Van a házban n darab lakás, saját mérővel, valamint van egy közösségi mérő. Erről megy a lépcsőház és a közös helyiségek világítása, meg a kazán, keringető szivattyúk, stb.
A napelem valószínűleg a közösre termel, de ott szinte biztos, hogy túltermelés lesz. Ha addig nem volt adószáma a háznak, akkor innentől lesz és adóznia kell a termelt villany után. A bevételt is el kell osztani valahogy, ami eleve vitaalap...
A régi magyar szabványban is volt korlát. Igaz, hogy az nem 1,5 mm2 volt, hanem 1 mm2, de egyik sem volt 0,75 mm2. Réznél, mert alumíniumnál meg 1,5 mm2 volt a minimum 58-ban is, meg 92-ben is.
sok törésnél (2-nél több nagyon megnehezíti) én hintőporos tenyéren húztam át, amikor magamnak csináltam. valahol leirták korábban: nem 3 kábelt göcsörtözöl egybe (nagy csomóval), hanem egyesével, agymás alatt tekered rá a csupasz vezetékvéget, így nem alakul ki nagy göb vagy merev kezdőrész.
"a kérdezőnek ez a kettő egyforma (hatását tekintve)
Nem egyforma. Nem kötözködés, de ne terjesszünk hamis információt, mert később visszaüt..."
Kis butus, hülyét csinálsz magadból, és még meg is magyarázod azt... :)
Valóban nem ugyanaz, de itt egy "Induktiv" szó nem került a Bauhaus-os papír használati utasítására.
Töltsd le, olvasd el kétszer, háromszor, hátha megérted... :)
És:Tájékozódj, mielőtt kifejezed ostobaságod.
Feltételezem, hogy nem írták el a gyártó mérnökei az "Indukciós terhelést",
Az Indukciós terhelés a relé behúzott állapotában, míg az Induktív kikapcsolt állapotban értjük.
Indukció: elektromos áram keltése vezetékben, változó mágneses térrel
Induktív: Amikor a relé induktív terhelést kapcsol, nagy, ellentétes irányú feszültséget kelthet a terhelésben tárolt (mágneses) energia. Ezek a visszaható feszültségek súlyosan károsíthatják a relé érintkezőit és jelentősen csökkenthetik az élettartamát.
De, itt senki nem beszélt Induktívról rajtad kívül.
Vettünk egy új 385 literes Gorenje mélyhűtőládát és bekapcsolás után pár órával nagyon hideg a teteje. Ez normális? Az eddig használt 32 éves Lehelnek nem volt hideg a teteje.
De mivel tanulni is szeretnék -a saját elektromos berendezéseimtől függetlenül- egy átfogóbb, lényegre törő, de a részletekre is kitérő, esetleg megmagyarázó válasznak is örülnék. Mint amikor egy a szakmáját kiválóan tudó tanár/szakember laikusoknak, diákoknak akarja a tudást átadni.
Először C20NE válaszolt és azt írta, hogy "Többnyire motorokat jelent".
Ez -számomra, aki nem vagyok szakember- igen tág kategória. Arra jó, hogy kizárjam a világítási eszközöket és a melegítő berendezéseket.
Nekem egy olyan válasz lenne segítség, hogy:
"Egy ilyen mechanikus időkapcsolóba nem ajánlott olyan berendezést/gépet/motort csatlakoztatni, aminek a műszaki paraméterei ilyenek: ......, és/vagy az egyes értékei meghaladják ezeket az értékeket: ....; és egy háztartásban általában ezekre a berendezésekre/gépekre/motorokra kell különösen figyelni csatlakoztatás előtt: ...."
"Hogy ezekből "egy háztartásban" és ennél a kapcsolóóránál melyiknél kell vigyázni, hát az a konkrét készülékek számaitól függ."
Nálam a készülékek számának nincs jelentősége, mert ahogyan írtam is 1 db mechanikus időkapcsolóba csak 1 db készüléket csatlakoztatok.
