Jahno, most neked írok, mert te egy normális ember vagy, de volt itt más felvetés is, egyben azokra is válaszolok, bár akkor evett volna meg a fene, amikor Eleket kvázi a védelmembe vettem, mert szerintem ennek a vitának fontos vetülete, hogy éppen ő hozta elő...
Amikor mi kezdtük a vállalkozást, ezelőtt 30 évvel, nemhogy létrára nem volt pénzünk, de még szerszámos táskára se, telefonok papírdobozaiban hordtuk a fogókat, csavarhúzókat.
Mit kellett volna csinálni?
Várni 10-15 évet, mire mindenre lesz pénz és akkor vállalkozni?
Vagy nem vállalkozni egyáltalán?
Nem minden olyan, hogy kitalálom, hogy rendszergazda leszek, aztán nulla forintból cserélem a toner patront, meg irtom a vírust, de ezt tényleg ne vedd magadra:)
Kérdezi valaki, hogy miért nem vagyok KATA-s?
Röviden azért, mert évi pármilliós tételben adok el anyagot is, nem lehetek az.
De egyébként is mi köze ennek bármihez?
Az is volt, hogy az állam nem írja elő a szabvány használatát, ami aztán tényleg remek.
Lehet, hogy nem írja elő, de ha jogvita keletkezik, amiért valakinek leég a háza (amely dolog kivétel nélkül minden itteni felvetés/kérdés folyományaként a szakemberek szerint automatikusan megtörténik), akkor vajon ki dönti el a felelősség kérdését?
Ahogy én tudom, a bíróság, ami az államhatalom része.
Kirendel egy szakértőt, aki a szabvánnyal való megfelelőség viszonyában ad szakvéleményt és annak alapján születik döntés, aztán lehet fizetni.
A szabvány betartása védi a megrendelőt és a kivitelezőt is, ha az be van tartva, még mindig leéghet a házam, de kisebb a valószínűsége.
Azt is írja valaki, hogy miért ne vegye meg az állam nekem a taxit, ha taxizni akarok, ami instant agyhalál, soha senki sem kívánt ilyet, de direkt írtam is, hogy lehet sarkítani, csak minek?
Azt senki sem írja elő, hogy Fluke, Metex, Uni-T, vagy más műszerrel mérjek, bár ez a világ is hamarosan eljön.
De azért képzeljük el, hogy ez mégis csak elő lenne írva, vagy ha előírva nem is, de bírósági ítéletekből kitalálható lenne, csak éppen pénzt kellene fizetni azért, hogy ezt biztosan megtudjuk.
Ja, meg még komcsi is vagyok, mert azt gondolom, hogy vannak az államnak olyan feladatai, amikért szerintem az egyébként is beszedett sarcon felül nem etikus további pénzt kérnie.
Na, ez a hét vicce, pedig még csak hétfő van.
Az, hogy a szabvány pénzbe kerül, egy állapot, nem eleve elrendeltetés és nem indokolja az, hogy az állami szervezetnek ezzel kiadása van, mert akkor ha már KRESZ, kérhetnének pénzt minden STOP-tábla után is, bár nem akarok ötleteket adni...
Van egy csomó olyan dolog, ami korábban fizetős volt, aztán meg nem lett az, mint például a Dávid Ibolya által ízlésesen haláladónak nevezett örökösödési illeték.
Fizettük, aztán meg nem fizetjük, puszta politikai akarat kérdése az egész, mert ráció mögötte nulla.
És van egy rakás dolog, aki korábban ingyenes volt, most meg fizetős, az is politikai akarat kérdése.
Vagy mi lenne, ha az évi 100 milliárddal támogatott magyar média pénzt kérne a Formula 1, vagy az NB1, vagy akármi, amit néztek közvetítéséért, csak mert költsége van vele?
Ha eddig így volt, akkor támogatnátok, ha eddig nem így volt akkor meg abcúg?
Végezetül továbbra is azt mondom, hogy ez egy vitára érdemes téma annak ellenére, hogy Elek vetette fel többedszer és komolyan kíváncsi vagyok, hogy a fizetősség támogatói milyen módon károsodnának az ingyenessé tétellel?
Ezt továbbra is elvi kérdésnek tartom, még ha dolgom vele valójában nincs és nem értem, miért ne lehetne erről beszélni, már ha PEN-ügyben minden tiszta:)