Úgy gondolom, ez a hobbi nem (nem csak) arról szól, hogy megveszed, és nézegeted otthon. Beletartozik az is, hogy tevőlegesen, saját magad (is) teremts valami olyat, amilyet elképzeltél...
Dinamó van mellékelve, hosszú kardánnal. A nem áramszedő forgóvázon (a kézifék-jelöléssel ellentétes végen) van három apró lyuk, amibe az apró öntvény nagyon vékony csapja betolható - valószínűleg ragasztást is igényel. Két lyuk magán a forgóvázon, egy lyuk a belső tengely (csapágytok) végén. Alig észrevehetőek. Egyelőre nem mertem "alkotni" a felhelyezéssel; erre több egymás utáni szabadnap nyugalma szükségeltetik... :-)
Köszönöm a segítő szándékot, de azt hiszem, picit félre lettem értve!
Én már leszálltam volna erről a Bh témáról "akkutöltésileg", de a meglepetés erejével ért, amikor az 'RM40' olvtárs által a 60202. hsz.-ban linkelt oldalon azt olvastam, hogy a modell második kiadásához plusz kiegészítők, pl. generátor is tartozik! (Akinek nem tűnt ez fel, olvassa újra! 😃)
No ez volt az, ami újfent dilemmákat okozott nekem, egyúttal ennek a négyeskorszakos átalakításnak a gondolatàt is újra megpedzegette a fejemben.
Szóval számomra továbbra is kérdés, hogy akkor tartozik-e a modellhez dinamó imitáció, ha pedig nem, akkor miért írta oda a kereskedő?
U.i: Köszi a videó ajánlódat, de még nem tudtam megnézni, majd csak, ha wifi közelében leszek...
Itt IV korszakot írnak, de ami most javítottan újonnan megjelent, az is V. korszakos, amit linkeltem.
A Digitoolsosnál meg nincs korszak írva, és a képek alapján a régi V korszakos kiadás van (nem lebillenős a WC ablak, nem kék a lépcsők között).
A MEDIKER is IV korszakosnak hirdeti (és kapható), de még senki nem tudta megmondani, hogy mi a REV dátum és mi a helyzet a dinamóval. Ez is nem lebillenős a WC ablak és kék a lépcsők között, de lehet hogy mégis csak V korszak.
Igen ez rendben is van, de a kolléga negyedik korszakos átalakítási szándéka miatt kerestem a dinamót, ami akkor a kiegyészítők közt található, ha nincs felszerelve.
A modellen csak sejtelmesen látszik az 'ee' mező, így számomra nem egyértelmű, hogy ott van-e a jelölés?
Ugyanakkor már abban is gondolkodtam, hogyha valóban tettek dinamót a forgóvázra, akkor a már említett két doboz levágása talán már egyszerűbb feladat, aztán némi festési és matricázási művelet után előállhat a hőn áhított, nègyeskorszakos modell! 😃
Ha ez az említett két doboz (akkumulátortöltő és a hozzá való transzformátor) van, ezek mellé nem kell generátor/dinamó. Viszont akkor a megfelelő mezőben illene szerepeltetni az "ee" jelzést.
Viszont dinamó/generátorilag ezektől a képektől sem lettem okosabb.
No meg az sem mindegy, hogy generátorról, vagy dinamóról beszèlünk?
Mindenesetre az a két doboz továbbra is látszik az alvázon, amikről 'M40.224' olvtárs írta, hogy azok az eredeti, nagyvasúti kocsinál a statikus akkutöltőt, ill. annak trafóját tartalmazták.
Ha viszont ez így van, akkor ezek mellé dinamó, ill. generátor???
Szóval ezért értetlenkedtem kicsit, amikor a módosított kivitelről olvastam...
És ennek a módosításnak az oka a központi ütköző-vonókészükék beszerelésének lehetősége volt. Az új vonókeszülék egy az egyben kiszerelhető és a központira cserélhető.
Eredetileg 1145-ig készültek eredeti főkerettel és vonókészülékkel, 1146-tól pedig módosított vonókészülékkel és emiatt hosszabb főkerettel. A Ganz azonban a MÁV megrendelésére tartalék főkereteket is gyártott a hosszabb változatból, melyeket később balesetben súlyosan megsérült gépek helyreállításánál használták fel. Ezért van az, hogy vannak 1146 alatti pályaszámu gépek között is van hosszú főkeretesek, például az 1144-es.
Most nézem, már van az M&H -nál is (amikor utoljára néztem, még csak a Medikernél volt).
Az M&H megjelenést vártam a szokásos, sok és részletes fénykép miatt. De most itt sem lettem okosabb dinamó és alvázberendezések tekintetben! Ámbár, mintha nem lenne "ee" -s a kocsi...
Szóba került a kétféle Szili alváz. Ha esetleg érdekel mit is rejt az alvázvég magában...
A kolléga által hivatkozott képen látható Sziliknek kétféle vonókészülékük van.
A V43 1093-é lemeztekercsrugós, menetes végű vonóhoroggal. Felülnézetben:
A V43 2343 vonókészüléke gyűrűrugós. 1146 pályaszámtól gyűrűrugós vonókészülékek vannak alkalmazva, szemes vonóhoroggal; ebből a vonóból kétféle változat van. A 1213 pályaszámtól a gyűrűrugóoszlopban van eltérés, a két gyűrűrugós vonó befoglaló méretei megegyeznek.