Jenő bácsi (Isten nyugtassa) sem vitt világmegváltó dolgokat végbe. Tulajdonképpen Ő még a szocializms hiánygazdaságával kezdte, az akkor még gebinben működő Deák téri modellbolt inspirálására váltókkal. (Ezt sem lehetett kapni a szicializmus éveiben, ha nem volt "összeköttetésed". Majd jöttek a sínanygok. Mozdonyok sem voltak. A sineket az M41 követte a sorban. Még emlékszem a Váci utcai bolt kirakatára (ami a Deák térről költözött át), mikor a Csörgő kaszni üresen ott virított a kirakatban az "előkészületben" felirattal. A boltba megérkezett Csörgők első pélányainak egyikét megvettem, amihez Jenő bácsi sajátkezűleg aláírt leírása volt mellékelve, sorszámozott formában. Fél havi fizetésem volt akkor ez a Csörgő, nem is adták az emberek egymásnak a bolt kilincsét érte, mint most legutóbb a Gigantokért. Szívtam a fogam az ára miatt, de megvettem, mint gyermekkorom kedvenc mozdonyának modelljét. A festési sémája az első eresztésnek el is volt cseszve rendesen, de örültem neki ennek ellenére, mint majom a farkának. Szép-szép, hogy ezt megalkotta nekünk, de azérrt szobrot nem emelnék neki.
1992. végére készült el az első igazi eresztéssel, ami a MÁV és a GySEV festésű Csörgő volt a ganzossal együtt. Ehhez jött a MÁV kék Ap, By, Bhv és a sötétzöld By kocsik, valamit a GySEV sárgacsíkos Bh-k. Ezekkel egyébként 1993. február 4-10-e között a 44. nünbergi vásáron is kint volt. Ettől vette kezdetét a variáljuk a színeket című történet. (A GySEV soha sem rendelkezett zöld-sárga festésű M41-es mozdonnyal, mert azokat a magyar vonalának a villamosításokal átadta a MÁV-nak. Nem volt a GySEV-nek zöld-sárga Bh kocsija sem. (A Bh után a v betű nem véletlenül maradt le a GySEV kocsiknál.)
Tulajdonképpen a kocsikkal nem csinált mást, mint átfestegette ezeket. Több, mint vicces, hogy a Bhv kapott DR-es színtervet MÁV pályaszámmal. A piros "By" kocsikról ne is beszéljek, mert tuajdonképpen ízig-vérig By maradt minden porcikájában, semmi köze az MDmot betéthez. Sorolhatnám, de ezeket is mindenki tudja.
Egyedüli érdemleges újítása az volt a Jenő bácsinak, hogy egyszer kihozta a papagáj Szilit, ahol a pantográf és az ütközők az eredetinek megfelelőek voltak. Tulajdonképpen ezért nem mondhatom, hogy itt is csak a festegetésben történt változtatás.
Nem véletlenül tettem idézőjelbe a gyártót! ("gyártó")
Előbb fog a pokol befagyni, mint én a posta Bhv-ból egyetlen darabot is megvegyek. Az ár-érték arány ennél már teljesen eltorzult az érték kárára. A Fuggerth kocsijaimat sem tegnap vettem. Egyetlen darabom van a netről, a többi még boltból, a "békebeli" időkből, elfogadható áron.
Simán túl fogom élni, ha nem lesz posta Bhv-m. Ennek az áráért másfél-két kocsit lehet kapni a "normálisból".
Ahogy én látom, nagyjából az öreg Fuggerth távozása után indult meg a lejtőn a műsor. Addig azért ő próbált a lehetőségekhez képest újítani (lásd V43, illetve a tervezett formavariánsok). Sajnos a halála után az örököse nem volt túl proaktív (és akkor még finoman fogalmaztam), és nem értett annyira a cég irányításához, hogy abból ne ez legyen. Így ért véget a világ dicsősége.
Ma szerintem Magyarországon modellt gyártani csak megfelelő elkötelezettséggel, szakértelemmel, biztos anyagi háttérrel, és komoly üzleti érzékkel lehet. Ebből az ifjabb Fuggerthnek semmi nem volt a birtokában, az apja örökségét csak eltékozolni tudta.
Fuggert, mint olyan már jó pár éve nincs. Nincs cég, így nem is gyárthat! Ebből kifolyólag termékfejlesztés sincs! Ismereteim szerint egyetlen ember felvásorolta az összes létező maradékát és ebből itt-ott időközönként el-el pottyant belőle. Míg a sok apró műtyűrből össze lehet hozni az egészet. Aztán ennyi volt, mese volt.
Nem fognak a fejedhez tartani pisztojt, hogy vegyél, ahogy szerintem eddig sem tartottak! Tudjuk, hogy milyen. Vagy elfogadod, vagy nem. Mást nem lehet tenni, ezért kár az energiáért!
