Ha csak egyfázisú fogyasztód van, akkor sincs gond, lekötöd a kimenetet a fogyasztásmérőről, és helyette fázisonként rárakod a fogyasztódat. egy 500W-os halogén reflektort, vagy egy porszívót (vasaló, hősugárzó nem a legjobb, mert kikapcsolhat). Megméred stopperrel, hogy mennyi idő alatt vált át a tizedes jegy. Ha mind a három fázison ugyanannyi idő alatt akkor egyformán méri a fázisokat. Ha esetleg van egy konnektorba dugható fogyasztásmérőd, az mégjobb, mert akkor van összehasonlítási alapod is!
Durva hibát egyszerű detektálni. Kisebbet már nem annyira, mert: Egy tized kWh-s felbontásnál kéne vagy 20 ugrás a pontosabb "becslés"-hez. De vegyünk helyette 10-et, ha figyeled, mikor vált a kijelző. 1 kWh-hoz még a 2 kW-os olajgladiátort is fél órát kell járatni.
Mérjél áramkörönként ugyanolyan teljesítményü fogyasztóval 10 percet , vagy 3 fázisúval 10 percet, ha van rá lehetöség ( mondjuk , ha van kompresszoruk 3 fázisos ) . Meglátod , hogy milyen mérési eredmény lesz .
Gondolom azért Te tudod , hogy milyen lehetöség áll rendelkezésedre a helyszínen .
Nagyon valószínűnek tartom, hogy az almérő hibás, nem jól mér. Mielőtt azonban esetleg mégis feleslegesen vennénk egy újat szeretnék meggyőződni erről és ki is mérni ezt. Abban az előnyös helyzetben vagyok, hogy hétvégén is amikor nincs ott a bérló és max a hűtője megy én akkor is hozzáférek az almérőhöz. Nyugodtan ki is köthetem egy-két órára majd visszakötöm úgyhogy azt a bérlő észre se fogja venni másnap reggel. És ha már biztos vagyok benne, hogy az almérő hibás, akkor venném meg az újat, majd közölném a bérlővel, hogy bocsika de mérőcsere lesz egy erre kölcsönösen alkalmas időpontban.
Ahhoz kérek még tippeket, ötleteket hogy hogy mérjem ki az almérő működését, pontosságát vagy éppen hibáját? Könnyen mozdítható és ismert fogyasztású 3 fázisú készülék nem áll rendelkezésemre. Tehát 100-as égő, villanyrezsó, hőlégfúvó, 1-2 kWattos hősugárzó és konnektorba dugható fogyasztásméró ami saját magamtól eszembe jutott, mint erre alkalmas dolog meg van is. Tudok ezekkel vagy valami mással kezdeni valamit ez ügyben és ha igen hogyan?
Hazafelé az első legközelebbi ilyen üzletben hirtelen felindulásból meg is vettem ezt:
Ezzel legalább azt meg tudom nézni hogy az egyáltalán nem villogó Ledes B fázisban folyik-e áram. Meg azt is hogyha villog meg nem villog az A fázis ledje akkor azzal mi a helyzet.
Viszont 3 kismegszakító van . Szólok a bérlönek , hogy galiba van . Fél óra türelmet kérek . A B (L2) fázist hagyom áram alatt ( az nem villog ), azt beterhelem és 10perc múlva megtudom , hogy mi a helyzet . Ha kell , akkor lehet 3 fázisos fogyasztó is akár tíz percig bekapcsolva , vagy a fázisok egyenként . Fázisonként meggyözöbb a helyzet szerintem a bérlö felé .
Nem igazán értem, hogy mit mérnél a lakatfogóval. (oké, áramot) De. Tegyük fel, hogy a lakatfogó mutatja, hogy folyik x Ampert. És akkor mi van? Egyszerre kellene mérni a három ágat legalább 10 percig, és abból teljesítményt számolni, és utána megnézni, hogy mennyivel mutat többet az óra.
Úgy saccolom, hogy már két hónap alatt megtérülne, továbbá ez lenne a legkevésbé konfliktusos dolog nem lenne se nyomozás, se alaptalan gyanúsítgatás áramlopás miatt. Azt már elég nehéz lenne utólag kideríteni, hogy pontosan mikor hibásodott meg, így ha visszamenőleg nem is tudnánk vagy akarnánk beszedni a különbözetet, a jövőre nézve feltehetően rendezné ez a helyzetet.
Ilyennel minden beavatkozás nélkül megtudnád állapítani , hogy mi a helyzet . Rámérnél a lakatfogóval a fázisokra , pár perc az egész . Ha valóban gond van , akkor odahívod az albérlöt , megmutatod neki és biztosan elismeri , hogy valóban jóval kevesebbet fizetett azóta , mióta a mérö meghibásodott .
