Keresés

Részletes keresés

kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31293

Márha használnak ott ilyesmiket ! Azért azt tudni kell ott sivatag van nem biztos hogy burgonya bogarak és lepkék tömegei jelennek meg úgy mint nálunk ! A boltok sem olyan gyakoriak mint itt pláne a mezőgazdasági ahol vegyszereket tartanak ! Egy oázis szerű tó környékén a kártevők lehet nincsenek is ,legfeljebb pálma kukacok de a paprikát károsító rovarok gombák nem igen vannak ,vagy szerintem kicsi az esélye !

Előzmény: k.ipse (31292)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31292

Ha megengedőbb az előírás, akkor az a vegyszer káros vagy az egészségemre vagy a környezetemre.

Ha a környezetre káros, akkor megint csak az egészségemre káros hosszabb távon.

Előzmény: beetee (31291)
beetee Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31291

Megengedőbbek az előírások.

Sok szer ott még engedélyezett, ami itt nem és akár sokkal rövidebb ÉVI-vel is.

 

A FAO-nak vannak ilyen táblázatai, régebben linkeltem ide-oda erről.

Most nem tudom hirtelen előkeresni.

 

Viszont.... elvben az EU határain belülre értékesített termékben a behozatalkor, piacra dobáskor...(normálisan Marokkóban a berakodáskor...és itt is piacra dobás előtt, stb, stb...) kell méri szermaradványokat. Ezeknek is vannak határértékei.

Tehát a Marokkóban megtermelt zöldségnek kell teljesíteni az itteni minimumokat.

Elvben. A vizsgálat nyilván szúrópróba-szerű.

 

 

Előzmény: k.ipse (31289)
öreg_néne_b Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31290

Elvileg csak olyan terméket lehet behozni az unióba, ami megfelel az itteni előírásoknak szermaradék szempontjából is. Lehetőleg szezonális terméket fogyasztunk, de nincs kedvünk egész télen fekete retket és savanyú káposztát enni. A kápiának látszó paprika egészen jó ízű akkor is, ha a világ végéről hozzák. Paradicsomot nem veszek ilyenkor, nem is hasonlít az igazira.

Előzmény: k.ipse (31289)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31289

 

 

https://www.magro.hu/agrarhirek/padlizsant-es-paradicsomot-pusztitva-tuntettek-a-kerteszek/?source=hirkereso

 

Nem tudom, hogy illik-e cikket linkelni ide, de ez elég érdekes.

Kérdésem pl. az lenne, hogy a Marokkóban milyen vegyszer előírások vannak?

Mert volt itt szó rengeteg vegyszer betiltásáról.

Illetve a múlt héten a feleségem hazahozott az egyik multi boltjából Csehországban csomagolt marokkói paprikát, olyan kápia kinézetűt.

Én meg nem hagytam szó nélkül. Hogy vegyszer, meg környezetvédelem.

De aztán az lett a vége, hogy én mindenért pofázok.

 

k.ipse Creative Commons License 2020.01.28 0 0 31288

Köszönöm!

 

Összeszedem a gondolataimat és írok.

  

Előzmény: pacsepa (31287)
pacsepa Creative Commons License 2020.01.27 0 0 31287

Mailban küldd, de amit korábban javasoltak, az jó irány olvasnivalónak.

Előzmény: k.ipse (31284)
CBNora Creative Commons License 2020.01.27 0 1 31286

Ha meg teljesen szárazon tartod, beatkásodik. El kell találni egy középutat.

Mulcsozva nem verődik föl a talaj, ez a része kivédhető.

Előzmény: kavicsos64 (31285)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.27 0 0 31285

 Na ott pont nem kéne ,gőzt okozol ami felfelé párolog, megfelelő klímát létre hozva a gombáknak, valamelyik oldalon, vagy a sor közt öntözd ! Szívogatással kerül bele vagy a fitoftóra féléket meg a talajról az eső veri fel a levelekre ,ez válasz is a kérdésedre van ami ellen nem tudsz tenni és van amit meg lehet előzni. Nem rossz a tető féle sem úgy is ez irányban halad a világ a magas UV sugárzás miatti napégés miatt . érdemes a növényeket társítani ,én külön ültetem azokat amiket nem vagy csak fiatal korban öntözök ,hagyma ,sárgarépa . A zöldség és a fokhagyma viszont szeretik a vizet . Érdemes 4 felé osztani a veteményest, és valahogy igy lesz egy kis vetésforgó féle is ,és ebben léptetni a növényeket évente .

Előzmény: k.ipse (31283)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.27 0 0 31284

Köszi!

Lenne még kérdésem, de nem akarom teleszemetelni ezt a fórumot ide nem illő témával.

