Itt már annyi az elcseszés, hogy már nincs rendelkezésre álló vastagság, pedig az egész simán elfért volna a falban, ha van megfelelő kommunikáció és nem hagyjátok a kőművest "mink így szoktuk eztet csinyáni" üzemmódban dolgozni.
Vékony OSB-ből csinálj egy nyitható ajtót a villanyóra elé, az megvédi a naptól. Az OSB-t viszont megvédi a víztől és az UV sugárzástól bármelyik olcsó kültéri festék. Hőszigetelő réteg 5 centi grafitos EPS alatt nem ér szinte semmit, neked viszont már nincs 5 centi helyed.
Egy PPANZER 7,5kW-os RD10910EX generátort kell be kötni amivel automata ATS-átkapcsoló van egy lakás áramszűnet esetén kell űzemeljen. A gond az,hogy a földszinten van egy élelmiszer űzlet és áramszűnet esetén csak az űzlet működne mivel az kb.6-7kW az összfogyasztása. Az emeletnek is kűlön bisztositék táblája van és az űzletnek is. Ugy kell megoldani,hogy áramszűnet esetén csak az űzletet tálálja a generátor. Köszönöm a segitséget.
A hőszigetelés elé lóg még ki a doboz is maga, szerintem a kőművesek raktak szélesebb falazót belül, mint tervezve volt :). Ez egy korábbi ajtónyílás egyébként, tehát adottságként került ide át. Szerelőm is csodálkozott, előtte úgy számoltuk, hogy kb. a vakolt falsíkba fog esni az egész max. És nem. Viszont mellette meg járda tervezett, ezért IS a sakkozgatás a centikkel, meg hogy érdemes-e, ha igen, hogy. Meg azért mégse ütközz már bele stb. A kőművesek saccra azt mondták korábban, hogy mondjuk a 10 centis XPS kb. felér egy 15 centis EPS-sel és/vagy az általunk a falra rakott 16 centi kőzetgyapottal, de nem ellenőriztem a valós paramétereket.
ha a hőszig és a műanyag doboz között van még hely, azt tömd ki kőzetgyapottal. ezt könnyen ki tudod venni, ha az EON ellenőrizni akar valamit. A mérődoboz egy "légzárt" egység, ami elég jól hőszigetel (persze a benne kialakuló légmozgás miatt nem annyira jó, mint egy igazi hőszigetelés). Az ajtó belső oldalára meg ragassz 2cm bármilyen hősziget. kőzetgyapot/üveggyapot/ásványgyapot = nem éghető. EPS/XPS = éghető (de gondolom ide csak minimális mennyiség kerülne) nem vagyok villanyos (hanem építős).. így az egész mondókámat még felülírhatja valaki, aki a "mérőóra eltakarás" villanyos előírás részével foglalkozik.
ne csak a téli hideg/hőhídra gondolj, hanem a mérőóra nyári felmelegedésére is!
"Nyilván a cél az lenne, hogy minél vékonyabb legyen, de minél jobban szigeteljen"
Nagyon vékony és ugyanakkor nagyon jól hőszigetelő anyag nem létezik, a fizika nem engedi.
Legjobbak, viszont nagyon drágák a vákuumpanel és a tömör aerogél,
vigyázat mindkettő körül csaló cégek hemzsegnek.
"mert már így is ki fog kissé emelkedni a falsíkból"
A falba süllyeszthető villanyóra dobozok úgy vannak csinálva, hogy ha kb 4centi belőlük kilóg a falsíkból az áramszolgáltató úgy is tudjon velük dolgozni, pl leplombálni. Ez mindössze kb 4 centiméter, tehát ha téglafal síkjából 4 centire lóg ki a villanyóra doboz, de a ház falán pl 15 centi vastag a hőszigetelés, akkor a doboz elé még tehetsz akár 10-11 centi vastag nyitható ajtót is olcsó polisztirolból, még akkor is lehet teljesen sík a hőszigetelésed külső felülete.
A következő helyzet lenne, amihez a kérdésem jönne: a műanyag mérődobozokra kívülről egy nagy takaró ajtót terveznék tenni, hogy ne egye meg az egészet a napsütés időnek előtte (mivel az egész technikai okból az épület déli oldalán van), továbbá persze esztétika jelentősége is lenne. Van ezzel kapcsolatosan valamilyen előírás? Amin esetleg később az MVM, EON bárki aki éppen a "szerv" ne tudjon kekeckedni (később: a H tarifás rész még üres, épp elég meccs volt megugrani a mérőhely oszlopra áthelyezése majd vissza, bővítéssel, MGT, CSMD stb. köröket és míg az oszlopon van a mérő, addig alapból azt mondták, hogy addig H-tarifás mérőre papír se adható be, csak ha majd az óra visszakerült a helyére).
