Keresés

Részletes keresés

55judit Creative Commons License 2023.08.07 0 0 90319

Nem hiszem hogy fonnyadt volt. Olvasás alapján vizsgáltam a boltit. Azt írták hogy az érett padlizsán héja fényes, nem puha nem is kemény, enyhe nyomkodásra rugalmasnak tűnik. Majd beszámolok milyen stádiumban sikerült a sajátomat levenni.

Előzmény: CBNora (90318)
CBNora Creative Commons License 2023.08.07 0 0 90318

A bolti lehet, hogy csak simán fonnyadt egy kicsit.

Szerintem nyugodtan vedd le. De ha még sötétlila, várhatsz is egy kicsit, ha éppen nem kívánod megenni.

Előzmény: 55judit (90317)
55judit Creative Commons License 2023.08.07 0 0 90317

Köszönöm. Hát akkor végképp nem tudom. Ezek mind kemények, a kicsik és a nagyobbak is egyformán. Amit a boltban szoktam venni azok rugalmasak, azt figyelem ezek mikor válnak olyanná. Eddig mind nagyon sötét. Lehet, ma leveszem a legnagyobbat. Eddig a sok cukkini mellett nem hiányzott. Még most se nagyon, de nem akarom hogy tönkre menjen.

Előzmény: Gildikó21 (90316)
Gildikó21 Creative Commons License 2023.08.07 0 0 90316

Annyit tudok hozzászólni a padlizsán témához, h. ha már túlérik, akkor keményedik meg a termése, és akkor kezd el kifakulni is. Figyeld meg, h. a kicsiket ha megnyomod, akkor nem puhák, hanem olyan kis keményen rugalmasak. Megérve/túlérve ezt veszítik el. És a színük is a fényes nagyon sötét lilából, majdnem feketéből vált át zöldesebb, tompább lilává. Nagyon kicsi a különbség, ezért nehéz megállapítani.

Előzmény: 55judit (90314)
CBNora Creative Commons License 2023.08.06 0 0 90315

Ezek most rengeteg komposztot kaptak, kevertem hozzá macskaalmot is. A föld maga vegyes, részben a tavalyi használt virágföld, részben az üvegház körüli homokos talaj. Ezek most nem kaptak a drága friss virágföldből, azokba a nagy cserepekbe luxus lett volna. Komposzt viszont maradt elég, almot meg termel a 3 macska bőven. Wuxalt csak mostanában kezdtem adagolni, eleinte nem kaptak tápot.

Én nem tudtam, hogy a rugalmasságot kell nézni, mindig a legidősebbekből szedek. A magok már nagyok bennük, de még feszesek voltak és lilák. Finomak voltak.

Előzmény: 55judit (90314)
55judit Creative Commons License 2023.08.06 0 0 90314

Te kis mázlista!

Egyszer azt olvastam akkor fogyasztható a padlizsán mikor óvatos nyomkodásra rugalmas a héja. Üzletben szoktam is így vizsgálni. Viszont azért kérdeztem rá, mert gyanúsan nagy, mert nálam a paradicsomon kívül semmivel nem lehet büszkélkedni nagyon, ez meg mintha abba se akarná hagyni a növekedést. Én nem tudom meddig nő. Ha nem lesz ilyen kemény, majd leveszem, de még nem rugalmas az biztos.

 

Cserépben csak hordtam rájuk a vizet rendületlenül, néha Wuxalt is kaptak mikor gondoltam, már kiélték a földet. Nem sikerült. Hatalamas szárat, leveleket hoztak, virágot is sokat, de mind lehullott.

 

 

Előzmény: CBNora (90313)
CBNora Creative Commons License 2023.08.06 0 0 90313

Ne várd meg, hogy megpuhuljon! Nem fog, legföljebb megvénül és megfonnyad.

Tanácsot adni nem nagyon tudok, mert ez nekem is örök dilemmám, de ha már nem nő tovább, akkor biztosan levehető. Valószínűleg előbb is, megérnie nem kell.

Nálam mind cserépben van, idén nagyon jól sikerült, még soha nem termett ennyi. Ráadásul sokat is ültettem, mert jól keltek a magok és a palánták mind megmaradtak.

