"Bekötési kontakt hiba miatt kigyulladt a fénycső gyújtó és olvadt a burkolat is.... 16 Amper "B" megszakító volt/van a betáp oldalon."
Egy hibás (melegedő) pont hőtermelésének megbecsülése összehasonlítással:
- a háztartásokban előforduló átlagos gyertya által termelt hőmenyiség: 15-40 watt
- 60 wattos halogén izzó hője: 40-45 watt
- 100 wattos hagyományos izzószálas izzó hője: kb 95 watt
Ezek alapján feltételezhető, hogy a fénycsőgyújtót megolvasztó szikrázás kb 10-20 watt hővel olvasztotta folyamatosan a műanyagot,
ennyire kevés hiba-ampertől nem csapódott volna le még a 2 amperes kismegszakító sem. Tehát ez sem olyan hiba, ami megindokolná, hogy 13A helyett csak 2 amperre biztosítsunk egy világítási áramkört.
Egy olyan elektomos hiba, ami lenyomja a 2 amperes kismegszakítót, legalább 460 watt kőt kell, hogy termeljen. A legtöbb hiba forrása pontszerű, tehát képelj el egy olyan meghibásodást,ami
- a meghibásodás által folyamatosan termelt hő legalább 5 db 100 wattos izzó hőjének felel meg,
- és nem olvad szét a hőt okozó hiba (nem szakad meg az áramkör) addig, amíg le nem csapódik (késleltetés!) a 2 amperes kismegszakító.
Ha ILYEN (életszerű) hibát el tudsz képzelni, akkor talán van értelme 13A helyet sokkal kevesebb (pl 2) amperre biztosítani a világítási áramkört.
" Találkoztam a csillár függőleges csövében összeégett vezetékkel."
Amíg a vezetékek szigetelése csak lágyul, addig nincs baj, az olvadási hőmérséklet elérése után a két vezeték összeérése pillanatában létrejött rövidzár bazinagy áramlökése pedig ugyanúgy levágja a 13 amperes kismegszakítót is, mint a 2 amperest.
"Elég gyakran a 60W v kisebb izzók szétdurranásával. Az izzószál elszakadása utáni zárlat vetette szét. "
Az izzósál elszakadása okozta zárlat nem jár hosszú távú folyamatos hőtermeléssel, akkor sem, ha a kismegszakító 1 amperes és akkor sem, ha 1000 amperes.
Bekötési kontakt hiba miatt kigyulladt a fénycső gyújtó és olvadt a burkolat is.
Ívet tartva égett a cucc és csöpögött a lángoló műanyag. Szerencsére a betonra... és nem a kicsit odébb lévő éghető cuccokra (szövet, papír) potyogott.
16 Amper "B" megszakító volt/van a betáp oldalon. Hisz a megszakító a VEZETÉKET védi!!!
Van rajta 3+1+2=6 darab 40 Wattos fénycső a vezetéken. A helyes megoldás a fénycső armaturákba/hoz rakott pl. 2 Amperes olvadó betét lenne. Ha paráznék....
Ugyanakkor a hiba 31 év után jött elő ! Mellé ment anno a vezeték vég, nem a csavar alatt volt, hanem csak hozzáért.
Kibírt vagy 50 000 kapcsolási ciklust így kontaktosan is.
- korszerű lámpákkal egy családi ház teljes világítását vidáman kiszolgálhatja akár egy mindössze 2 amperes kismegszakító is
- a szabvány állítólag valami miatt tiltja 1,5 mm2-esnél vékonyabb vezetékek alkalmazását
- másfeles vezetéket nyugodtan lehet biztosítani akár 13 amperre is
Az elméleti hibalehetőségeket és is ismerem, de A VALÓ ÉLETBEN találkozott-e már valaki olyan hibával világítási áramkörön, amely hibánál nem mindegy, hogy az áramkör 2 vagy 13 amperre van biztosítva?
...mert lehet, hogy statisztikai szempontból nem vállal túl nagy rizikót az, aki pl 13 amperre biztosít egy világítási áramkört.
Ha mást nem, akkor előbb belemegy a dugaljba, aztán kapcsolóba, aztán tovább a lámpához. Persze felrakhatsz egy dobozt is, csak minek, ha a legtöbb dugalj tovább fűzhető. Elmélkedhetünk róla 200 hozzászólásnyit, attól függ jön-e Elek, hogy nem is erre lesz szükséged :-D
"A z elosztóban kell még a kismegszakitót 6A vagy attól kisebbre cserélni. "
Ugyanazt én másképpen fogalmaznám meg:
mivel ez egy világítási áramkör, ezért valószínűleg (remélhetőleg) kevés amperre van biztosítva, ezért az erre rákötött dugaljba csak kisebb fogyasztású dolgokat lehet bedugni, máskülönben le fog csapódni az áramkör kismegszakítója és sötét lesz :)
Zsebbe nyúlós. 15méteren túl kell fizetni a kábelért, de úgy tudom nem kötnek rá fali óraszekrényre. Tehát kell új szekrény (110ezer+6hét várás, most nyáron). 150ezer az új bekötés (a földkábel miatt).
Erdeklodnek, hogy valakinek van e informacioja foldkabel fektetes meneterol, arakrol?
Nalam az utcarol van behozva a kertemen at oszlopokon a villanyoraszekrenyig, ezt szeretnem kicserelni foldkabelra. (Kb 80m a villanyoramig az utcatol)
Hallottam mar olyat, hogy millios tetel, olvastam mar olyat, hogy 6000/m, tud valaki ennel konkretabbat?
Mert akik értenek egy dolgot és megpróbálják másoknak elmagyarázni, azok rendszerint ugyanazzal a módszerrel próbálják elmagyarázni, ahogyan őket annak idején tanították. És látom a különböző elmagyarázási módszerek szomorú hatékonyságát.
"ha minden oktatóanyagot messziről kerülsz?"
Azt az egyet nem tudtam elkerülni, amivel engem oktattak :) Az anyag egyes részeit már előtte is értettem és elképedve láttam, hogy a tananyag mennyire szarul küzelít meg némely dolgot, csoda, hogy a tanulók egy része ennek ellenére mégis felfogja.
A legtöbb témakör valahogy úgy épül fel, mintha az építészeket úgy oktatnák, hogy először megtanítják nekik az alapozást, aztán rátérnek a háztetőre. És vagy magától rájön időközben, hogy miből állnak a falak, vagy hülyén fog meghalni. A tananyag ahelyett, hogy lépésről lépésre folyamatosan LOGIKUSAN támaszkodna az addig tanultakra, ahelyett elképesztő ugrásokkal halad (sokszor szükségtelen, tehát felesleges ismeretek irányába), nem csoda, ha sokan feladják és a dolgok megértése helyett onnantól átállnak a tananyag gondolkodás nélküli bemagolására (és persze a vizsgák utáni szorgalmas elfelejtésére :)