Barna és sárga nincs bekötve, szürke kék szigszalaggal betekerve, így van beállva a mérőszekrénybe.
Névszerint ismerték a kivitelezőt, így sikeres lett a bekötés. Ha nem ismerték volna kb a szigszalagos megoldás miatt vagy bármibe belekötve elutasítás lett volna.
De semmiféle panasz vagy reklamáció nem fog rajtuk... nem kötelességük jogszabályra hivatkozva elutasítaniuk.
Hagyjuk ezt, keresd meg te is, ha akarod. A lényeg az, hogy nem értesz a villanyhoz. Pár napja is milyen hülyeséget írtál a fürdőszobával kapcsolatban. A másik lényeg meg az, hogy konnektorból nem lehet.
HA MÁR 3 vezetékes lett valahol a rendszer, azaz a PEN>>PE+N szétválasztás megtörtént. AKKOR a szétválasztás után már NEM lehet (TILOS!!!) csak 2 vezetékkel tovább menni.
Illetve a PE+N vezetőt újra közösíteni sem szabad sehol.
----
Van elvi rajz... a szabványban a szerint kell eljárni a megvalósításkor.
A gyakorlati esetekre pedig van rajz és szabályzat a MEE-VET-ben! Amit az ÖSSZES szolgáltató együtt fogadott el és elvben a szerint jár el.
Más kérdés, hogy a helyi kiskirályok tojnak rá és az "így szoktuk, így vesszük át" alapján járnak el. Amitól jókora káosz uralkodik a szolgálaltatók közötti eltérésekben, sőt a szolgáltatón belül is...
HA ráesik a telkedre/földelésedre a 22 kVolt ... Akor sem lesz 22 kVolt a fürdőkádadban és sehol máshol sem a Földhöz képest.
Mert a földelő+zöldsárga vezetékrendszer az EGÉSZ házat EGYBEN EMELI fel az adott potenciélra. ÉPPEN ezért van az a kibaszott EPH-nak nevezett módszer kitalálva és kiépítve az ingatlanon/ingatlanban!
Azaz a házon/ingatlanon (egész pontosan az EPH hálózat hatókörén) belül marad az eddigi 230/400 Volt változatlanul. A helyesen kiépített földelő+zöldsárga rendszer esetén.
Megj: ugyan ez lesz/van közeli villámcsapáskor is.
----
Más kérdés, hogy kialakulhat az úgynevezett "lépésfeszültség" a vezeték környezetében a talajon/épületen. De az egy másik történet.
Maradt a hagyomány, hogy mindenki mást ért bele, és mást tart fontosnak. Ezt szemlátomást nem lehet kiirtani. Mikor még ilyenekkel foglalkoztam néha, a rigisztrált időszak előtt jóval, én mindig elmentem az adott helyre, és kifaggattam egy helyi illetékest, hogy kérik.
Azt képzeld el, mikor olyan volumenű munka van, hogy egy nagy cég van a bérházban, és többlet energiaigényt kérnek, amire kiírja a szolgáltatós, hogy a 150 métere levő transzformtáorállomásból kell egy külön kábelt kifektetni, ugyanez az ember jóvá is hagyja az elkészült tervet, majd amikor kész a munka, akkor azt mondja, nem így kellett volna, hanem a házba menő kábelt kicserélni vastagabbra. :D
Kérdezheted bárhol, nincs más, mint amit én írtam.
Nem feltétlenül akarnék oldalakat írni a középfeszültségű hálózat kezeléséről, mert nem tudom, jó lenne-e, de az igazság, bár kegyetlenül hangzik, az az, hogy a köz ellátásának érdekében egy-egy ilyen eset rizikója elfogadott. Igazából hány ember energiaellátását biztosítja a legnagyobb magyar energiaszolgáltató? És 96-ban volt egy halálos baleset, előtte meg tán 60-ban, de lehet, hogy sose, azóta meg nem. Ja, azóta azért nem, mert eztán már nem vállalták ezt a megengedett rizikót. Nyilván egy is sok. Hogy nyolc éve ez volt Hévizgyörkön, hát, ez volt. Abból sem lett semmi emberhalál.
Ha a mérőszekrényben van földsín, földszonda, akkor mi indokolja műszakilag hogy nem 3 hanem 2 érrel áll ki belőle a szerelő és 20 centivel mögötte ismét egy földszonda?
A két földszondát nem lenne biztonságosabb egy sárga vezetékkel is összekötni? Tehát jó, előírás hogy kell mégegy szonda ( bár ezt mintha mondták volna itt hogyha csak akkor kell ha 20 méterre van a főelosztó a mérőtől) nade legyen, kell a kettő szonda, akkor miért nem lehet összekötni?
