Keresés

Részletes keresés

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115950

"az új szondától mekkora átmérőjű vezetékkel kell beállnom, s hová?"

16 mm2-es zöld-sárga flexibilis (hajlékony) réz vezeték.

Ez a vezeték a főelosztóba (a villanyóra utáni első elosztóba) menjen a földelő szondától.

A többi kérdésedre az alapokat megtalálod az interneten, ha beírod a gugliba ezt: "PEN bontás". Ezek átnézése után már úgy tudsz majd kérdezni itt a fórumon, amire egy regénynél rövidebben is lehet válaszolni.

Előzmény: Csaba_F (115942)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115949

Az baj, ha annyira rosszul tud fórumot olvasni-átfutni valaki.

Ügyes kereső szó/kifejezés és némi fórum olvasási rutin kell.
Simán kilehet szedni a keresett infókat akár páróra alatt is 20-30-100 ezer hozzászólásból... is.

Előzmény: tfe_tng (115946)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.17 -3 0 115948

"A referencia számít, _szerintem_ jobban mint a kapcsolatok"

Ettől tartok én is: hogy hiába adsz meg bármilyen hatalmas szakmai tapasztalatot, referencia és kapcsolatok híján láthatatlan vagy a fejvadászok kereséseiben.

Ha ez így van, akkor két lehetőség van:

- vagy a munkaadók azt mondják a HR-esnek/fejvadásznak, hogy "keress nekem olyan embereket, akinek jó sok kapcsolata van" :)

- vagy a munkaadók azt mondják a HR-esnek/fejvadásznak, hogy "keress nekem olyan embereket, akinek nagy szakmai tapasztalata van", erre a HR-es valami agyi probémája miatt nem a szaktudás alapján kezd keresni, hanem a kapcsolatok száma alapján :)

"ez esetben szerezz kapcsolatokat"

Magyarországon valószínűlreg tízezerszámra vannak olyan IT-sek, akik eredeti szakmája távol van ettől, akik autodidakta módon, egsedül tanulták a szakmát és azóta is egymagukban dolgoznak, pl (normális állás híján) egyéni kényszervállalkozóként. Ő milyen kapcsolatokat adjon meg? Adja meg a pékmestert, akinél inas volt pár évig, mielőtt a környezete elárasztotta IT-s munkákkal?  Vagy adja meg a rokonai, barátai (és azok ismerőseinek, stb) a vállalkozásait? Ezek közül senki nincs fen a LinkedIn-en. Nincs neki semmi mása, csak a szaktudása, tapasztalatai, tehát láthtatatlan a magyar fejvadászok számára és az is marad halála napjáig.

A másik jelenség az, amikor a munkaadó annyira komolyan veszi a cég iránti lojalitást, hogy amelyik alkalmazottnak van élő LinkedIn profilja, arról azt feltételezi, hogy el akar menni a cégtől, ezért ezeket az embereket soha nem léptetik elő, sőt esetleg az év végi bónuszt is bukják (és ha létszámcsökkentés van, akkor nem kérdés, hogy kivel kell kezdeni). Aki ilyen cégnél dolgozik, az a LinkedIn profiljában nem adhat meg valódi nevet, sem referenciákat/kapcsolatokat, hiszen ezek csoportja éppen úgy alkalmas lehet személy beazonosítására, mint mondjuk egy ujjlenyomat.

Előzmény: F.E.K. (115921)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115947

Egyébként pedig http://kezikonyv.meevet.hu

Előzmény: Törölt nick (115945)
tfe_tng Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115946

1-2 év ??? 

Ne szivassuk szerencsétlent, egy hét alatt se olvassa át :)

Előzmény: Törölt nick (115945)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115945

Ezen kérdések alapán >> forduljatok INKÁBB szakihoz, mindenki jobban jár!

---

De egyébként megvan a válasz ebben fórumban is a kérdésker, ha 1-2 évet értőn átolvasol belőle néhány este alatt.
vagyéppen ma-holnap

tfe_tng Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115944

Ha jól emlékszem 10-es vezeték kell, de lehet hogy a 6-os is elég. A PEN bontást többnyire a villanyóra környékén csinálják, szigorúan plombált szakaszon.

tfe_tng Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115943

Van pár álláskereső oldal, a linkedin nem az. 

