Ha nem ; a Hőszigetelésbe szépen bele lehet hajtani a Mu II csövet (16-23mm ) S a megfelelő heklyen egy dobozt berakni ,s innen befúrni a benti dobozba/elosztóba .
Az elosztóban a Nulla ágat meg kell nézni, ne legyen közös nulla (amin 2-3 fázis árama is vissza tud jönni4) Mert ez mindig hibát fog okozni.
Ezért kedvelem ha a lakószint 1 fázisú (még akkor is ha a tűzhely kábele a garázsból jön )
Igen esetleg 1 helyen a N-védő nem cserélődhetet ?
A géppel vésés ; ha vizes a fal (ecset ,permetező ) akkor " csak a sarat dobálja szét "
egy nejlon sátor + ventillátor menjen a szabadba? (sima takaró fóliából )
persze, hogy meg fogom, de megmondom az őszintét, hogy ha a klíma nem hozza ezt elő, akkor ki gondolta volna, hogy ilyen gond van a házban..
Apum 80-ban (?) építette a családi házunkat, a 10-10x kötődoboz helyét az óra alatt úgy hagyta ki a kőporral, ahogy kell.
Ott most szépen látszik a horganyzott cső vége, és a kötés rajta.. azon morfondíroztam a mostani sztori alapján, hogy lehet, hogy a cső már csak annyi, ami látszik + 15 cm a falban még..
Ha így nézem, akkor tényleg biztonságosabb egy fí relés védelem, vagy legalábbis könnyebb managelni, karbantartani napi szinten.
Az meg hogy a fí gyorsabban romlik-e el, mint ahogy a vas szétrohad a földben, az egy másik kérdés.
Utcafrontra, bejárati ajtó mellé nem tennék semmit sem a hőszigre, már ha erre gondoltál.
Amit nem értek:
töki(mert már nem tudom máshogy szólítani ezt a szerencsétlent (az eladót)) megcsinálta
- az emeleti elosztó és a padlás födém közé a kb 40 mm-s gégecsöves átvezetést, majdnem lepetéztem a gyönyörtől, amikor megláttam a benne fityegő 1 szál MTK-val együtt.
(a napelem kábelek miatt volt ez akkor érdekes)
- az emeleti elosztó és földszinti között a földszintről valami merevebb, vastagabb falú csövet látok - itt is van benn egy kb 1 méteres elhúzás a két szint között - lehet hogy ez a hivatalos (?) kábelcsatornája az ilyennek (?)
- a közös sínek cseréje közben nézegettem a jelenlegi főelosztóba menő vezetékeket és akkor láttam, hogy ez a buta tulok, csak valami 20-25 mm átmérőjű gégecsövet használt az óra és a főelosztó között (és ebben van az 5db 6-s vezeték jelenleg) + a pince csatlakozáshoz meg inkább bevakolta az MTK-t.. komolyan mondom :(
"A klima bekötése lehet ,hogy "némi vizslatást igényelne"--vezeték cserélődés ?"
Itt mire gondolsz?
0 vf? ezt azért eléggé kizárnám, max akkor nem, hogy ha az utolsó csatlakozási pontokig volt mondjuk egy zöld sárga - kék - zöld sárga szakasz... ennek meg elég kicsi az esélye.
Az viszont meglepett, hogy csatlakozó sínek cseréje eltüntette a klíma emelte fesz felét (4 >> 2) nem gondoltam volna, hogy ez a dolog ennyit számít. (és a másik 2 V meg valszeg a másik csatin lesz)
"A nulla szakadás ellen nehéz védekezni.(állt. 3db feszültségrelé-vagy differenciál áramrelé +mágneskapcsoló ad némi megoldást ,bár ez sem 100% )
A túlfeszvédők megnem erre készülnek ."
Ezt így nem tudtam, köszi!
"kémény nyomvonal;
Ekkora plusz hoszt nem épitenék be..minél közelebb vinném a fel/le szálló vezetékezéshez."
Nem szeretnék vésni, de ha nem lesz jobb ötlet + az új elosztó tábla miatt úgyis vések azon a síkon, akkor valószínű hogy mégis megpróbálom valahogy kiszedni az MTK-t és valami kulturált módon mellette elvinni az zöld sárgát is. Talán falmarós flexxel lenne a leggyorsabban kivágni azt a 1,5-1,8 métert, de akkor a por miatt megölnek (:))
A jelen elképzelés az, hogy a terasz alatt lenne egy kötődoboz, és jó lenne ezt a pontot valahogy elérni a szondán lévő hajlékony akármivel. Az olyan kb 1 m, ha jól láttam.
Olyan nálam már biztos nem lesz, hogy ezt a cuccot (kötődoboz) eldugom valahová, valami alá, ennyit nem ér.
Van egy szerelőaknám a pincében, ide gondoltam még egy szondát. Az aknából van egy KPE-m a falig, tehát nem kellene padlót sem vésni a zöld sárgának.