Tudom a "nullával" mint PEN az az összekötés, nade attól még jobb és biztonságosabb lenne ha a mérőtől is jönne ki földelés...
Érthetetlen számomra ez az egész cirkusz ami az új bekötésekkel megy!!
A vízszolgáltató honlapján pl van GYIK, pontos leírás, mintarajz stb hogyan kell felrakni a vízmérőt hogy elfogadják.
Áramosoknál sehol nincs ilyen GYIK, majd az éppen kiérkező műszaki felkészültsége eldönti mi a jó és mi a nem...
Hiába a védelmek, meg a leesésgátló kampó stb, a kampó is csak a porcelántörés ellen véd, ha pl belecsap a villám és leesik a kertbe, rá a mérőszekrényre akkor látjátok a fenti videón mi történhet...
Szóval ráesik a mérőre, főelosztóra, földszondára. Akkor jól gondolom hogy jóval több mint 50V lesz a földelt cuccokon a potenciál a házban?
Mint lakossági fogyasztónak kell számolnom a rámszakadó magasfeszültségű vezetékkel? Nyilván kell mert mint a videón is látszik megeshet.
Milyen biztonsági sávok, megkötések vonatkoznak arra ha ilyen vezeték megy el az ember telke, háza felett?
Vagy nyugodtan rakhatom alá a földszondát amire kötöm a fürdőkádat, húzhatok alá fémkerítést, fémgarázst stb, ha leszakad fizeti a szolgáltató a temetést?? :-)
Vagy tudtok olyan fórumot ahol tudnak válaszolni az olyan kérdéseimre amikre általában nem szoktak tudni? :-)
ui: egyenlőre a terv hogy a fenti képen látható mérőszekrény mögé közvetlen egy "főelosztó" és onnan olyan tyúkbéllel megy tovább ami a legolcsóbb.. csak le ne essen a 22kV..
Mert a "csak egyetlen zöldsárga hálózat létezik" az alapelv a védelmi hálózat esetén.
Aminek a részei - a fő földelő és az egyéb földelő(k) - a fő földelő vezető és az egyéb földelő vezető(k) - a védővezető(k) (PE, test/védőföld) - a védősszekötő vezető(k)ből (EPH)
A védelmi hálózat MINDEN pontja fémesen csatlakozik a "fő földelő"-hoz, mint potenciál rögzítési ponthoz. Különösen a "védővezetők" (PE vagy testelés/védőföldelés régiesen). Ezért aztán, ha róla vesszük le a védősszekötést (eph-t) az is tutira a közös potencált adja...
A védősszekötő vezető(k) (EPH régiesen) CÉLJA, hogy AZONOS potenciálon legyen MINDEN ami rázhat!
Áram pedig elvben ugye nem folyik tartósan ez(eke)n. Csak addig kell működni(ük) amíg a FI relé kiold... utána az áram megszűnik. Ezért HA addig bírja elolvadás nélkül a vezeték amíg leold a FI relé mint élet/vagyon védelem az elegendő is.
Ezt az igényt pedig a legközelebbi (elegendően vastag >=2,5 mm2) védővezető IS tökéletesen biztosítja. Mivel az >> tutira bevan kötve a fő földelőbe fémesen azaz a FI relé tud működni.
Amikor a kombicirkót felszerelték nálunk, és kellett a villanyszerelői papír a beüzemeléshez, akkor a villanyszerelő Lacivill által leirtak szerint járt el, illetve nem teljesen, mert, csak annyit csinált, hogy a gázóra két csövét kötötte át Hilti szalagos "bilincsekkel" egy 2,5- es vezeték darabbal, és azt vitte be egy közeli kötő doboz zöld sárga pontra.
Később vittem egy 6-os Z,S vezetéket az elosztó tábla földsintől a cirkó alatti OBO föld sinhez, amibe egyesével, földeő bilincsekkel kötött be az összes csövet.
A gázóra átkötés normális bilincsekkel lett átkötve, az elosztó dobozos kötést megszüntettem.
Szakmabelitől kérdezném, hogy az elektromos autók Type 2 csatlakozásához otthon 400V-os fali csatlakozót hogy lehetne kialakítani? Vagy átalakítót 5P 32A csatiról Type 2-re? Mert van ilyen lengőkábel gyári, csak az arány árban van.
Én valami olyasmi konverterre gondoltam, amit bele rakunk egy fali dobozba, abba belekötni a 3 fázist a másik végére meg egy type 2-es csatit. Vagy amelyik az egyszerűbb és olcsóbb megoldás.
