Keresés

Részletes keresés

kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127988

ok, de még mindig oda-vissza folyik az a fránya áram, mivel váttóáram van a drótba.

Fogyasztásnál és visszatáplálásnál is.

Feszültség szinkron nélkül nem fog menni.

Előzmény: Törölt nick (127987)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127987

HA .... vezetékben folyó áram irányára vagyunk kíváncsiak.

Akkor a ki/be folyó áramot>>mágnesesterét kéne vizsgálni.

Bipoláris Hall érzékelő és LED kijelzés ?

Megfelelő intenzitású, északi vagy déli polaritású mágneses mezőre van szükség a kapcsoló kimeneti állapotának megváltoztatásához.

Ha az érzékelő egy ilyen mezőbe kerül,

akkor az érzékelő kimenete megváltozik

és

addig úgy marad, amíg ellentétes polaritási mezőbe nem kerül.

Az ilyen típusú áramkörökről azt mondják, hogy reteszkimenettel (latch) rendelkeznek.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127982)
tfe_tng Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127986

Ez egy 16A-es egyfázisú hosszabító, ettől nem lesz 3 fázisod. 

Mire kell a 3 fázis ? 

Előzmény: NorBert93 (127984)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127985

"A 230V 50Hz szinusz tulajdonképpen másodpercenként 50-szer egyenáram az egyik irányba és 50 szer egyenáram a másik irányba.

A 230V pl minden pozitív félperiódusa alatt a komparátor kimenete a számunkra hasznos polaritást (energia-irányt) fogja mutatni, a negatív félperiódusok alatt pedig pont az ellenkezőjét.

Ennek pl az lehet az egyik lehetséges megoldása, hogy a komparátor kimenetén  lévő kijelző (pl lámpácska) ne dogozzon azokban az időszakokban, amikor a 230V éppen a negatív félperiódusban tartózkodik."

A gond csak az hogy ha visszatáplálsz, ha fogyasztasz akkor is 50x fog oda-vissza menni az az áram az ellenálláson, tehát a rajta eső feszültség félperiódusa pont ugyanúgy fog kinézni.

Ebből semmit sem tudsz kibogozni.

Szemléletesebben talán az ábrán láthatod. A kék görbe (áram) mindkét esetben oda-vissza váltakozik (mive váltóáram), és tök ugyanúgy néz ki mindkét esetben. A feszülséghez viszonyított szöge változik csak.

Fogyasztás (rezisztív):

Visszatáplálás:

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127982)
NorBert93 Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127984

Üdv! A három fázis bevezetéséről szeretnék érdeklődni hogy azt miképp lehet megszerezni? Illetve hogyan lehet egy fázist három fázissá alakítani legegyszerűbben? Egy ilyen átalakítóak milyen szerepe lehet? https://gyorstoltok.hu/termek/tolto-adapter-ipari-aljzat-16a-shucko-16a%EF%BB%BF/

Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127983

nyíl és P+ vagy P- felírat 

Ilyesmi....

Mi mit jelent a mérőórámon?

https://www.eon.hu/hu/lakossagi/ugyintezes/muszaki-ugyek/fogyasztasmerok.html

Előzmény: ötfelezős (127981)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127982

"Hát nem tudom elképzelni hogy ebből bármi működőt ki lehet hozni "

Ha egy pici ellenálláson egy icipici feszültség esik, akkor egy komparátor kimenetén (mintegy felerősítve) jól láthatod annak aktuális polaritását, tehát azt, hogy az ellenállás melyik végén magasabb éppen a feszültség, tehát egyenáram esetén mindig tudjuk, hogy éppen melyik irányban halad az energia.

A 230V 50Hz szinusz tulajdonképpen másodpercenként 50-szer egyenáram az egyik irányba és 50 szer egyenáram a másik irányba.

A 230V pl minden pozitív félperiódusa alatt a komparátor kimenete a számunkra hasznos polaritást (energia-irányt) fogja mutatni, a negatív félperiódusok alatt pedig pont az ellenkezőjét.

Ennek pl az lehet az egyik lehetséges megoldása, hogy a komparátor kimenetén  lévő kijelző (pl lámpácska) ne dogozzon azokban az időszakokban, amikor a 230V éppen a negatív félperiódusban tartózkodik.