Szeretnék* továbbá a belső oldalára némi hőszigetelést is tenni ha lehet, mivel ezen a helyen a fal amúgy is vékonyabb és hőszigetelés se került a hátfalra (tehát a mérők alá). Nyilván még ekkor is marad ezen a felületen hőhíd, de 90-100 éves (most felújtott) az épületrész és más részein sem lehetett volna mai elveknek és elvárosoknak 100%-ban megfelelő szintet elérni (vagy csak teljes dózerolással, ami objektív építésügyi okokból nem lehetett opció). Tehát nem egy passzív ház. ;) Melyik ide a legjobb vagy fordítva nézve, melyik okoz legkevesebb gondot, gondolok itt főleg a tűzveszélyre. Mindenféle szigetelőanyagom maradt az EPS-XPS vonaltól egészen különféle kőzetgyapotok Bermuda-sokszögéig (az épületfal kőzetgyapotos szigetelést kapott). Nyilván a cél az lenne, hogy minél vékonyabb legyen, de minél jobban szigeteljen, mert már így is ki fog kissé emelkedni a falsíkból, tehát kell fölé egy miniatűr előtető, bádog, akármi.
Vagy felejtsem el és jobb, ha átszellőzik?
* vagyis én nem annyira, de az asszony meg igen :)
Gondold el mikor az NKIre azt mondja majd, hogy trafó. És a sajtó meg mást semmagyaráz hetek/hónapok/évek óta, hogy kinek a munkáját veszi el. És ezt ezek alapján teljesen komolyan gondolják.
Jó reggelt. Rég nem írtam , belépési problémáim voltak.
Azt gondoltam annyi mindent láttam nem ér meglepetés erre küldtek képeket egy kérdéssel hogy szerintem hová kössük a nullát mert a villanyszerelő tett egy almérőt de ott a nullával nincs kiállás.
Elhiszem hogy régi szaki abból az időkből amikor olyan színnel vezették az áramot amilyet épp lopni tudtak.
De most kék színnel a fázist , szűrkével a földelést . És a vicc az hogy egy asztalos üzennek bérelték s helyet. A tulaj csináltatta meg az almérőt.
Fog majs segíteni, aztán meglátjuk, de míg a legnagyobb képi adatbázissal rendelkező cégeknél is folyamatosan mellé megy minden, egy bármilyen átlag képen képes fennakadni, a mindenféle pucérságot hirdető csajok meg átmennek a szűrőn, hát addig nem tudom mi legyen ezzel a csoda MIvel ami a csapból is folyik és elvileg megváltja a világot.
Ez nem sért szabályzatot:
Mondjuk olyan már volt, hogy ezen dühöngtem és havernak privátban tovább szerettem volna küldeni, hogy évek óta visszatér ugyanaz a poszt és nem lehet vele mit kezdeni, erre kaptam némi eltiltást, szóval néha mégis műxik csak nem pont jó kontextusban. Gondolom a kép nem ismeretlen, szerintem percenként kettőt tudnék találni.
Vagy éppen minden hirdetést letilt, amikben tényleg semmi extra nincs és évek óta fut ugyanazzal a szöveggel. Néha a komplett fiók ugrik, jogorvoslat nincs.
Ezt meg csak úgy jelentette, de bukott be nálam videójáték, fotómasina, iratrendező, felni, haveri körben meg aztán végképp mindenféle fennakadt a szűrőn amit csak el tudunk képzelni. Rendes magyarázat néha nem sok volt, felnit TALÁN fegyvernek nézte, egy plüss dínónál írta csak egyértelműen, hogy élő állatot árulni tilos. Tudjuk hol a helyünk na. Most akkor mi legyen ezzel a csoda MIvel meg a kép felismerésekkel?
Ahogy az ember idősödik, egyre több példája van arra, hogy az ember a tökéletlenségi faktor az orvoslásban is.Egyik ötven éves orvos se arra emlékszik, amire egy másik. Kinek mi fordult elő a családjában, miből kellett azelőtt 20 évvel kétszer vizsgáznia, miből írt diákköri dolgozatot, satöbbi. Úgyhogy nagyon jó, ha a gépek segítenek. Míg öntudatra vagy humorérzékre nem ébrednek. Mert akkor simán kiköpi a csalánkiütésre, hogy végső stádiumú bőrrák, gyorsan menjen haza és árulja el a pinkódot az asszonynak.
A műtéti robotokban és a sebészeti gyakorlókban sem hittek sokáig ;-)
Ja ja, a lányom már ebbe nő bele, ma volt öltögetni :)
A MI az nagyon sokat fog segíteni a diagnosztizálásban.
Olyan apró szegmensekre bontódik egy-egy orvosi ágazat, hogy gyakorlatilag szakbarbár lesz belőlük, mert a célterületére tud csak fókuszálni, h abból lehetőség szerint a legjobb legyen.