Vélhetően nem bírta a túlterhelést, és meghalt, de az áramot azt persze vezette továbbra is. Vegyél egy másikat, kösd sorba vele. Ha az új többet mutat, beszélj a tulajjal, hogy az óra meghibásodás miatt kevesebbet számláztatok, és ha úgy érzi, akkor fizesse a különbözetet. Ha jó a kapcsolatotok, akkor bele fog menni, és én még nem is egy részletben kérném, hanem x ideig a másfélszeresét a mutatott fogyasztásnak.
Ez könnyen lehet. Egyrészt ugye 13 éves a mérő, nincs nyoma hogy 2007 óta bármikor is hitelesítve lett volna, másrészt a C Led az mindig világít az A Led az nem mindig de gyakran a B meg sose. Ha a nagyobb fogyasztók pont a B esetleg nem mért fázisról mennek, akkor az mindenre magyarázatot ad.
Minden segítő szándékú hozzászólást köszönettel fogadok, villamos szakemberekkel nem vitatkozom mivel én nem vagyok az, de ezt a villanyborotvának való vezeték dolgot cáfolom. Kikötni nem akartam így szigeteléssel együtt megmértem a három egyforma közül az egyik vezeték átmérőjét és az 3,9 mm. Ebből én azt gondolom hogy 4 mm2 keresztmetszetű elég komolyan terhelhető vezeték mind a három.
Ha az egyik pillanatról a másikra változott a fogyasztás , akkor szerintem két dolog van . A mérö meghibásodott (gondolom nem cserélgetitek 5 évente és nem hordjátok hitelesíttetni) . A második ami lehet , de nem hiszem , hogy az albérlö ezt tenné . Lopja az áramot más elosztószekrényböl egy hosszabbítón keresztül .:-(
Oda van írva ,hogy a(z al)mérő 3x10(100) ampert "tud".
Ezek a vezetékek kb villanyborotvára valóak, amik belemennek, kétlem, hogy erről jár autóemelőtől villanyfűtésen és kompresszoron át minden egy autószerelő csarnokban. Eleve meredek, hogy "elvannak" 3x10 amperrel, vagy valami nagyon lájtos munka folyik ott, vagy fake az egész.
Figyeld meg vagy áramváltó lesz a képben (bár arra meg nem szokás így kismegszakítót tenni) és tizedét fizetik, vagy hasonló..Esetleg a nagyfogyasztók egy része nem is ezen a mérőn van.
Ahány ilyen vegyes, bérelt, zavaros (tehát nem egy legális nagycég az egész portától az utolsó kerti sufniig) "iparszerű" létesítményt láttam idehaza, rettenet volt mind, hetekig(!) lehet nyomozni egy közepes raktár csarnokban amit 20mp alatt átsétálok, egyetlen áramkör után
Hát, a leírás alapján kellene világítania mindháromnak, ha nincs terhelve. Ha meg terhelve van, akkor villogniuk kell. Lehet, hogy azt az egy fázist nem is méri, és az van a legjobban terhelve. Ez pedig magyarázat a fogyasztáscsökkensre.
Az szerintem kizárt dolog. Ha a legutolsó év havi átlagát szorzom meg a főmérőn alkalmazott 80-as szorzóval akkor az 11.120 kWh hó. Ez az egész 1600 nm-es gyártócsarnok fogyasztása egy gyengébb nyári hónapban. És abban a csarnokban van jó pár nagy CNC meg présgép, napi 10-12 órában járó nagy kompresszor, porfesték beégető kamra stb.
Na ez egy egészen új és érdekes megközelítés, hogy a mérő feltételezett teljes életciklusából számoljunk átlagot. Ha abból indulok ki hogy a 2007-es gyártású mérőt 2007 közepén 0 állással szerelték fel akkor a mai 54710-es óraállással ~ 350 kWh/hó a havi átlag fogyasztás ami teljesen reális. Ezen az új megközelítésen felbuzdulva elkezdtem én is számolgatni. Szerencsére vannak pontosan feljegyzett óraállások 2017.06.30-tól.
És hopp már ki is ugrott hogy az első feljegyzett évben még teljesen reális a fogyasztás. Aztán a következő év már alig 55 %-a az előzőnek, amit semmilyen általam ismert dolog (pld különösebben enyhe tél nem volt, nem zártak be hónapokra stb) nem indokol. 2018-2019 között történhetett valami ismeretlen dolog, amit ezen a nyomon elindulva, megpróbálok kideríteni. Az hogy az utolsó év havi átlaga csak kb. 80 % az előzőnek, arra még van is magyarázat. Még pedig az hogy egy külön megállapodás alapján 9 hónapja már nem a saját kompresszorukat használják, hanem tőlünk kapják a sűrített levegőt is. Úgy tűnik abból a szempontból nyugodt lehetek, hogy az elszámolással én nem hibáztam.