Előzmény: 55judit (90312)
55judit Creative Commons License 2023.08.06 0 0 90312

2 tő padlizsán van. Egyikre teljes árnyékot ad egy füge, a másik is alig kap napot. Az első termések már giga méretűek és nem tudom mikor érdemes levenni. Még nagyon kemények. 

 

Cserépben nem sikerült, minden virágot eldobtak.

CBNora Creative Commons License 2023.08.05 0 0 90311

Ha látom, akkor én is levadászom, de azért nem megyek ki hajnalban, hogy poloskát szedjek. Ha korán kimegyek, akkor inkább csigát szedek, abból több van és több kárt okoznak. Mindenre nem jut idő.

Előzmény: 55judit (90310)
55judit Creative Commons License 2023.08.05 0 0 90310

Én is így csinálom, de nekem elég az akcióhoz az is ha csak egyet látok. Abból lehet a sok.😀

Előzmény: CBNora (90309)
CBNora Creative Commons License 2023.08.05 0 0 90309

Megfogom őket akár délben is. Mondjuk én nem nagyon izgatom magam a poloskák miatt, ha sok van, észreveszem őket, ha meg csak egy-kettő, nem csinálnak nagy kárt akkor se, ha ott maradnak.

Nem vacakolok edénybe pofozással, simán megfogom őket kézzel, aztán eltaposom. A csoportos kicsiket a tenyerembe szoktam rázni. Nem fullasztok semmilyen állatot folyadékba.

Előzmény: kígyóbőr_cipellő (90308)
kígyóbőr_cipellő Creative Commons License 2023.08.05 0 1 90308

A poloskákat  a felkelő nap melegénél érdemes keresni. Reggelente kimásznakaz uborka, futóbab, csemegekukorica stb napos felére, és még  nem olyan mozgékonyak. Könnyebb az edénybe pofozásuk.

 

Előzmény: CBNora (90285)
zsorsz Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90307

Köszi! Jó kis hely!

Előzmény: 55judit (90306)
55judit Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90306
Előzmény: zsorsz (90305)
zsorsz Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90305

Pontosan hol?

Előzmény: CBNora (90303)
vizus Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90304

Mint mondtam, Medgyesegyházán voltam fiatal. Dinnyéje szinte mindenkinek volt a kertben, plusz a Mezőkernél segítettünk pakolni, vihettünk haza dinnyét. Valóban számít a kocsány állapota, a sárga folt, de legbiztosabb jel a hangja volt ( Van) Tenyérrel megütögetjük. Az éretlen nagyon éles, csengő hangot ad. A túlérett - apadt - olyan lapos, kongó, mély hangot. A jó minőségű a kettő közt van. Ha boltban, vagy árustól veszek, mindig lapogatok, még nem nyúltam mellé. Persze én már túl vagyok több száz ütögetésen. Sajnos az előfordulhat, hogy a dinnye érett, de túl sok vizet kapott, ezért nem igazán édes. A túlöntözött, vagy nem elég napot kapott érett sárgadinnye is lehet ízetlen. Ha nagyon túlöntözött, meg is repedhet. Valóban a puhasága a legjobb jel, de meg is szoktam szagolni.

Előzmény: d_feco (90299)
CBNora Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90303

Ehhez nemsokára teszek be a konyhásba egy ötletet.

Előzmény: 55judit (90302)
55judit Creative Commons License 2023.08.04 0 1 90302

Pörkölt, sótlan földimogyorót aprítóba teszem. Kicsi olíva olajat adok hozzá. Aztán jön a türelemjáték.

Darálom a mogyorót az aprítóban. Sokszor le kell kaparni a faláról, az alját fellazítani. Egy idő után elkezd az olaj kiválni belőle, sűrű massza lesz az egész. Időnként fél órára is abbahagyom a műveletet, hogy le ne égessem az aprítót. Így jó sokáig tart, és az enyém nem is lesz annyira homogén mint a bolti, viszont töredék árba kerül, adalékmentes, egészséges és nagyon finom. Hűtőben állítólag egy évig is eláll,  nálam 2 hónap alatt fogy el.