Másik megoldás: a pici ellenállás két végéről levett feszültségeket egyenirányítjuk (2 db graetz) és akkor a komparátoros áramkör számára nincs többé negatív félperiódus.

Az eredeti ötletem: a pici ellenállás két végéről levett feszültségeket egyenirányítjuk ÉS simítjuk, innentől kezdve az egész tisztán egyenfeszültség-szintetekről szól, ami könnyebben áttekinthető.

Előzmény: kiggyo (127977)
ötfelezős Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127981

Na, ez pompás. Bár akkor nem értem a kesergését az illetőnek. Milyen megnyilvánulásban látszik?

Előzmény: Törölt nick (127976)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127980

"Mi az amit az MT kábel nem tud és a földkábel meg tud"

- UV védelem (a földkábel felületét a napsütés nem roncsolja)

- talajban előforduló vegyi anyagok károsító hatása elleni védelem

- talajlakó rágcsálók, rovarok, valamint az ásóval, lapáttal hadonászó emberek elleni mechanikai védelem (kemény külső burkolat, egyes földkábeleknél extra fém védőréteg is)

- talajlakó rágcsálók, rovarok étvágya elleni vegyi és biológiai védelem (a kábel köpeny anyaga rossz ízű, illetve mérgező)

Előzmény: sdhaehshahg (127978)
cosomega Creative Commons License 2022.01.23 0 2 127979

"Hát nem tudom elképzelni hogy ebből bármi működőt ki lehet hozni valóban. "

Nem is ez volt a célja kecskének. A cél az volt, hogy benneteket és a topicot "szinten" tartsa. Tegnap 11 óra óta ezen rágódik mindenki és végül kecske egy hanyag mondattal lezárja a világ legfontosabb témáját: "Ez csak egy pillanatnyi ötlet volt, lehet, hogy nem működne, felejtsd el."

Előzmény: kiggyo (127977)
sdhaehshahg Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127978

Mi az amit az MT kábel nem tud és a földkábel meg tud amitől előbbit nem lehet földben vezetni még csőben sem?

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127964)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127977

"csak egy pillanatnyi ötlet volt, lehet, hogy nem működne"

Hát nem tudom elképzelni hogy ebből bármi működőt ki lehet hozni valóban. 

Maradt a skori féle kapcsolás, egyszerű és működik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127966)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127976

A szolgálatató mérője ezt alapban jelzi.

A kijelzőjén non-stop láható, hogy fogyasztás vagy betermelés van éppen.

Előzmény: Zoleelsi (127898)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127975

Hát akkor rá kell nézni a szolgálatatói mérőre és ennyi...

Mivel kijelzi non-stop, hogy fogyasztás vagy betermelés van éppen.

Előzmény: ötfelezős (127971)
Törölt nick Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127974

https://www.kwhmeter.nl/Webwinkel-Product-199179409/SDM72Bi-3-fase-kWh-energie-meter-100A-LCD-MID-gekeurd.html

www.aliexpress.com/item/32967353905.html

Ilyesmi?

Ezek mégtán az inveterrel is tudnak beszélgetni.

Előzmény: Zoleelsi (127898)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127973

démász területen már 2014-ben is távleolvasós órát kaptam.

Az okos áram felületen 5 perces bontásban mindent IS ki lehet mutatni, tök jó.

Évek óta nem léptem be :-)

tfe_tng Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127972

Tapasztalatból mondom, ez az érzés kb egy hét alatt elmúlik :)

ötfelezős Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127971

Én, ha lenne erőművem, bármikor, ha arra esik a tekintetem, szeretném tudni, vajon épp mi döngöljük be a kraftot, vagy a szolgáltató.

Előzmény: tfe_tng (127968)
tfe_tng Creative Commons License 2022.01.23 0 1 127970

https://www.google.com/search?q=b25+kismegszak%C3%ADt%C3%B3

25 amperes, B karakterisztika. Nem tudom mit barkácsolsz, de ez sokmindenre elég. 

