Tehát ha ugyanazon az ágon ment pl. a hűtőszekrény akkor annak az árama az aljzat nulláján keresztül lemegy a földbe, az FI pedig old?! Így gondolod? Ebben látok logikát, így elsőre.
"3. NULLA >> PE(FÖLDELÉS) >>> a FI marad(EZ NEM életvédelmi hiba), a kismegszakító marad (NEM zárlat/túláram hiba)"
Biztos vagy ebben?
Lehet valami párhuzamos univerzumban élek, de mifelénk elterjedt szórakozása a villanyszerelőknél az N-PE összekötése az alelosztóban, amibek mindig fi relé leoldás a vége.
"Ha a nullát és a védővezetőt, na akkor nagyon nem kéne történnie semminek. Ha igen, akkor ott gebasz van valahol."
Ez így nem igaz, ha a nullát és a védővezetőt összezárod a fi relé után bárhol akkor az le fog oldani. Hiszen a házban a fázisokon átfolyó összes áram egy része megy csak vissza a nullán, a többi a védővezetőn.
Egy TN-C/TN-S rendszerben RÖVIDZÁRRAL tesztelve a helyes működés, szerintem.
(helyes bekötés és kellő PE/földelések esetén)
1.
FÁZIS >> NULLA >>> a FI marad (EZ NEM életvédelmi hiba), a kismegszakító le (zárlat/túláram hiba)
2. FÁZIS >> PE(FÖLDELÉS) >>> a FI le (EZ életvédelmi hiba), a kismegszakító le (zárlat/túláram hiba)
3. NULLA >> PE(FÖLDELÉS) >>> a FI marad(EZ NEM életvédelmi hiba), a kismegszakító marad (NEM zárlat/túláram hiba)
----
HA rövidzárra NEM a fenti módon működik a rendszer, akkor gond-baj van valahol.
Megj: csak a FI relé tesztjéhez nem muszáj rövidzárral terhelni, elég egy pár Wattos próbalámpa/akármi is. Ekkor a kismegszakító nyilván nem működhet a pár Wattos próbalámpa/akármi kis árama miatt.
Hát nem nyugtattatok meg, vannak itt ellentmondások. Sajna nem volt nálam más eszköz, csak egy darab vezeték, majd ma délután megvizsgálom jobban, de addig is az elméleti résszel szerettem volna tisztába lenni. Valaha tanultam a szakmát, (rég volt, nem is nagyon dolgoztam benne) az ok. hogyha a fázist és a nullát illetve a fázist és a földet összezárom akkor történni fog valami: vagy a kismegszakító vagy a FI relé old, de valahogy én is úgy emlékszem hogyha a nulla és a föld van összezárva az aljzatnál akkor nem kéne semminek sem történnie. Aki biztosan tudja és szakember annak szívesen venném a véleményét, hogy minek és miért kéne történnie az adott esetben.
Elsőnek az egyik ágat zártam rövidre a földelés érintkezővel, akkor levágta a kismegszakítót a villanyóra szekrényben, utána a másik ágat, ekkor a FI relé oldott.
Nyilván a második eset a fázis volt, Nem, az az első eset volt
de normális az hogy a nulla és a föld rövidzárjával leverje a kismegszakítót? Normális.
Vagy elképzelhető hogy valami kókányolás van a hálózatban? Elképzelhető:)
Sziasztok! Egy 220v os aljzat földelését szerettem volna leellenőrizni. Elsőnek az egyik ágat zártam rövidre a földelés érintkezővel, akkor levágta a kismegszakítót a villanyóra szekrényben, utána a másik ágat, ekkor a FI relé oldott. Nyilván a második eset a fázis volt, de normális az hogy a nulla és a föld rövidzárjával leverje a kismegszakítót? Vagy elképzelhető hogy valami kókányolás van a hálózatban?
Sima FI relét csak 4P-st találsz. Az azt nézi, hogy ami befolyik, az kifolyik-e, vagyis csak FI relé.
3P+N-esekből csak kombit találtam, ami egy FI relé, egybeépítve 3 kismegszakítóval, amik csak a 3 fázis túlárama ellen biztosítanak, a +N pedig hogy leoldáskor megszakítják a nullát is.
Tehát a FI relé, az csak akkor old, ha a föld felé folyik áram.
A kombi relé két esetben old: vagy akkor, ha a föld felé folyik áram, vagy akkor, ha valamelyik fázison nagyobb áram folyik, mint a limitje (kismegszakító funkció).
Az a baj, hogy a "p" jelenthet "phase"-t meg "pole"-t is. Az egyik a fazisok, a masik meg a csatlakozok szama. Szoval FI relenel sok ertelme nincs a 3P+N vs. 4P jelolesnek, mert nincs olyan megoldas, ahol a 4P nem 3 fazis...
Kismegszakitonal termeszetesen mas a helyzet.
Viszont a kerdezo kimondottan FI relet ertett, tobbszor leirta a kerdesben. Tehat a valasz: ugyanaz a ketto (FI rele eseteben, kismegszakitonal baromira nem)
De én a fi relére írtam. Ha létezik is 3p+N és 4p jelölésű FI relé (!!!!!!) Akkor annak egy ugyanannak kell lennie, mivel a fi relének a nullát is mérnie kell.
Szerintem jól tudod, én még nem láttam ilyen jelölést FI-n. Vagy 2p vagy 4p a "+N" elölést én még FI-n sosem láttam, ellenben kismegszakítónál igen. Ahol előjöhet az a kombinált eszköz ahol -szerintem- azt jelölik vele, hogy a nullán van-e túláram védelem.