"mert mivan ha a jobbágy látva a 16mm2-es vezetéket kicseréli a 4A-es kismegszakítót egy 50A-esre"
Az a villanyszerelő mehet a sittre, mert tudatlanságában megpróbálta fegyújtani a házat,
mert a szaktudását szájról-szájra népdalokból merítette szakmai megértés, szabványok és logikus gondolkodás helyett. Sőt talán maga is részt vett a szabványtalan/életveszélyes szerelést népszerűsítő "népdalok" terjesztésében az interneten. pl: "minden keresztmetszet csökkenés előtt közvetlenül biztosítéknak KELL lennie" :)))
Ez egy bővebb értekezést kívánó kérdés, ha valaki Elekre hagyatkozik, az egy dolog. Én meg éppen az okoskodó jelzőt érdemeltem ki. :D
Két védelmi funkciónak kell lennie, az egyik a túlterhelésvédelem, a másik a zárlatvédelem.
A túlterhelésvédelemnél Eleknek igaza van, ha azt írja, hogy ha a vastag elején olyan védelem van, ami a vékony leágazást is védi, akkor nem kell a vékony elejére védelem. Ennek mondjuk értelme csak akkor van, ha a vastag kell a feszültségesés miatt, mert terhelhetőség szempontjából kihasználatlan rezet helyeztünk el.
A zárlatvédelemmel kapcsolatban nem vagyok fejből offé, mintha kissé más lenne ott a előírás, de megnézem, mert Elek irritál. :D
De ez nyilván nem (csak) a mért fővezeték témaköre, hanem általánosság.
"Ki mondja meg nekem, hogy 50 Ampernek elég lesz-e a 10 mm2?"
Mivel az előző mondatban azt feltételeztem, hogy az 50 ampert nem fogod megkapni, csak 32 ampert, ezért gondoltam, hogy a legerősebb 32 amper számára elég lesz a 10 mm2-es MKH.
Ha tényleg megkapod az 50+16+16 ampert, akkor legyen 16 mm2-es a mért fővezetéked.
"büszke tudatlanságában csak az ügyfelei pénzét pazarolja felesleges alkatrészekre és értelmetlen munkadíjra."
Mindaddig, míg 10 év múlva a következő mekkmester meglátja hogy 16-os kábel, azt biztosíthatjuk nagyobbra is! Nem fogja megtalálni hogy melyik kis dobozkában eldugva van 1.5-ösre szűkülve folytatva.
Ezért szokták csökkenéskor megbiztosítani.
A szabványban nem tudom hogy van, anno így tanultam, és a szakmai igényesség is ezt diktálja szerintem. Egy doboz 3 kismegszakítóval nem a világ vége.
Nyilván az alapszabály, hogy a leggyengébb láncszemre méretezünk, de ez sem feltétlenül jó, mert mivan ha a jobbágy látva a 16mm2-es vezetéket kicseréli a 4A-es kismegszakítót egy 50A-esre, nem tudván, hogy a végén csak egy 1,5mm2-es kanóc lóg, mert elek megmondta, hogy jó az úgy ? :)
"Ha a fázis átmegy a mérőn, teljesen mindegy, hogy honnan veszi hozzá a nullát, nulla csak ezért kell a mérőnek, hogy kvázi "meglegyen" a feszültség amivel megszorozza a fázis áramát."
Milyen feszültség az, ami más nulláról jön, mint a mérő kapcsa?
Az MGT megjött, ma be is fizettem a 168 ezret a +34 amperért..
Ki mondja meg nekem, hogy 50 Ampernek elég lesz-e a 10 mm2? (egyszer kijött egy reg. villszer., ő nekem 16mm2-est mondott.)
Azért kellene az elosztás a padláson, mert a lakáselosztóig menő vezeték védőcsövébe már nem férne bele a négy 16-os..
Természetesen minden szabványos eszközökkel lesz kivitelezve.
Tehát most az órától a lakáselosztóig meg a 3 fázis és a nulla, 10mm2-es vezetéken.
A padláson lévő sorkapocstól mehet továvv a 10-es nulla, vagy inkább 16-ost vigyek le, illetve a lakáselosztótól vissza a padlásra a védőföld is 16-os legyen? (ami majd megy a töltőhöz)
Ha butaságokat írok, elnézést. Lelkes amatőr vagyok, természetesen villanyszerelő csinál mindent, csak szeretném előre látni a projektet..