Épp az előbb akartam írni, hogy: mert a neten azok, akik irányt akarnak adni, azok is sokszor még a régit írják. volt egy mérnöki kamarás előadás például, satöbbi. Aztán gondoltam, nincs erre szükség. Majd látom, pont beidéztél valakit. :D
Igazból azt nem lehet mondani, hogy baromság, hanem azt, hogy ma a szabványalkotók szükségtelennek tartják. Az IEC előírások mögötti gondolatok sajnos ismeretlenek. Az előző rendszer mögött is lehettek gondolatok...
És a konnektorból nem lehet. Ennek az értelmezésében viszont én például nem egyezek Lacivillel, aki azt írta tegnap erről, hogy bármelyik dobozból le lehet csappantani egy zöldsárgát EPH célra.
(Az első x google találat biztosan ezt a fajta, független hálózatot hozza)
Bármelyik konnektorból húzhatok egy zöldsárgát, és ráfogom hogy EPH ? (a 2,5mm-es minimum keresztmetszetet figyelembe véve ?)
Kicsit csodálkozom, nálam 2015-ben volt a villamos szerelés, nem amatőrök csinálták, és egy teljesen független hálózatot építettek ki. Ha 2007 óta ez nem kötelező, akkor vajon miért ?
A kazánnak kell egy zöldsárga és kész. Amit nem kell a vlág végétől odavezetni!
FI relének is megteszi alapban a házban lévő is Nem kell a kazán mellé is direktben egy külön FI relé.
(Bár célszerű lehet gyakorlati okból a külön FI relé, nem megy a kazán miatt a házban máshol is az áram) De mondjuk normális állapotú kazánnál nem old ki a FI relé elvben soha!)
A kazánhoz oda van vezetve a zöldsárga hivatalból mivel árammal is működik. Ezért ott van a zöldsárga védővezető (testelés/PE régiesen) is !!!
HA ez a védővezető legalább 2,5mm2 akkor...
Erről teljesen jó- és elég a kazán körül szükséges védőösszekötő vezetőt indítani (EPH régiesen). (védőcsőben/csatornában 2,5 mm2 elegendő, szabadon vezetve 4 mm2 kell legalább) Ha netán nincs 2,5 mm2 a védővezető akkor a legközelebbi legalább 2,5 mm-es zöldsárgig kell elmenni.
VAGY Elviheted külön önálló vezetőként a az EPH gerincig/főföldelőig, akkor minimum 6mm2 kell.
---
A védőosszekötésben >> EPH-ban benne kell lennie - a gázóra áthidalásának - az épületbe belépő FÉM/vezetőképes csöveknek/vezetékeknek a belépési ponthoz minél közelebb eph-ázva!!! - az épületen belüli egyéb FÉM/vezetőképes olyan cuccoknak amik egyidejűleg érinthetők (fütéscső pl.) és idegen potenciált vezethenek egyik helyről a másikra
-----------------------
Olyan gázfogyasztó készülék, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, és áram felvétele nem éri el a 30 A áramerősséget, a villamos hálózatnak csak olyan részéről táplálható, amelyet testzárlat esetében (a tápláló áramkörbe, a tápláló elosztóba vagy az azt megelőző táplálásba iktatott) 30 mA érzékenységű vagy ennél érzékenyebb áram-védőkapcsoló önműködően lekapcsol.
Olyan gázfogyasztó készüléknél, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a gázfogyasztó készülék közelében az áramkörbe iktatott hárompólusú (2s+f) megszakítóval vagy dugós csatlakoztatóval biztosítani kell a villamos hálózatról való leválasztás lehetőségét .
Olyan gázfogyasztó készüléknek, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, a testet – csak szerszámmal bontható módon – össze kell kötni a villamos hálózat érintésvédelmi védővezetőjével. Ha a villamos csatlakoztatás dugós csatlakozóval van megoldva, akkor ez az összekötés a dugós csatlakozó védőérintkezőjével legyen megoldott.
Olyan gázfogyasztó készüléket, amelynek villamos hálózati csatlakoztatása van, csak olyan helyen szabad felszerelni, ahol a gázcső hálózat be van kötve az épület egyenpotenciálra hozó (EPH) hálózatba. Épületen belül új gázcsőhálózat esetében ellenőrizni kell az EPH csomópontot, illetve a gázcsőhálózatnak ezzel való összekötését. Gázfogyasztó készüléknek meglévő csőhálózatra való csatlakoztatása esetén azonban ennek ellenőrzése elhagyható.