"Van valami halvány fogalmad arról, hogy dióda után milyen lesz a feszültség függvénye?"
Amit te diódának néztél, az a poici háromszög az áramfigyelő pont jelölése az áramkörben (valóban jelölhették volna másképpen is, egy laikus könnyen nézheti akár diódának is).
A dióda rajzjele így néz ki:
Egyébként az animáción jól látható, hogy az áramot jelző mozgó sárga pöttyök oda-vissza mozognak, már csak ebből is gondolhattad volna, hogy az ott nem egy dióda :)
"Kár volt erre két hetet feccölnöd."
Nem ezen dolgozom két hete. Ezen szimuláció elkészítése csak egy hétig tartott :)
Amióta ide írogatsz, most "szakadt" rád először munka.
Nagy munka lehetett ezt a rajzot ideeszkábálnod.
Ez az "egyszerű" magyarázatod amit mindenki megért?
Lenne egy egyszerű kérdésem. Van valami halvány fogalmad arról, hogy dióda után milyen lesz a feszültség függvénye?
Hát arról van-e elképzelésed, hogy ilyen feszültségalak után milyen áramok fognak folyni?
Kár volt erre két hetet feccölnöd. Elképesztő, mennyire tudatlan egy figura vagy, a gátlástalanságod meg még elképesztőbb. Szerencsétlenségedre az összetákolt bemutatód is megszívatott.
kaptam egy szolgáltatói vill szerelőtől egy horror árajánlatot, meg egy kis fenyegetést, hogy csak ő nyúlhat hozzá. A nem túl szakszerűen leírt kérdésemért kérlek ne kövezzetek meg.
Van a fa villanyszekrényem, benne egy barnás fekete színű lapon a villanyóra és a hozzá tartozó egyetlen kismegszakító. Ezeket plomba védi természetesen. Eddig érthető, ezt csak a szolgáltató szerelője piszkálhatja.
Ugyanígy a fa villanyszekrényben, de plombával nem védve egy ugyanilyen külön lapon 3 ősöreg kismegszakító, ezek biztosítják a ház 3 körét.
Igaz, hogy a plombával nem védett kismegszakítókat is csak a szolgáltató szerelője bonthatja meg és cserélheti újakra?
Elég lehet oda sokkal kevesebb áram is. Egyszerre csak 1db fűtőszála kell fűteni, vetésforgóban. Megy egy kicsit, átkapcsol, megy a másik, átkapcsol stb. Nam hűl ki, viszont leolvaszt. Ha meg annyi van, akkor hólapát és disznóperzselő...
"4 rámpát nem csak 4 db fűtéssel lehet fűteni, pl ha minden rámpát 3 db 700 wattos kábel fűt, akkor a 12 x 700 wattot szép egyenlően el tudod osztani a három fázison 3 x 2800 wattként."
Ezzel csak az a gond, hogy több földmunkával jár. Tényleg milyen mélyre kell előírás szerint fektetni a hidegvezetéket? Milyen védőcsőbe?
Amikor rám szakadt ez a mostani munka, arról volt itt szó, hogy amikor a három fázison egyenlő áramok folynak, akkor a nullvezetőn nem MINDIG nulla áram folyik, folyhat ott akár több is, még a fázisokon folyó áramnál is, mert az egyes fázisokon folyó áramok fázis-eltolódásai csökkentik a nullvezetőn az "áram kioltó" hatást.
Az érdekesség kedvéért összeütöttem egy olyan szimunlációt, amikor
- ha a kék vezetőt is befeketíted (fázisvezető nem szabad, hogy kék színű legyen)
- és mind a négy vezetőre fázisokat teszel (tehát 2x 400 voltot viszel a kábeleden)
akkor az 5x 2.5-es kábeleden összesen 16.800 watt energiát tudsz átvinni.
"A 4 fűtőkábel így kötném be:"
4 rámpát nem csak 4 db fűtéssel lehet fűteni, pl ha minden rámpát 3 db 700 wattos kábel fűt, akkor a 12 x 700 wattot szép egyenlően el tudod osztani a három fázison 3 x 2800 wattként.
Kattints ide és játssz az ellenállás-értékekkel (egér jobb klikk -> edit).
"Feszültségesést kell számolni? Ha igen mekkora a megengedett?"
A feszültségesés számolásnak kétféle oka lehet:
1: A hosszú vezeték végin lévő készülék bizonyos feszültségszint alatt meghibásodjat, vagy hibásan működhet. Egyszerű fűtőszál esetén meghibásodástól nem kell tartani, maximum a leadott hő (wattok száma) lesz egy picivel kevesebb.
