Keresés

Részletes keresés

Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 118799

hogy a fizetősség támogatói milyen módon károsodnának az ingyenessé tétellel?

Kinek jelentene könnyebbséget az ingyenesség és miért? Ez a kérdés. 

Nem minden olyan, hogy kitalálom, hogy rendszergazda leszek, aztán nulla forintból cserélem a toner patront, meg irtom a vírust, de ezt tényleg ne vedd magadra:)

Aham, a rendszergazdákat sajnos nem viszik el ingyen képzésekre a sok milliós forgalom után, hanem elég keményen fizetnek a képzéseikért, amikről a legtöbb villanyász nem is hall a szakmunkás, esetleg a mestervizsga után. Úgyhogy óvatosan ezzel, megmondóemberbácsi.

Előzmény: Alpári Gnác (118791)
arenarock Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118798

Ha a fizetés elvi kérdés, mindegy mennyiről van szó...

Előzmény: Jahno (118795)
Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 -3 0 118797

Ne idegeskedj, koncentrálj.

Olvasd el újra, amire válaszoltál és gondold végig, hogy mennyire lényegtelen infót osztottál meg ebben a közegben, mert írni akartál valamit. 

Előzmény: Cfonya (118787)
Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118796

Köszönöm, tudom. 

Előzmény: Törölt nick (118788)
Jahno Creative Commons License 2021.01.11 -2 0 118795

Évi 15ezresért melegedni megéri néha beugrani :-)

Előzmény: Törölt nick (118767)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 118794

Így már reálisabb, de ez is csak 7000Ft havonta. Nem egy komoly összeg egy vállalkozásnak. 

Előzmény: Törölt nick (118780)
Jahno Creative Commons License 2021.01.11 -2 1 118793

"Mit kellett volna csinálni?"

Mit csináltak a többiek? Én is hasonlóképpen voltam csak másban. Rohangáltam a kulimelóval amihez nem kellett szabvány, szoptam létra nélkül és ész nélkül toltam vissza mindenfélébe a beruházást. El is basztam nagyon sok mindent na :-D Bár jobban belegondolva asszem 22 éves voltam mikor az első szabványért fizettem. Megtérült párszor és akkor még nem is ebben melózom napi 18 órásban. Többi meg alap szakkönyvben és tananyagban is benne van.

Aztán ha a rendszergazdát emlegeted, akkor ott is volt teszetoszaság meg önképzés, de egyszer nézd meg mennyiért adnak valami rendesebb szakkönyvet és milyen áron mennek a képzések. A rendesebbeket meg is kell ismételni és itt picit gyorsabban forog az univerzum is, mint a villanyos dolgokban. Itt-ott jön egy fölhő, vagy egyéb dolog. Perzse lehet szakosdoni, mindenhez kicsit érteni, vagy valami csapásirányt meg ha cég van akkor ott akadnak néha pontok amit oktatásra el lehet használni. Az ilyen kis 100ezer forintos aprólékokból szerintem alig tudom megszámolni mi van mögöttem. Egy rendes lakás árát összerakni is negyed élet, ahhoz képest ezek sehol nincsenek.

Cfonya Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118792

Bocs, de nyilvánosan írtad. 30 éve más világ volt. Antall József és csapata tönkrevágta az ipart, kizúdultak milliószámra az utcára a melósok. Az volt a kényszervállalkozók időszaka. Volt, aki elemesbútor összeszerelést hirdetett, nyilván csak két csavarhúzóval. Én 40 éve vállalkoztam, a szomszéd kis Black and Deckerével és az autószerelőféle csavarhúzókkal, amelyek szárára a cégtől mentett zsugorcsövet melegítettem. :D Ma nem kell éhenhalni, van állás is. Aki meg vállalkozik, az vegyen VDE jelölésű szerszámkészletet, szerezzen be OKJ-s bizonyítványból négyfélét, vegyen egy dobozos autót, és! könyvelje el ezt a havi 9-10 költséget (a netes hozzáféréshez) a számolatlan más költség mellé. No meg pláne, akinek nem is kell, mert ha jól emlékszem, itt valaki évekkel ezelőtt kínálta, hogy elküldi a villamossági szabványokat, és Mekk Alec is jelentkezett. Meg, amint írtam, éppen olvastam, hogy a facebookon (és/vagy a hobóelektronikán) is vidáman küldözgetik. De ez már más téma.

Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 118791

Jahno, most neked írok, mert te egy normális ember vagy, de volt itt más felvetés is, egyben azokra is válaszolok, bár akkor evett volna meg a fene, amikor Eleket kvázi a védelmembe vettem, mert szerintem ennek a vitának fontos vetülete, hogy éppen ő hozta elő...

Amikor mi kezdtük a vállalkozást, ezelőtt 30 évvel, nemhogy létrára nem volt pénzünk, de még szerszámos táskára se, telefonok papírdobozaiban hordtuk a fogókat, csavarhúzókat.

