Ezt a hasonló megoldást most hozta ki szintén a Digitools a Bhv-val. Tudom, hogy nem egy atomfizika egyik megoldás sem és nem is egyedülálló, de azért örömmel töltene el mindenképp, ha ezzel valahogy hozzájárultam a fejlesztésekhez. Ennyi.
A Digitools képein jól láthatóan Simoba KKK-t építettek be nagyon ügyesen. A te képeden nem látszik, hogy milyen a kinematika. Ha Simobát használtál te is, akkor ugyanaz jutott az eszetekbe. Hogy ki volt ebben az esetben az első ? Nem lehet eldönteni, és mindegy is. Mindenesetre a Simoba beépítése remek ötlet volt. Sok KKK nélküli modellnél alkalmazható. Én először az 1:100-as Schicht kocsiknál használtam. Rengeteget dobott a szerelvény élethű futásán. Az ACME-nél is eszébe juthatott volna valakinek, mert egy elég széleskörben ismert és alkalmazott technológiáról van szó. Ehhez még arra sincs szükség, hogy tapasztalt modellezők tolongjanak a tervező szobában.
Nagyon jó ötlet! Már csak a Roco halbi vezérlőjéhez kellene valami hasonlót kreálni,hogy a "hazai viszonyoknak megfelelően" közlekedhessen a terepasztalokon is... Van egy jó megoldása a Pikonak is,de annál az egész kotró mozdul a kuplungfoglalattal együtt (emeletes vezérlőkocsi).
Azt nem tudom, kinek az ötlete nyomán lett kifejlesztve, de a digitoolsos készítőjétől kaptam pár darab "prototípust", amilyeneket otthonra készített magának. Ezek még 3D nyomtatott alkatrészekből álltak ( a linkelt termék alkatrészei festett műgyanta öntvények + a kinematika ).
Konkrétan ezekkel váltak használhatóvá a Gigantjaim: Roco Kurzkupplunggal sem sikerült eddig találnom semmit, amit nem tudnak elhúzni, míg ezelőtt fordítva volt. Úgy kellett keresni olyan kocsit, amit mögékapcsolhatok, és sehol nem fog kisiklani. Van teherkocsim, amiről konkrétan sikerült letörnie az ütközőt agyári megoldással.
Mióta ezt felszereltem, semmi ilyen problémám nem jelentkezett, még a Gigantnak fájó R2 ívben is kipróbáltam, de gond nélkül megeszi az ív - ellenív kombót is.
A cikk szövegét hevenyészve lefordítottam. A lényeg, ha valakit érdekel, az regisztráljon a DSO-ra (ha még nincs regisztrációja) és válaszoljon közvetlenül a bejegyzésre. Ezt kéri a szervező.
"Számos bejegyzésben folyt már beszélgetés itt a DSO-n a JZ és BDZ kocsikról, és komoly érdeklődés is felmerült. Sajnos az ilyen modellek nem képezik a modellvasútgyártók elsődleges célpontját, ezért gyakran hiába vár az ember ilyen érdekes modellekre.
Az alábbiakban röviden bemutatunk két modellt, amelyek minden (nyugat- és kelet-)német modellvasútrajongó számára érdekesek lehetnek, mivel mind a DB, mind a DR hálózaton közlekedett egy-egy vonat, amelyen ez a két kocsi is jelen volt.
A Német Szövetségi Vasúton ez a két kocsi az Isztambul Expressz (1976-ig) és a Jugoszlávia Expressz (1977 és 1978) Frankfurt/Main felé tartó járatainak, a Deutsche Reichsbahnnál pedig a Pannónia Expressz (1980-ig) Berlin felé tartó járatainak része volt.
Konkrétan egy BDZ fekvőhelyes kocsiról van szó, amelyet a Waggonbau Görlitz 1968-ban épített, és egy JZ hálókocsiról, amelyet a GOSA/Smederevska Palanka vagongyártó 1976-ban (esetleg már 1975-ben) gyártott. Mindkét vonatban a JZ hálókocsi Belgrádba állomásított. Belgrádból a kocsik Villach, Salzburg, München és Stuttgart érintésével Frankfurt am Mainba jártak.
A JZ hálókocsi a Pannonia Expresszben is közlekedett Szófiából Belgrádon, Budapesten, Prágán és Drezdán keresztül Berlinbe.
A szófiai állomásítású BDZ fekvőhelyes kocsi Isztambulból Frankfurt/Mainba is közlekedett. A JZ hálókocsihoz hasonlóan ez is a Pannonia Expressz teljes Szófia és Berlin közötti útvonalán közlekedett.
Az 1970-es években a sötétkék JZ hálókocsik oldalfalainak közepén egy nagy KSR logó volt látható, oldalról nézve pedig az oldalfal bal oldalán az UIC kocsiszám szerepelt. Ezenkívül az oldalfalakon szerb-horvát írással és nyelven a "Hálókocsi" felirat szerepelt.