"Keresztmetszetet csak védelmi eszköz után csökkentünk!"
Ez az egyik olyan villanyszerelő városi legenda a sok közül, amit azok a villanyszerelők terjesztenek szájtól szájra (mint a népdalokat :), akik nem képesek (sőt: nem is akarják) megérteni a szabványok szövegét, mert a szaktudásuk józan megértés /logika helyett dogma/hit (=vallási) alapon nyugszik.
Ha azon a vezetéken megfelelő szabványos áramkorlátozás van beépítve, akkor a maximális áram-érték figyelembe vételével nyugodtan szabad keresztmetszetet csökkenteni (leggyengébb láncszem = legvékonyabb vezetékszakasz).
Tehát ha pl
- egy családi ház és a távoli garázs között 5 x 16 mm2-es földkábel húzódik (későbbi bővítés lehetősége)
- ezt a kábelt a házban egy 4 amperes kismegszakítóról tápláljuk (hogy lehessen világítás a garázsban)
- akkor a garázsban a világítás készülhet akár 1,5 mm2-es vezetékkel is, további biztosítás nem kötelező.
Aki ezt ennél tovább bonyolítja és mindenáron egy kismegszakítót akar beépíteni oda, ahol a 16-os kábel 1,5 mm-s vezetékkel folytatódik, az nem ismeri a szabványt és büszke tudatlanságában csak az ügyfelei pénzét pazarolja felesleges alkatrészekre és értelmetlen munkadíjra.
Ja csak éppen MO-on ahol minden összevissza van kötve felesleges nézni a nullán átfolyó áramot, az csak a feszültség méréshez meg a mérő működéséhez kell szerintem.
Jó vannak olyan országok meg bekötési módok ahol nullafigyelő is van... de itthon ez nem életszerű.
Életszerűbb hogy az órában lévő elemről nullahiány és sötét kijelző esetén is működik a mérés a fázison átfolyó áramra. :-)
"Teljesítménybővítés előtt állok. 50-16-16 lesz e autó töltés miatt"
Szólj, ha nem utasították el ezt a kérésedet (és nem akarnak rád erőltetni mondjuk 32+25+16 ampert).
"mennyire elfogadott és szabályos-e, ha amért fővezetékre (ami 16mm2-es lesz) fővezetéki sorkapcsot teszek (a padláson), onnan leágazok majd a töltőhöz 32A-rel"
Ha fővezetéki sorkapcsokat a padláson egy szarufáról szeretnéd lelógatni egy görbe róttal, az úgy nem lesz szabályos:) Viszont számos szabványos elektromos doboz létezik, amit szabad használni MÉRT FŐELOSZTÓnak, akár padláson/pincében/gémeskútban elhelyezve is. (Kulcsszó: "mért főelosztó" írd be a goggle keresőbe és olvasgass róla)
Tehát sorkapocsig 16 mm2
Valószínűleg elég lesz oda (tehát a villanyórától a főelosztóig) is 10 mm2-es MKH vezeték (vagy 4-5 x 10 mm2-es réz kábel)
A földelés (védővezető) és a fázis rendben, ahogy írtad, a klíma fázisvezetéke a klíma kismegszakítójának kimenőjéhez megy, a földelés a sínhez, ahová a többi zöld-sárga is csatlakozik.
A nullával voltam gondban, hogy most akkor elég lesz egy bemenő a fázison áthaladó méréshez, vagy kell kimenő is.
Tehát ezek szerint akkor ne csak egy bemenő (4) legyen a null csomópontról, hanem a kimenőre (6) a klíma nulláját (kék) csatlakoztassam? Mert eddig volt fent klíma (régebbi), azt nem mértem, simán volt egy külön megszakítója, de azt úgy kötötték be anno, hogy a nullája simán ment a null csomópontra. Most a mérő "bonyolítja" megy egy kicsit a dolgot.
Teljesítménybővítés előtt állok. 50-16-16 lesz e autó töltés miatt. (e témában már kérdeztem 1x-2x)
Most az lenne a kérdésem, hogy mennyire elfogadott és szabályos-e, ha amért fővezetékre (ami 16mm2-es lesz) fővezetéki sorkapcsot teszek (a padláson), onnan leágazok majd a töltőhöz 32A-rel. A sorkapocstól meg megy tovább a 10mm2-es vezetéken a lakáselosztóba a delej (18-16-16).