Előzmény: pacsepa (31280)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.27 0 0 31283

A tövénél locsoltam mindig. A beteg részeket is levágtam. Permeteztem az elejétől rézzel, és egyéb mással is, mikor megjelent a betegség.

De szépen elterjedt.

Először 2 fajta paradicsomot ültetem. Szerintem az egyik palántájával hoztam a betegséget, mert azon hamar kijött a betegség és pusztult ki még fiatalon. Dobtam is ki tövestül a kukába. Aztán pótoltam, de a többin is kijött apránként. A növény megállt a növésben, termése, levele meg a képeken láthatóan nézett ki. Már csak az a kérdés, hogy a vírus áttelel-e a földben, mert az idei ültetésnél ezt figyelembe kellene vennem, mivel nem nagy a zöldséges, kicsi a variálhatóság.

Voltam egy helyen, ahol a tulaj a mini zöldségese fölé tetőt tett. kb. 4*5 méter.

Ott termelt lugasban paradicsomot, paprikát, talán ubit is.

Azt mondta, hogy a betegség az esővel jön. Ő a tető alatt nem is permetezett addig az évben júliusig. A zöldségese szép volt. Locsolás a földben elvezetett csövekben, gyökérzónára, kipárolgás is nulla.

 

Előzmény: kavicsos64 (31281)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31282

Akkor csak hobbi ! Én néha meg innám este evés előtt de én meg mindig vezetek ,valami családi rabszolga vagyok, egyiket viszem a másikat hozom ,bevásárolok ,egy sörre a szomszéddal is engedély kell ((::!!

Előzmény: pacsepa (31278)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31281

Ez az a vírus szerintem amit írtam ,némiképp tudsz segíteni a növénynek, amikor elülteted a finomabb rézzel permetezd meg ,addig folyamatosan fedjed  amíg az érés el nem kezdődik ,és ha netán a tünet megjelenik az egészséges részig le kell vágni és a kukába dobni ! Nekem atz írták nem a levegőben terjed a rovarok szívogatását ,rágását kell megakadályozni ! Más esély nincs ,még egy fontos dolog a paradicsomot ne nagyon öntözd ,főleg a levélre ne kerüljön víz ,én nem is szoktam egyáltalán öntözni ! A hibridek sokkal érzékenyebbek ,a magoncok ugyan kisebbek de jóval ellenállóbbak ! A beszántott paradicsomokból amik kikelnek szoktam 5-6 tövet ültetni azok olyan koktél paradicsomszerűek lesznek és a fagyokig működnek ! Befőzni a lukulusz névre hallgató ipari konzerv paradicsomot keresd ,sokat ad nagyjából egyszerre beérleli .

Előzmény: k.ipse (31275)
pacsepa Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31280

Semmi különbség! Kiválóan lehet használni.

http://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=152654624&t=9007484

A lényeg, hogy a vágás jó helyen történjen!

Előzmény: k.ipse (31279)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31279

A 17 literessel is lehet? Szét lehet választani a párlatokat? Nem kicsi hozzá a mennyiség?

 

Előzmény: pacsepa (31277)
pacsepa Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31278

Pedig bizony a nagy részét szétosztogatom! :-D

Gyógyszert szedek, csak módjával fogyaszthatok szeszt, de ha innám, akkor sem tudnék mit kezdeni évi kb 40 literrel.

Jövőre csökkentem is a mennyiséget. Csak kajszit és (talán) cserszegi fűszeres szőlőt főzök. Azok jönnek be a legjobban.

A kajszi nagy részét tovább dolgozom ágyasnak.

Előzmény: kavicsos64 (31270)
pacsepa Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31277

Én is így kezdtem. :-)

Majd ha ott tartasz, akkor kérdezz!

A mennyiségtő nem igazán függ a minőség, kis főzővel is lehet jót csinálni! :-) Nekem egy 17 literes és egy 50 literes főzőm van.

50-essel a cefrét főzöm, a 17-essel tisztázom.

A minőség függ a kiváló gyümölcstől, a cefrézés szakszerűségétől és az ügyes főzéstől.

Bármelyikkel el lehet rontani. Csak mosott első osztályú gyümölcsből szabad csinálni, nem a lehullott rohadtból!

Előzmény: k.ipse (31261)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31276

szep

virusos

paradicsomot szabadban nehez termeszteni, inkabb csak veletlen az eredmeny

a PS 196 fajtaja tamad, csiraja ott van a levegoben, allitolag az eso trigger point -ja

 

Előzmény: k.ipse (31275)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31275

Előzmény: kavicsos64 (31268)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31274

Ne tereld a szesz felé ,mert megissza ((::!! Tessék finom gyümölcslében gondolkozni ! A mustot is szeretjük ,a bor meg fúj ! Tegnap előtt megittam kb féldeci bort ,tegnap meg a oo-át jártam tőle délig ,magamat sem értettem minek ittam meg ! Valamiért szó szerint feltöri a gyomromat a bor ,pedig tokaji furmint volt !

