Van a ház előtt egy garázs. Rakattam fel egy klímát pár éve, a kültérei a garázs oldalára került, a garázson belüli konnektorba lett bedugva.Tudom nem szabályos,de működött . 2 éve egyszer csak nem ment a klíma,kiderült,hogy a konnektorba valahogy a nullába is lett fázis. Próbalámpával halványan de pislogott. Levertem a falat is hátha a kábelcsatorna csavarjával felsértették,de semmi. OK,megoldottam másik konnektorból.
Ami friss pedig, ez hasonló gond: A garázs elején volt egy villanykapcsoló, ami a garázs előtti lámpát kapcsolta. A kapcsolót megszüntettem, mivel építettem egy fedett kocsibeállót elé, wagoval összekötöttem, ahol pedig a lámpa volt egy kötődobozba elvittem az áramot két irányba,mert kellett. Mindkét oldalra került 1-1 kapcsoló+konnektor. A 2 kapcsoló 1-1 led-es lámpát kapcsol. Megcsináltam,működik,világít, a konnektorba is van ára,múlt héten arról fűnyíróztam (1800W)
Ma bedugom a hoszabbítót, bele a sövényvágót (600W), húzom, megmoccant éppen,de nem egy. Kapcsolom a lámpát, a sok led sorból 1 sor világít halványan, mindkét végén.
Próbalámpa, konnektor, kapcsoló szétszed, lám itt is lett fázis a nullába!!!!
Hogy lehet ez,hogy egyik napról a másikra belem megy a fázis????
Kérlek ha valaki tud segíteni írjon,mert szétb*sz az ideg...
Harmadszor, ha van egy kis érzéked a programozáshoz vagy bonyolultabb dolgot akarsz megvalósítani, akkor a mikrovezérlők irányába indulnék el. Az ESP32-höz csatlakoztatható hőmérő és kijelző is, wifi és BT képes. Nyilván rögtön kettőt kell venni, az egyik lenne a szobai, a másik pedig menne a kazán mellé és egy relét működtetne.
Tud valaki olyan szobatermosztát rendszert, amelyiknél a vezérlő, nem a saját RF csatornáján kommunikál a termosztátokkal, hanem az épület wi-fi hálózatán?
3 szint, kazán az alagsorban, és vannak kétségek, h fel tud e lőni az emeltre egy computherm RF egység.
"sok kapcsoló táp miatt már sokszor a Nullán több áram folyik mid a fázisokon"
Kapcsolóóóóóótáp a levegőbül veszi ki a zoxigént áramot, ami nem jön a fázison, csak visszamegy a nullán? :-DD
"feszültség nemcsak a Fázison a Nullán is esik és ez el emeli a Nullát a semleges földtől"
A nulla relatív "feszültsége" hogyan jön az érintésvédelemhez? Az ugyanúgy egy megérinthetetlen, életveszélyes potenciál, mint a bármelyik fázis.
"egy villanypásztor szívatott meg egy fürdőkádnál, a műszeren a számok összevissza szaladgáltak"
Mondjuk ez érdekelne, a villianypásztor kint a mezőn a picsába, feszültsége hogyan kerül be az épületbe?, azon belül is a fürdőkádba?
"szerencsére volt a kocsiba egy analóg voltmérő "
Aminek a mechanikai tehetetlensége nagyobb, illetve a bemenetén nem X megaohmos, hanem X kiloohmos impedancia van. Létezik ilyen digitális multiméter is.
De aki érti is mit csinál, egy 2dolláros játékműszerrel is tud dolgozni, ilyen "bonyolult dolgokat" mint kioohmos söntök, 1- 2mikrós kondenzátorok, már komoly 2-3 forintért lehet vásárolni.
Már 2 hete húzogatnom kellett a kaput. Tegnap végre elhatároztam, hogy megnézem, mi a baja. Megállapítottam, hogy nem kap tápot. Összeszedtem minden tudásom -nem hívtam villanyszerelőt sem-, megnéztem, miért nem kap. Hát a FI-relé le volt oldva, amiről a kinti dugaljak is mentek. Az egyik vízmentes dugaljat a Nap leamortizálta, beázott. Le kell cserélnem azt is. Egyetlen mozdulattal felkapcsoltam a FI-relét és láss csodát, működött a kapu. Feleségem már egy hete nem tudta a sövénynyírót használni, de nem szólt, pedig jóval hamarabb megoldhattam volna a problémát. Már le lenne nyírva a sövény és a kaput sem kellett volna kézzel működtetni. Néma gyereknek az anyja sem érti a szavát. Nyihaha.