Előzmény: laciipacii (127969)
laciipacii Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127969

epp alberlet keresesben vagyok es a legutolso amit megneztem jonak nez ki, viszont a tulaj nem tudta megmondani,hogy a villanyora hany amperes. nekem barkacsolas/hegesztes miatt lenne fontos.

kinyitva a villanyorat egy b25-os kismegszakitot lattam az ora mellett. ez azt jelenti, hogy 25A?

csak azert mert a haverok 16/32-rol beszelnek en meg nemtudom ez a b25 pontosan mit is jelent. a keco elvileg 2002-ben epult villanyora gyartasa 2007 es elvileg rez vezetekek vannak a falba. 

meglehet allapitani a kismegszakitobol, hogy hany A a villanyora?

tfe_tng Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127968

Megmondom őszintén - fogalmam sincs, hogy a sínen lévő eszközről hogyan nyerhető ki ez az információ. Viszont ez nem is arra van kitalálva (illetve sok értelmét sem látom, hogy a pillanatnyi ki-be fogyasztás irányát lássam).

Ez a cucc - megfelelő helyre rakva - az inverterrel közösen egész pontosan tudja a termelést és a fogyasztást mérni, ami extra benne, hogy a saját napáram fogyasztást el tudja különíteni a grid-es fogyasztástól (ezért kell az inverterrel modbus-on összekötni). 

Az összes mért adat évekre visszamenőleg ellenőrizhető és követhető. 

Előzmény: ötfelezős (127967)
ötfelezős Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127967

Nem értek hozzá, csak feltételezem, a kívánt információt az ilyenekből 6 gombnyomással lehet kihozni, azért írtam az előbb, hogy lehetne az előjel az tartozéka a kínálatnak, ami számomra csak a ránézek és látom kategória.

Előzmény: tfe_tng (127955)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127966

"Ez melyik ellenállás???? Az ami sorban van kötve az AC ágba? "

igen.

"Egyre homályosabb, skiccelj már valamit."

Ez csak egy pillanatnyi ötlet volt, lehet, hogy nem működne, felejtsd el.

Előzmény: kiggyo (127965)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 -1 1 127965

"most úgy gondolom, hogy az ellenállás két végét közvetlenül rákötöm a komparátorra"

Ez melyik ellenállás???? Az ami sorban van kötve az AC ágba? 

Egyre homályosabb, skiccelj már valamit. A komparátor áramellátása nem számít, azt el tudom képzelni.

Azt viszont nem hogy mit akarsz ott komparálni az ellenállás két végén.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127963)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127964

"az MT viszont NEM földkábel"

Másképpen fogalmazva: tudtommal nem létezik olyan cső, amiben szabad föld alatt vinni olyan kábelt, ami hivatalosan NEM földkábel.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127961)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127963

"Olyan ellenállásról beszéltünk eddig hogy tizedvoltok esnek csak rajta, azaz a műszernek pontosnak kell lennie szerintem. "

Lószart.

Vegyünk egy nem túl pontos műszert, ami 230V mérése közben a valódi értékekhez képest mindig 5%-kal kevesebbet mutat.

Ha ezzel a műszerrel 230 tényleges voltot mész, akkor a műszer kijelzőjén 218,5 V lesz látható.

Ha ezzel a műszerrel 229,9 tényleges voltot mész, akkor a műszer kijelzőjén 218,4 V lesz látható.

Mert a két mérés között a műszer hibája nem változott meg, (kb ugyanannyi a hiba mindkét esetben) ezért a két érték közötti különbséget is 95% pontossággal láthatod.

"de nyilván ha van két olcsó műszer akkor nem kell vele vergődni,"

Két műszer esetén már egymáshoz kell igazítani őket. Ez még nem igazi hitelesítés, de a szükséges tartományban halál pontosan ugyaannyit kell kijelezniük. Ez az összehangolás viszont már meghaladja a laikus kérdező tudását. Ezért jobb két műszernáél az átkapcsoló ide.

"szerintem a végén sokkal bonyolultabb lesz mint a skori féle megoldás"

Lehetséges, de ezt csak sok munkával lehetne kisakkozni (most úgy gondolom, hogy az ellenállás két végét közvetlenül rákötöm a komparátorra, ekkor a hátralévő feladat 90 százaléka a komparátor ravasz energiaellátása).  Skorinak is biztosan ráment  jó pár órája, mire kialakult ez a végleges áramkör.

