Tegnap egy autópálya parkolóban töltöttem. Egy Tesla Y mellé álltam be, szerintem LR volt. Ami szemet szúrt, hogy 80%-nál csak 45kWh-val töltött. Az ID.4 ott még 70-80kWh között tolja.
Aztán amíg én piszkáltam a töltőt, valami durva robajt hallottam. Először azt hittem, hogy egy kamion beesett az árokba, de aztán rájöttem, hogy a Teslában katasztrófafilmet néznek és a mélynyomó dolgozott. Tényleg jó lehet benne a zene :)
Az Audatex Magyarországon megcsinálta az európai kártörténeti adatbázisát, én mint iü. szakértő azt használom (főleg hogy ott dolgoztam, részt vettem a fejlesztésben, tudom hogy ami adat van, az többszörösen ellenőrzött, valós adat).
Felkínálta az Audatex Mo. Kft. sok mindenkinek, BM-nek is, nem ugrott rá még a többi, külföldi Audatex képviselet sem... Mindegy, én használom, és igen hasznos.
Azok ott a képen mind nullkilométeres kocsik full gyári garanciával. Demoautóknál a Tesla mindig megjelöli a futást, akkor is, ha csak pártucat km-t mentek a kocsival.
Arról nem is szólva, hogy a forgalomba helyezett autóknál már ketyeg a gari. Lásd az itt múltkor általam leírt pözsó boxer kálváriánk, (ami egyébként most is szervizben van, mert hiába cserélték le az adblue adagolóját, mostanára rájöttek, hogy az egész adblue rendszer kuka nem csak az adagoló). És ez a darab szar 1 évet állt a szalonban, majd sajnos megvettük szumma 1 év garival, mert összesen 2-őt mertek vállalni rá.
Szóval ha egy ilyen szalon Teslára azt mondanák hogy -3, 4 misi akkor talán elgondolkodna rajta a polgár.
Pedig sok ilyen van. USA-ból hozott import, sérülésekből , vízkárból javított autók, amik esetében nem tudható a biztos előélet, aztán nyilván a kedvező ár bevonzza ezek esetében is a vevőket.
Igen, valóban van ilyen effektus. A Tesla fórumokon is felmerül időről időre pár balek, aki összetört és/vagy zűrös előéletű fostalicskákat vásárol, aztán rácsodálkozik az első suc töltésnél hogy le van tiltva az autója. Erre nem tudok mit mondani, épeszű embernek tudnia kellene hogy mi mennyibe kerül, és ha valami gyanúsan olcsó akkor inkább ignorálja.
Elképzelhető hogy más műsort nézünk, illetve nem tudom mikor voltál utoljára itt a Tesla szalonban, de ezek nem zsír újak amiket én láttam. Az eu törvény szerint 6000km alatt max fél évesen minden újnak számít, tehát akár oda is írhatják hogy új, csak nem az. Ha ez akkora biznisz lenne, akkor miért nem viszik mint a cukrot? Nézz rá pár hónap múlva, és kábé ugyanezeket fogod látni, mert a -1, 2 misi nem egy hatalmas deal.
Azt kell megnézni, hogy miben jobbak mint a konkurencia. Mennyivel olcsóbb a piaci versenytársaknál. Akiknek már bejáratott termelésük, beszállítói láncuk és lobbi ügynökei vannak.. Kiépített reklám és szerviz rendszerük. Ezek mérhetetlen pénzt visznek. A nagy ráfordítással kifejlesztett pár darabos kis széria biztosan bukó magában. Hiába van mögötte jó tudás, akarat és fizikai lehetőségek. Hiába lehet szép megnyitó ünnepségeket rendezni. A valódi piacok megszerzése, a fejlesztési költségek megtérülése sok év sok-sok valódi munkája. Ameddig csak pénztemető.
Pedig sok ilyen van. USA-ból hozott import, sérülésekből , vízkárból javított autók, amik esetében nem tudható a biztos előélet, aztán nyilván a kedvező ár bevonzza ezek esetében is a vevőket.
A buszok Sz.fehérváron készülnek, ott készül a karosszéria, az összeszerelés, egy erre a célra készült óriási csarnokban, magyar tervezők munkájával. A villamosrendszerben kínai egységeket is használnak.
(Minden gyár sok beszállítóval dolgozik, az VW csoport dízel kocsijaiban pl. Bosch adagolók vannak stb.)
Én így látom. Szélhámoskodás folyt az elmúlt 35 év alatt. Érdekelne más meglátás is. De nem tudom hogy kínai buszok felmatricázásával milyen dicsőséget lehet elérni. (a kínaiaknak lehet)
Szerintem aki nem követhető előéletű használtat vesz az meg is érdemli, és ez alatt az áfacsaltat is értem.
Egy példa. Múltkor itt mekegtem, hogy a páromnak a Q2-esét lecserélnénk ev-re, és volna egy e-niro, ami miatt itt érdeklődtem. Hát sajna az eniro-s ügyfélnek annyira bejött az autója, hogy a múlt héten nem adta le a flottásnak, hanem hosszabbított egy évet. Pech. Viszont lehet hogy lesz egy 2021-es M3SR 80k km-rel ugyanígy a flottásunktól, Mo-n üzembehelyezett, nem áfacsalt, normális vételárral, összesen 1 tulaja volt, abszolút lecsekkolható előélettel. Egy ilyenre simán lecsapok mert csak a természetes elhasználódás kell figyelembe vennem, és nem kell tartanom egyéb sunnyogásoktól. És ezért nem kellett Németországban laknom, hogy biztosan ne b@sszanak át.
Kíváncsi voltam, leellenőriztem: 18 millióért választhatsz a magyarországi raktáron lévő nullkilométeres M3 Long Range autók közül.
Sajnos ezek nem null km-esek, hanem a legrosszabb fajta. 500-1000km közötti tesztautók, amikből sosem választanék, mert padlófék-padlógáz, fekvőrendőr, kátyú, kaptak ezek mindent. A kutyának nem kellenek -1-2 millióért, nem hiába vannak fenn a tesla honlapon gyakorlatilag változatlan darabszámban.
Sajnos igen, volt egy tanárom aki vezető mérnök volt anno ott. Mesélt sokat hogy a 70-es évektől kezdve kezdődött a lemaradás (fejlesztésekre nem áldoztak pénzt), a rendszerváltásra pedig teljesen elavult minden. Azt a 40-50 év mínuszt nem lehet egyszerűen behozni.