Nem hiszem hogy fonnyadt volt. Olvasás alapján vizsgáltam a boltit. Azt írták hogy az érett padlizsán héja fényes, nem puha nem is kemény, enyhe nyomkodásra rugalmasnak tűnik. Majd beszámolok milyen stádiumban sikerült a sajátomat levenni.
Köszönöm. Hát akkor végképp nem tudom. Ezek mind kemények, a kicsik és a nagyobbak is egyformán. Amit a boltban szoktam venni azok rugalmasak, azt figyelem ezek mikor válnak olyanná. Eddig mind nagyon sötét. Lehet, ma leveszem a legnagyobbat. Eddig a sok cukkini mellett nem hiányzott. Még most se nagyon, de nem akarom hogy tönkre menjen.
Annyit tudok hozzászólni a padlizsán témához, h. ha már túlérik, akkor keményedik meg a termése, és akkor kezd el kifakulni is. Figyeld meg, h. a kicsiket ha megnyomod, akkor nem puhák, hanem olyan kis keményen rugalmasak. Megérve/túlérve ezt veszítik el. És a színük is a fényes nagyon sötét lilából, majdnem feketéből vált át zöldesebb, tompább lilává. Nagyon kicsi a különbség, ezért nehéz megállapítani.
Ezek most rengeteg komposztot kaptak, kevertem hozzá macskaalmot is. A föld maga vegyes, részben a tavalyi használt virágföld, részben az üvegház körüli homokos talaj. Ezek most nem kaptak a drága friss virágföldből, azokba a nagy cserepekbe luxus lett volna. Komposzt viszont maradt elég, almot meg termel a 3 macska bőven. Wuxalt csak mostanában kezdtem adagolni, eleinte nem kaptak tápot.
Én nem tudtam, hogy a rugalmasságot kell nézni, mindig a legidősebbekből szedek. A magok már nagyok bennük, de még feszesek voltak és lilák. Finomak voltak.
Egyszer azt olvastam akkor fogyasztható a padlizsán mikor óvatos nyomkodásra rugalmas a héja. Üzletben szoktam is így vizsgálni. Viszont azért kérdeztem rá, mert gyanúsan nagy, mert nálam a paradicsomon kívül semmivel nem lehet büszkélkedni nagyon, ez meg mintha abba se akarná hagyni a növekedést. Én nem tudom meddig nő. Ha nem lesz ilyen kemény, majd leveszem, de még nem rugalmas az biztos.
Cserépben csak hordtam rájuk a vizet rendületlenül, néha Wuxalt is kaptak mikor gondoltam, már kiélték a földet. Nem sikerült. Hatalamas szárat, leveleket hoztak, virágot is sokat, de mind lehullott.
Ne várd meg, hogy megpuhuljon! Nem fog, legföljebb megvénül és megfonnyad.
Tanácsot adni nem nagyon tudok, mert ez nekem is örök dilemmám, de ha már nem nő tovább, akkor biztosan levehető. Valószínűleg előbb is, megérnie nem kell.
Nálam mind cserépben van, idén nagyon jól sikerült, még soha nem termett ennyi. Ráadásul sokat is ültettem, mert jól keltek a magok és a palánták mind megmaradtak.
2 tő padlizsán van. Egyikre teljes árnyékot ad egy füge, a másik is alig kap napot. Az első termések már giga méretűek és nem tudom mikor érdemes levenni. Még nagyon kemények.
Ha látom, akkor én is levadászom, de azért nem megyek ki hajnalban, hogy poloskát szedjek. Ha korán kimegyek, akkor inkább csigát szedek, abból több van és több kárt okoznak. Mindenre nem jut idő.
Megfogom őket akár délben is. Mondjuk én nem nagyon izgatom magam a poloskák miatt, ha sok van, észreveszem őket, ha meg csak egy-kettő, nem csinálnak nagy kárt akkor se, ha ott maradnak.
Nem vacakolok edénybe pofozással, simán megfogom őket kézzel, aztán eltaposom. A csoportos kicsiket a tenyerembe szoktam rázni. Nem fullasztok semmilyen állatot folyadékba.
A poloskákat a felkelő nap melegénél érdemes keresni. Reggelente kimásznakaz uborka, futóbab, csemegekukorica stb napos felére, és még nem olyan mozgékonyak. Könnyebb az edénybe pofozásuk.
Mint mondtam, Medgyesegyházán voltam fiatal. Dinnyéje szinte mindenkinek volt a kertben, plusz a Mezőkernél segítettünk pakolni, vihettünk haza dinnyét. Valóban számít a kocsány állapota, a sárga folt, de legbiztosabb jel a hangja volt ( Van) Tenyérrel megütögetjük. Az éretlen nagyon éles, csengő hangot ad. A túlérett - apadt - olyan lapos, kongó, mély hangot. A jó minőségű a kettő közt van. Ha boltban, vagy árustól veszek, mindig lapogatok, még nem nyúltam mellé. Persze én már túl vagyok több száz ütögetésen. Sajnos az előfordulhat, hogy a dinnye érett, de túl sok vizet kapott, ezért nem igazán édes. A túlöntözött, vagy nem elég napot kapott érett sárgadinnye is lehet ízetlen. Ha nagyon túlöntözött, meg is repedhet. Valóban a puhasága a legjobb jel, de meg is szoktam szagolni.
Pörkölt, sótlan földimogyorót aprítóba teszem. Kicsi olíva olajat adok hozzá. Aztán jön a türelemjáték.
Darálom a mogyorót az aprítóban. Sokszor le kell kaparni a faláról, az alját fellazítani. Egy idő után elkezd az olaj kiválni belőle, sűrű massza lesz az egész. Időnként fél órára is abbahagyom a műveletet, hogy le ne égessem az aprítót. Így jó sokáig tart, és az enyém nem is lesz annyira homogén mint a bolti, viszont töredék árba kerül, adalékmentes, egészséges és nagyon finom. Hűtőben állítólag egy évig is eláll, nálam 2 hónap alatt fogy el.
A szárral szemközti rész megpuhult már valamennyire? Mert ha nem, akkor biza az még éretlen - az esetek 95 százalékában. Az az 5% meg fent van tartva az egzotikusabb dinnyéknek, amik ropogósan kemények maradnak, s mégis mézédesek.
A görögnél a termés szára körül megbarnulnak a kacsok, a termés színe megváltozik - pontosabban elveszti a hamvasságát. A másodiknál már elég jól rá lehet érezni - az elsőt mindig korán szedem le, már egy évtizede. :/. A kopogtatással meg semmire nem megy az ember.
Úgy csinálom hogy a dinnye húsát, saját készítésű mogyorókrémet, kevés cukrot vagy mézet turmixolom össze. Kissé sűrű az itala, van hogy kevés vizet is teszek hozzá. Mennyei finom. Főleg ha mindent a hűtőből használok. A bolti gyümölcslék, jégkrémek a nyomába se érnek. Mondjuk évek óta nem is veszek ilyesmit.🙂
Idén 5 tő sárgadinnyét ültettem szabadföldbe, kettőt az üvegházba. Szabadföldön 2 olyan van amin eddig semmi sincs, 2 tövön 1-1 dinnye, egy tövön kettő. Még nem érnek. Az üvegházban dinnyedzsungel van, kettőt megettünk, finom volt. Még 4 nagyobbat látok, a kisebbek meg vagy megnőnek vagy nem.