Mit kellett volna csinálni?

Várni 10-15 évet, mire mindenre lesz pénz és akkor vállalkozni?

Vagy nem vállalkozni egyáltalán?

Nem minden olyan, hogy kitalálom, hogy rendszergazda leszek, aztán nulla forintból cserélem a toner patront, meg irtom a vírust, de ezt tényleg ne vedd magadra:)

Kérdezi valaki, hogy miért nem vagyok KATA-s?

Röviden azért, mert évi pármilliós tételben adok el anyagot is, nem lehetek az.

De egyébként is mi köze ennek bármihez?

Az is volt, hogy az állam nem írja elő a szabvány használatát, ami aztán tényleg remek.

Lehet, hogy nem írja elő, de ha jogvita keletkezik, amiért valakinek leég a háza (amely dolog kivétel nélkül minden itteni felvetés/kérdés folyományaként a szakemberek szerint automatikusan megtörténik), akkor vajon ki dönti el a felelősség kérdését?

Ahogy én tudom, a bíróság, ami az államhatalom része.

Kirendel egy szakértőt, aki a szabvánnyal való megfelelőség viszonyában ad szakvéleményt és annak alapján születik döntés, aztán lehet fizetni.

A szabvány betartása védi a megrendelőt és a kivitelezőt is, ha az be van tartva, még mindig leéghet a házam, de kisebb a valószínűsége.

Azt is írja valaki, hogy miért ne vegye meg az állam nekem a taxit, ha taxizni akarok, ami instant agyhalál, soha senki sem kívánt ilyet, de direkt írtam is, hogy lehet sarkítani, csak minek?

Azt senki sem írja elő, hogy Fluke, Metex, Uni-T, vagy más műszerrel mérjek, bár ez a világ is hamarosan eljön.

De azért képzeljük el, hogy ez mégis csak elő lenne írva, vagy ha előírva nem is, de bírósági ítéletekből kitalálható lenne, csak éppen pénzt kellene fizetni azért, hogy ezt biztosan megtudjuk.

Ja, meg még komcsi is vagyok, mert azt gondolom, hogy vannak az államnak olyan feladatai, amikért szerintem az egyébként is beszedett sarcon felül nem etikus további pénzt kérnie.

Na, ez a hét vicce, pedig még csak hétfő van.

Az, hogy a szabvány pénzbe kerül, egy állapot, nem eleve elrendeltetés és nem indokolja az, hogy az állami szervezetnek ezzel kiadása van, mert akkor ha már KRESZ, kérhetnének pénzt minden STOP-tábla után is, bár nem akarok ötleteket adni...

Van egy csomó olyan dolog, ami korábban fizetős volt, aztán meg nem lett az, mint például a Dávid Ibolya által ízlésesen haláladónak nevezett örökösödési illeték.

Fizettük, aztán meg nem fizetjük, puszta politikai akarat kérdése az egész, mert ráció mögötte nulla.

És van egy rakás dolog, aki korábban ingyenes volt, most meg fizetős, az is politikai akarat kérdése.

Vagy mi lenne, ha az évi 100 milliárddal támogatott magyar média pénzt kérne a Formula 1, vagy az NB1, vagy akármi, amit néztek közvetítéséért, csak mert költsége van vele?

Ha eddig így volt, akkor támogatnátok, ha eddig nem így volt akkor meg abcúg?

Végezetül továbbra is azt mondom, hogy ez egy vitára érdemes téma annak ellenére, hogy Elek vetette fel többedszer és komolyan kíváncsi vagyok, hogy a fizetősség támogatói milyen módon károsodnának az ingyenessé tétellel?

Ezt továbbra is elvi kérdésnek tartom, még ha dolgom vele valójában nincs és nem értem, miért ne lehetne erről beszélni, már ha PEN-ügyben minden tiszta:)

Előzmény: Jahno (118758)
ksanyi52 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118790

De azért valami kis kedvezmény gondolom csak jár mint vállalkozó? Az egyik fiam be megy a kereskedésbe, vasért, 10% alanyi jogon. A másik, bementem egy kereskedésbe, Az ( autómon tönkre ment a generátor) 93 ezer, Mondja a fiam Ilyen kódja van akkor 53. Gondolom a gáznál is csak van valami.

Előzmény: Cfonya (118787)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 1 118789

Sőt veszteségesek is vanank az ÁFA-sak között is.
Nekik is számít a kifizetett ÁFA... 

Nomeg olyanok is a 0/5/18% ÁFA-val szemben nyelik a 27% ÁFA-t.
Nekik is számít a kifizetett ÁFA... 

Előzmény: Törölt nick (118788)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 1 118788

Vannak alanyi mentes vállalkozások is szépszámmal... nekik a bruttó számít.