Már megint csűröd-csavarod a faszságot, de komolyan, annyi jön át, hogy még életedben nem kerestél állást, annyira fogalmatlan vagy a témában. 

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115939)
Csaba_F Creative Commons License 2020.10.17 0 0 115942

Sziasztok!

Tanultam valamikor a szakmát, de nem dolgoztam benne, nem ismerem a jelenlegi szabványokat, + felejtettem is nem keveset, ezért kérdezném a hozzáértőket:

Adott egy nem most épült házikó, a tulaj barátom kért 3 fázist és hálózatbővítést (elmondása szerint 16A+16A+20A-t).

Szeretne új földelést, + a lakáselosztót áthelyeztetni a mérő szekrény fölé, hogy beférjen az új mérő (reg. villanyszerelő ajánlotta neki).

Kérdésem, az új szondától mekkora átmérőjű vezetékkel kell beállnom, s hová?

Lehet a mérőhöz, vagy a lakáselosztóba?

Azaz a közösítést a szolgáltató N vezetőjével hol szabványos megoldani? S milyen kötőelemmel, mert gondolom ma már nem sodorják, csavarják össze a vezetőket? :-)

Ha ez megoldható a mérő helyéről, akkor a szétválasztás után (PE+N) mekkora átmérőjű vezetékekkel szabványos felállni a lakáselosztó PE és N sínre?

Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115941

"Mi a véleményetek, ilyen kamera mennyire használható biztonságosan, nem zárlat, tűz stb. veszélyes?"

Én leggyakrabban Hikvision gyártójú kültéri IP kamerákat alkalmazok, azok eddig megbízhatónak bizonyultak.

A Csing-csung márkájúak kipróbálásához nem vagyok elég bátor.

Előzmény: Törölt nick (115919)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.17 -2 0 115940

Amúgy enngen harapott már meg farkaspók, de nem mutatkozott be, hogy ő szonngáriai vagy ördög pók-e, udvariatlan módon elszaladt.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115939)
Mekk Elek ezermester Creative Commons License 2020.10.17 -2 0 115939

"A szongáriai cselőpókról beszéltünk már?"

Nem vetted észre, hogy ez a téma igenis releváns egy villanyszerelő fórumon is. Tételezzük fel, hogy egy villanyszerelő új állást keres, de nem szeretné, ha a jelenlegi munkaadója ezt megsejtené (mert akkor indul a szívatás), ezért a Linkedin profiljában készakarva nem ad meg semmi olyan információt,  amiről az ő személye beazonosítható lenne. És nem érti, hogy ezek után miért láthatalan a magyar HR-esek, fejvadászok számára, miközben állítólag tombol a szakemberhiány Magyarországon.

Előzmény: ötfelezős (115917)
tfe_tng Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115938

Rugj be, az a biztos. :)

Előzmény: Jahno (115935)
Jahno Creative Commons License 2020.10.17 -2 1 115937

És referenciák. Előző cégem senki nem ismeri, tök mindegy, n+1 valami a piacról. Előtte meg ugye ott volt a klasszikus hárombetűs. Több elszármazott kolléga a fél EUban azzal a referenciával tudta magát eladni, mert pfúúúúhááá, ez kemény. Előző 4 HRes és pár fejvadász nálam nem is halott róla, de legtöbbet szimplán nem érdekelte. Szóval akadnak húzóerők, de akár politizálni is tudsz vele. Akadt aki kamuzott, általában nem bukik ki. Csak azért tudom, mert nálam szerette volna referenciáknak felmutatni azt a piacon, amit amúgy én csináltam :-D Mostani cégem meg bárhol kimondom és általánosságban nem értik, de nem baj, attól még lehet jó :-P

Előzmény: tfe_tng (115933)
Jahno Creative Commons License 2020.10.17 -2 1 115936

Elek-logika, csinál egy direkt használhatatlan profilt, majd kitalálta, hogy köze van a Facéhoz :-D

Előzmény: Törölt nick (115934)
Jahno Creative Commons License 2020.10.17 -2 1 115935