Tehát sorkapocsig 16 mm2, onnan a lakáselosztóba 10 mm2-es. Töltő még nem lesz egyelőre, a sorkapocs csak a későbbi töltő bekötés miatt lenne..
Igen, ott a vízvezetékre kötött nulla jött valahogy elő mint ami meghamisítja a mérést, pedig az áramszolgáltató szempontjából nem, Ő a fázis áramát és a feszültséget nézve a helyes és pontos fogyasztást látja, ez is a dolga, az, hogy a vízcső miatt egy jelentős soros ellenállással jelképezhető veszteséget iktat a rendszerbe aminek a fogyasztását is ki fogja fizetni az tény. Az is amit félreterelve írt valaki, hogy ekkor nem a valós fogyasztást méri, pedig a szolgáltató szempontjából azt, csak nem a mérendő készülék/hálózat szempontjából.
Az inkriminált hozzászólás:" Ha a fázist és a nullát is átviszed egy áramváltón - pl. egy pici toroidon - akkor érzékelhetővé válik, ha a mért oldalon földzárlat van, vagy valaki úgy akar "szabálytalanul vételezni""
A vételezés szabálytalan és értelmetlen a fentiek miatt.
Semmi bajom azzal ha kijavítanak, szoktam hibázni és a szakmai érvek alatt meghajolva el is ismerem. A mostanában eluralkodó stílussal nem tudok azonosulni, az egyrészt felesleges másrészt a válaszadót minősíti elterelve a figyelmet az esetleges - mostanában sajnos gyakran hiányzó - szakmai válaszról.
"A stílus maga az ember..." én ezt tartom és ehhez tartom magam.
4 ide a NULLA sínről egy kék érkezik 6 innen tovább a klímának egy kék távozik
Ennyi.
Azaz a klíma 3 vezetéke.... (ha a leírt sorrend lesz fogyimérő>>kismegszakító>>klíma)
- a fázis a 3 pontról fekete (át a klíma kismegszakítóján a klímához) - a nulla a 6 pontról kék (direktben a klímához) - a védővezető a PE sínről zöldsárga (direktben a klímához)
Ha máshonnan kap a mérő nullát, nem arról a vezetékről ahol a fogyasztó üzemel, akkor az esetleg a "felhasznált nulla", és az adott fogyasztóhoz tartozó nulla vezetéken eltérő feszültségesés miatt kicsit más kapocsfeszültséget "lát" a mérő, így nem mér teljesen pontosan.
Ez a "hatalmas ügy" az, ami miatt itt a topiktárs mindenkit minősítgetve okosdodik, ahelyett hogy leírta volna ezt az egyszerű félmondatot.
Btw egy nagyjábóli becslésre a máshonnan származó nullával is lehetőség lesz, hogy megbecsülje 1000ft-ot vagy 28ezer ft-ot klímázott el pl.
Viszont ehhez nem is kell semmiféle spéci pontos hiteles mérő, egy sima "mérős konnektor" is megfelel.
Ez a most szerelt napelemekhez tett mérő eon területen. A nulla áramát nem méri, áramváltó a nullán nincs. Ha megnézed a nulla kapcsot egy alaplemezen két csavaros kötési pont.
Ha számít, csupán arról van szó, hogy eddig az adott fázison (mert egyébként van három) egyéb kisebb fogyasztók voltak a lakásban. Erre a fázisra kerül egy klímaberendezés, mert ez nem különösebben leterhelt a fogyasztók által, illetve csak a klíma fogyasztását szeretném külön mérni a sorolható fogyasztásmérővel. Ígyhát a következő a sorrend balról jobbra: 1 db kismegszakító, amiből a fázis - ahogy eddig - megy az egyéb fogyasztókhoz a lakásba (külön mérés nélkül) 2. fogyasztásmérő, 3. klíma kismegszakítója. Tehát a fázis bemegy az 1. kismegszakítóba, majd tovább alul a mérőbe is, majd onnan a 3. kismegszakítóba, ami már a klímáé (és annak fázisa). Ugyebár a kismegszakító a fázist szakítja, viszont a mérőnek kell nulla (is).