Az akna az elmúlt 10-15 év alatt 1x megtelt a pincébe befolyó vízzel, nem tudom, hogy védőföld szempontból ez mekkora gáz.
Az akna akkor is puffer volt, most elvileg védi egy emelőszivattyú (már ha van, lesz áram, amikor szakad és villámlik.)
A fal mellett 70 cm betonjárdám van, elé, az előkertbe lenyomtam egy 2m-s 10 v 12-s betonacél rudat, majdnem koppig.
Sarokcsiszolóval megpucoltam a tetejét a rozsdától, és megnéztem az említett 300 W-s izzót a fázis és a leszúrt rúd között.
Az izzó majdnem úgy világított, mint ha a fázis 0 között történt volna a kísérlet.
Ez azt jelenti, hogy a lakás jelenlegi védőföldje kuka, odabent hasonló esetben (f - vf) 27 V mellett éppen csak pislákolt az izzó, a föld felé menő bazi nagy ellenállás miatt.
Ezt értem, tiszta.
Az a rész még nem teljesen világos, hogy miért van, volt az a 4-8 volt különbség a klímák üzembe helyezésével.
Olyasmit tudok elképzelni, hogy - a vf kiesés mellett - elszakadt volna ténylegesen a két hálózat (? vagy majdnem) - 0-vf - és a 0 potenciálom a szolgáltatótól van az oszlopról, a védőföldön lévő meg az, amit a rajta folyó áramok - csőhálózat, szivárgó áramok - éppen generálnak. (de mitől szakad el? furi, hogy egyszerre ment gallyra két dolog.
Ha tönkrement valami közös pont az óra környékén, akkor miért csak a vf szállt el, miért maradt a 0 a házban?
Mindegy, megveszem a Hensel tetőt + 2 földelőszondát és hívom az ELMÜ-t, hogy nézze át az oszloptól az óráig szakaszt. Remélem utána okosabb leszek.
Az előző tulaj a földszint és a pince között lévő elektromos hálózat kiépítést eccerűen "falazott" MTK kábel segítségével valósította meg, és most azon agyalok, hogyan tudom levinni a a jelenlegi főelosztó táblától a födémen keresztül a zöld sárgát a pince szintjére.
A jelenlegi MTK nyomvonal szerintem nem működne, szvsz fel kell szednem egy sarokburkolatot és az alatt bohóckodni valahogy.
Nehezítő tényező, hogy alul dupla sor gerendával indulnak a kefnik, szóval lehet agyalni (2 éve volt festve, anya biztos örülni fog ha nekiállok rombolni).
Azon is gondolkodtam, hogy tényleg veszek 12-s vagy 16-s vezetéket - az tényleg elég vastag - és a kémény mellett a pincéből felmegyek a padlásra - és egy másik ponton keresztül - vissza az emeleten keresztül a földszintre. Csak akkor ez +15 m (?) kábelt lenne, viszont nincs annyi felesleges vésegetés.
(Feltételezem hogy ez + hossz nem akkora probléma, a 4 emeletes ház teteje is lehet hasonló távolságra a szondától. És ott mintha csak 10-s lenne a gerinc)
Hát itt tartok most.
Ha esetleg valaki tud olyan 3 fázisú túl fesz védőt ajánlani, ami a 0 elszállástól is óvná a házban lévő köröket, az javasoljon már egy típust. Kösz.
Ha szabályosan szeretnéd kivitelezni, akkor a földelő köracéllal felállsz a padló szintje fölé, az átvezetésnél egy rozsdamentes darabbal, vagy horganyzott acél esetén gyantás zsugorcsővel, majd egy kötődobozban áltváltasz 10 mm2-es MKH vezetékre. Az a probléma, hogy ha csőben vezeted a vezetéket, később nem ellenőrizhető az összekötés helye.
Az újabb szabványok nem véletlenül nem engednek horganyzott acélt földben elhelyezni. 10-15 év alatt átrozsdásodik a vas, és akár teljesen meg is szakadhat a védőföld/nulla folytonossága.
A szabvány szerint két lehetséges megoldás van: vagy min. 5 cm betonba ágyazni a horganyzott köracélt, vagy ha ez nem kivitelezhető, akkor V4A rozsdamentes acélt kell alkalmazni.
Az STP kábel köpenyét érdemes leföldelni az egyik oldalon. Azokon a vékony ereken elég sok fesz fog esni, mérjél rá a végére, hogy ténylegesen mennyi jut oda.
Földelőszonda bekötésére, a minimális követelmény a 6 mm2 réz vagy 50 mm2 vas, de amúgy ugyanazon keresztmetszeti követelmények érvényesek rá, mint a védővezetőre. Ha védett vezetőről van szó. Ha csupasz vezető, akkor meg még pont ugyanazok a követelmények is vonatkoznak rá, mint a földelőszondára.
