Mivel van konnektoros mérőm, ezért ami dugaljba csatlakozik, azt megmérem.
De ha valaki látatlanba megmondja mennyit fogyaszt a
-Szellőztetőrendszer különböző fokozatokon
-Gázkazán, 3 szivattyúval
-Rádiós redőny (készenlétben is)
-Inverteres klíma (készenlétben és működés közben különböző beállításokon)
az csuda lenne... :)
Ha jól értem, nincs olyan ampermérőműszer amivel érdemben meg lehetne állapítani egy nem ohmikus fogyasztó pillanatnyi fogyasztását váltóáramon - működjön az bármilyen elven. Kivéve a konnektoros vagy lakatfogós fogyasztásmérőt. Jól értem?
Egyébként a 20W-ot fogyasztó set-top-boxon csodálkozok. Annak már NAGYON melegnek kéne lennie, ez rengeteg... Oda már lassan aktív hűtés is kell...
Egységes rendszerengedély: tökmindegy ki a szolgáltató, minden szekrény mindenhol használható lesz, mármint az újak.
Kizárólagos őrizet: nincs több "letépte a plombát a szomszéd" mert a mérőt be lehet zárni és a zárt részben van a plomba.
De itt is sokan kérdezték... " A SMART roll-out elvárásoknak megfelelően az ügyfeleknek lehetőséget kell adni a fogyasztásmérő kezelhetőségére és a mérőn lévő P1 customerinterfaceportra történő szabad csatlakozásra".
Sőt a főelosztót is már a mérőszekrénybe kell integrálni? A PEN vezető szétválasztását, a várhatóan még az idén kiadásra kerülő, tipizált megoldásokat tartalmazó szakmai ajánlásban meghatározottak szerint kell megvalósítani. Ezen szakmai ajánlásokhoz alkalmazandó készre szerelt fogyasztásmérőszekrényeket szükséges alkalmazni, amelyek magukba foglalják például a csatlakozó főelosztót, méretlen elosztást, fogyasztásmérő elhelyezésére alkalmas teret, fő földelőkapcsot/sínt, mért felhasználói főelosztót.
Ácsi, valamit nagyon keversz. A trueRMS mérő nem a hatásos teljesítményt méri, kizárólag az áramot méri pontosabban zavaros jelalak esetén.
Semmiféle saccolásra sem alkalmas cosfi, hatásos, meddő teljesítmény meghatározására!
Azokhoz feszültséget és áramot egyszerre kell mérnie.
A legpontosabb egyébként a konnektorba dugható fogyasztásmérő, nekem van jópár és mindegyik mér cosfi-t. Pedig nem drágák, voltcraft, emos és társai, és egész pontosan mérnek mert ellenőriztem anno őket.
Én ezekkel mértem végig a házat, minden szart bedugogattam bele, mértem mennyi a max teljesítmény felvétele és az 1 heti is. Így, hosszabb idő alatt az egész ház összes energiavámpírja meglett.
Ahol pedig külön kiváncsi vagyok hosszabb távon, oda raktam dil sinest és havonta/évente olvasom. Konyha blokk, mosókonyha, stb...
Köszönöm mindenkinek a segítséget - utánanézve így, a cos fi LED lámpáknál bizony 0.5-0.7 körül van, tehár simán mutathat a True RMS mérő jóval nagyobb áramerősséget, mint amit a villanyóra mér.
Az volt a mestertervem, hogy szépen körönként végignézem a házat az óránál / elosztónál, mi mikor mennyit fogyaszt, így jobban el tudom osztani a fázisok között a terhelést, illetve rájönnék hogy mi az ami így zabálja az áramot.
Ezek szerint erre a True RMS ampermérők egyszerűen nem alkalmasak.
Ha veszek egy gagyi lakatfogós mérőt (7e Ft), ami nem hirdeti fennen magáról hogy True RMS - az jó lesz nekem a fenti célra, vagy az sem alkalmas a fogyasztás (=számlázott fogyasztás) kiszámítására?
