OK, értem hogy a konnektoros mérőm nem veszi figyelembe a cosfi-t, ez tiszta. Viszont a villanyóra igen, ha jól tudom.
Létezik az, hogy a LED-es égők igazából majd' duplaannyit "fogyasztanak" (= ami után fizetni kell) mint ami rájuk van írva?
Próbálgatom kölünböző égőkkel, és elég konzekvens - izzószálas égőnél (ohmikus) a ráírt teljesítmény = mért teljesítmény mind a valódi RMS, mind az egyszerűbb mérés esetén.
LED-es égőknél pedig a valódi RMS mérés majd' duplája mint ami rá van írva / az egyszerű fogyasztásmérő mutat.
Viszont az durva lenne ha a 10W-os LED égő mégiscsak 20W-nyi áramot fogyasztana (és az után is fizetnénk), ezt azért nem annyira akarom elhinni...
VAlaki esetleg utánam tudná csinálni ezt a mérést, egy jobb lakatfogóval?
Valódi RMS- (TRMS) mérés Olyan helyeken, ahol a hálózaton nagy zavarfeszültségek vannak, illetve a hálózat nem szinuszos feszültséget szolgáltat, a hagyományos, átlagértéket mérő műszerek nem a tényleges értéket, hanem annál kisebb értéket mérnek. Ilyen esetekben, bár a mérőműszer drágább, használjunk TRMS-értéket mérő lakatfogót.
A fenti leírás alapján, mivel neked szinuszos a hálózatod és talán nincs nagy zavarod, a valódi RMS mérés mutathatja a valós értéket.
vettem egy lakatfogós multimétert (Voltcraft VC-330). Kipróbáltam, és igen érdekes eredményt találtam.
1. LED égő (Kanlux IQ Led, 14W). A konnektoros fogyasztásmérő (egyszerű, nem RMS) 13W-ot mutat, a lakatfogón (True RMS) 105mA-t mérek. Na ezt nem értem - ez akárhogyis, 0.105*230=24W
2. hagyományos, 75W-os izzó. Konnektoros fogyasztásmérő 71W-ot mutat, a lakatfogó 300mA-t - na, ez stimmel.
3. Ha a teljes kábelt fogom át (fázis és nulla is benne), akkor 0mA- helyes.
Játszottam hogy hol vezetem át a vezetéket a lakatfogó belsején, de az mindegy neki, nem befolyásolja a mérést.
Mitől van EKKORA eltérés a LED égő esetében? Hibás a műszer? Esetleg ennyire eltér a két (RMS és nem-RMS) árammérési érték?
Ha jól tudom, a villanyóra (elektronikus) is RMS-t mér. Akkor viszont a LED égők a ráírt érték dupláját fogyasztják a villanyóra szerint?
1.1 Neve: Villamos Energia Társaság (VET) a Magyar Elektrotechnikai Egyesület (MEE) szervezete, (rövidítve MEE VET)
1.2 A Villamos Energia Társasága Magyar Elektrotechnikai Egyesület országos szintű szakmai szervezeti egysége, amely a MEE 2005. november 26-án elfogadott Alapszabálya és a Fővárosi Bíróság 2005. december 8.-án kelt 13. Pk. 60.421/1989/28.sz. végzése szerint a jövőben önálló jogi személyként működik.
1.3 Székhelye: 1051 Budapest, Szent István tér 11/b. 1.4 Bélyegzője: 1.5 Jelvénye: téglalap alakú, fehér alapon kék felirattal felül MEE illetve alatta nagyobb betűmérettel a VETbetűjel
3.2 A MEE VETtagja lehet minden nagykorú természetes személy, illetőleg gazdálkodó és egyéb szervezet (jogi személy), aki, illetve amely a MEE VETAlapszabályát és célkitűzéseit elfogadja, tagfelvételi kérelmét a tagnyilvántartási joggal rendelkező MEE VET-hez benyújtja és azt a MEE VETtagfelvételre feljogosított szerve elfogadja.
3.3T agsági formák 3.3.1 rendes tag 3.3.2 pártoló tag 3.3.3 társult tag
"De az teljesen biztos, hogy a témába nem tartozik bele, hogy ki milyen műanyag dobozt engedélyez," - A műszaki paraméterekre egy rakat szabvány vonatkozik, ami az EU-ban egységes, és amiket MSz EU xxxxx számokon Magyarország is átvett/beépített a hazai előírásokba.
Tájkozatlan baromagyúságod enyhítendő a MEE-VET az nem azonos a MEE-vel.
Dehátugye az olyan okostojás ámde faszfej BME diplomások, akik még az Ohm törvényt se látják át napokig.
Az ilyesmit nyilván pláne nem képesek felfogni.... belátom már megint túl magasra raktam a lécet neked.
Hisz ehhez ugyanis értőn kéne olvasni a weboldalt, sőt akár gondolkodni is közben :-( Az ilyesmi pedig neked lehetetlen küldetés, mint az közismert már.
> A szolgáltatók létrehoztak egy szervezetet a szakikból.
Ja, a ferencjóska szolgáltató, mi ? Saját magad cáfolod, aztán észre se veszed.
> Csak azt nem értem mi ezzel a gond zakkant liberó körökben, hogy már piaci verseny gondot vizionálnak belőle.
Nem tudom, fogalmam nincs, hogy ezzel mi a gond a "zakkant libero" körökben. Azt sem tudom, hogy a zakkant szélsőjobb matekszakkörösöknek ezzel mi a baja.
Nem, ez nagyon az alap. Innen kell indulni, ez sem kis teljesítmény volt, de innen még messza a rendszer meg a hálózat is.
De az teljesen biztos, hogy a témába nem tartozik bele, hogy ki milyen műanyag dobozt engedélyez, mert ez nagyjából a lőtéri kutyát sem érdekli se rendszer, se hálózat szinten.
A Magyar Elektrotechnikai Egyesület története szorosan kapcsolódik a magyar elektrotechnika, villamosipar kialakulásához és annak fejlődéséhez.
A megalakulást követően rövid időn belül Magyarország legnagyobb elektrotechnikával foglalkozó, országos szintű szakmai szervezetévé fejlődött.
Az alapításban és az egyesületi munka irányításában többek között olyan kiválóságok vettek részt, mint - Bláthy Ottó Titusz - Déri Miksa, - Zipernowsky Károly - Kandó Kálmán - Liska József - Pattantyús Á. Géza - Verebély László - Straub Sándor