Azonos nyomvonal,külön védőcső. Ha nem engedsz a tőrpefeszültségre 230 voltot véletlen átkötésnél, akkor nem kell különösebben izgulni. Interferenciát okozhat.
A kérdésem azzal kapcsolatban lenne, hogy ugyebár szabályellenes ugyanazon PVC falicsőben egymás mellett 230-at és törpefeszültséget (antennakábel, FTP-kábel, 3,3 V-ról táplált termosztátok tápellátása stb.) vezetni.
Én sajnos elkövettem ezt a hibát – kisebb részben tudatlanságból/figyelmetlenségből, nagyobbrészt inkább azért, mert utólagos módosításokat kellett eszközölni, és majdnem lehetetlen lett volna betartani a szabályt. Pl: a termosztátok eredetileg 230V-ról voltak elképzelve, később jöttem rá, hogy esélyem nincs pontos hőmérsékletmérésre, ha a szerelődobozban táp is van. Így minden termosztát már direktben 3,2…2.6 V-ot kap, de azt már nem tudtam megoldani, hogy időnként ne kerüljenek 230V mellé valamelyik csőben.
Felhívtam a volt egyetemi kollégámat, aki – tőlem eltérően – a szakmában is maradt, villanyszerelési/dokumentációkiállítási cégje van, és ő azt mondja, hogy életvédelmi szempontból különösebb aggály nincs, inkább interferenciákkal tud bekavarni a dolog, s ha ezt vállalom, akár maradhat is.
Nos, a jól árnyékolt FTP CAT6A kábelekkel minimális a zavar esélye, főleg, ha csak méteres szakaszokról beszélünk. Az életvédelmi szempontnál pedig csak számít, hogy ugye minden körnek külön biztosítéka van, ahogy a szabvány előírja, de van még az emeleti főbiztosíték, ami ráadásul differenciál, van a ház főbiztosítéka (ugyancsak diffes), és van még a kapu mellett a villanyórához tartozó háromfázisú biztosíték. Ez akárhogy is nézem, 4 szintes védelem.
Lehet esetleg még valamilyen más életvédelmi probléma, ami esetleg nem jut eszembe, és komolyan vezélyeztetheti a testi épségünket? Vagy ne idegesítsen a dolog, elfogadható így?
Köszi!
(Jelzem, hogy Kolozsvár melletti faluról van szó, de feltételezem, hogy a román szabványok nem különbözhetnek sokban a magyaroktól.)
"óránként nettó 2000 Ft már pofátlan harácsolás szerintem"
Több az már...
----
Nagyjából 145 óra számlázható egy hónapban egy alkalmazott melósra. (tudod 8 óra munka, 8 óra pihenés, 8 óra szórakozás... alapban)
Alsóhangon 400 eFt/hó nettó tekinthető tűrhető fizetésnek mostanság a képzetlenül végezhető melókért. Akkor az bizony az keépezetlen melót végző alkalmazottnak 400/145= ~2800 Ft/óra nettó. Ami legálisan kifizetve ~5600 Ft/óra (+áfa) fedezetet kíván.
---
Az önálló munkára képes átlag alkalmazott szaki illik, hogy legalább kb. 1,5X annyit keressen. Akkor az bizony az önálló szakinak 600/145=~4000 Ft/óra nettó Ami legálisan kifizetve ~8000 Ft/óra (+áfa) fedezetet kíván.
Hiány- és ritka-de keresett szakma nyilván többet ér a piacon.
----
A többi kategória ehhez lőhető be...
Megj: az, hogy sokan nem kapnak-kérnek ennyit az ő bajuk. Attól még ez a realitás alsóhangon manapság.
No és kiderült a trükközés... szóval nem tiszta a rendszer, napelemmel van megrondítva. Esetleg még ikerház is közös betáppal? Vagy szigetként megy, mindentől függetlenül?
Ki kellene iktatnod teljesen azt a napelemet, jó eséllyel az inverteren át szopat valahogyan. Az utcalámpákat nem akkor kapcsolják le? Húzzál ki minden kapcsolóüzemű és hőfokállítású cuccot, majd egyesével vissza.
Mindenesetre neked kellene tutipontosan kisakkozni, hogy mikor milyen csillagállásnál kapcsol le és meg kell ismételni ki kell váltani a hibát ahhoz, hogy biztosra lehessen menni, igen, az a bizonyos valami okozza.
Vagy vegyél még reléket és oszd fel jobban a lakást-műhelyt, hogy le tudd lokalizálni.
"ha én összeírnám mi minden van nálunk, megőrülnél :) "
Effajta hibát internetes fórumon keresztül nehéz felderíteni. Ha a szakember ott van személyesen, akkor több dolgot lát/kérdez percenként, mint amit egy fórumban egy hét alatt lehetne kideríteni.
"Szólok a kivitelezőnek hogy oldja meg a problémát."
Ha ez az az ember, aki szerint ezt a hibát az áramszolgáltató okozza, akkor inkább hívj valaki mást.