Igen jelentős szórás van ......kinek , hogy esik jól.
Nem is értem hogy ki mire készül hisz a fiam mérése alapján ha minden vackot bekapcsol akkor a szobájára 300W fogyasztás jut. TV, 1 PC, 2 monitor, keverő, hangrendszer, éjjeli lámpa.
Na erre lehet irni , hogy ahol a szobában lévő 2db távvezérlős lámpa 2X 300W +60W persze hagyományos izzóval ...
de mindegy
Én is hasonló listát tudnék végig sorolni, de csak B16 a kismegszakitó . A havi áramszámla meg a 2500 Ft alatti ,
Amiket nem irtál központi porszivó, Klima ,
A fogyasztói szokások ---másabbak .... A liftet meg nem számolom a 7.ig ?
2 asztali pc, 2 tv, 1 400l fagyasztóláda és egy szerver pc az alsóépületben. Műhelyben sztenderd villanyos kéziszerszámok, hegesztőtrafó, furt kút szivattyú és 1600W-os fűnyíró.
Nem tudom neked hogy jön össze az egyidejűség de nekem havi 1-2 alkalom volt hogy lement a c16 anno de akkor hegesztettem es ment talán a szivattyú(?) és általános otthoni élet. Most hogy 32A van esélye nincs szinte.
Olvasom vagy itt a vagy a facebookon a vezeték keresztmetszeteket, hát én amikor áthúztuk a házamat a konyhán kívül mindenhol sima 1,5-ös réz vezetéket használtunk mindenhova. Mondjuk nem is nagyon tudtunk volna vastagabbat mert nem fért volna el. Nem is értem hogy ki mire készül hisz a fiam mérése alapján ha minden vackot bekapcsol akkor a szobájára 300W fogyasztás jut. TV, 1 PC, 2 monitor, keverő, hangrendszer, éjjeli lámpa.
Persze regszerelő vagyok :) de ez csak fordulónapkor lehetséges. Mert a lekötöttje is 3x400A volt arról is leakartam beszélni de a mérnök okoskodott. Most perlik :) de nem sok sikert adok nekik ezért. Odáig jutottak hogy 3 hétig fent lesz egy regisztrátor és rögzíti a csúcsokat meg minden mást, ebből fogunk okoskodni. Az biztos hogy 3x80A körül lesz mert amikor volt mérés ellenőrzés felkapcsoltak mindent és az ELMUS mondta hogy 94A mér néha felugrott 103A re. És ekkor minden ment direkt ami csak betudtak kapcsolni még a takarításhoz használt két porszívó is :) kész vicc a projekt.
Gondolom céges fogyasztó és az elosztói teljesítmény díj a sok.
Lehet variálni, mi is visszavettük és akkor annyival kevesebbet kell fizetni. Van a kiszállásnak díja de utána ha visszalépsz az eredeti, nagyobb amperre akkor sincs újra hálózatfejlesztési díj.
Az a világ legnagyobb f..saga lenne, tudod milyen költségek jelentkeznek ekkor már csak a 3x50A miatt és még nem is fogyasztott semmit. Most haldoklik egy felhasználom a 3x400A miatt mert havi milliós tétel és hiába téptem a számat hogy max 3x80A kéne neki :)
A szolgáltató eladja az oszlopot és internet szolgáltatók húznak rajta kábelt. Van saját optikai hálózatuk is mint a MÁV, BKV -nak és intenzíven használják is, de én még 20kV-os trafónál sosem láttam Magyarországon adatgyűjtést.
Narrowband IoT a Te barátod, ehhez nem kell 5G és ez egy már elérhető technológia. Az áramszolgáltatónak amúgy pont ott a madzag amin át tud vinni adatot ha akar.
Az okosmérők egy jó irány, a Telekom csinálta is amikor szolgáltató volt.
A kérdés, hogy hoznak-e megtakarítást a szolgáltatónak. Ha nem nem fog fejleszteni mert minek.
Az áramszolgáltatóknak nagyon régi vágya élő adatokat kapni a hálózat minél több pontjáról, pl az összes trafó pillanatnyi állapotáról, kimenetéről. Ezen értékek mérése már elég régóta megoldható szinte fillérekből, de az adatok továbbítása a központba máig megoldatlan, valószínűleg a mobilszolgáltatók pofátlan árképzése miatt (néhány bájtnyi adat átviteléért gyakorlatilag aranytömbökkel kellene fizetni, nekem is bukott meg távadatfeldolgozási projektem mobilszolgáltató arcátlanságán).