Látok persze teljesítménymérőt, ami mér mindenféle teljesítményt, de ezek 50-70e Ft-nál kezdődnek. Annyit azért nem szánnék rá.
Ez igen! Kici kinai hosszabbítók, az összes vizsgált megbukott.
A fűnyírosokból a dugónál nyakba törik a szigetelés, kilátszik a vezetőér, az aljzatban kicsi a rugóerő, kiesik a dugvilla belőle. Ezáltal kimelegszik az érintkező.
Kiegészítés: méri a meddőt az okos villanyóra, de te lakossági fogyasztóként csak a hatásos teljesítményért fizetsz.
(kivéve gondolom, ha nem üzemeltetsz valamit, ami nagyon eltéríti a cos fi-t és akkor az áramszolgáltató rádszól, hogy az azért már jó lenne kifizetni :-) )
Bár ha 3 fázis van, akkor is csak egy cos fi-van, nem tudom, akkor ez hogy számolódik, viszont a webes felületen lekérdezve visszanézhetőek a meddő teljesítmények grafikonnal és táblázattal is.
OK, értem hogy a konnektoros mérőm nem veszi figyelembe a cosfi-t, ez tiszta. Viszont a villanyóra igen, ha jól tudom.
Létezik az, hogy a LED-es égők igazából majd' duplaannyit "fogyasztanak" (= ami után fizetni kell) mint ami rájuk van írva?
Próbálgatom kölünböző égőkkel, és elég konzekvens - izzószálas égőnél (ohmikus) a ráírt teljesítmény = mért teljesítmény mind a valódi RMS, mind az egyszerűbb mérés esetén.
LED-es égőknél pedig a valódi RMS mérés majd' duplája mint ami rá van írva / az egyszerű fogyasztásmérő mutat.
Viszont az durva lenne ha a 10W-os LED égő mégiscsak 20W-nyi áramot fogyasztana (és az után is fizetnénk), ezt azért nem annyira akarom elhinni...
VAlaki esetleg utánam tudná csinálni ezt a mérést, egy jobb lakatfogóval?
Valódi RMS- (TRMS) mérés Olyan helyeken, ahol a hálózaton nagy zavarfeszültségek vannak, illetve a hálózat nem szinuszos feszültséget szolgáltat, a hagyományos, átlagértéket mérő műszerek nem a tényleges értéket, hanem annál kisebb értéket mérnek. Ilyen esetekben, bár a mérőműszer drágább, használjunk TRMS-értéket mérő lakatfogót.
A fenti leírás alapján, mivel neked szinuszos a hálózatod és talán nincs nagy zavarod, a valódi RMS mérés mutathatja a valós értéket.
vettem egy lakatfogós multimétert (Voltcraft VC-330). Kipróbáltam, és igen érdekes eredményt találtam.
1. LED égő (Kanlux IQ Led, 14W). A konnektoros fogyasztásmérő (egyszerű, nem RMS) 13W-ot mutat, a lakatfogón (True RMS) 105mA-t mérek. Na ezt nem értem - ez akárhogyis, 0.105*230=24W
2. hagyományos, 75W-os izzó. Konnektoros fogyasztásmérő 71W-ot mutat, a lakatfogó 300mA-t - na, ez stimmel.
3. Ha a teljes kábelt fogom át (fázis és nulla is benne), akkor 0mA- helyes.
Játszottam hogy hol vezetem át a vezetéket a lakatfogó belsején, de az mindegy neki, nem befolyásolja a mérést.
Mitől van EKKORA eltérés a LED égő esetében? Hibás a műszer? Esetleg ennyire eltér a két (RMS és nem-RMS) árammérési érték?
Ha jól tudom, a villanyóra (elektronikus) is RMS-t mér. Akkor viszont a LED égők a ráírt érték dupláját fogyasztják a villanyóra szerint?