, de a magyar általánosságnak megfelelő 1:40000 egyiken sem. Marad a szitacsinálás?
Én kéthegyű körzővel szoktam távolságot mérni, 1/4-1/2 km-re állítva szerintem elég pontos, bár kissé térképgyilkos. Mióta a nevezett eszköz elveszett, maradt a ceruzás-papírforgatós módszer, az is elég pontos.
Szerintem ilyet nem kapsz Magyarországon, legfeljebb komputerest, amin bármilyen lépték beállítható, de az tiszta pénzkidobás. A "mezei" mérők is veszettől drágák. 1:25000, 1:50000 a divat. Ja igen, a boltban valamiért "léptékmérőnek" hívják őket, pedig a lépték rá van írva a térképre, azt nem kell mérni.
Március 15-e alkalmából, három napnyi Dél-dunántúli Pirost tettem meg Szekszárd-Mecsekjánosi között. A jelzés végig jó volt, nekem különösen a Mecseknádasd-Máré-vár szakasz tetszett, de a szálkai víztározó is klasz volt. A DDP a tározó nyugati oldalán halad, az aszfalton. Itt még láthatóak a régi Dél-dunántúli Kék (Szekszárd-Kaposvár) jelzései, amely 1989-ig ezen az útvonalon (Szálka-Mőcsény-Zsibrik-???) haladt. Amikor az utat avattuk ’89-ben, már a tározó keleti felén vezetett a jelzés, Kismórágy-Mórágy-Bátaapáti-Mecseknádasd útvonalon.
Belekotyogok, magam csak amatőr túrázó vagyok. Tudtok olyan görgős távolságmérőt, ami az 1:40000-es, 1:60000-es turistatérképekhez is használható? Már több helyen kerestem, de ezzel az "áttétellel sehol sem találtam.
A futó beért a célba. Ennyit tudtam meg max. a túratársakról. Azt, hogy a tervezett időre sikerült-e teljesítenie, azt nem tudtam meg.
A 1.5M lépést én is vadásztam anno. A Televideo megszűntével az megmaradt anyagát a Mokép vette át. Ott (novemberben) még azt mondták, h leltározzák a Televideo készletét, karácsony előtt újra a boltokba kerül. Azóta bevallom nem hívtam őket, egy próbát pedig megér.
A szilveszteri néhány napot Aggtelek környékén töltöttük, voltunk mi is a romvárban meg a romtelepülésen, úgyhogy kíváncsian néztem volna a képeket, de sajnos a tar.hu halódik, ugyhogy majd legközelebb dícserem meg a fénykepezőtudásodat :-)
Épp kérdezni akartam, hogy a Televideo mexüntével vajon hol lehet beszerezni a 1.5M lépést, amikor megláttam a hozzászólásodat.
Asszem, már sejted, miért is írok: Van lehetőséged átvenni a kazettákat? :-)
Nem tudom, csak azt, hogy a tavaly elötti Bitour Dél-olasz vulkántúrán (megmásztunk néhány vulkánt) ő volt az egyik túravezető.
(http://195.228.254.24/csapat/images/07nagy.jpg)
Ezért ott talán többet tudnak róla, mingyá megkérdem őket.
Most, hogy immáron majdnem egy hónapja :) pöcsételgetünk az igazoló füzetbe (Dorog - Rozália tgy.), gondoltam én is hozzászólok.
FeLaZso: OKT bélyegzők helye/állapota lista
2001.03.10
Első kéktúra szakasz, munka után kirongyoltunk a Hűvösvölgybe, és olyan du. 2 körül indultunk neki.
Az utat igencsak nehezítette, hogy le volt gyalulva az _összes_ jelzés a fákról. Azért a térkép és a tájoló segített, csakhát rossz szájízzel indítottuk a Túrát...
Pecsétek:
Hűvösvölgy: A forgalmi irodán volt (már nincs)
HHH: A kisvendéglő zárva, fekete zászló leng felette... De: ahol bejön az aszfaltút a területre enyhén jobbra fordulva (a vendéglő ugye balra lenne) van valami épület, ott megtalálható a pecsét. Sőt, itt kaptunk egy "Csúcshegyi th." feliratút is, ezt nyomtuk a Virágosnyereg négyzetébe.
Virágosnyereg: A büfé zárva, szerencse, hogy az imént pecsételtünk oda is :)
Rozália tgy: A bejárat melletti oszlopon van egy vasbélyegző, de a lenyomata olvashatatlan lett :(
2001.03.24.
Dorogon leszálva a kispiros vonatról egy társaságba botlottunk, akik szintén KékPecsétet kajtattak. Kiderült, hogy Szolnokról jöttek ("Közalkalmazott Természetbarátok Túrista Egyesülete Szolnok") és szintén a Dorog-Piliscsaba távot szeretnék megtenni, így hozzájuk csapódtunk. Elég unalmas kis szakasz ez, tényleg jó volt társasággal menni, legalább elütöttük az időt. Az eső is el kezdett szemerkélni, így kissé sarasan értünk célt. Viszont kaptunk az egyesülettől Emléklapot, ha már végig velük mentünk :-)
Dorog: Sajnos a pénztáros eltávozott azzal a vonattal, amivel mi érkeztünk, így csak a forgalmi irodában talált "Dorog 2511" feliratú pöcsét került a füzetbe. (Ha már ott úgyis mindig van valaki, miért nem ott a KékPecsét?)
Klastrompuszta: Ott a gumis pecsét a fogadóban, de elötte is ott lóg a vaspecsét.
Piliscsaba: MÁV pénztár
2001.03.25.
Reggel igen mocsok idő volt (pl. az óbudai nagy kémény -- talán erőmű -- úgy a feléig látszódott csak a köd miatt), de hát ha már felkeltünk nekivágtunk. Csabára érve már sütött a nap (mint kiderült, ott reggel óta süt, semmi köd nem járt arra), és így is maradt végig az út folyamán. Nagyon szép kis szakasz, igazán élveztük. A zsíroshegyi romnál paintball-osokba ütköztünk (szerencsére nem szó szerint), de nem volt vészes :) Itt lassan leértünk a Pilis térképről (a Budai hg. meg persze hogy otthon maradt), de a jelzés végig nagyon jól követhető.
Hűvösvölgyben meg megnéztük a kisvasút-múzeumot, utána mentünk a pénztárba a pecsétért, ami -- mint kiderült -- átköltözött a múzeumba, így visszaballagtunk. Még szerencs, hogy ugyanaz az épület, nem kellett sokat cikázni ;)
Piliscsaba: A MÁV állomáson megtaláltuk a KékPecsétet, ezért a szembekocsmában nem is kérdeztük. Ennek ellenére kötelességünknek éreztük kipróbálni a helyet, érdemes betérni.
Zsíroshegy: Tanakodtunk, hogy betérjünk-e egy kortyra a Mufflon Itatóba, mikor megláttuk a "Kék túra pecsételő hely" feliratot, ez rögtön el is döntötte a vitát :) A picérlány szerint a hely már kb. 4 éve működik, de talán nem a kezdetek óta van ott a pecsét. Itt jó tudni, hogy 12-20 között van nyitva!
Hűvösvölgy: A pecsét átkerült a múzeumba (gondolom a forgalmisták megunták a "zaklatást"), az viszont csak 5-ig van nyitva (persze valószínüleg az iroda se sokkal tovább, hisz 16.15-kor elmegy az utolsó kisvasút)
Jártunk még a Szárliget-Gánt közötti szakaszon is úgy két hete, csak akkor nem volt nálunk füzetke, így nem kerestünk pecséteket sem. Elég jól követhető a kék sáv ott is amúgy.