Az ACME még nem gyártott ilyen modellt.
A középen a BDZ logóval és az UIC kocsiszámmal ellátott tipikus felirat mellett a BDZ fekvőhelyes kocsi oldalfalának bal oldalán nagy "Turista hálókocsi" felirat is szerepelt bolgár írással és nyelven.
Ez a fontos modell akkor még nem volt elérhető a PIKO-tól.
Úgytúnik, hogy az ELRIWA-nál megvalósíthatjuk ezeket az érdekes modelleket, amennyiben elegendő érdeklődés mutatkozik. Sajnos a PIKO és az ACME esetében a elég magas, 500 darabos a minimális rendelési mennyiség, ami gátló pontot jelent.
Ezért szeretném itt megkérdezni, hogy hány, a DSO-n is jelenlévő vasútmodellrajongó érdeklődne ezen modellek iránt. Csak akkor fogok konkrétan az ELRIWA-hoz fordulni a projektel kapcsolatban, ha nagyszámú érdeklődő lesz.
Ezért minden érdeklődőtől egy közvetlen választ kérek.
FONTOS !! Nem arról van szó, hogy megvitassuk, mely modellek lehetnek érdekesek vagy kívánatosak - ... hanem konkrétan erről a két modellről, amelyekhez léteznek alapmodellek.
A JZ hálókocsival kapcsolatban azt tudni kell, hogy két kompromisszummal lenne megvalósítható. Először is, légbeömlőrács formája az ablakok között, eltér az eredetitől, másodszor pedig egy második sor szellőző van tetőn. Ez nem volt az eredeti 1970-es években épített járműveken.
Alább látható a JZ WL képe a megfelelően feliratozott változattal az 1970-es évekből, valamint a BDZ fekvőhelyes kocsié.
Belinkeltem az 1975-ös Isztambul Expressz, valamint az 1978-as Jugoszlávia Expressz és Pannónia Expressz menetrendjét is, amelyeket az AltaVilla modellvasútbarátok és jómagam bocsátottunk megtekintésre."
Magam csak annyit fűznék hozzá, hogy a szellőzők kérdését elég egyszerűen meg tudná oldani mindkét gyártó. Ezt meg is írtam neki privátban.
Tudja valaki, hogy hogyan lehet kíméletesen szétszedni a Quabla 21269, Roco eredetű, Du 61950 kísérőkocsiját? Kifesteném a poggyászteret, de nem akarom feszegetni...
Ma már sokszor elég puritán a környezetük, de azért van néhány ötlet, szőlőlugas, bunker, fakabát, van kép a felsővezetékes jelzőkről Kaposváron pl., jól néz ki a csengő is az őrház külsején.
Nézem a szergejt: csík és bajusz tekintetében tán szerencsésebb lenne (nyilván a csillag kivételével) azt a klisét használni, amit anno a MÁV M62.100-asnál is használtak (ha ugyan megvan még nekik?)! Mert úgy tűnik, jelenleg a retro M62.127-ből indultak ki, ami nem tudom / nem hiszem, hogy GySEV -ileg autentikus lenne. Viszont ezen elemek vajszínét szerencsére egyre jobban közelítik a korábbi ROCO, PIKO citromsárga, vmint a GÜTZOLD fehér színe után!
Ugyanakkor a képen látható ablaktörlő elhelyezést, a jelek szerint, megint csak az M62.127-esről vették át, ami az "archív" szergejeken még máshol volt!
Na már most mindezeket megint csak nem okoskodásként írtam le, hanem, ha valakinek eltérő infói vannak, legyen szíves közbeszólni, beszéljük meg!
És ebben a stádiumban hátha még a gyártó is tud / hajlandó változtatni dolgokon.
(Pl. ahogy a PIKO 072-es szergeje esetében is történt az ablaktörlőknél.)
Általában a falnak támasztva, vagy külön állványon szokott lenni hordozható megállj jelző és előjelzője, kb. 1,5-2 m-es árbóccal. Ha villamosított a vonal, akkor előfordulhat, hogy "áramszedőt le", "áramszedőt fel", "villamos mozdony állj" táblák is vannak ugyanígy csokorba szedve. Táblafajtaként 2-4 db szokott lenni.
Ha tartozik az őrházhoz biztosított vasúti átjáró is, akkor piros-fehérre festett állvány is szokott lenni, amire a piros jelzőlámpát lehet kitűzni az útátjáró fedezéséhez: https://vasutallomasok.hu/kepek/p0016/p0016820.jpg
Ugyanezen a képen a fehér zsákokban valószínűleg szén vagy tűzifa van, amivel az őrház kályháját fűtik.