A Piko-val csak egyetlen baj van, hogy már nem cserélhető a szénkefe. Mire észbekap az ember, már a dekódert ki is nyírta. Szóval nekem is csak kiegészítés gyanánt lesz új Piko.
ezért írtam, hogy "javítson ki bárki, aki másképp tudja"
nem tudom, hogy jött létre, de úgy rémlik, hogy kb mindegyik budapesti boltban lehetett anno kapni... nem tudom, hogy pl külföldön lehetett-e kapni arra pedig határozottan nem emlékszem, hogy úgy hirdette volna bárki is, hogy XY bolt/üzlet különkiadása... ...nekem elég kézenfekvő lenne, ha valaki (akár csak részben) fizeti a zenekart, akkor már valami kis nótát is kérjen... ahogy pl a kölni boltbn is kapni ta cuccokat, szépen rá is van mindre írva, hogy a t.a. különkiadása
Én is ebben cipőben járok. Szeretnék venni jó bhv kocsikat de sajnos nincs. Ez az egész légkör ami körülveszi a Fuggerth örökséget gusztustalan. Bakterbisztronak igaza van csak a lehúzás megy vele. Bemész a boltba,és eléd raknak egy közel 30 éve is elbaltázott valamit 18 ezerért. Ugyanazok a hibák vannak csak sokkal többért, de amíg a fanok életben tartják addig a gyártó és a kereskedő jót röhög az egészen. Nem voltak képesek ( vagy nem akarták ) közel 30 éve a Fuggerth modellek ( vagy játékok ) hibáit orvosolni. És ezek után még egyesek kultúrált véleményeket, és kritikákat szeretnének olvasni. Amikor évtizedeken át hülyének nézik a modellezőket, akkor elég nehéz ilyeneket megfogalmazni. Jó lenne ez ha játék árban adnák. De nem ők feljebb pozícionálják modell kategóriába belső nélnül meg szar fv-al ronda kapaszkodókkal meg szar kinematikával meg csúnya ablakokkal és még lehetne sorolni. És igaz mindenre ami Fuggert. De az még nem jutott eszébe senkinek a Fuggerth körül, hogy előbb kultúràlt modelleket kéne gyártani, és utána lehetne kultúrált véleményeket elvárni?
rég nincs már gyártó, néha ilyen olyan börzézés meg csereberélsé alkalmával hallani random pletykákat, hogy ki hogyan, meg hogy milyen szerszám épp hol van, de ebből az egész katyvaszból annyit lehet leszűrni, hogy valószínűleg nemcsak erkölcsileg avult el a "gyártósor" (mondjuk ilyen értelemben már rágesrég...), de valószínűleg már fizikailag is lassan többnyire az enyészeté, illetve ide oda szétszóródott... Szemmel láthatóan az elmúlt jópár évben már bárki, aki ilyet adott ki/el, mindenféle padlásról lesöpört maradékból rakta össze a dolgokat... Ebben a quablás vezrélőben - már feltéve ha tényleg az "öntés" szóval nem csak valami ügyetlen félreírás volt Laci hozzászólsábam - igazából csak annyi az agyrém, hogy miért épp ebbe gondoltak ennyi extra energiát feccölni: egy eleve nem túl jól arányú, inkább "játék kategóriás" mesterdarabot nekiállni "háztáji" technológiával sokszorísatni...? számomra kicsit bizarr az egész alapkoncepció...
Az teljesen nyilvánvaló, hogy ezzel szabad szemmel látható pénzt a büdös életbe nem fog keresni semelyik résztvevő... annyi célja van, hogy az MH honlapján jól mutat, hogy lám ők aztán micsoda ínyenc kisszériás igényeknek is próbálnak megfelelni... de ez azért eléggé alibitevékenység az MH részéről, minimális energia befektetéssel, nulla kockázattal tesco-gazdaságos marketing-jópofizás...
Eközben a "csóró románoknál" a t.a. simán le tud/mer bizniszelni a Tilliggel teljesen különkiadású 3 kocsis szettet, nem is egyet, Alberttől majd egy tucat málés teherkocsit, acme kusetteket... valami sonderseriát kb folyamatosan mindig ki tudnak tenni a címoldalra... Mindamellett, hogy egyébként náluk is megvan ez a" hátul a sufniban a műhelyasztal sarkán faragott" kisszériás vonal is.
Javítson ki bárki, aki másképp tudja, de én az 34-es giganton kívül nem nagyon tudok semmi hasonlóról itthon... biztos van rá jó magyarázat, de ettől még nem igazán tetszik ez a trend.