Ez az állapot fog (állítólag) jelentősen megváltozni az 5G hálózat elterjedésével, amelynek egyik fő profilja akár sok millió alacsony adat-igényű ketyere egyidejű kiszolgálása. Pl az ország összes villanyórája, vízórája, gázórája folyamatos összeköttetésben lehet a szolgáltatójával és ez még csak a jéghegy csúcsa, sokan örülni fognak pl annak, amikor az autójukba beépül a folyamatos kommunikáció, ami mondjuk GPS adatok alapján automatikusan feljelenti a gazdit a megengedett sebesség túllépésekor, tilosban parkoláskor, stb ;)
indukciós főzőlap 6,5 kW >> 28 Amper villanysütő >> 12 Amper kisbojler (mosogató alatt) 2 kW >> 9 Amper vízforraló (1500 Watt) >> 7 Amper micro 1000 Watt + grill >> 10 Amper hűtő, kisgépek, tv, >> legyen csak 3 Amper átlagban --------------------------------------- Konyha szumma: 69 Amper is lehet akár. De saccra úgy 30 Amper bármikor előállhat egyidejűleg...
Van még villanybojler kettő (földszint/tetőtér) 2x10=20 Amper
Mosógép, porszívó, TV-k, számítógépek, világítás >> akár 20-30 Amper is lehet. Van öntöző rendszer >> 5 Amper Klíma, törölköző szárító. Fagyasztó szekrény, barkácsgépek.
...és már el is fogyhat az 50-60 Amper a zűrösebb percekben. Ha nem történnek az egyidejűséget kizáró intézkedések.
Plusz tervben van egy 6 W-os villanykazán is a napelem mellé. Ami újabb 25 Amper lesz...
Lassan érkezik az e-autó is. A töltésre 11 kW-t szánok >> 48 Amper
Szóval, úgy 100-120 Amper kéne/kell 1 fázison vagy 3x32... 3x40 Amper 3 fázison, de inkább 2x32+1x40...50 Amper. Vagy jönnek az egyidejűséget kizáró és így korlátozó intézkedések a kevesebb Amper esetén.
Nem tudom, nem ismerem a rendszerüket. Tippre azt mondanám, hogy erőátviteli szempontból valószínűleg nem rossz, adatgyűjtés szempontból lenne mit fejleszteni.
Csak azt imádom, amikor a kedves házi "szakértőnk" megmondja a tutit, hogy bezzeg majd a "számítógép" megoldja, csak a barma azt nem látja mögé, hogy ez fejlettségi szinttől függően egy (exhas) 1-15mrd forintos IT projekt lenne, 1-5 év távlatában. De persze ahhoz hogy ezt belássa gondolkodni is kellene, nem csak villogni a 200-as IQ-val... (a skálán, ami még a mensa szerint is 135-ig mér)
> Ne gondolkozz, ne kételkedj, csak hajts fejet a hatalmasságok előtt.
Hugyozz szembe a széllel.
Mindenáron oldj meg nem létező problémákat.
Nehogy megtanulj háromig számolni, mert megfájdul a fejed tőle.
Inkább siránkozz, hogy bezzeg nyugaton minden mennyivel jobb.
> Ezért tart itt ez az ország.
Igen, ezért. Önjelölt "szakértők" mondják meg a tutit, azért.
> Hol van az általad említett "külön munkaóra igény"?
Pont itt: "számítógép kidobja egy milliomod másodperc alatt"
Maradj a kenyérsütésnél, mert a "számítógépről" nem sok fogalmad van. De legalább a nyomatékosítás kedvéért odaírtad hogy "milliomod másodperc". Csak érdeklődök, hogy ezt megmérted ?
Arra is kíváncsi lennék hogy az ELMŰ-nél is a könyvespolcon van-e a rúter, mert te voltál a szakértőjuk ? Tudjuk, hogy a rack szekrény az csak azért van hogy a szomszédoknak menőzni lehessen vele. Nyilván az ápdéteket is tilos feltelepíteni, mert azt is megmondtad, pont mint minden mást is.
De rühellem ezt a hozzászólást, pont olyan mint a "kis pénz kis foci".
Mégis hol a farkamban tart ez az ország? Aki ért bármihez is egy kicsit és akar is dolgozni annak van munkája. A többi meg fórumokon írogatja a faszságait és szidja az oktatást, a HR-eseket, a lenyúlós vállalkozókat.
Ha változást akarsz csinálj a környezetedben először.