Előzmény: Gildikó21 (90300)
zsorsz Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90301

Jó hogy rákérdeztél

Előzmény: Gildikó21 (90300)
Gildikó21 Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90300

Bocsánat az offért! Talán mást is érdekel.

Hogy csinálod a mogyorókrémet?

Előzmény: 55judit (90298)
d_feco Creative Commons License 2023.08.04 0 2 90299

A szárral szemközti rész megpuhult már valamennyire? Mert ha nem, akkor biza az még éretlen - az esetek 95 százalékában. Az az 5% meg fent van tartva az egzotikusabb dinnyéknek, amik ropogósan kemények maradnak, s mégis mézédesek.

 

A görögnél a termés szára körül megbarnulnak a kacsok, a termés színe megváltozik - pontosabban elveszti a hamvasságát. A másodiknál már elég jól rá lehet érezni - az elsőt mindig korán szedem le, már egy évtizede. :/. A kopogtatással meg semmire nem megy az ember.

Előzmény: 55judit (90297)
55judit Creative Commons License 2023.08.04 0 2 90298

Úgy csinálom hogy a dinnye húsát, saját készítésű mogyorókrémet, kevés cukrot vagy mézet turmixolom össze. Kissé sűrű az itala, van hogy kevés vizet is teszek hozzá. Mennyei finom. Főleg ha mindent a hűtőből használok. A bolti gyümölcslék, jégkrémek a nyomába se érnek. Mondjuk évek óta nem is veszek ilyesmit.🙂

Előzmény: Gildikó21 (90296)
55judit Creative Commons License 2023.08.04 0 0 90297

Sárga, biztos hogy éretten veszem le. A dinnyétől a kocsány teljesen körbereped. A dinnye illatos.

Görgöt kihagyom, mert nem vagyok biztos benne mikor érett, de még nem ikrás.

Előzmény: d_feco (90294)
Gildikó21 Creative Commons License 2023.08.03 0 0 90296

Nekem ugyan ez a tapasztalatom a sárgadinnyével. Így idén már csak a fóliában termesztem őket. Már sokat megettünk, de még érik vagy 6 db.

Judit! Jó ötlet a turmix, mert így lehet édesíteni. Kipróbáom majd.

Előzmény: eeddie (90292)
vizus Creative Commons License 2023.08.03 0 0 90295

Mint egykori medgyesegyházi kíváncsi vagyok hogyan állapítod meg az érettségüket.

Előzmény: d_feco (90294)
d_feco Creative Commons License 2023.08.03 0 0 90294

Sokan elcseszerintik a leszedést. Sárga vagy görög?

Előzmény: 55judit (90291)
piro para Creative Commons License 2023.08.03 0 0 90293

Leszedtem az első két termést a kolbásztökről. Locsolás nélkül ilyen termést sikerült szüretelnem.

Ha ezt valaki mondja, nem hiszem el, mert tavaly napi szinten egy kanna vízzel öntöztem,

holott csak a délutáni nap érte.

Ezzel szemben idén, pont fordítva, 3-tól nem éri a nap, homokban van, és vizet egyáltalán nem kap!

Tavaly nagyon nagyokra hagytam őket, inkább dekorációs célzattal neveltem,

de idén konyha célra szeretném felhasználni.

 

eeddie Creative Commons License 2023.08.03 0 0 90292

Idén 5 tő sárgadinnyét ültettem szabadföldbe, kettőt az üvegházba. Szabadföldön 2 olyan van amin eddig semmi sincs, 2 tövön 1-1 dinnye, egy tövön kettő. Még nem érnek. Az üvegházban dinnyedzsungel van, kettőt megettünk, finom volt. Még 4 nagyobbat látok, a kisebbek meg vagy megnőnek vagy nem. 

55judit Creative Commons License 2023.08.02 0 0 90291

Nálam a legelső dinnye volt édes, aztán a többi már nem. De legalább van.

Még lesz 10db. Ha nem lesznek édesek, turmixban majd feljavítom őket.😀

Előzmény: Gildikó21 (90290)
Gildikó21 Creative Commons License 2023.08.02 0 0 90290

Most megnéztem. Tényleg az. Ügyes vagy Tintus! :D 

A második finom édes volt.

Előzmény: TINTUS (90288)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!