Előzmény: beetee (31273)
beetee Creative Commons License 2020.01.26 0 1 31273

Nem tudom merre laksz.

Nincs a környékeden valaki, aki befogad egy főzésre-tisztázásra?

Ha ez az alap megvan, onnantól lehet gondolkodni készülékbe, elvárásba, technológiába, részletekbe...

A Tescót nem hülyeségből írtam.

Előzmény: k.ipse (31267)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31272

 

Hát amit írtál az már az én fejemben is megfordult.

Próbálom úgy intézni, hogy a kert van értem és nem fordítva. 

A méreteket ezért is próbálom kordában tartani. 

Az általad írt mennyiség az tényleg nagy. Nekem a 1/10-e sincs.

emil: kcspp2020@indamail.hu

Előzmény: Törölt nick (31266)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31271

Nem főzik ,nyersen töltik levegő mentesen olyan alufólia szerű palackokba ,a mikéntjét én sem ismerem !

Előzmény: k.ipse (31261)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31270

Csak még sosem kóstoltuk ((::!!

Előzmény: pacsepa (31259)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31269

A Dunántúlon a biósok körül keresgélj ott van, de nevet én sem tudok, csak már volt tőle zacskós gyümölcslevünk ami a Budapesti bio piacról került .

Előzmény: arsenalfan007 (31258)
kavicsos64 Creative Commons License 2020.01.26 0 1 31268

Nem biztos az újfajta gomba jött pár éve ami kifejezetten a burgonya, paradicsom féléket öli ! Sárgulást ,fitoftórás tüneteket okoz és nem hat rá semmi ,a vég stádiumban olyan kanalassá válnak a levelei ,meg zsugorodik ,meg áll a fejlődésben ! Nincs ellene vegyszer jelenleg !

Előzmény: k.ipse (31256)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31267

Köszi.

Olvasgatom már egy ideje. De még nem szóltam hozzá, nem kérdeztem.

És pont ez miatt is vagyok bizonytalan.

Sok jónak tűnő vélemény van, sok megoldás. Gyakorlott emberek segítőkész hozzászólásait látom.

Közben tanulgatom a technológiát a tapasztalt hozzászólóktól. 

Valamint nézegetem a megvásárolható berendezéseket is.

Az a bajom, ha hozzákezdek, az viszonylag sok pénz és nagyon nem szeretnék mellényúlni.

Széles a paletta a kuktától az űrhajó kinézetű egylépcsősig.

És az igazán drága az olcsóbban vásárolt rossz.

Gondoltam, hátha találok majd valakit, aki hasonlóban gondolkodik és közös gondolkodás mellett összehozunk majd valami jót!

 

Előzmény: beetee (31264)
Törölt nick Creative Commons License 2020.01.26 -3 0 31266

nem

akarok mondani vmit

tegyel egy mailcimet, ha gondolod

 

ilyen vakvaganyon jartam

volt 240 gyumolcsfam (10 szolo)

volt foliam

szerettem krumplit termeszteni, mert szep volt (igaz haromszor annyiba kerult, mint a bolti)

almak, cseresznye, barackok....  micsoda elmeny egy szuret

 

a fruktoz gyakorlatilag mereg (mint a palinka)

 


az osszes ezzel toltott idot a gyerekeimmel kellett volna toltenem

 

egy szuloi orokseg teves ertelmezese, korszerutlen let

rossz talajon...

egy illuzio, abrand, a bogarak megeszik, gombak kinyirjak, kell tiz ev, mire ertesz hozza

 

 

a bolti gyumolcs kevesbe mergezett, mint a sajat

a Vilag atalakult, mas elet van

 

ha nincs mit csinalnod, tanulj nyelvet, utazz, ami eszedbe jut

 

Előzmény: k.ipse (31265)
k.ipse Creative Commons License 2020.01.26 0 0 31265

Talán ismerjük egymást?

 

Előzmény: Törölt nick (31263)
beetee Creative Commons License 2020.01.26 0 1 31264

Olvasgass itt, és főleg a "reggeli" linket rágd át.

https://forum.index.hu/Article/showArticle?t=9007484

 

Igaz mostanában vannak túlzások otthoni megoldásra, de egy teszkógazdaságos főzővel is jó párlatot lehet készíteni.

Előzmény: k.ipse (31261)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!