2: A hosszú vezetéken esetleg annyi energia (forint) vész kárba, ami hosszú távon indokolhatja a vastagabb (drágább) vezeték alkalmazását. Mivel a te esetedben a vezeték már be van építve, ezért maximum kíváncsiságból kiszámolhatod, hogy mennyivel lenne kisebb a villanyszámla mondjuk 20 év alatt, ha 2,5-es helyett vastagabb vezetéket alkalmaztál volna :)
Elhangzott már 13A, 16A, 20A is. Akkor konkréten a számok: rámpafűtésnek adott egy odavezetett 30-35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezeték (4db rámpa van). Mekkora áramot lehet erre a vezetékre ráereszteni max?
Kb. 2000 W-os fűtőkábel kell a felfűtéshez nekem. Tehát a fűtőkábelenként átfolyó áram: - 230V-os fűtőkábel esetén: 9A - 400V-os fűtőkábel esetén: 5,2A
Tehát a fázisonként átfolyó áramok: - 230V-os fűtőkábel esetén: L1:18A, L2:9A, L3:9A - 400V-os fűtőkábel esetén: L1:15,6A, L2:15,6A, L3:10,4A
Melyik fűtőkábelt köthetem rá, a 230V-osat vagy a 400V-osat a 35m-es 5x2.5 MT H05VV-F 5G2.5 vezetékre?
Feszültségesést kell számolni? Ha igen mekkora a megengedett?
Egy 5eres háromfázisú műhely lekapcsolásához milyen kismegszakítót ajánlanátok? A nullát is le kell kapcsolni külön vagy csak elég a 3 fázist? Beltérben a műhely és a kismegszakítókat is oda tenném.
Ha elég csak a 3 fázis lekapcsolni akkor ez a fajta kismegszakító jó?
De hát ez egy egyszerű feszültségjelző... MT kábelen végighúzva szépen jelzi (kapcsoló L állásban, a tapit meg tapizni). Másra meg a készítője sem szánta. persze tud még vezetést/szakadást ellenőrizni, meg még pár izét.
A neten MS-48, EMOS 48, meg hasonlókra keresve olvasható a használati utasítás.
Biztos képzelegnek, akik itt a belvárosban kijönnek és szoktam velük beszélgetni. Szóra sem érdemes, az országos átlag bizonyára rendben van. Budapest és az agglomerációs horror meg nincs, csak a szakik terjesztik ,hogy rémisztgessék a népet.
A többivel igazából megerősítetted amit írtam, ha nincs hely, ha blablabla, megvannak a kiskapuk, és ez nagyon szomorú.
Rosszul működő dolog mindig lehet. A védelmek egy kompromisszum az elviselhető költség és az elviselhető rizikó irányába. Mint említettem, 25 éve valóban meghalt egy néne, mert a kerítésére esett a 22 kV. De azóta már ezen okból (annak a szolgáltatónak a területén) nem tud meghalni senki. Tehát ez nagyjából a végeredmény.
Akkor mi a vége végül, meghalhatok ( épületben belül), ha közvetlen a ház elé, a kerticsapra, földszondára stb esik a 22 ezer voltos vezeték? :-)
Mert egy tűzhöz viszont bőven elég az biztos, ilyen esetekben lehet perelni a szolgáltatót, vagy kellett nekem alá benzineskannákat tenni? :-)
Kijön egy valós villanyszerelő, akkor Ő is vakarni fogja a fejét hogy na hova is kellene rakni a földszondát..
Mert a videó szerint az aszfalt is kigyulladt annyira nem akart az lekapcsolni.. igaz nincs sok ilyen videó itthonról, nade ha csattog a magasfesz keveseknek jut eszébe videózni.
Meg optimális esetben lekapcsol.... DE !! Automatikusan visszakapcsolgat kitudja meddig, sőt utánna sztem a kezelő is rányom a restart gombra jópárszor mire kikapcsolva hagyják.
Addig meg a gázcsonkot is átégetheti, mert még az is van alatta.
Régebben mikor itt kérdeztem ilyen 20 méteres távot mondtatok hogy gyalog ne közelítsem meg.
Akkor ha pár méterre csattog a ház előtt kimerjek-e lépni a kádból? :-)
Azt veszem ki szavaitokból hogy elméletben van védelem, gyakorlatban meg kő kövön nem marad.
Más: villámcsapástól megvéd a vezeték ha magasabb mint a ház és 1 méterre van a tetőtől?
Ha már a tűz és rázások, rákkeltés stb mellett legyen valami jó hír is. .-)