Előzmény: kiggyo (127959)
ksanyi52 Creative Commons License 2022.01.23 -3 0 127962

Szia Elek! Megkövetlek amiért nem értettem veled egyet a hidraulikus rendszernél. Régen tanultuk kissé felfrissítettem a anyagot, teljesen azonosan tanítják a hidraulika és az elektronika alapjait, még a soros, és párhuzamos kapcsolások kiszámítását is. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127960)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 0 0 127961

"az ilyen földkábelt a hőelvezetés miatt valóban földbe kell tenni vagy vezethető védőcsőben (pl. symalen) is?"

Ha a rajta folyó áramhoz képest jól lett megválasztva a keresztmetszet, akkor gyakorlatilag nulla hő termelődik a földkábelben. Tehát mehet akár csőben is.

"MT kábelt symalenben ugye nem szakszerű vezetni  kültéren a talajban?"

Talajban KIZÁRÓLAG földkábel mehet, mehet akár csupaszon, akár symalen csőben, akár KPE csőben akár gégecsőben, akár vascsőben, akár gyémánt burkolatú acélpáncél ágyúcsőben.

az MT viszont NEM földkábel.

Előzmény: sdhaehshahg (127956)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2022.01.23 -2 0 127960

"Tehát kb 1500ft alkatrész, két fet, két led, 10ft-os alkatrészek, az "bonyolult" és "drága"."

Egy olyan laikus ember száméra, aki azt sem tudja, hogy a forrasztópákának melyik végét lehet ordítás nélkül megfogni, az az áramkör igenis bonyolult.

A "drága" szó pedig a te szokásos rosszindulatú találmányod, semmi ilyet nem írtam.

"A sönt, a komparátor, a te agyrohamod az mind "egyszerű" és "olcsó" is."

A komparártort nem a kértdezőnek javasoltam, csupán érdeksségként említtetem meg, de ezt is jól tudod.

"Meg külön jó, hogy -javaslatod szerint- amperenként 1w-ot elfűt."

1: Nem volt szó ellenállás értékről, hogy jött ki neked az amperenként 1 watt?

2. Ha valaki fillérekből  és nulla szaktudással akarja a dolgot megoldani, az ne morogjon, ha kapott megoldás működtetése havonta 50-100 forint extra villanyszámlájába kerül. Bonyolultabb/drágább megoldás kevesebb energiát fogyasztana.

Előzmény: Törölt nick (127954)
kiggyo Creative Commons License 2022.01.23 -1 0 127959

"Itt nincs szükség nagyfokú pontosságra, hiszen nem érdekes, hogy hány volt az a két feszültség, csupán az érdekes, hogy melyik feszültség magasabb/alacsonyabb. Erre a legolcsóbb műszer is képes, amelyik tud tized voltot is kijelezni."

Olyan ellenállásról beszéltünk eddig hogy tizedvoltok esnek csak rajta, azaz a műszernek pontosnak kell lennie szerintem. 

Ajánlhatnál konkrétumot, és akkor nem találgatunk.

"Szerinted életszerű, hogy a napelem kevesebbet táplál, mint amennyit a sütő fogyaszt ÉS ráadászl pont a leolvasás egy másodpecében fog lekapcsolódni a sütő ?"

leolvasom -> felírom/megjegyzem -> átkapcsolom -> várok míg beáll a műszer -> leolvasom -> összehasonlítom.

Jóval több mint 1mp, de nyilván ha van két olcsó műszer akkor nem kell vele vergődni, ott látod egymás mellett. Innentől viszont megint bejön a pontos műszer kérdése, ami nem olcsó.

"Azt a sort nagyvonalúan átugrottad, ahol azt írom, hogy mindhárom értéket először egyenfeszültségé alakítjuk ugye?"

ez írtad: 

"További tuning lehetőség: az ellenállás két végére rátesszzük egy komparátor IC két bemenetét és ha komparátor kimenete pl negatív, akkor az utcáról felénk jön az energia, ha pozitív, akkor mi táplálunk kifelé."

Az ellenállás két végéről írtál,de ne találgassunk, skiccelj egy kapcsolást ami a szokásos 16A-es körre jó lehet és akkor nem lesznek félreértések.

Félre ne érts, az elvet értem, még működhet is. A megvalósíthatósága kérdéses, szerintem a végén sokkal bonyolultabb lesz mint a skori féle megoldás. De műszaki ember lévén kíváncsi vagyok a végére, lehet valami új születik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (127958)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!