A T3 szint a védett cuccba vagy a közvetlen közelébe való... Az elosztóba akkor okés, ha egészen rövid a klíma bekötő vezeték.
----
Elosztóba a T2 kétpolusú való. Szabvány szerint >> ~10 méter vezeték hosszig véd. Minden áramkört ami "mögötte van" a vezetékeken...
De kell a készülékben/készülékeknál a T3 is utána.
A T2 típus 10-15 eFt a "jobb kínai"-ból, gyakran európainak látszó névvel.
Nálam a NOARK márka sok éve bevált és nem extrém drága. (14-15 eFt mostanság)
A klímához közel tehát a T3 kellene ....
Elvben gyárilag is van benne valami varisztoros cucc. Ami a T2 mögött már esélyesebben véd. (adatlapot megnéz)
---
Külön berakva esetleg elférhet a bekőtő fedél alá. Egy ilyesmi.... www.onlinevill.hu/tulfeszultseg-levezeto-2p-5ka-3-tipus-ac-tulfesz-vedo-szerelvenydobozba-tracon-espd3-3-2p
Nálam melegedő kötés nincs. Az akkor 30 éves műanyag szigetelőanyagok nagyon szépen néztek ki 8 éve - akkor szereltem át a lakás egy részét. Nincs pöndör, lazulás, elszíneződés. Kíméletesen leszedni, az már nem sikerült volna, mivel ugye meghúztam a rátekerésnél, és így megvékonyodott, ráfeszült, rövidülni akart. Nem kellett leszednem, tőben elcsíptem a sodrott kötéseket, áttértem a Wagora.
Azt már írtam, hogy a 30 éves PVC szigetelés felkeményedett (a Stripax nyele majdnem meggörbült), meg a réz is, az meg nagyot kattant a csípőfogó alatt) bár azt nem tudom, annak mi oka volt. De mondjuk épp másról folyik a diszkurzus.
Sziasztok! Klíma elé szeretnék elosztóba kalap sínre szerelhető túlfeszűltség elleni védelmet beépíteni. Tudom hogy ez több lépcsőből áll. Én meg vagyok elégedve a konnektorba dugható védelemmel is mióta használom pl mosógépnél sosem volt problémám pl panellal. Klíma fixre van kötve csak az elosztóba van helyem. Esetleg egy link vagy termék fotóval valaki tudna segíteni??
És honnan tudjuk, hogy százalékosan hány nem bírta?
Klasszikus sztori ugye világháborúban a repülőgépek fejlesztésénél, hogy ami sérülten éppen még hazaért, vagy valamennyire feltárható állapotban leesett, azon vizsgálták a sérüléseket, hogy mit szenvedett, mit kellene erősíteni, satöbbi. Csak az jutott későn eszükbe, hogy ahol a leggyengébb pontokon estek el tömegesen a cuccok, azt már nem tudták bevizsgálni sem.