Előzmény: Garfield007 (118786)
Cfonya Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118787

Honnan jön a tényközlésre egy vád? Azért ez nagyon kispályás viselkedés. magánemberként szoktam ott fizetni, ha ez érdekes. És az Áfát ki kell fizetnem.

Ez az "Ügyes." hát ez nagyon gáz. A szakmai hitelemet akarnád rontani ilyen aljasságokkal? 

Előzmény: Garfield007 (118786)
Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118786

Vállalkozóként is bruttóval számolsz? Ügyes.

Előzmény: Cfonya (118784)
szakmókus Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118785

"...a KRESZ önmaga ingyenesen elérhető, pedig ha jobban megnézzük, az is egy szabvány."

A KRESZ mint szabvány "...egy rendeletbe foglalt szabálygyűjtemény, jogi nevén az 1/1975. (II. 5.) KPM-BM együttes rendelet..." (§) Tehát alkalmazása kötelező, attól eltérni nem lehet, ezért nyilvános.

Egyéb szabványokkal csak feltételesen lehet párhuzamot vonni. Míg más szabványok be nem tartása miatt legfeljebb nem veszik át és hivatkoznak is hogy mit nem tartottál be (rendszerint van lehetőség korrekcióra),addig a KRESZ be nem tartása bírsággal jár(-hat).

Előzmény: Alpári Gnác (118750)
Cfonya Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118784

meg ÁFA, a pontosság kedvéért

Előzmény: Lacivill (118782)
Cfonya Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118783

Ez volt a beszélgetés:

NEM ír elő az állam szabványt...

Izé... előír. :)

Mutatod a konkrét jogszabály szöveget amire gondolsz?

Mit mutassak? Odaírtam kettőt.

Ki beszélt itt a megvétel előírásáról eddig?

Előzmény: Törölt nick (118777)
Lacivill Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118782

Most hallottam, hogy napi 690Ft/napijegyért -ért be lehet menni szabványt olvasni.

Előzmény: tfe_tng (118778)
Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 -1 1 118781

Ezt már szóra sem méltattam. A komoly vállalkozók :-)

Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 1 118780

Mármint 85 000 Ft+áfa  

Alpári Gnác Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118779

Köszi, ez valóban frappáns válasz volt és most nem viccelek:)

Amúgy minden covid-mentes nyáron ott vagyok, a zetelaki víztározó mellett szoktam hagyni a véremet:)

Előzmény: Pillanatragasz (118755)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118778

Egyébként az éves netes előfizetés az 85 + ÁFA,

Ez komoly ? 

Soha nem néztem az árakat, de ha jól számolom, ez kevesebb mint elek 1,5 perces(!) óradíja. Mindez évente. Aztán itt sír háromhavonta :)

Előzmény: Cfonya (118762)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118777

Azt a KONKRÉT szöveget a jogszabályban, ami előrja neked a szabvány megvételét...

Előzmény: Cfonya (118772)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118776

Na ne... Pisztolyt puskát tartanak a fejedhez, hogy indulj a közbeszerzéseken, ugye ?

Előzmény: soproniirsai (118754)
tfe_tng Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118775

Aaaaa, Jahno, ne égesd magad. Amit mások rajzoltak az tuti szar, mérnök nem ért hozza de facto, juzer meg azt sem bírja laikus nyelven leírni, hogy mit akar. Mindenki hülye 200-as IQ alatt (bár kezdem azt hinni, hogy elek a hármas számrendszerben gondolkodik). Nyilvan 100000000db sokkal jobb és olcsóbb megoldás lenne mindenre _is_, szóval a rajz az eleve az ördögtől való. Ennyit már tudhatnál a topicból :)

Előzmény: Jahno (118758)
Garfield007 Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118774

De ha már belekötne valamibe, akkor az sokkal érdekesebb, hogy papír alapon olcsóbb a szabvány szövege, mint pdf-ben :-)

Előzmény: Jahno (118760)
Rollei Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118773

Ok, most értem oda.

Előzmény: Rollei (118771)
Cfonya Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118772

Mit mutassak? Odaírtam kettőt.

Előzmény: Törölt nick (118766)
Rollei Creative Commons License 2021.01.11 -1 0 118771

Megmondanád, hogy hol lehet megismerni a szöveget? 

Előzmény: Törölt nick (118770)
Törölt nick Creative Commons License 2021.01.11 0 0 118770

A szabvány szövegének megismerése INGYENYES!
A kényelmi szolgáltatás kerül pénzbe...

A jegyzetelés szabad, a másolat készítése tilos pl. lefotózni.
(lásd a vonatkozó törvényt)

-----

Több tízezer vállalkozó köti be a FI relét a szabvány elolvasása és pláne megvétele nélkül!!!

Mi nem érthető azon, hogy: 
- a szabvány szerinti kivetelhez
- nem szükségszerű a szabvány szöveg megvétele, sőt az elolvasása sem

Előzmény: arenarock (118768)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!