Pfúbaze, egyszer céges számom hívta valami ilyesmi marketinges kis cég, akik mindent is el szerettek volna adni. Mondom jajj, várjál már, mi a kérdés? Hátőőőőilyen seo, meg keresés és akkor nőlnek majd az ügyfelek, akár több 100 új partnert is be lehet majd fogni a kampánnyal. Őőő, nálunk a 100 az nem mennyiség, nézzük meg az arányokat, mert mióta beszélünk azóta több ezren regisztráltak az alap szolgáltatásokra... Rendeztünk városi futóversenyt, vannak rádiós játékok, szilveszterkor a tüzijáték céges színekben megy parton a kikötőben, londoni reptér utastájékoztató kijelzőin van egy céges sávunk, meg itt-ott, mit lehetne ennél többet ha most a felhasználóink száma veri a 20 milliót? Kicsit hümmögött, aztán megsértődve elköszönt, mert mondván biztos kamuzok. Van ez így :-D Másik meg kitalálta, hogy idehaza szerez ügyfeleket mert több 5-10 fős cégnek is partnere, majd behúzza a melót nekem és akkor minden jó lesz. Óóóóó mondom, amire rátalált az csak álca, de ha már így beszélgetünk, akkor pld. X szolgáltatásokat dolgozom be a Netflixnek. Őőőőőőááá azt nem tudom micsoda. Ok, akkor ugyanezt a Linkedinnek, svédeknél Volvonak, ide-oda, előfordul az ilyen na, csak akkor mi legyen? De ha másik számon hív, ami ugyanitt csörög a zsebemben, akkor ezekről nem beszélhetek :-D ez is vicces, szóban kocsmában nem mondhatom el, vagy itt nem írhatom le, hogy milyen szolgáltatást csinálok a Wizzair melyik részlegének, de ha emailban kér valaki referenciát, akkor elküldhetem és weboldalon is használhatom rövid esettanulmánnyal, céges logójukkal együtt :-D

Szerencsére pár éve a privát telefonálgatások meg minden is elmaradt, webes nagyobb szolgáltatások miatt 1-2 hetente 1-1 "befektető" felhív valami átbaszás miatt, azzal vagy foglalkozom vagy nem. Már csak azt nem tudom nézzek-e melóhelyet, vagy menjek el péknek, vagy rúgjak be és nyomjam a videójáték ipart. Céges üzemorvost megkérdeztem, nem vállal eutanáziát.

Előzmény: tfe_tng (115933)
Törölt nick Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115934

Szóval azért kapta a megkereséseket mert volt egy ismerőse akinek volt facebookja? Te nagyonhülye.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115915)
tfe_tng Creative Commons License 2020.10.17 0 0 115933

Nem, semmi ilyesmi szerencsére, csak közben saját biznisz lett. 

Ebből még a legjuniorabb EPAM-os HR-es kiscsajok is értik, hogy már nem érdemes megkeresni a "junior/senior/expert szintű java fejlesztő" állásajánlatokkal, mert nem fogom a saját céget otthagyni. Persze az érem másik oldala, hogy most meg mindenféle marketinges meg pr ügynökségek találnak meg, hogy majd segítenek nekünk fellendíteni a bizniszt :)

Előzmény: Garfield007 (115931)
Garfield007 Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115932

Ilyenkor mindig eszembe jut, hogy a komplett londoni metrót akarták behálózni, ingyen, mert ennyire karítatívak a kis kínaiak :-)

Előzmény: Jahno (115929)
Garfield007 Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115931

A pozíciómból kifolyólag az állás ajánlatok megszűntek,

Miniszterelnök vagy terrorista lettél? Minden más esetben ez több mint rejtélyes kitétel. Fejvadász sem lehetsz, mert ezt sem tartják tiszteletben a vörös HR-esek :-)

Előzmény: tfe_tng (115924)
sylvanus67 Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115930

Ne, neeee!

Eleket ne vegyétek fel. 

Égni fogtok. 

Jahno Creative Commons License 2020.10.17 -1 0 115929

Höhö, egyszer csak a szoftvert szerettem volna benne frissíteni, de már vonyított is az ISE, hogy nem kellene, mert csoda dolgok vannak belecsomagolva.