Ebből az egész Quablás szimbiózisból számomra a fröccsöntött posta Bhv sorozatot volt értelmezhető dolog (és amennyire tudom, ez a projekt eleve túl is mutat a t.bányai manufaktúrán), az viszont teljesen lenyűgözött. Azt azóta rettentően bánom is, hogy amikor elérhető volt, akkor csak néhányat tudtam megvenni, (és nem akár mindet is.)
Így azért kicsit valahogy szomorító érzés ránézni erre a dologra, hogy ilyen történelmi előzmények után oda jusson a sztori, hogy valaki műgyantából fuggerthet másoljon... ...túl sok jelentősége persze nincs, meg úgy képzelem, hogy készült belőle vagy három és fél darab összesen (vagy ha rosszmájú akarnék lenni, akkor aszondanám, hogy annyi, ahány olyan alváz lapult a fiók alján, aminek már le volt törve valamelyik lépcső az egyik végéről...) szóval nem ez fogja elszipolyozni a kisvonatpiac keresleti oldalának forrásait az egyéb jobban értelmezhető modellek elől.... csak hát na. Fura... egy virtuális igény virtuális kielégítése...
Egyébként ez tényleg alternatívája lehet a kitárgyalt kocsiknak, nekem is a terveim között szerepel ezeknek a beszerzése, mert nem csak a Nohab előtt mutatnak jól :)
Teljesen egyetértek Veled. Nekem hiányzott egy Fuggerth Ap a gyüjteményből, idén pótoltam, de igencsak szívtam a fogamat a 13.000 Ft-os ára miatt (belső berendezés nélkül), hiszen 3 évvel ezelőtt a Lehel úton 6.500 Ft-ért vettem az utolsó, tisztán Fuggerth gyártású bhv-ból (20-27-136 0). Előtte 3 évvel pedig 6.000 Ft-ért vettem Fuggerth kocsikat, amikor a boltban egy Roco Gosa 10.000 Ft volt (akciósan). Most elgondolkodtam, hogy vegyek-e a Startos bhv-ból és By-ból, de gyorsan lebeszéltem magam...
Posta Bhv sztori: állítólag idén év végére készül belőlük VI. korszakos, H-Start feliratozású kiadás.
Kiváncsi leszek, hogy lesz-e benne belső berendezés, súly és mennyi lesz az ára...
Egyik oldalról megértem, hogy ár-érték arányuk miatt mellőzöd a Fuggerth termékeket (18.000 Ft. körül mennek most, ennyiért már Brawa halbi is van), de másik oldalról nézve elképzelhetetlennek tartom, hogy ne tudjak kiállítani egy a 90-es években, Nohab vontatta, a Balaton északi partján közlekedett személyvonatot. Bennem ez maradt meg a gyerekkoromról és a korai fiatalkoromról és a Balaton északi partjáról a vasúttal kapcsolatban. Én ezért nem tudom mellőzni őket. Ha lesz alternatíva, akkor el lehet gondolkodni a lecserélésükön. De addig, azzal kell megidéznünk a 90-es évek hangulatát, amink van, nálam ezért vannak Fuggerth személykocsik és mozdonyok is.
Itt a Piko Szili már sokszor átrágott témája: van, aki kapásból le fogja cserélni az eddigi Fuggerth mozdonyát, ha majd az adott korszakú kiadását a Piko kiadja, én például biztosan csak kiegészítésként vennék a Piko Sziliből: Cirmost, Papagájt vagy Fecskét, amit nagy szériában nem adtak ki. Majd meglátjuk meddig jut el a Piko, és hogy hogy lesz-e a Fuggerth kocsiknak alternatívája...
Szegről-végről a véleményeddel egyet tudok éteni, nem mintha bármit is számítana az enyém. Végül is miért is toldozgatna-foldozgatna a "gyártó" bármit rajtuk, ha ezekkel a hibákkal a Tillig kocsik árában is megveszik. Az üzlet az üzlet a kapitalizmus szabályai szerint. Nekem is van tucatnyi Fuggerth kocsim, de még "összerakva" nincsenek. Külön dobozban pihen a Vulcan kocsibelső mindegyikhez és a fém kerekek is. A bolti változata inkább a gyerekjáték kategória, sem mint vasútmodell. A MÁV-os szériában is van olyan, aminek még a feliratozása is el van cseszve. Mindezek ellenére én is megvettem, mert semmi más lehetőség nem volt arra, hogy "magyar" inga-, a helyi- és a távolsági személyvonatokat 1:87-ben leképezni lehessen. A hibái elenére vettem meg. Ettől függtlenül örülök nekik és nem ekézem úton-útfélen. A mozdonyaiból is van pár darab Szilim és Csörgőm. Az előbbiből kizárólag a Fuggerth/Quabla/Digitools mesterhármas. A V43-asok kifejezetten jó menettulajdonsággal bírnak. Ezek úgy fel lettek javítva, hogy nem nagyon marad el a Rocotól. (Árban is "csak" tízezerrel volt drágább, ha a hangdekódert nem számolom, mint extrát.) A Csörgőnél ugyanez már nem mondható el. Igaz ez már csak Fuggerth/Quabla kiadású, de még mindig jobb, mint az echte Fuggerth.