Ha a fentiek figyelembevételével tudsz, tudtuk konkrétabban válaszolni az nagy segítség lenne számomra.
(Ha szakember lennék, nem Tőletek próbálnék információmorzsákat összeszedegetve képet alkotni, mert vélhetően magamtól is tudnám a választ.)
Laci, nekem nem probléma, hogy belekötöttél, a kérdezőnek ez a kettő egyforma (hatását tekintve), és mivel nem szakember, mindegy neki.
Ami meg az előző belekötésedet illeti, a kérdező egy használati utasításból vette az "indukciós terhelés'" kifejezést, s mivel nem szakember, nem lett felvilágosítva, hanem a továbbiakban végig idézőjelek között erre hivatkozott mindenki. Így a kioktatásod teljesen felesleges volt, csak azt bizonyította, hogy nem tudod, konkrétan miről folyik a beszélgetés.
Már megírták, nem? "Indukciós terhelés"-t jelentenek a motorok, transzformátorok, mágneskapcsolók, relék, fojtótekercsek, kondenzátorok, elektronikus készülékek. Hogy ezekből "egy háztartásban" és ennél a kapcsolóóránál melyiknél kell vigyázni, hát az a konkrét készülékek számaitól függ.
Egyszerű, de jól konstruált kapcsolónál a kikapcsolás jóval cikisebb, mint a bekapcsolás.
Az "indukciós terhelés" 2 A-ét nagy hiba wattokra átszámolni, de itt kezd belejönni a szakemberség a képbe.
"Az a kézi jó tud lenni, igen, de amikor kvázi rendszeresen 123 fordulattal becsavarós 234 darab csavart kell kiszedné és/vagy a helyére noszogatni, akkor erősen szuboptimális kézivel szórakozni. Ha meg fúrni is kell, akkor egyértelmű a dolog."
Háztartásban azért nem fordul elő rendszeresen, hogy 123 fordulattal kellene behajtani 234 darab csavart.
Az már a professzionális kategória, és annak megfelelő gépet kell venni.
Természetesen nálunk is vannak a korábbi listámba felsoroltakon kívül más elektromos berendezések is, de pl. eszembe nem jutna egy fúrógépet, betonkeverőt, sarokköszörűt, vagy bármilyen barkácsgépet mechanikus időzítővel ellátott konnektoron keresztül használni.
Ha egy kézi barkácsgépet a lakásban kell használjak, akkor a felhasználási helyen bedugom egy elérhető közelségben lévő aljzatba vagy hosszabbítóba. Akkor és addig, amikor és ameddig dolgoznom kell vele.
Ha meg a garázsban dolgozok, barkácsolok, matatok, akkor meg az ott lévő, kismegszakítóval ellátott aljzatokat használom; a fűnyíróhoz, betonkeverőhöz is. (Primitív, tologatós fűnyírónk van és a sajnos a betonkeverő is emberi jelenlétet igényel.)
A hajszárító, a porszívó, a .... -nálunk- megint csak olyanok, amiket nem használunk időzített aljzatba csatlakoztatva.
Kapásból nem is látom át, hogy mi szólna amellett, hogy ezeket időzített aljzaton keresztül tápláljuk meg árammal. (?)
A fritőzt, gyors vízmelegítőt, elektromos sütőt meg csak azért nem soroltam fel külön-külön, mert a hőtermelő részüket tekintve lényegében azonosak a villanybojler melegítő egységével (elektromos betét).
- Hogyan kell értelmezni, mit jelent egy mechanikus időkapcsoló óra leírásában az "Indukciós terhelés maximum 2 A" figyelmeztetés, és
- egy háztartásban konkrétan milyen olyan elektromos berendezések eszközök lehetnek, amelyek időkapcsolón keresztüli használatánál ezt a figyelmeztetést szem előtt kell tartani?