Előzmény: tfe_tng (115920)
tfe_tng Creative Commons License 2020.10.16 0 0 115928

Régi, guglis trükk. De most mondjam azt, hogy derítse ki a céges mail címem ? 

Előzmény: Jahno (115926)
ötfelezős Creative Commons License 2020.10.16 0 0 115927

Az unokámhoz szereltek ilyen kategóriájút (12ezres kínai (?) csoda) a szülei, kimondottan éjszakára.

Jahno Creative Commons License 2020.10.16 -1 0 115926

Szakmai részéhez meg annyit, hogy múltkor volt egy cég, a kiírásban pár kérdés volt, abból kellett megfejteni a mailcím elejét. Jelentkezni ott. Kuglizni is lehet. Más nem számít, csak írj levelet és jöhetsz interjúra. No, az mekkora trükk?

Törölt nick Creative Commons License 2020.10.16 -1 0 115925

Ez még a hálószoba titkokat is felfedné?

Udvarra, kapuba lesz szerelve.

tfe_tng Creative Commons License 2020.10.16 0 1 115924

Nagyon OFF, tudom, bocs mindenkitől, akit nem érdekel.

Csak 4fun ránéztem a linkedin accountomra, 424 contact, mai nap 24-en nézték a profilomat. A pozíciómból kifolyólag az állás ajánlatok megszűntek, de előtte volt heti jópár. Igen, ott a szakmai előéletem, de nem igazán vagyok aktív, semmi időt nem töltök vele. Eleknek több energiája van a kamuprofilban, mint nekem a sajátomban.

Szóval Elek nagy bölcsen megállapítja a magyar IT és HR helyzetét, mert senki nem ugrott rá az eleve elb@szott kamuprofiljára, és osztja az észt arról a világról, amiben élek már 20 éve. Teljesen biztos vagyok benne (kocka sör), hogy életében nem dolgozott még IT cégnek, amit bármilyen szinten jegyeznének, fingja nincs a szakmáról, csak a gugli meg a vérpistike haverok anekdótái alapján osztja itten az eszet a témában. Szóval ja, rohadt fárasztó. 

De hogy lásd kivel állsz szemben, pont keresünk embert, Elek. Még választhatsz is, van nálunk embedded C/C++, Classic meg Adaptiv AUTOSAR, JAVA, TypeScript és DevOps. A hihetetlenul magas óradíjadat nettóban fizetjük, full bejelentve (eléggé ki fogsz lógni a sorból, alulról) Semmi vizsga nem kell, semmi diploma, nincs teszt, nem érdekel hány éves vagy, de tudás kell vagy potenciál. Esetleg elmesélni, hogy eddig mit alkottál. (nem, a forrasztott MT kötés nem lesz elég, ahogy a fel nem telepített security update sem) Ha átmész a kollégák interjúján akkor istenbizony felveszlek. Email címem publikus, várom a CV-t. HR-esünk nincs. (se szőke, se vörös)

[/OFF]

Jahno Creative Commons License 2020.10.16 -1 0 115923

Fordítva is lehet. Minden HR és fejvadászt ismerősnek jelöl. Aztán megoszt. Mondjuk aki sehol nem dolgozott és nincs egy projekt sem, de nem fiatal gyakornok az tuti más halmaza kerül.

F.E.K. Creative Commons License 2020.10.16 -1 0 115922

Ha már felmerült...

(abbahagytam :))

F.E.K. Creative Commons License 2020.10.16 0 0 115921

Azok a "szakmailag hozzád kapcscsló személyek" nagyrésze visszajelölt fejvadász csak (például se téged, se Jahno-t, se tfe_tng-t nem jelöltelek még ismerősnek. ;))

A referencia számít, _szerintem_ jobban mint a kapcsolatok (igen, az is hasznos azért, de ez nem politikai pálya hanem IT ;)), de legyen igazad: ez esetben szerezz kapcsolatokat, ha már a szaktudás nyilvánvalóan nem működik.

Előzmény: Mekk Elek ezermester (115915)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!