népszerű módszer mindig a szegény réteggel példálózni, vannak is bőven. Bár ők nem a nagyfogyasztó kategória, kivéve ha tényleg egy elavult és nagy házban laknak.
A nagy többség azért nem ilyen, sokan ki tudják köhögni a beruházások árait csak más volt a fontosabb eddig, és sokan előre is gondolkodtak ebben. (nekem pl. 2014 óta van HMKE-m, többedik szezont fűtöm hőszivattyúval és a komplett villany+fűtés+HMV számlám nincs 100eFt egész évre, 3 gyerekkel, 160m2-en). A gázt 2004-ben kiköttettem mert éppen szórakoztak a gázárral, és nem volt kedvem szívni vele. Lakáskasszáztam és hasonlókban gyűjtögettem mióta az első fizetésem megkaptam, azokból mindig fejlesztettem valamit a házon, nem vagyok újgazdag ember.
És a szegényebb rétegnek van családja is aki segíthet neki. Éppen édesanyámnak intézek egy klímát + födémszigetelést mivel éppen belefér az átlag gázfogyasztásba úgy hogy eddig is sprórolt a 2 szobás kisházban, ami egyébként még szigetelt is valamennyire.
A klímával be tud fűteni a lakószobába ha gond van, és nyáron is könnyebben vészeli át a meleget.
Amikor naponta többen teszik ki az asztalra a 2-5 milliót... ELŐRE napelemre pl. Olyanok is akiből nem nézném ki.
De minden másra is (hőszigetelés, klíma, hőszipka) ahogy elnézem. Rálicitálnak a villanyautókra is. Tele vannak a turista repülök és a hotelek. Stb. stb.
Avagy nem lehet azt mondani, hogy nincs pénz! a zembereknél.
Mostanság az alkalmazottak fele visz haza legalább 270 eFt nettót...
Van pénz, rengeteg! sokaknak nyomja a zsebét, költenék VALAMIRE. Ezért is durva az infláció és drága lakás-ház valamire való helyen.
---
Aki balga módon évek óta fizette a sok m3 gázt és sok kWh áramot. Az energitakarékossági költést halogatva és mellé felélte a pénzét talmi dolgokra.
Leginkább az sír-rí most, mert elkúrta, nem volt képes előre gondolkodni pár évet. Nos, nem igazán tudom sajnálni őket.
Most felborult minden, sokan kapkodnak, nincs még ez kiforrva, lesznek benne finomítások.
Akinek volt/van most lehetősége az beruház, leginkább napelembe. A cukrot nem veszik úgy, mint a napelemet, (nálunk már a következő szállítmány is el van adva) a hőszivattyú drága mulatság főleg napelemmel kombinálva. Önerősen nagyon keveseknek fog menni.
A legtöbb embernek erre nincs lehetősége sem most, sem máskor. Az megpróbál valamennyit spórolni, vagy variálni kicsit. Valóban a megoldás majd a pályázatokban rejlik, kérdés csupán az, hogy lesz e forrás rá.
Ilyen gázárak mellett kb 2-3 hónap alatt megtérül a klíma.
Szóval szerintem is lesznek tömeges napelem, hőszivattyú beruházások, már akinek telik rá.
Hálózat összeomlás meg max azért nem lesz mert most nagyon jól megállapítottuk hogy olajradiátorral is olcsóbb a gáznál, csak azt elfelejtettük hogy eddig sem tudták kifizetni a rezsit sokan.
Sőt olajradiátort eddigis csak ott láttam mint fő fűtést ahol lopták az áramot. :-)
Meg a 30 ezres gázszámla helyett jövő + 131 ezret lelehet csökkenteni klímával 49 ezerre se sok vígasz sokaknak aki a 49 ezret se tudja kifizetni, nemhogy a fél millás beruházást.
De nézzük a jobbik oldalát, most akinek van pénze megveszi a klímát meg a hőszivattyút, napelemet, akinek meg nincs, nekik több marad a pályázatokból ha lesznek ilyenre.
Vagyis azon kötekedsz, h a H tarifa, ami eddig is csak a fűtési szezonban volt igénybe vehető azon kívül A1 volt, ezután is csak a fűtési szezonban lesz igénybe vehető? :-D
Nem irigylem szegény lányodat, ilyen besavanyodott, kötekedő házmester mellett felnőni...
"Az éjszakai áram: 23,1 forint/kWh lesz a fogyasztási korlátig, e felett 62,9 forint a nem kedvezményes ár. A H tarifa korlátlanul fennáll 36 forinton."
Innen gondoltam hogy emeltek rajta... mert régen az éjszakai árammal egyárban volt.
Tehát nem világos hogy csak a limitálás nem vonatkozik rá, vagy az áremelés sem.
De az MVM meg így írja: "A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni."
A lakossági fogyasztó által, fűtési idényben igénybe vett H árszabásra, továbbá fűtési idényben H árszabással elszámolt villamosenergia-mennyiséget a rendelet alkalmazása során nem kell figyelembe venni.
Fűtési idényen kívül a H árszabással érintett elszámolási pontot úgy kell tekinteni, hogy felhasználási helynek minősül, azaz külön érvényes rá a kedvezményes 2523 kWh mennyiség.