Hogy érted, hogy tök mást? A fórumtárs a szokásos ivóvíz villamos minőségét számítással tárgyaló youtube-ra hivatkozott. Én meg a gyakorlati esetre hivatkoztam, hogy nem is kellett volna számolni. A közös kapocs a a kettőben tehát a víz fajlagos ellenállása.
A szakértőnek esze ágában sem volt üzletet csinálni,felhívással fordult a szakma képviselőihez (de te ezek közé sem tartozol), hogy hogyan lehetne segíteni a helyzeten. És vagy 15 évig nem is jelentkezett senki.
Nálunk ez úgy készül, hogy megcsináljuk a Nullázást és minden bekötünk az EPH ba.
Ezáltal minden hiba feszültséget kiviszünk minden készülékre, hogy kéznél legyen.
Mivel feszültség nemcsak a Fázison a Nullán is esik és ez el emeli a Nullát a semleges földtől.
Én már sokszor találkozta tíz volt feletti feszültséggel, ezt csak helyi EPH val lehet kiküszöbölni, a plusz földelés nem segít. A sok kapcsoló táp miatt már sokszor a Nullán több áram folyik mid a fázisokon. Engem a múltkor egy villanypásztor szívatott meg egy fürdőkádnál, a műszeren a számok összevissza szaladgáltak, szerencsére volt a kocsiba egy analóg voltmérő ami ennek tapsolt.
---- Van csak Európában több százmillió az EPH-ba be nem kötött lefolyó. és Nem halt ki miatta az emberiség.
Az, hogy valami bizottsági főszakértő anno megróbálta elhitetni, hogy kell egy "EPH közdarab" a műanyag lefolyóba. Mert jó nagy bizniszt remélt tőle, ha sikerül kötelezővé vagy legalább elvárttá tennie.
Jó biznisz ötlet volt, de mint látható nem jött be. Mert nem annyira hülyék a mérnökök-szakik-emberek, hogy tömegesen beszopjanak egy ilyen marhaságot. Ami szerint "mind meghalunk" az EPH közdarab nélkül.
"Üzem alatt levő 120 kV.-os berendezéseket mosnak csapvízzel, már a 70-es évek óta." Nyilván tök mást minek ide kavarni? De ha ennyire megy, akkor elég a vonat tetejére felmászni és mosni sem kell.
Azt pár éve itt írtam, hogy nem kell vakon hinni, igen egyszerűen igazolható, kell egy 1500 Ft-os multiméter (lényeg az ellenállásmérés) két vezetékével, meg egy hosszabbító (lényeg az összefolyóhoz közel vinni egy aljzat védőérintkezőjét, lehetőleg barkácsolás nélkül), meg egy 20 cm-es rézdrót (bedugni az összefolyóba).
De ki a bubánat fogja megérinteni?
Aki zuhanyozik, és a szappanos, koszos víz folyik le, az érinti a vizet,a víz meg a lefolyócső belsejét. Azt is írtam már, hogy volt ebből egy kettős halálos baleset, már 32 éve, ekkor csípte fel a szakértő ezt a jelenséget.
És ha a vízcső
Én vízcsőről nem beszéltem.
Valahol yutubon kiszámolta a tanár úr, hogy ha a víz hozna is be potenciált, olyan nagy az ellenállása, hogy veszélyes érintési feszültség nem alakulhat ki.
Üzem alatt levő 120 kV.-os berendezéseket mosnak csapvízzel, már a 70-es évek óta. A 'tanár úr" valamit félreérthetett, hogy ezt elemezte, mert ezt nem volt szükséges elemezni.
Persze én ezt nem tudom, csak lamentálok rajta.
Hetvenedszer lamentál valaki ezeken az egyszerű tényeken. :D
Itt a lényeg az volt, hogy lendületesen elkezdje hömbölgetni a témától való elterelését. A téma a padlófűtésből indult. Eljutott a fűrdő villanybojleréig, a kétsarkú leválasztó mágneskapcsolóig, WIFI-ig, vadászházig, internet térerőig, kerti lámpáig, kerti budilámpáig, utcabeli szobafestőig, eCar-ig. Még a makákóig nem érkezett meg.