Ne. Ebbe ne menjünk bele. Pláne ne a magyar főnökökbe, mert eddig az autóiparról volt szó, ott meg pont ritka az ilyen.
De egyébként ha egy 1-10 milliós sorozatról beszélünk, akkor az a 10 cent már nem éppen fillérbaszás. De - és ez a lényeg - nem ez lesz a nullszaldó és a profitabilis működés közötti határvonal. Nagyon-nagyon nem.
Pedig de. Tipikusan 3 teljesen ekvivalens és független teljesítmény végfok van az on-board chargerekben. Ellenkező esetben külön teljesítményelektronika kellene az 1 fázisú betáphoz.
Ezt elsődlegesen a berendezés forgalomba hozásához szükséges vizsgálatot végző és engedélyt kiadó szervezettől kell megkérdezni...
Szerintük nyilván rendben volt :)
Az elektromos autók működhetnek 1 fázisról (pl nissan Leaf) - ott mondjuk kiveszi a 32Ax230V-ot, ez rendben van. Igenám, de az autóban lévő töltő előbb egyenirányít 4 diódával, aztán, mivel a kapott kb 320 volt kevés az akkuhoz, plusz mert galvanikus leválasztás kell, egy kapcsolóüzemű táppal felviszi a feszültséget.
Nem lenne túl logikus, hogy a három fázisú rendszerek 3 darab graetz hidat használjanak hat darab teljesítménydióda helyett, meg 3 kapcsolóüzemű tápot.
Ebben az esetben tehát egy háromfázisú fogyasztónk van, ahol az egyes bemenetek között 400 volt a feszültség, szerintem egy háromfázisú rendszert nem lehet 3 darab, független egyfázisúként kezelni - ezért gondolom, hogy 400 voltos mágneskapcsolók kellenének.
(Egyébként a tekercs feszültsége 12 VDC.)
Mindaddig, amíg nem kell terhelés alatt megszakítania, semmi sem történik, nincs különbség 230 volton, vagy 400 volton áthaladó áram között.
"Ezek 250V / 35A névleges értékűek. Szerinted ez egy háromfázisú rendszerben rendben van. vagy nincs rendben? Mert szerintem 400 V névleges feszültségű kapcsoló kellene."
Ezt elsődlegesen a berendezés forgalomba hozásához szükséges vizsgálatot végző és engedélyt kiadó szervezettől kell megkérdezni... A fázist és a nullát kapcsoló relé még józan paraszti ésszel is rendben van (nincs két olyan pont, aminek az egymáshoz viszonyított feszültsége 250V-ot elérné vagy meghaladná) - a két fázist esetén viszont szerintem is vitatható a dolog.
Eredetileg meg csak leírtam egy esetet, hogy mennyire véletlenszerűen végez el egy munkát egy teljesen hivatalosan dolgozó villanyszerelő is.
Viszont a wallbox-szal kapcsolatban van egy teljesen konkrét műszaki kérdésem: ebben a Mode 3-as töltést biztosító eszközben (tehát ahol a wallboxnak kell felügyelnie a ki/be kapcsolást, adott esetben - biztonsági okokból - terhelés alatt kell megszakítania a töltést) a teljesítmény kapcsolását 2 darab, 2 póluspárú mágneskapcsoló végzi, az egyik 2 fázist, a másik pedig 1 fázist és a nullát kapcsolja. Ezek 250V / 35A névleges értékűek. Szerinted ez egy háromfázisú rendszerben rendben van. vagy nincs rendben? Mert szerintem 400 V névleges feszültségű kapcsoló kellene.
Tudom, mire vannak a biztonsági elemek, nem ez volt a kérdés. Itt az volt a kérdés, hogy vajon az A osztályú FI relé pontosan milyen gyakorlati esetben (konkrét példa) véd meg, amikor az AC osztályú nem. Tudja-e ezt valaki?
Mert ha jól értem, az egyenirányító előtti problémát érzékeli az AC FI relé is, a trafó utánit meg egyik sem, de azt nem is kell, mert ott már galvanikus leválasztás van.
Szerintem a biztonsági elemeket nem arra az esetre építjük be, amikor MINDEN rendben van, hanem éppen arra, amikor valami nincs rendben. Odaállsz a valamelyik kínai cég által készített töltőállomásra a valamelyik kínai cég által készített autóddal. Te tényleg biztos vagy abban, hogy az mindenben PONTOSAN az előírásoknak megfelelő? Akárcsak egy beázás miatt is?
Minden elektromos autóban kötelező pl a plusz/mínusz oldalon a leválasztó mágneskapcsoló. Beszéltem olyan technikussal, aki már látott ilyeneket besülni. (csak példa volt)
Ez a védelem egy üzemszerűen működő eszköznél nem fog működésbe lépni, amikor pedig meg kell szakítania az áramkört ott ezeknél az elektronikáknál sokféle lehet a hibaáram!