Illetve nem szorosan a bakterházhoz kapcsolódóan, de ha az állomásod esetleg jelentősebb vasúti csomópont volt vagy fontosabb ipari létesítményt szolgált ki, akkor világháborús emlékmű is elférhet rajta, pl. görbe síndarab vagy törött kerék feketére festve, kis táblán a bombázás dátuma (vagy legalább egy évszám).
Szeretném feldobni a váltóőrházamat. Van ötlet vagy kép arról, hogy milyen eszközöket és milyen módon tudnék elhelyezni mellette. Pl.: vasúti táblák, fékező saruk, stb...
had szórjalak meg (illetve a topicot) még továbi, összeállítással kapcsolatos további kérdéseimmel: Közlekedtek-e valaha MÁVo rolák vegyesen, pl ÖBB-s rolákkal együte? (én pl ilyet nem láttam, de ez ugye semmit nem jelent)
Ha már RoLa, akkor szerintem a kísérőkocsikról is ejtsünk pár szót. Hátha evvel is elősegíthetjük a lengyel postakocsik kiadását!
A Ggs kísérőkocsikban vasútőrök utaztak és a szerelvény végén közlekedtek. Katonai vagonok voltak eredetileg. Felszereltségüket tekintve nagyon szegényes belsővel rendelkeztek: fa priccs, kályha szénkészlettel, pokróc és petróleum lámpa. A jelen modellek Rev. dátumát tekinteve, ezek a kocsik illenek hozzájuk. Egy 2001-es délbalatoni fotón még ilyen Ggs kísérte a szerelvényt.
Aztán jöttek a 00-40-es lengyel postákból lett 89-69 BD kocsik, vasútőrség felirattal az oldalukon. Sajnos évszámot nem tudok írni, hogy ez mikor történt. Az viszont biztos, hogy egy 2004-ben készült fotón már ilyen kocsi kísérte a RoLa szerelvényt. Az is biztos, hogy a kocsik nagy átalakításon nem estek át, de egy kémlelő ablakot biztosan kaptak, illetve kékre festették őket és felkerült a vasútőrség felirat az oldalukra. Ezekben már gázpalackkal fűtöttek ( bár volt bennük eredetileg fűtés, de azt nem használták ). Sokáig nem tarthatott a kocsik alkalmazása, mivel 2004 év végén lejárt a fővizsgájuk. 2005-ben már a magasfogadón voltak. Utána 2015-ig, a diósgyőri vasgyár mellett voltak leállítva. Innen átkerültek Miskolcra, majd szintén ebben az évben elindultak az utólsó útjukra.
Ha egyszer lesz lengyel posta modellben, remélem valaki fog készíteni ilyen kocsit!
Valamint a Bsc kocsikon kívül, még bautzeni 59-41 Bc kusetteket is berakott a MÁV a RoLa szerelvényekhez. A következőket biztosan: 004, 008, 018, 023.
Az infók az Index személykocsis topikjából származnak. A dicsőség a törzsgárdát iilleti, én csak összeszedtem a mozaik darabjait.
ejj, pedig amikor megláttam az MH honlapjána közeli fotókat a kis alkatrészes zacskókról, amiben a szükségesél több összekötő elem látszott, illetve a befogás is hasonlónak tűnt a roco/flm féléhez, akkor kicsit elkezdtem picit reményedni, hátha kompatibilisre készítette őket az acme....
Hát a futása olyan harckocsi feeling volt először mert a 8 tengely csörömpölt rendesen... de ezen sokat javít ha egy pici olajat teszel a tengelyekre. Én Flm olajat használtam. Így már nem zörögnek és sokkal szebben gurulnak.
Egy-két tengelynél volt csak érezhető hogy nem forog rendesen, mert a tengely végeken lévő imitáció hozzá ér a forgóvázhoz, sorja vagy öntő csonk maradék miatt. Így persze nem gurult szinte egyáltalán, de ez könnyen orvosolható. Most a 4 kocsi szépen megy, szinte hangtalanul, szerintem nem lehet ok panaszra. Egyébként nagyon tetszik, hogy a rakfelület végig áttört! A kamionok kerék ékek is külön alkatrészek. Rev dátum 96-os. Mindegyik csomagban van 2 magasság állítós kuplung tartó, 4 rövid és 4 hosszabb direkt kuplung. 450 ív alatt a hosszabb kell különben össze érenek. Valamint 2 vég ütközőhoz minden alkatrész amik ugyancsak nincsenek felszerelve és persze sok apró gumi tömlő. Egyébként nagyon passzol minden kiegészítő a helyére, könnyű felszerelni vagy levenni. Felszerelve viszont nem fér vissza a dobozba... na mindegy. Bár nem ismerem részletesen az eredetit, szerintem egy gyönyörű modell született, megfelelő ár érték arányban.