Elég baj, hogy ilyenek szerelik a villanyt, fogalmuk nincs mit csinálnak...de sajnos a napi gyakorlat túlnyomórészt ez.
Nálad is van gond, ha villamosmérnök létedre mindez kérdés, vagy ilyeneket rajszolsz, hogy tisztázd mi van...
Különben a fi relén van egy teszt gomb, ami megmondja hibás-e. (és nem, a teszt gombja nem egy "csalás", hogy arra "biztos lekapcsoljon", hisz úgy nem lenne értelme a gombnak)
Nem kéne lefikázni a rajzaimat és nem rezsó tesztelés volt :-) Gondolom, az kiderült, hogy nem vagyok villanyszerelő. Villamosmérnök vagyok egyébként, nyilván tudnék normális rajzot csinálni, de szerintem ez ide teljesen jó.
Az egész onnan indult, hogy egy villanyóra áthelyezésnél két villanyszerelő volt nálam, akik miután felrakták az ÁVK-t le akarták tesztelni úgy, hogy összeérintették a nullát és a földet miközben semmi de semmi fogyasztó nem volt a hálózaton (mert egyelőre két konnektor végpont volt csak kiépítve, ahonnan egy építkezés van ellátva árammal de azokba semmi de semmi nem volt bedugva)
Mivel nem oldott le, azt mondták, hibás az ÁVK. Én kérdeztem őket, hogy vajon miért, de sajnos nem értették hogy merre mennének az áramok ilyen esetben, csak azt hajtogatták, hogy nekik le szokott oldani és mindig így tesztelik. Én mondtam, hogy ha nincs terhelés, akkor vajon milyen áram lenne, de nem jutottunk előrébb.
Terhelés nélkül nyilván nem alakul ki hibaáram, ami a védővezetőn át megkerüli a fi relét, ezért nem old le.
De ehhez nem kell ennyit rajzolgatni ákombákom szakszerűtlen gyerekrajzokat, az AVK ha lekapcsol, meg kell találni miért, és megszüntetni a hibát.
Egyébként a szivárgó áramok és "beépített hibák" (mondjuk úgy "elkötések") az AVK nélkül, a leszerelése után, tehát tőle teljesen függetlenül is mérhetőek.
Vagyis nem úgy kell (kellene) ellenőrizni a helyes szerelést, hogy bedugjátok a rezsót józsi az összes lakásban, és ha nem "csap le" a relé, akkor jó lesz.
Kelleni olyan értelemben nem kell, hogy ha az ember azt várja, hogy lekapcsoljon, akkor nem old le, de ha nem gondol a leoldásra, csak véletlenül összeérinti, akkor általában leold. Miután ez a konkrét árameloszlás függvénye.
Szerintem nem
Tehát vagy igen, vagy nem.
Nem gondoltál bele mélyen a dolgokba. Remélem, valaki részletesen válaszol, de ha délelőtt nem, akkor délig én is megtehetem, csak most elmegyek hazulról (rajz kéne).
Volt az olcsóbb is, úgyhogy ama nemes szerver annak kéne felajánlani altesti élvezetekre, akinek a Ft árfolyam rettenet mértékű zuhanását lehet köszönni...
Fontos, hogy az említett esetben a konnektor földjét kötöm össze a nullával!
Mert ha mondjuk nincs földelőszondám és egy rendes földelést (aminek tehát nincs köze az áram hálózatomhoz) kötöm össze a nullával (tehát mondjuk a kertben vizes talppal megfogom a nulla vezetéket úgy, hogy nincs földelőszonda a villanyóránál, akkor a villanypóznáról jövő nulla nem biztos, hogy egyenpotenciálon van a földdel, amin állok vagyis a nulla vezetéken a földhöz képest nem nulla a feszültség, mert mondjuk a villanypózna földelése messze van és egy jóval közelebbi nagyobb fogyasztó eltolja a nullát. Ebben az esetben a villanypózna nullája és a valódi föld között lenne feszültség, amit ha zárok, lenne hibaáram levágna az ÁVK. De a lenti esetben nem erről lenne szó.
Le kell-e oldania az ÁVK-nak, ha földelőszondás vagy anélküli TNCS rendszerben az ÁVK után nincs semmilyen terhelés (semmi, még egy kis izzólámpa sem) ÉS a nulla (N) és a föld (PE) vezetékeket összeérintjük egy konnektornál? Ha igen, pontosan, miért?
Szerintem nem, hiszen a fázison nem fog semmi folyni és a nullán (N) sem, hiszen pár centivel hamarabb össze lett kötve a földdel (PE), tehát az ÁVK nem fog hibaáramot észlelni.
Más lenne a helyzet, ha lenne terhelés a fázis és a nulla (N) között (pl egy motor) és ekkor érintjük össze a nullát és a földet (PE) a konnektornál, mert akkor a nullán eredetileg átfolyó áram egy része a PE fele megy vagyis lesz hibaáram.
Mi a véleményetek? Illetve próbáltátok már? Fontos, hogy terhelés nélkül, tehát semmi nem lehet az ÁVK után még egy mobiltöltő sem.
Ha jól értem, akkor ez a földelőszondás TNCS rendszer (ha nem, akkor javítsatok ki légyszi:-) )
"Azt azért lókukira kéne húzni aki ezért 24-25 eFt-t kér el.."
Itt, Korruptisztánban egy hátszeles gyártó/importőr annyit kér érte amennyit nem szégyell. Barátai, az áramszolgáltatók úgyis lenyomják a terméket a balek ügyfelek torkán :)
Nekem is már alig átlátszó a fedél, mindössze 35 ezerért tudnék szerezni egy új doboztetőt nagykerből. Úgy döntöttem, hogy inkább megtanulok az internetről plexit polírozni :)
Én a csere előtt megpróbálkoznék némi polírozással. Az UV sokszor csak a külső réteget mattítja meg, ha ezt lecsiszolja az ember mondjuk 700-as papírral, majd fokozatosan 1000-es, stb, végül 2000-es papírral és utána polirpasztával, szerintem helyre lehet hozni.
Te sem a konkrét feladatot/problémádat árulod el, csak kitalálsz egy saját zseniális megoldást/találmányt és azt próbálod megcsináltatni olyan szakemberrel aki önállóan nem gondolkodik, csak szolgai módon végrehajtja az utasításaidat (tehát buta villanyszerelőt keresel :) Eszedbe sem jutott, hogy ha elárulnád magát a problémádat, akkor a szakemberekek esetleg lenne száz jobb (és talán olcsóbb) megoldása? :)
Égessétek az agyába az "érzékenység" kifejezést, hogy amikor odaér hozzá a segítség, akkor kizárólag a rossz (félrevezető) szó jusson az eszébe :)
Amikor végre ott a segítsg, amúgy is kevés embernek jut eszébe a valódi probléémát elárulni (túl nagyok a képek, csináld kisebbre), ezt már ezerszer tapasztaltam.