A Fuggerth kocsik margójára. A helyzet az, hogy mivel nincs alternatívájuk, ezért nem sok mozgásterünk van, ha ilyen járművet szeretnénk. Akinek van rá affinitása az esetleg megpróbálkozhat még az építőkészletből összerakással, de a komolyabb formai hibákat csak nagyon sok munkával lehet valamilyen szinten eltüntetni. Pont ezért gondolom a jelenlegi összeszerelő sem vágott bele ezeknek a kijavításába.
Ami viszont szerintem évek óta kihagyott ziccer, és fájó pont az a forgóváz, és a belső. Ezekre van kész megoldás, és 18 ezer forintért szerintem sokan jogosan várják, hogy ne azzal a Schicht másolat rettenettel, meg üres belsővel érkezzen a kocsi a boltból (pl. ennyi pénzért a Heris Bo kocsik fényévekkel jobbak). A kapaszkodók meg szintén megoldhatóak lennének, nekem van olyan Quabla By kocsim, amin gyárilag fém kapaszkodók vannak.
Ezek a kocsik nagyon jó kis kezdő alapok voltak valahogy a 2000-es évek közepéig, amíg kb. maximum fele annyiba kerültek mint egy Roco GOSA, most azonban szerintem jogos a szemöldökráncolás az árak kapcsán (mondom ezt úgy, hogy én is vettem az elmúlt 3-4 évben ilyen Quabla összeszerelésű kocsit, nem is egyet).
Ráadásul ha korrektek akarunk lenni, akkor a végajtókhoz a korai kocsikhoz kör keresztmetszetű kell, később ezeket laposvasra cserélték. Csak a Bhv középső kapaszkodója változatlan.
Pedig bizony az ! Mivel senki sem csinált hozzá használhatót eddig. A micromodell ugyan szép, de olyan törékeny, hogy használhatatlan. Sőt szerintem még mesterdarabnak sem jó. Jó magyar szokás szerint már tuti megpróbálták leönteni, de mivel nincs a piacon, biztosan nem sikerült. Újra kéne tervezni és fröccsönteni, de nemhiszem, hogy megállna a millió alatt az ára. Ekkora pénzt kiárulni a kapaszkodókból, meg csak akkor lehet, he drága, akkor meg nem biztos sok fogy. Ez a világ !
Neked miért szólna Fuggerth vagy a Quabla, hogy megállapodtak bármiben is ? Ha benne van a modell leírásában, hogy engedéllyel készült műgyanta másolat, akkor az valszeg így is van. Mit kell ezen hitetlenkedni ? Egyébként meg sokszort leírták itt a fórumon, hogy mennyire kopott a szerszám és hogy mennyire rossz az öntvények minősége. Ha nincs pénz a szerszámok felújítására akkor egy kis felületkezelés után a legegyszerűbb sokszorosítás a műgyanta. Viszont azt honnét szeded, hogy a műgyanta kaszni kétszer háromszor nehezebb mint a fröccsöntött műanyag ? Le kéne mérni, mert nem hiszem hogy úgy lenne.
amiatt a DB-AG Bpmz miatt most elég irigy is vagyok. A 2010 környéki Jeszenszkyhez jól jönne még legalább egy ilyen termes. Úgy kalkulálok, hogy ha megjön az uccsó darab a Hungáriából, azt tuti megveszem, és ami abban van az elvileg elmegy ide is... meg még a 2.o. fülkés a jó kérdés, mert most épp még boltban megveheő az alább belinkelt roco szettben, de két kocsira azért nem esne jól elszórni a keretet, amikor igazából csak az egyikre van szükségem... Ráadásul a Bvmsz abban asszem épp ilyen matricás spéci változat, ami valószínűleg nem is járhatott már nálunk. Én jobban csípem az univerzális, tömegben, hosszú időn át létező példányok modelljét... Pont nemrég valaki a willhabenen árult is egyet szébontva, de mire vigiggondoltam, persze elvitte más.
Ez az 1:93-as hossztorzítás régen elterjedt volt, ilyen volt pl. a Roco SBB EW-IV-es kocsik első szériája, a Fleischmann kocsik. Úgy rémlik valamelyik vágányrendszernél így fértek el a kétvágányú pályán (de lehet, hogy rosszul emlékszek).